Akkerbouw

Foto & video 8964 x bekeken 60 reacties

Soja zaaien in Nederland

Stichting Schoolboerderij Dronten is een van de deelnemers aan een project van Agrifirm, waarin de mogelijkheden van soja als eiwitbron voor teelt in Nederland worden onderzocht.

Foto

 • 
Ton Kempenaar van Stichting Schoolboerderij Dronten draait de zaaimachine af om er sojabonen mee te gaan zaaien. Met de nokkenrad-zaaimachine wil hij 120 kilo per hectare zaaien.

  Ton Kempenaar van Stichting Schoolboerderij Dronten draait de zaaimachine af om er sojabonen mee te gaan zaaien. Met de nokkenrad-zaaimachine wil hij 120 kilo per hectare zaaien.

  Foto: Ton Kastermans
 • 

Het praktijkperceel zaait Kempenaar op een rijafstand van 24 centimeter. Binnen het perceel worden banen met rijafstanden van 12, 36 en 48 centimeter gezaaid om te kijken of dat verschil maakt. Voor de oogst met een combine maakt het geen verschil.

  Het praktijkperceel zaait Kempenaar op een rijafstand van 24 centimeter. Binnen het perceel worden banen met rijafstanden van 12, 36 en 48 centimeter gezaaid om te kijken of dat verschil maakt. Voor de oogst met een combine maakt het geen verschil.

  Foto: Ton Kastermans
 • 

De afstelling van de zaaimachine voor de verschillende rijafstanden vraagt wel enig rekenwerk.

  De afstelling van de zaaimachine voor de verschillende rijafstanden vraagt wel enig rekenwerk.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Sojabonen zien eruit als een sperzieboon en hebben de grootte van een doperwt.

  Sojabonen zien eruit als een sperzieboon en hebben de grootte van een doperwt.

  Foto: Ton Kastermans
 • 

Voor het zaaien ent Kempenaar het zaaizaad met speciale Rhizobium-bacteriën, om stikstof uit de lucht te binden. De verwachting is dat deze voor soja geschikte soort niet in de Nederlandse bodem voorkomt.

  Voor het zaaien ent Kempenaar het zaaizaad met speciale Rhizobium-bacteriën, om stikstof uit de lucht te binden. De verwachting is dat deze voor soja geschikte soort niet in de Nederlandse bodem voorkomt.

  Foto: Ton Kastermans
 • 

De afgewogen hoeveelheid oplossing met bacteriën doet Kempenaar in een cementkuip met het zaaizaad.

  De afgewogen hoeveelheid oplossing met bacteriën doet Kempenaar in een cementkuip met het zaaizaad.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Met een grote mixer mengt de teler de bacteriën intensief door de sojabonen.

  Met een grote mixer mengt de teler de bacteriën intensief door de sojabonen.

  Foto: Ton Kastermans
 • 


Op het perceel stelt Kempenaar de kopeg nog iets bij. Hij zaait op een diepte van 5 tot 6 centimeter. De planten staan dan stevig in de grond, zodat de duiven ze niet zo makkelijk lostrekken.

  Op het perceel stelt Kempenaar de kopeg nog iets bij. Hij zaait op een diepte van 5 tot 6 centimeter. De planten staan dan stevig in de grond, zodat de duiven ze niet zo makkelijk lostrekken.

  Foto: Ton Kastermans
 • 
Het zaaien op de 40 procent afslibbare kleigrond verliep verder vlot; vóór de regen zat de 4,5 hectare er in, op de dag na Hemelvaart.

  Het zaaien op de 40 procent afslibbare kleigrond verliep verder vlot; vóór de regen zat de 4,5 hectare er in, op de dag na Hemelvaart.

