Akkerbouw

Foto & video

Kijkdagen bij CZAV

Coöperatie CZAV organiseerde 21 en 22 juni kijkdagen ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe kantoor. Meer dan 2.500 leden, klanten, relaties en belangstellenden bezichtigden het bedrijf.

Foto

 • 

De nieuwbouw van het CZAV-kantoor in Wemeldinge (Zld.) werd op 21 juni officieel geopend. Burgemeester Stapelkamp van Kapelle verricht de openingshandeling. Hij trekt een schuif weg, waardoor de tarwe wegloopt en het logo zichtbaar wordt.

  De nieuwbouw van het CZAV-kantoor in Wemeldinge (Zld.) werd op 21 juni officieel geopend. Burgemeester Stapelkamp van Kapelle verricht de openingshandeling. Hij trekt een schuif weg, waardoor de tarwe wegloopt en het logo zichtbaar wordt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Genodigden bekijken het nieuwe kantoor en worden rondgeleid.

  Genodigden bekijken het nieuwe kantoor en worden rondgeleid.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het laboratorium is een essentieel onderdeel van het bedrijf. Het is verantwoordelijk voor de kwaliteitsanalyse van de granen, zaden en peulvruchten. Alle inkomende producten worden bemonsterd en hier onderzocht.

  Het laboratorium is een essentieel onderdeel van het bedrijf. Het is verantwoordelijk voor de kwaliteitsanalyse van de granen, zaden en peulvruchten. Alle inkomende producten worden bemonsterd en hier onderzocht.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Met rondleidingen door de bedrijfshallen gaf CZAV leden, klanten en publiek een indruk van de werkzaamheden. Hier krijgt een groep uitleg over de kistenreiniger. De kisten worden droog gereinigd met borstels. Speciale hoekborstels zorgen ervoor dat ook de hoeken goed worden schoongemaakt. De reiniger heeft een capaciteit van twintig kisten per uur.

  Met rondleidingen door de bedrijfshallen gaf CZAV leden, klanten en publiek een indruk van de werkzaamheden. Hier krijgt een groep uitleg over de kistenreiniger. De kisten worden droog gereinigd met borstels. Speciale hoekborstels zorgen ervoor dat ook de hoeken goed worden schoongemaakt. De reiniger heeft een capaciteit van twintig kisten per uur.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Rechts is de schoningsinstallatie voor granen. De vijf bunkers van 25 ton groot hebben een capaciteit van 12,5 ton per uur. Monstername gebeurt verzegeld. Alleen keuringsdienst NAK opent en leegt de monsters. Links staat een schoningsinstallatie voor peulvruchten.

  Rechts is de schoningsinstallatie voor granen. De vijf bunkers van 25 ton groot hebben een capaciteit van 12,5 ton per uur. Monstername gebeurt verzegeld. Alleen keuringsdienst NAK opent en leegt de monsters. Links staat een schoningsinstallatie voor peulvruchten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het product, in dit geval bonen, wordt geschoond in de peulvruchtenschoner.

  Het product, in dit geval bonen, wordt geschoond in de peulvruchtenschoner.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De ontsmettingsunit voor zaaigraan met daarachter de opzakinrichting. Van daaruit worden de zakken zaaizaad automatisch gepelletiseerd, waarna het product klaar is voor uitlevering. CZAV verwerkt hier ongeveer 25 tarwerassen.

  De ontsmettingsunit voor zaaigraan met daarachter de opzakinrichting. Van daaruit worden de zakken zaaizaad automatisch gepelletiseerd, waarna het product klaar is voor uitlevering. CZAV verwerkt hier ongeveer 25 tarwerassen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Elders in de loods staat nog een schoningsinstallatie voor fijne zaden als karwij en blauwmaanzaad. Vaak wordt twee keer geschoond om een optimaal resultaat te krijgen.

  Elders in de loods staat nog een schoningsinstallatie voor fijne zaden als karwij en blauwmaanzaad. Vaak wordt twee keer geschoond om een optimaal resultaat te krijgen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Op het geschoonde product, in dit geval blauwmaanzaad, valt zo te zien weinig aan te merken.

  Op het geschoonde product, in dit geval blauwmaanzaad, valt zo te zien weinig aan te merken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De droogwand. Hier kunnen 138 kisten met inhoud tegelijk worden gedroogd. In de hal is plaats voor 8.000 kisten.

  De droogwand. Hier kunnen 138 kisten met inhoud tegelijk worden gedroogd. In de hal is plaats voor 8.000 kisten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De opslagloods is verdeeld in compartimenten. Het compartiment voor zaaizaden gereed voor levering is afgesloten en geconditioneerd op 8 graden en 50 procent relatieve luchtvochtigheid. Er is plaats voor 400 kisten. Hier staan hoofdzakelijk Limagrain-rassen.

  De opslagloods is verdeeld in compartimenten. Het compartiment voor zaaizaden gereed voor levering is afgesloten en geconditioneerd op 8 graden en 50 procent relatieve luchtvochtigheid. Er is plaats voor 400 kisten. Hier staan hoofdzakelijk Limagrain-rassen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De kunstmestloods is alleen bestemd voor levering in de regio Zuid-Beveland. De grote kunstmestloods staat in Middelburg aan het Kanaal door Walcheren. Hier worden onder andere big bags afgevuld.

  De kunstmestloods is alleen bestemd voor levering in de regio Zuid-Beveland. De grote kunstmestloods staat in Middelburg aan het Kanaal door Walcheren. Hier worden onder andere big bags afgevuld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het magazijn van waaruit CZAV meststoffen levert is op enkele big bags na leeg.

