Akkerbouw

Foto & video 5 reactieslaatste update:21 jun 2013

Focus op aanscherping teelttechniek

Op de drukbezochte open dag van CZAV en Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) lag de focus nadrukkelijk op aanscherping van teelttechniek. Net als elders liggen ook op de proefboerderij de gewassen wat achter op normaal.

Foto

 • Tarwerondleiding tijdens de open dag van Proefboerderij Rusthoeve woensdag 19 juni. Telers merkten op dat bij nieuwe rassen hogere kilo-opbrengst prioriteit is en dat er te weinig aandacht is voor ziektegevoeligheid, met name voor gebieden met sterk variabel weer, zoals Noordwest-Europa.

  Tarwerondleiding tijdens de open dag van Proefboerderij Rusthoeve woensdag 19 juni. Telers merkten op dat bij nieuwe rassen hogere kilo-opbrengst prioriteit is en dat er te weinig aandacht is voor ziektegevoeligheid, met name voor gebieden met sterk variabel weer, zoals Noordwest-Europa.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor de rondleidingen langs de uienproefvelden is veel belangstelling.

  Voor de rondleidingen langs de uienproefvelden is veel belangstelling.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het is duidelijk dat ook een proefboerderij afhankelijk is van het weer. Hier een voormalige waterplas in uien.

  Het is duidelijk dat ook een proefboerderij afhankelijk is van het weer. Hier een voormalige waterplas in uien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een proef met pillenzaad van uien. De opkomst en stand is goed. Opvallend is de zaaimethode, waarbij er geen buitenste rij is. Daardoor krijgt elke rij licht en lucht. Er is noord-zuid gezaaid.

  Een proef met pillenzaad van uien. De opkomst en stand is goed. Opvallend is de zaaimethode, waarbij er geen buitenste rij is. Daardoor krijgt elke rij licht en lucht. Er is noord-zuid gezaaid.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Twee verschillende N-giften in het winteruienras Troy. Links kreeg 120 kilo stikstof, rechts 160 kilo. Concludeer zelf.

  Twee verschillende N-giften in het winteruienras Troy. Links kreeg 120 kilo stikstof, rechts 160 kilo. Concludeer zelf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een proef met bodemverbeteraar PRP Sol laat zien dat de wortel van de ui snel diep gaat. In tegenstelling tot de onbehandelde bodem, daar is de wortellengte ongeveer de helft. Ook is de structuur van de bodem beter in het behandelde deel.

  Een proef met bodemverbeteraar PRP Sol laat zien dat de wortel van de ui snel diep gaat. In tegenstelling tot de onbehandelde bodem, daar is de wortellengte ongeveer de helft. Ook is de structuur van de bodem beter in het behandelde deel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een groep bezoekers krijgt uitleg bij een aardappelproefveld.

  Een groep bezoekers krijgt uitleg bij een aardappelproefveld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een nieuwkomer op de bietenmarkt is het Duitse zaadhuis Strube. Onderdeel van hun proefveld is de uitleg hoe een bietenras ontstaat. Op een bord wordt dit duidelijk gemaakt.

  Een nieuwkomer op de bietenmarkt is het Duitse zaadhuis Strube. Onderdeel van hun proefveld is de uitleg hoe een bietenras ontstaat. Op een bord wordt dit duidelijk gemaakt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van elke fase zijn enkele rijen gezaaid, zodat zichtbaar wordt wat de uitval is in de verschillende fasen.

  Van elke fase zijn enkele rijen gezaaid, zodat zichtbaar wordt wat de uitval is in de verschillende fasen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een schuur op het proefbedrijf is ingericht voor workshops. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan financiering, contracten, apps en samenwerking.

  Een schuur op het proefbedrijf is ingericht voor workshops. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan financiering, contracten, apps en samenwerking.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Tussen de middag kan er worden gerust en gesmuld van de gratis verstrekte frites. Van lopen en luisteren word je hongerig.

  Tussen de middag kan er worden gerust en gesmuld van de gratis verstrekte frites. Van lopen en luisteren word je hongerig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • In de tent en een deel van de schuur staan stands van diverse bedrijven en organisaties.