  Foto: Ton Kastermans

Laatste reacties

 • pieter p

  Hier in Bretagne hebben we bij ons ook dit jaar een proef van soja. Maar wij zaaien er mais doorheen, als proef. De zaaidiepte houden we 2 a 3 cm aan.
  Op een forum heb ik de foto's erop gezet.
  http://veehouderij.startpagina.nl/prikbord/16384022/sojateelt#msg-16384022

 • agropak

  Arme soya wie heeft dit gekke idee van soy door mais tezaaien bedacht. Ten eerste zal er teweinig licht beschikbaar zijn voor de soy en wat nog vreemder is dat mais een hoog gewas is terwijl soy de boontjes maar een paar ( 10 cm ) boven de grond begint te vormen. Gewoon een mode idee om soy in nederland of andere landen die op de zelfde breedte graad liggen te gaan telen. Laat dat over aan de professionele soya telers in landen die er voor geschikt zijn, niet aan achtertuin boeren

 • abtje

  Dat zeiden ze eerst ook van mais. je moet toch ergens beginnen.

 • agropak

  @abje uiteindelijk zal het best mogelijk zijn om een soy ras te kweken wat misschien op de nederlandse breedte graad wil rijpen maar denk dat dit voor de internationale kwekers een totaal niet interessante markt is met de paar ha die jullie in nederland te beschikking hebben. Een vergelijking met mais gaat ook nog eens volledig mis, mais is een gewas wat
  warmte nodig heeft ( voor de leek heat units) voor soy is dit geheel anders, heeft temaken met licht inval ( dit wordt weer gegeven in een cijfer reeks met nullen, bv dubbel nul etc voor nederland heb je een waarschijnlijk een 000 ras nodig) en dat ergens beginnen is al een tiental jaar geleden gedaan en heeft tot niets geleid

 • rik.hidding1

  Als het weer mee zit, zaai ik volgende week ook 10ha biologische soya.
  Mijn bedrijf zit aan de oostzee op ongeveer dezelfde hoogte als Pieterburen.
  M'n zaaizaad komt grcertificeerd bio uit de Oekraine, daar telen ze alleen gangbaar al 1,5 milj ha. Het klimaat veranderd de markt veranderd en wij golven mee.

 • doi_iung

  In Italië en Oostenrijk wordt ook soja geteeld met goede opbrengsten. Zo raar is het dus niet. Naar mijn inziens zijn er in NL wel eens veel nuttelozer proeven gedaan,

  Ben dan ook benieuwd naar de resultaten.

 • pieter p

  Wist wel dat er commentaar komen zal, maar wie niets probeert bereikt ook niets. Ik had zelf het idee om soja te zaaien en te oogsten als GPS, zo'n twee ha.
  Vroeg aan de cooperatie waar ik m'n maiszaad koop om sojazaad. De verkoper wilde sojazaad beschikbaar stellen als ik het samen met mais inzaaide. Dit ook om te kijken hoeveel stikstof er afgestaan wordt aan het mais gewas, en de ontwikkeling van de soja samen met mais. De mais die er doorgezaaid is is een ras die een trage beginontwikkeling heeft en geen groot gewas wordt. Dit sojaras is een triple 0 dus heeft minder zonuren nodig.

 • fernand

  Hopelijk lukt deze proef. En wordt dit een gesubsidieerde teelt door Europa. Dan stappen hopelijk wat landbouwers af vaan aardappelteelt.

 • GlySol

  Naast soya die 10 tallen cm hoog wordt zijn er ook sojatypen die de eigenschap van stokbonen hebben (om een stengel of stok heen draaien). Zou een mooie aanvulling voor mais kunnen zijn. en anders landschapsmais. Succes met de proef!

 • trekker123

  35 jaar geleden in Noord Duitsland ook al eens gezien. Soja met de mais mee gezaaid. Lijkt een beetje raar maar blijkt toch te kunnen werken om wat meer eiwit te krijgen. Alleen voor Nederland een ras kweken heeft geen zin maar er ligt op de breedtegraad van Nederland elders in de wereld ook nog heel wat grond. Hoewel het me op zich net zo logisch voor komt als het houden van struisvogels in ons koude kikkerlandje of het starten van een wijngaard. Daar zijn elders in de wereld toch ook wel geschiktere plaatsen voor zo je denken. Maar zo blijven we lekker bezig. In Dubai kun je ook skieën. Het kan dus nog gekker.

 • agratax2

  agropak. Als ik het goed heb is soy gevoelig voor daglengte en is Nederland niet geschikt voor top opbrengsten. Ik denk dat we niet alleen moeten denken aan warmte maar aan licht intensiteit en daglengte. deze beide zijn van invloed op de bloei en de vruchtaanzet. Met andere woorden het aantal peultjes en aantal zaden per peultje is afhankelijk van lichtintentie en dag lengte.