  Het magazijn van waaruit CZAV meststoffen levert is op enkele big bags na leeg.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

De stukgoedloods voor levering aan klanten bevat ook enkele compartimenten voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen. Bij brand gaan de deuren automatisch dicht en wordt de ruimte binnen drie minuten gevuld met schuim. Dit schuim blijft 1,5 uur op niveau om hulpdiensten als de brandweer gelegenheid te geven maatregelen te nemen. Linksboven zitten de schuimmonden. Tijdens de bouw zijn de betonnen wanden 1 meter diep in de grond geplaatst om gravend en knagend ongedierte geen kans te geven naar binnen te komen.

  De stukgoedloods voor levering aan klanten bevat ook enkele compartimenten voor opslag van gewasbeschermingsmiddelen. Bij brand gaan de deuren automatisch dicht en wordt de ruimte binnen drie minuten gevuld met schuim. Dit schuim blijft 1,5 uur op niveau om hulpdiensten als de brandweer gelegenheid te geven maatregelen te nemen. Linksboven zitten de schuimmonden. Tijdens de bouw zijn de betonnen wanden 1 meter diep in de grond geplaatst om gravend en knagend ongedierte geen kans te geven naar binnen te komen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een deel van het CZAV-complex gezien vanaf de 32 meter hoge silotoren. Te zien zijn de loodsen en het nieuwe kantoordeel rechtsonder. Op de achtergrond het dorp Wemeldinge. De silotoren bevat 10 silo’s van 200 ton en is geheel bestemd voor het tarweras Residence voor de uitzaai.

  Een deel van het CZAV-complex gezien vanaf de 32 meter hoge silotoren. Te zien zijn de loodsen en het nieuwe kantoordeel rechtsonder. Op de achtergrond het dorp Wemeldinge. De silotoren bevat 10 silo’s van 200 ton en is geheel bestemd voor het tarweras Residence voor de uitzaai.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een van de attracties tijdens de kijkdagen is abseilen vanaf de silotoren. Johan Klompe, voorzitter van CZAV, laat zich niet kennen en gaat als een van de eerste de trappen op en langs het touw naar beneden.

  Een van de attracties tijdens de kijkdagen is abseilen vanaf de silotoren. Johan Klompe, voorzitter van CZAV, laat zich niet kennen en gaat als een van de eerste de trappen op en langs het touw naar beneden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op dit deel van het terrein staan ook de silo’s voor graaninname met een capaciteit van 70.000 ton. De stortputten hebben een capaciteit van 120 ton per uur. Hier is te zien is hoe tijdens de oogstperiode vorig jaar een schraapband tijdens graaninname het graan gelijkmatig verdeeld in een silo.

  Op dit deel van het terrein staan ook de silo’s voor graaninname met een capaciteit van 70.000 ton. De stortputten hebben een capaciteit van 120 ton per uur. Hier is te zien is hoe tijdens de oogstperiode vorig jaar een schraapband tijdens graaninname het graan gelijkmatig verdeeld in een silo.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een inspectiegang tussen de silowanden. Onderin zijn de schuiven zichtbaar voor het legen van de silo. Van hieruit levert CZAV het graan.

  Een inspectiegang tussen de silowanden. Onderin zijn de schuiven zichtbaar voor het legen van de silo. Van hieruit levert CZAV het graan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Aan de loswal heerst een bedrieglijke rust. Er liggen schepen aan de kade. Ondanks deze ogenschijnlijke rust is er flink wat activiteit. Het 1.000 ton metende graanschip de Mateus wordt met tarwe geladen. Het schip is in acht uur gevuld. Grotere vestigingen van CZAV liggen aan het water. 80 à 90 procent van wat de coöperatie af- of aanlevert gaat per schip.

  Aan de loswal heerst een bedrieglijke rust. Er liggen schepen aan de kade. Ondanks deze ogenschijnlijke rust is er flink wat activiteit. Het 1.000 ton metende graanschip de Mateus wordt met tarwe geladen. Het schip is in acht uur gevuld. Grotere vestigingen van CZAV liggen aan het water. 80 à 90 procent van wat de coöperatie af- of aanlevert gaat per schip.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Aan het eind van de rondleiding is er de mogelijkheid om rond te neuzen op een streekproductenmarkt georganiseerd door Agrimarkt. Als regionale supermarktketen en met betrokkenheid bij de agrarische sector streeft Agrimarkt ernaar een belangrijk deel van het aanbod te betrekken uit de regio.

  Aan het eind van de rondleiding is er de mogelijkheid om rond te neuzen op een streekproductenmarkt georganiseerd door Agrimarkt. Als regionale supermarktketen en met betrokkenheid bij de agrarische sector streeft Agrimarkt ernaar een belangrijk deel van het aanbod te betrekken uit de regio.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Een attractie waarbij bezoekers zelf niets hoeven te doen: een demonstratie ringsteken met oude trekkers. Ringsteken is eeuwenoud en was ooit onderdeel van toernooispelen. Toen gebeurde dat nog met paarden.

  Een attractie waarbij bezoekers zelf niets hoeven te doen: een demonstratie ringsteken met oude trekkers. Ringsteken is eeuwenoud en was ooit onderdeel van toernooispelen. Toen gebeurde dat nog met paarden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In totaal bezochten 2.500 mensen de kijkdagen. De bermen deden dienst als overloopterrein van de parkeerterreinen. In het midden torent de silotoren boven alles uit.

  In totaal bezochten 2.500 mensen de kijkdagen. De bermen deden dienst als overloopterrein van de parkeerterreinen. In het midden torent de silotoren boven alles uit.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.