Akkerbouw

Foto & video 5165 x bekeken 2 reacties

Gewassen in Noorden twee tot drie weken vertraging door kou

Een rondje door Groningen, Friesland en Drenthe om de stand van de gewassen te bekijken, leert dat nagenoeg alle gewassen twee tot drie weken in groei zijn vertraagd ten opzichte van voorgaande jaren. De oorzaak is het koude voorjaar. De warmte van de afgelopen weken maakt echter veel weer goed.

Foto

 • Akkerbouwer Auke Poortinga in Kollum (Fr.) verwacht dat zijn wintertarwe over ruim een week bloeit. De aren op zijn perceel zijn nog niet allemaal uit de halm. Als de tarwe bloeit, heeft hij een bespuiting tegen fusarium en ongedierte gepland.

  Akkerbouwer Auke Poortinga in Kollum (Fr.) verwacht dat zijn wintertarwe over ruim een week bloeit. De aren op zijn perceel zijn nog niet allemaal uit de halm. Als de tarwe bloeit, heeft hij een bespuiting tegen fusarium en ongedierte gepland.

  Foto: Mark Pasveer
 • Eddy van Wijk in Leens (Gr.) wiedt samen met tien scholieren zijn biologische zaaiuien bij Warfhuizen.

  Eddy van Wijk in Leens (Gr.) wiedt samen met tien scholieren zijn biologische zaaiuien bij Warfhuizen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Akkerbouwer Van Wijk zaaide drie weken later dan normaal om bodemschimmels geen kans te geven.

  Akkerbouwer Van Wijk zaaide drie weken later dan normaal om bodemschimmels geen kans te geven.

  Foto: Mark Pasveer
 • De uien hebben het zwaar gehad tijdens het koude voorjaar en zijn nog beduidend onder de maat. De structuur was ‘hartstikke goed’ volgens Van Wijk. Helaas kwam net na het zaaien een dusdanig grote plensbui dat de grond volledig dichtsloeg. Hierdoor kostte het de uien veel moeite om door te komen.

  De uien hebben het zwaar gehad tijdens het koude voorjaar en zijn nog beduidend onder de maat. De structuur was ‘hartstikke goed’ volgens Van Wijk. Helaas kwam net na het zaaien een dusdanig grote plensbui dat de grond volledig dichtsloeg. Hierdoor kostte het de uien veel moeite om door te komen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tiete Vegter in Wehe den Hoorn (Gr.) strooit nog 100 kilo kunstmest over zijn pootaardappelen voor ze de bloei en knolzetting ingaan. De Frisia’s zijn begin april gepoot en ondanks de koude, trage start is Vegter bijzonder tevreden. “Het is een gezond gewas, ik heb er nog geen bont of bladrol in kunnen vinden.”

  Tiete Vegter in Wehe den Hoorn (Gr.) strooit nog 100 kilo kunstmest over zijn pootaardappelen voor ze de bloei en knolzetting ingaan. De Frisia’s zijn begin april gepoot en ondanks de koude, trage start is Vegter bijzonder tevreden. “Het is een gezond gewas, ik heb er nog geen bont of bladrol in kunnen vinden.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De aardappelen van Vegter staan nog niet dicht, ze lopen zo’n twee weken achter. Wel zijn ze gezond en zit de groei er weer in na de laatste drie warme weken.

  De aardappelen van Vegter staan nog niet dicht, ze lopen zo’n twee weken achter. Wel zijn ze gezond en zit de groei er weer in na de laatste drie warme weken.

  Foto: Mark Pasveer
 • Robert Sloots in Mensingeweer (Gr.) bespuit de wintertarwe van zijn vader met Aviator. Ook dit gewas leek in het begin vrij slecht door de kou en nattigheid, maar is na de warmte van de afgelopen weken weer bijgekomen.