 • GlySol

  agratax1. Klopt, vooral daglengte is van cruciaal belang. Zelf veredel ik de soja en afgelopen jaren is er veel bekend geworden over de genetische achtergrond van de opbrengstpotentie. Daarnaast is koudetolerantie tijdens de bloei een cruciaal punt (bepaald het aantal peultjes cq bevruchte zaden per peul), maar dit is redelijk aanwezig in de huidige vroegere varieteiten en een aantal oudere (land)rassen. Dit jaar worden er onder NL omstandigheden ±600 bestaande, vooral oude, en een aantal nieuwe rassen getoetst in het veredelingsprogramma. Veelal 000 en 0000 rassen naast een aantal tropische (bloeien normaliter niet in NL).

 • ed12345

  Dat mengen van rhizobium is toch wel oppassen want als het velletje of bastje van de soya beschadigt wordt kiemt hij niet meer
  Hr Hidding zoals hierboven al vaker vermeld is is de daglengte bepalend voor een groep van rassen ooo of oo of b.v 1 met de klimaat verandering veranderd er veel maar niet de daglengte

 • Geertjan

  Proeven zijn altijd wel leuk om te doen. Kijken wat de resultaten zijn enz. Maar de soja moet wel zo duur worden wil het uit kunnen om het te zaaien. Tarwe levert op dit moment veel meer op.

 • Boertje-M-sob Henak

  Monsanto is goed bezig, tuurlijk groeit soja hier prima.gewoon met GGO ,wat kan ons de biodiversiteit rotten.
  Als het aan de boeren zou liggen zijn we allemaal de klos.

 • Boertje-M-sob Henak

  GGO soja, gewoon genen van bijv. Ruderalis Indica inbrengen dan is de daglengte niet zo belangrijk, autoflowering heet dat.Ik verzin maar wat.Het is allemaal niet zo moeilijk om frankensteingewassen te maken.
  En elk jaar nieuw zaaigoed kopen van IG Farben/Monsatan,en je moet meedoen aan dat duivelse GGO want reguliere gewassen worden bestuift door GGO pollen.
  10 jaar zijn er proeven gedaan in India, tig-duizend boeren hebben door de bio-piraterij van Monsatan zelfmoord gepleegd vanwege bestuiving of misoogsten,
  Boer en buitenlui wordt eens wakker.
  Trouwens, bio-piraterij is eigenlijk verboden maar daar heeft Monsatan niets mee te maken want nazis hebben niets met grondwetten te maken.

 • ed12345

  Ik weet niet of ik terug moet naar de lagere school maar heb nergens gelezen dat om GMO soya ging .Vanwaar dan al die commentaren op GMO en Monsanto

 • info48

  Boertje-M-sob Henak,
  De ontwikkeling van de invloed/macht van Monsato vind ik ook beangstigend,....maar biodiversiteit? het heilige woord, daar schijnen we allemaal veel gelukkiger, tevredener, gezonder,wijzer, intelligenter,toleranter en verdraagzamer? van te worden, ik zal niet zeggen van rijker want dat is toch een vies woord bij velen (vaak mensen die hun inkomen uit die grote rijk gevulde pot trekken)
  Biodiversiteit is wel enorm belangrijk in het tuintje Nederland!

 • ed12345

  Kempenaar onze ervaring is(wij zitten tenslotte ook vrij noordelijk voor de soyateelt) dat de rijafstand van ong 35cm het best voldoet
  dit inverband met lucht in het gewas het voorkomt vaak ziektes zoals sclerotium en het gewas bedekt de grond snel genoeg voor een niet te moeilijke onkruid controle

 • agropak

  het systeem ivm zaaien wat wij hier volgen is een beetje anders. twee rijtjes vlak naast elkaar met een onderlinge afstand van 12,5 cm de volgende twee op 75 cm afstand h.o.h tussen de dubbele rijen is dat dan 75 cm Wij doen dit om te kunnen irrigeren en ook is het dan mogelijk om nog een mechanise onkruid bestrijding uit te voeren

 • Dpj

  Als ik dat zo lees over daglengte, temperatuur etc... Hoe zou het groeien hier in het zuiden van Portugal?? Water genoeg om te beregenen.

