Akkerbouw

Foto & video 9 reacties

Grimme test kooirollen op kleigrond

Kooirollen of gitterrollen vinden hun opgang op zandgrond. Maar misschien werkt het ook op klei. Dit voorjaar werd een praktijktest gepoot bij Novifarm.

Foto

 • 
Al enkele jaren werkt Grimme met kooirollen, in het Duits gitterrollen genaamd, om het volledige aardappelbed te vormen, in plaats van aanaardkappen. Grote voordelen zijn het geringe brandstofverbruik en het niet aansmeren van de rug. Zo scheurt hij minder snel, met minder groene knollen tot gevolg, en kan water gemakkelijker in de rug dringen.
Foto's: Martijn Keulemans; tekst: Niels van der Boom

  Al enkele jaren werkt Grimme met kooirollen, in het Duits gitterrollen genaamd, om het volledige aardappelbed te vormen, in plaats van aanaardkappen. Grote voordelen zijn het geringe brandstofverbruik en het niet aansmeren van de rug. Zo scheurt hij minder snel, met minder groene knollen tot gevolg, en kan water gemakkelijker in de rug dringen. Foto's: Martijn Keulemans; tekst: Niels van der Boom

  Foto: Martijn Keulemans
 • 

Bas Kruijthoff (links) en Jan Boer maken beide deel uit van akkerbouwbedrijf Novifarm vof; een samenwerkingsverband tussen vijf families in de Hoeksche Waard. De drie zonen van Bas Kruijthoff zitten sinds 2010 in het bedrijf. Jan Boer is verantwoordelijk voor de verkoop van alle producten.

  Bas Kruijthoff (links) en Jan Boer maken beide deel uit van akkerbouwbedrijf Novifarm vof; een samenwerkingsverband tussen vijf families in de Hoeksche Waard. De drie zonen van Bas Kruijthoff zitten sinds 2010 in het bedrijf. Jan Boer is verantwoordelijk voor de verkoop van alle producten.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Voor het experiment van de kooirollen op kleigrond werd de pootmachine van akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn, Drenthe, naar Numansdorp getransporteerd. De Jong poot nu twee jaar met de Grimme GL 420-pootmachine, uitgevoerd met kooirollen. De belangrijkste beweegreden om over te stappen was het brandstofverbruik. De Jong pootte met beide systemen op één perceel en kon geen verschil in opbrengst merken.

  Voor het experiment van de kooirollen op kleigrond werd de pootmachine van akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn, Drenthe, naar Numansdorp getransporteerd. De Jong poot nu twee jaar met de Grimme GL 420-pootmachine, uitgevoerd met kooirollen. De belangrijkste beweegreden om over te stappen was het brandstofverbruik. De Jong pootte met beide systemen op één perceel en kon geen verschil in opbrengst merken.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 

De pootmachine is voorzien van extra grote aanaardschijven, van 51 centimeter doorsnede. Een plaat, voor de schijf, helpt al om voor zoveel mogelijk grond te zorgen, zodat in één werkgang kan worden aangeaard.

  De pootmachine is voorzien van extra grote aanaardschijven, van 51 centimeter doorsnede. Een plaat, voor de schijf, helpt al om voor zoveel mogelijk grond te zorgen, zodat in één werkgang kan worden aangeaard.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Achter de loopwielen, en voor de kooirollen, bevinden zich nog enkele aanaardploegjes, bevestigd aan zware veertanden. Deze ploegen de grond nog iets extra op voor de rug. De afstelling hiervan luisterde zeer nauw op de kleigrond, om geen natte grond mee naar boven te nemen. Zowel de aanaardkap als kooirollen zijn aan hetzelfde frame bevestigd. Een tastsensor stuurt hiervan de diepte aan. Via een mechanisch systeem bewegen ook de geulentrekkers mee.