  Robert Sloots in Mensingeweer (Gr.) bespuit de wintertarwe van zijn vader met Aviator. Ook dit gewas leek in het begin vrij slecht door de kou en nattigheid, maar is na de warmte van de afgelopen weken weer bijgekomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • Akkerbouwer Bert Broekema (rechts) en zzp’er hebben de selectiekar erbij gepakt deze ochtend, hoewel ze de kar eigenlijk te veel lawaai vinden maken. Broekema: “Maar er hoeft weinig uit en dan duurt lopen wel erg lang.” Om het lawaai wat te dempen hebben ze de dag ervoor een kleine uitlaat aan de motor gemaakt, waardoor ze elkaar in elk geval makkelijker kunnen verstaan. Ze zijn blij met dit goede selectieweer. Het is bewolkt en ondanks de verwachting van 35 graden, zeker niet te warm.

  Akkerbouwer Bert Broekema (rechts) en zzp’er hebben de selectiekar erbij gepakt deze ochtend, hoewel ze de kar eigenlijk te veel lawaai vinden maken. Broekema: “Maar er hoeft weinig uit en dan duurt lopen wel erg lang.” Om het lawaai wat te dempen hebben ze de dag ervoor een kleine uitlaat aan de motor gemaakt, waardoor ze elkaar in elk geval makkelijker kunnen verstaan. Ze zijn blij met dit goede selectieweer. Het is bewolkt en ondanks de verwachting van 35 graden, zeker niet te warm.

  Foto: Mark Pasveer
 • In deze Santana’s vinden ze nagenoeg geen bont. Hooguit een enkele vermenging. De Regina’s die ze de dag ervoor selecteerden, waren ook gezond maar daarop zat beduidend minder plant.

  In deze Santana’s vinden ze nagenoeg geen bont. Hooguit een enkele vermenging. De Regina’s die ze de dag ervoor selecteerden, waren ook gezond maar daarop zat beduidend minder plant.

  Foto: Mark Pasveer
 • De broers Johan (50) en Riem (48) Smakman uit Sint Maartensbrug selecteren een dagje lelies in Buinen (Dr.), samen met Luuk en Niek, zoons van Riem. De lelies worden door een derde broer op contract geteeld. Deze partij bevat wel wat ziekte al is het niet veel, andere vielen behoorlijk mee. Een mozaïekvirusbesmetting van twee jaar geleden werkt nog steeds wat door al is dat al nagenoeg verdwenen. Het formaat van de bol is normaal voor deze tijd van het jaar.

  De broers Johan (50) en Riem (48) Smakman uit Sint Maartensbrug selecteren een dagje lelies in Buinen (Dr.), samen met Luuk en Niek, zoons van Riem. De lelies worden door een derde broer op contract geteeld. Deze partij bevat wel wat ziekte al is het niet veel, andere vielen behoorlijk mee. Een mozaïekvirusbesmetting van twee jaar geleden werkt nog steeds wat door al is dat al nagenoeg verdwenen. Het formaat van de bol is normaal voor deze tijd van het jaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Hoewel deze aardappelen van het ras Festien twee weken achterlopen op voorgaande jaren, is het volgens Luchien Polling uit Exloo (Dr.) meer richting normaal dan de afgelopen paar jaren, met redelijk hoge temperaturen in het voorjaar.

  Hoewel deze aardappelen van het ras Festien twee weken achterlopen op voorgaande jaren, is het volgens Luchien Polling uit Exloo (Dr.) meer richting normaal dan de afgelopen paar jaren, met redelijk hoge temperaturen in het voorjaar.

  Foto: Mark Pasveer
 • Op de veenhoudende grond waar dit gewas groeit, is droogte zelden een probleem. Over de knolzetting valt nog niets te zeggen, de bloemknoppen komen er net in.

  Op de veenhoudende grond waar dit gewas groeit, is droogte zelden een probleem. Over de knolzetting valt nog niets te zeggen, de bloemknoppen komen er net in.