 • masmas

  Onmogelijk te telen hier in het waasland(belgie). De duiven zijn met veel te veel. Die vernietigen tegenwoordig zelfs perfect rechtstaande tarwe.

 • agropak

  Dpj in het zuiden van portugal zou het geen probleem moeten zijn. In princiepe moet je onder de breedte graad van Parijs blijven

 • rik.hidding1

  Ed, u heeft gelijk de daglengte is bepalend, volgens mij is dat hier in Polen afdoende, en is bv grondtemperatuur of voldoende vocht bij de start voor het opstarten en laten leven van het rhizobium een groter probleem. Vandaag alweer 27C en felle wind uit Rusland tijdens het boekweit zaaien. De laatste neerslag van betekenis was sneeuw in maart.

 • ed12345

  Agropak en ik zitten zo 0ngeveer op de 45e breedte graad aan de oostzee in polen zit u ongeveer op de 54e breedte graad dat is zelfs nog een heel beetje hoger dan NL .Voor de rhizobium om te overleven eerstens ze in een koele plaats bewaren en liefst niet te lang in de grond moet toch wel enig vocht zijn ook voor het kiemen heeft de soya nogal wat vocht nodig meer dan b.v,mais en grond temp moet boven de 10 graden zijn maar in u plaats zou ik liever erwten zaaien

 • Jan Zonderland

  Wat heeft iedereen nu opeens met soyabonen ?
  Afgezien van de laatste paar jaar is het m.i. nog steeds een marginaal gewas.
  Je hebt erg veel ha nodig om er van te kunnen leven.

 • agropak

  Jan helemaal met je eens, soy hoort thuis op bedrijven die het op grote schaal kunnen telen en niet in achtertuintjes. Het is schijnbaar een mode artikel geworden voor de europese boeren. Wat ze echter vergeten, is dat telen een ding is maar om het te verwerken tot veevoer zul je het moeten heaten, of toasten om er een bruikbaar product van te maken. En dit toasten, etc is niet zo eenvoudig en zeker op kleine schaal niet rendabel. Daarom bezint er ge begint

 • pieter p

  agropak, mij gaat het niet om te oogsten met een combine, maar om gewoon te hakselen op deegrijp stadium(35%ds)
  Maar wat is er eigenlijk mis mee om te proberen om een beetje eiwit van je eigen 'achtertuin' te halen?

 • pieter p

  Als je het hakseld en tot 2kg drogestof voert hoeft er geen behandeling vooraf gedaan te worden.

 • agropak

  Dan zou ik nog liever erwten pakken, maar gewoon proberen daarmee is ook het wiel uitgevonden. Er zijn trouwens ook wat proeven gedaan om in gerst erwten te zaaien met het zelfde doel, maar hoor daar ook nietS meer van

 • pieter p

  Hier in frankrijk worden vaak mengsels gezaaid, met name in de biologische landbouw

 • Khalid en zijn maten

  In een land als Roemenië is genoeg goede landbouwgrond beschikbaar en veel zon en al vroeg in het voorjaar lekker warm,alleen jammer dat het wegennet daar zo slecht is,en de maffia er meer te vertellen heeft dan de politiek...

 • Mels

  Khalid,gewoon zorgen dat jou kanon groter is dan die van hun of helpt dat niet? Daar kan wel de soja voor Europa geteeld worden,zelfs nonGMO als men dat wil.

 • pieter p

  Beter is non GMO,europa moest maar eens minder afhankelijk worden van de rest met de soja

 • agroforte

  Proficiat met dit initiatief.Als jullie hulp nodig hebben laat maar weten.Studeerde in de jaren zeventig in Dronten en zaai nu elk jaar bijna 4000 ha van dit wat helaas Jan Zonderland marginaal spul noemt!!!!!!!Snap niet goed waarom jullie 120 kg per ha zaaizaad nodig hebben..Wij zaaien rond de 40 kg per ha

 • pieter p

  @agroforte En waar is dat dan?