  In de tent en een deel van de schuur staan stands van diverse bedrijven en organisaties.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Op het bodemgezondheidsplein liggen proeven van groenbemesters, al dan niet toegepast als onderzaai, en proeven met bodemverbeteraars. Bezoekers krijgen hier uitleg over verschillende biomeststoffen en verbeteraars als betafert, PRP, gips, Physiostart en calciumcompost.

  Op het bodemgezondheidsplein liggen proeven van groenbemesters, al dan niet toegepast als onderzaai, en proeven met bodemverbeteraars. Bezoekers krijgen hier uitleg over verschillende biomeststoffen en verbeteraars als betafert, PRP, gips, Physiostart en calciumcompost.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Loonwerker Thijssen uit Nieuwehorne (Fr.) liet zijn systeem van biofumigatie zien. De kruisbloemige groenbemester wordt met een Kuhn-klepelmaaier heel klein geklepeld. De massa wordt middels spitten ondergewerkt. Een pletrol sluit de bodem af om te voorkomen dat het gasvormige isothiocanaat ontstaan uit het rottingsproces vervliegt. Dit gas werkt als grondontsmetting en reduceert tot 42 procent aardappelcysteaaltjes.

  Loonwerker Thijssen uit Nieuwehorne (Fr.) liet zijn systeem van biofumigatie zien. De kruisbloemige groenbemester wordt met een Kuhn-klepelmaaier heel klein geklepeld. De massa wordt middels spitten ondergewerkt. Een pletrol sluit de bodem af om te voorkomen dat het gasvormige isothiocanaat ontstaan uit het rottingsproces vervliegt. Dit gas werkt als grondontsmetting en reduceert tot 42 procent aardappelcysteaaltjes.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een kijkje in het interieur van de Imants-spitmachine. Om er zeker van te zijn dat het werk goed gebeurt, bewerkt Thijssen ongeveer 1 hectare per uur.

  Een kijkje in het interieur van de Imants-spitmachine. Om er zeker van te zijn dat het werk goed gebeurt, bewerkt Thijssen ongeveer 1 hectare per uur.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Hoewel akkerbouw tijdens de open dag de boventoon voert, is er ook aandacht voor de veehouderij. Er ligt bij Rusthoeve een voedergrassendemo. Ook werden enkele voeders getoond.

  Hoewel akkerbouw tijdens de open dag de boventoon voert, is er ook aandacht voor de veehouderij. Er ligt bij Rusthoeve een voedergrassendemo. Ook werden enkele voeders getoond.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Akkerbouwer Kees Kouwenberg uit Walsoorden (Zld.) wordt ondervraagd door een verslaggeefster van Omroep Zeeland. Wat blijft hem nu het meest bij van zijn bezoek aan de open dag? Zijn antwoord: “Japanse haver als groenbemester. En wat hier zo mooi is dat je in één keer heel veel nieuwe ontwikkelingen in het veld bij elkaar kunt zien.” Foto: Leo Tholhuijsen

  Akkerbouwer Kees Kouwenberg uit Walsoorden (Zld.) wordt ondervraagd door een verslaggeefster van Omroep Zeeland. Wat blijft hem nu het meest bij van zijn bezoek aan de open dag? Zijn antwoord: “Japanse haver als groenbemester. En wat hier zo mooi is dat je in één keer heel veel nieuwe ontwikkelingen in het veld bij elkaar kunt zien.” Foto: Leo Tholhuijsen

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • Geertjan

  Altijd een leuke dag. Vooral de nieuwtjes en zeker ook de contacten die weer gelegd worden.

 • ed12345

  Wil iemand mij vertellen wat PRP is ?heb er hier in Canada nog niet van gehoord
  Bij voorbaat dank voor de moeite

 • abtje

  @Ed12345 heb even gegoogled. Het is een bodemverbeteraar die de microflora stimuleert. kort samengevat in m'n eigen woorden, een soort kunstmest.

 • cthijssen

  Het was een interesante dag voor ons als loonbedrijf. Vooral de groenbemesters..

 • ed12345

  Abtje bedankt ik zal ook even op google kijken

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.