  Foto: Mark Pasveer
 • De mais van melkveehouder Bert Somer in Schoonloo (Dr.) is 2 mei gezaaid en kwam veertien dagen later op. Door de kou na opkomst waren de planten eerst erg geel. De onkruiddruk is volgens Somer laag dit jaar, deels door de kou in het voorjaar en deels doordat hij weer heeft geploegd na jaren van spitten. Wat betreft onkruiddruk voldoet dat beter. Qua gewashoogte denkt de veehouder dat zijn mais ongeveer op de helft zit van een goed jaar. Anderhalve week geleden heeft de loonwerker de mais gespoten. De loonwerker houdt in de gaten wat wanneer nodig is. Somer verwacht een opbrengst van rond 40 ton.

  De mais van melkveehouder Bert Somer in Schoonloo (Dr.) is 2 mei gezaaid en kwam veertien dagen later op. Door de kou na opkomst waren de planten eerst erg geel. De onkruiddruk is volgens Somer laag dit jaar, deels door de kou in het voorjaar en deels doordat hij weer heeft geploegd na jaren van spitten. Wat betreft onkruiddruk voldoet dat beter. Qua gewashoogte denkt de veehouder dat zijn mais ongeveer op de helft zit van een goed jaar. Anderhalve week geleden heeft de loonwerker de mais gespoten. De loonwerker houdt in de gaten wat wanneer nodig is. Somer verwacht een opbrengst van rond 40 ton.

  Foto: Mark Pasveer
 • Akkerbouwer Auke Poortinga in Kollum (Gr.) heeft zijn wintertarwe twee weken later gezaaid dan gewenst door natheid in het najaar. Begin oktober kwam het er in. Door de natheid, de lange, strenge winter en het koude voorjaar is de tarwe wat later dan andere jaren. Poortinga ziet echter een gezond en vitaal gewas. Wel is de grond pleksgewijs dichtgeslagen door stevige buien in het najaar, op die plekken heeft hij zomertarwe doorgezaaid. Over het geheel bekeken ziet de akkerbouwer een hollere stand dan anders. Die stand wijt hij aan uitwintering, regen, kou en slemp.

  Akkerbouwer Auke Poortinga in Kollum (Gr.) heeft zijn wintertarwe twee weken later gezaaid dan gewenst door natheid in het najaar. Begin oktober kwam het er in. Door de natheid, de lange, strenge winter en het koude voorjaar is de tarwe wat later dan andere jaren. Poortinga ziet echter een gezond en vitaal gewas. Wel is de grond pleksgewijs dichtgeslagen door stevige buien in het najaar, op die plekken heeft hij zomertarwe doorgezaaid. Over het geheel bekeken ziet de akkerbouwer een hollere stand dan anders. Die stand wijt hij aan uitwintering, regen, kou en slemp.

  Foto: Mark Pasveer
 • Poortinga verwacht dat zijn wintertarwe over een week bloeit. Hij heeft dan een bespuiting tegen fusarium gepland en neemt dan tevens ongedierte mee. Poortinga gaat uit van een matige tot goede oogst: “Na veertig jaar weet ik dat het vaak weer goed komt. Al geloof ik dit jaar niet in een topopbrengst.”

  Poortinga verwacht dat zijn wintertarwe over een week bloeit. Hij heeft dan een bespuiting tegen fusarium gepland en neemt dan tevens ongedierte mee. Poortinga gaat uit van een matige tot goede oogst: “Na veertig jaar weet ik dat het vaak weer goed komt. Al geloof ik dit jaar niet in een topopbrengst.”

  Foto: Mark Pasveer
 • De aren van de wintertarwe zijn lang niet overal goed tevoorschijn gekomen, terwijl de tarwe vorig jaar rond deze tijd al bloeide.

  De aren van de wintertarwe zijn lang niet overal goed tevoorschijn gekomen, terwijl de tarwe vorig jaar rond deze tijd al bloeide.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • koestal

  het is op dit moment erg rustig bij de boeren en loonbedrijven

 • johannetje

  op de koestal wellicht, bij mij zeker niet!

Of registreer je om te kunnen reageren.