 • Jan Zonderland

  Agroforte,
  Ik vind het dus een marginaal gewas hier. Bij jou, waar dat dan ook mag zijn, mag het beter zijn maar ik kan amper geloven dat je met 40 kg zaaizaad een topopbrengst haalt. Graag even toelichten met wat cijfers.

 • ed12345

  Jan met soya is het zo dat dunner zaaien de opbrengst maar weinig beinvloed ik had jaren geleden mezelf vergist en hield 30% over dat was voor tofu (ras oghata) het was voor zaaizaad dus het handels huis was ook niet zo happy uiteindelijk bracht het toch1.2 ton per acre of 3ton per ha wat voor tofu goed was. Agroforte eertens welke groep zaait u als het b.v. een groep 6 of 7 is zaait u misschien op 36 duim dat is voor ons met 0 of 00 eigenlijk te wijd het duurt te lang voordat de grond bedekt is 30 duim wordt wel gedaan maar niet echt veel de meeste staan op 14 of 15 duim en dan vooral met kleinere zaden kan het behoorlijk wat minder kg's
  maar gemiddeld zaaien wij ook zo'n 80 kg

 • ed12345

  Jan met soya is het zo dat dunner zaaien de opbrengst maar weinig beinvloed ik had jaren geleden mezelf vergist en hield 30% over dat was voor tofu (ras oghata) het was voor zaaizaad dus het handels huis was ook niet zo happy uiteindelijk bracht het toch1.2 ton per acre of 3ton per ha wat voor tofu goed was. Agroforte eertens welke groep zaait u als het b.v. een groep 6 of 7 is zaait u misschien op 36 duim dat is voor ons met 0 of 00 eigenlijk te wijd het duurt te lang voordat de grond bedekt is 30 duim wordt wel gedaan maar niet echt veel de meeste staan op 14 of 15 duim en dan vooral met kleinere zaden kan het behoorlijk wat minder kg's
  maar gemiddeld zaaien wij ook zo'n 80 kg

 • rosevally farms

  @agropak hier voeren we een gedeelte hele soya bonen aan de melkkoeien.
  veel mensen menen dat dat niet kan maar dit kan dus wel.

 • rosevally farms

  @ ed: ligt ook wel wat aan het jaar volgens mij. afgelopen jaar had ik de machine ook wat te dik staan in het begin en moest het aan het einde goed maken door dunner te zetten. zag wel duidelijk het verschil met combinen.maar jah normaal zeggen ze 20% kun je missen zonder het aan je opbrengst te merken. lijkt me een beetje sterk trouwens.zaaien trouwens ook 80 kg snap niet hoe je met 40 toekan.

 • Flyinghollander

  Rauw of toasted? Vooral; aan verse koeien super, alleen even met totaal Fat rekening houden.

 • agropak

  Laat ik voor op stellen dat soy een prachtig gewas is, teel het ook met veel plezier. Alleen in onze situatie blijft het toch een wat duure teeld omdat we in ons droge klimaat hier, iedere ha soy moeten bevloeien. Water wordt schaarser en personeelskosten stijgen met de dag.

 • GlySol

  Is ook een beetje rasafhankelijk, qua zaaidichtheid. Wat mij vorig jaar opviel was dat sommige randplanten tot wel +/- 3* zo veel opbrachten. Het lijkt er haast op dat de sojaplant liever niet weet dat er identieke buren zijn. Er is een zaadbedrijf in de USA welke op standdichtheid selecteert. Gemiddeld zou 70-80 kilo moeten volstaan?

 • pieter p

  Maar wordt het in Canada of USA niet als gps gebruikt?

 • WimJD

  Lupinen brengen per ha veel meer kg en dus bij gelijk eiwit dus ook meer eiwit per ha(bewezen in de praktijk)...soja is zinloos in noord Europa

 • Canadian Farmer

  Ben benieuwd hoe dit gaat aflopen. We verbouwen Soyabonen hier in Canada, dus weet een beetje hoe dit gaat. Ik heb mijn broer uit Nederland eens een zakje zaadgoed(roundup ready oftewel GMO) mee gegeven ,maar heb er niets meer van gehoord.

 • agroforte

  De Agro -Forte groep zaait 3500 ha sojabonen in Maracaju.MS Brazilie.Met 50 cm rijafstand en 10 a 12 planten per strekkende meter komt dat rond de 40 kg per ha!!!Een goede oogst is hier 4000 kg per ha!!!Als we meer zaad zaaien gaat alles tegen de grond in dit zeer warme en vochtige tropenklimaat.We planten alles direct in de stoppel zonder grondbewerking en na de sojaoogst planten we 100 % van het areaal in met mais.Die wintermais brengt met de zeer korte dagen (12 uur licht) rond de 6 ton per ha!!! Je bent welkom om te komen kijken Jan Zonderland!!! Arie Vosters Agro Forte groep!!

 • Jan Zonderland

  @ Arie Vosters Agro Forte groep,
  Arie, bedankt voor de informatie, dat maakt veel duidelijk. Zo zie je maar weer, wat in het ene land prima werkt, werkt elders toch weer niet zo goed. Zie enkele reacties hierboven wat betreft de hoeveelheid zaaizaad. En 4 ton per ha is inderdaad een zeer goede opbrengst over zo'n groot areaal (Voor de meelezende Canadezen: volgens mijn berekening komt dat neer op 59 bushel per acre) Met een dergelijke opbrengst en redelijke prijzen dan is het zeker op die grote schaal, wel goed werk.
  Maar aangezien de gemiddelde opbrengsten hhier in Ontario maar zo rond de 46 bu per acre liggen dan is het toch een ander verhaal.
  Is het bij jullie ook allemaal RR bonen en evt mais ?
  Verder neem ik je uitnodiging graag aan Arie. Het is een grote wens om ooit het grootschalige landbouwgebeuren in Brazilie te bekijken.

 • agroforte

  Na een aantal jaren 100% RR soja gezaaid te hebben gaan we komend seizoen 25% conventioneel zaaien vanwege bijna 7% bonusprijs en de kostprijs was hetzelfde.
  Met het geld van de royalties kunnen we de extra onkruidbestrijding uitvoeren.De mais is wettelijk geregeld tot 90 % BT en daar houden we ons aan!!!!Maar we krijgen erg last van resistentie zowel van onkruid asl insecten. adrianusvosters@uol.com.br

 • ed12345

  Arie Vosters ik heb even gekeken u zit dus tussen de 10e en 20e breedte graad dat wordt dus een groep 10 of misschien zelfs 11 en wat Jan al zegt 4 ton is ook hier heel goed hier in oost canada ,ontario en quebec mag je uitgaan van 3200kg tot bijna 4 ton met natuurlijk uitschieters naar bijde kanten .Hier kan je gerust stellen dat zeker de grotere bedrijven hoofdzakelijk RR rassen telen i.v.m. het gemak van de bespuiting en het moment van bespuiting minder belangrijk wordt resistentie is er nog weinig zolang je maar niet alleen roundup gebruikt in de soya wordt er vaak chorimurin-ethyle (Classic)bij gedaan .Maar ik kan me voorstellen in een tropisch klimaat met de grond altijd beteeld het er anders uitziet dan bij ons met 4 a 5 maanden niks dan sneeuw en vorst Wat de mais betreft die komt hier nou zo in de zak zaaizaad met 90 of 85% BT en de rest nonBT De bonusprijs hangt hier erg van het ras af gewoon non GMO is ook ong 7% maar specifieke rassen kunnen wel 20% of meer doen al moet gezegt dat het vaak ook minder tonnen geeft voor b.v. de Natto's (heel klein soya korrels)
  kan makkelijk $800 doen tegenover $500 voor GMO maar de max opbrengst is ong 2.5 a 3 ton ha op dit moment is de prijs voor GMO
  ong $550 in de haven dus dat ik vind helemaal geen marginale crop hoor Jan . Jan ik bel je zo wel even want als jij naar Brazil gaat wil ik best mee moeten we van de winter maar doen zijn jou suiker bieten ook aan de kant

 • agroforte

  Die Ed.....wij oogsten en zaaien tegelijk in Februari...In 30 dagen moet er dan alles af en weer ingezaaid worden.Kan nog wel een paar goede chauffeurs gebruiken.

 • agroforte

  Overigens onze prijs op de boerderij is momenteel zzer goed 415 dollar per ton!!!voor soja en 166 dollar voor mais!!!Daar zit dik winst op voor ons!!!!!

 • ed12345

  Arie hoeveel% zijn jullie kwijt aan export belasting? Ik teel vaak voor zaadbedrijven o.a Ceresco en Prograin bij ceresco heb ik me laten vertellen dat jullie kostprijs voor specifieke rassen niet lager ligt dan de onze hier o.a. de hoge export belasting en de grote transport kosten en daardoor het apart houden van een bepaalt ras te duur wordt de apart gehouden rassen gaan allemaal naar azie en de meeste naar japan voor menselijke consumptie hier gaan ze eerst per container op de trein naar vancouver BC en dan op de boot .Het is zelfs zo dat van hier uit naar BC goedkoper is als vanuit Manitoba wat halverwege ligt de reden hier zijn heel heel veel lege containers die terug moeten in manitoba zijn bijna geen lege containers(canada koopt veel azieatisch spul)de mais zal op dit moment ong $270 a $290 per ton opbrengen voor die prijzen zit voor ons ook goed

 • agroforte

  Ed....wij betalen geen exportbelasting..Dat is een verhaal uit Argentinie,de derde grootste sojaproducent ter wereld waar ze een schandalig hoge heffing hebben op export .Wij zijn schandaligveel geld kwijt aan transport en havenonkosten.Van mijn bedrijf nnar de haven is 1100 km slechte weg. De grote 9 assige trucks nemen 54 ton mee naar de haven en kosten 75 dollar per ton.Trein en boot kennen we in Brazil bijna niet.Ze staan soms 5 dagen in de file in de haven om te lossen.Dus ook in de havens hebben we de hoogste onosten ter wereld.Onze soja gaat voornamelijk naar China.

 • agroforte

  Ed...overigens ligt Maracaju op de 24 breedtegraad practisch bovenop de steenbokskeerkring...dus met een sub ( en niet vol) tropisch klimaat. 500 meter boven zeespiegel, dus erg warm (30 graden gemiddeld)1500 mm regen per jaar op zware 70 % afslibbare klei!!!!

 • denker123

  agroforte,met 6 ton mais per ha aan 166 dollar per ton,als daar nog 75 dollar per ton van af moet voor vervoer is het dan nog rendabel om mais te telen? Of is het vervoer hier al af.

 • agroforte

  Wij telers betalen niet het vervoer!!!! 166 dollar is af boerderij!!!!!!Door de grootschaligheid ( Een zaaitrekker per 600 ha en 1 combine voor 1200 ha) zijn de mechanisatie kosten laag....Met 6 ton opbrenst komen we dit jaar op nog geen 100 dollar totale onkosten(vaste en variabele) per ton!!!Denk dat dat maar op weinig plekken terwereld zo goedkoop kan.Daarom zijn we binnenkort de grootste voedselvoorziener ter wereld en hebben we hier van het woord crisis nog niet gehoord!!!!

 • ArnoldNus

  Soja komt oorspronkelijk uit oost-azie: noord-oost china het koreaans schiereand en japan. Daar heerst een gematigd klimaat met vier duidelijk te onderscheiden seizoenen net als hier. Aanvankelijk was het dan ook ook niet geschikt voor het tropische klimaat in de 'Amazonedeelstaten' in het noorden van Brazilie en werd het uitsluitend in het gematigde zuiden geteeld. Het Braziliaanse nstituut voor landbouwonderzoek Embraba heeft het gewas door (conventionele) veredeling, geschikt gemaakt voor het tropische klimaat en de zeer zure bodems van de cerrado en de amazone. Bovendien hebben ze de groeicyclus met wel 6 weken verkort waardoor er 2 volwaardige oogsten per jaar mogelijk zijn. Dit laat zien dat er veel mogelijk is wanneer men echt wil.

 • trijnie

  Interessant mannen, het was een hele kluif om te lezen maar ik heb er van genoten en iets van geleerd.

Laad alle reacties (56)

Of registreer je om te kunnen reageren.