  Achter de loopwielen, en voor de kooirollen, bevinden zich nog enkele aanaardploegjes, bevestigd aan zware veertanden. Deze ploegen de grond nog iets extra op voor de rug. De afstelling hiervan luisterde zeer nauw op de kleigrond, om geen natte grond mee naar boven te nemen. Zowel de aanaardkap als kooirollen zijn aan hetzelfde frame bevestigd. Een tastsensor stuurt hiervan de diepte aan. Via een mechanisch systeem bewegen ook de geulentrekkers mee.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Op de foto is te zien dat soms nog wat natte grond mee werd genomen door de tanden, hoewel de grond zeer droog was op zes mei. Doordat de kooirol op de bovenkant van het bed loopt, draait hij sneller dan de rijsnelheid en wordt de grond naar voren gewerkt. Zo krijg je een vol en stevig bed.

  Op de foto is te zien dat soms nog wat natte grond mee werd genomen door de tanden, hoewel de grond zeer droog was op zes mei. Doordat de kooirol op de bovenkant van het bed loopt, draait hij sneller dan de rijsnelheid en wordt de grond naar voren gewerkt. Zo krijg je een vol en stevig bed.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Voor op de trekker hangt een Baselier-hakenfrees met aanaardkappen. Deze maken reeds voor de trekker al een flinke rug.

  Voor op de trekker hangt een Baselier-hakenfrees met aanaardkappen. Deze maken reeds voor de trekker al een flinke rug.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Tussen de combinatie staat een 200 pk sterke Fendt 820 Vario. Novifarm poot zelf met een Miedema-aardappelpoter.

  Tussen de combinatie staat een 200 pk sterke Fendt 820 Vario. Novifarm poot zelf met een Miedema-aardappelpoter.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
Op het eerste gezicht ogen de ruggen die met de kooirollen zijn gevormd kleiner. Toch is de rugomvang met 95 centimeter nagenoeg gelijk aan die van de aanaardkappen. Op het perceel van 5 hectare is de helft met kappen aangeaard en de andere helft met kooirollen.

  Op het eerste gezicht ogen de ruggen die met de kooirollen zijn gevormd kleiner. Toch is de rugomvang met 95 centimeter nagenoeg gelijk aan die van de aanaardkappen. Op het perceel van 5 hectare is de helft met kappen aangeaard en de andere helft met kooirollen.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 

Novifarm hoopt vooral de groeiomstandigheden voor de plant te kunnen verbeteren. Ook is het scheuren van de rug, waardoor groene knollen ontstaan, belangrijk. De besparing in brandstof komt op een tweede plaats.

  Novifarm hoopt vooral de groeiomstandigheden voor de plant te kunnen verbeteren. Ook is het scheuren van de rug, waardoor groene knollen ontstaan, belangrijk. De besparing in brandstof komt op een tweede plaats.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
De pootafstand en pootdiepte van de Ramos-aardappels wordt gecontroleerd. Jan Reinier de Jong, hier rechts op de foto, ziet het poten en aanaarden in één werkgang als een groot voordeel voor zijn 60 hectare zetmeelaardappelen: "We hoeven nu nog maar één keer door de aardappelen heen te rijden. Voorheen reed onze 140 pk trekker, die voor de pootmachine staat, met 1.700 toeren. Bij de kooirollen is dit nog maar 1.400 toeren en bovendien een versnelling harder."

  De pootafstand en pootdiepte van de Ramos-aardappels wordt gecontroleerd. Jan Reinier de Jong, hier rechts op de foto, ziet het poten en aanaarden in één werkgang als een groot voordeel voor zijn 60 hectare zetmeelaardappelen: "We hoeven nu nog maar één keer door de aardappelen heen te rijden. Voorheen reed onze 140 pk trekker, die voor de pootmachine staat, met 1.700 toeren. Bij de kooirollen is dit nog maar 1.400 toeren en bovendien een versnelling harder."

  Foto: Martijn Keulemans
 • 
De poters hebben voldoende losse grond in het bed. Dit seizoen bleek dan ook ideaal om een test als deze uit te voeren. Gedurende het seizoen zal Novifarm het groeiverloop bijhouden. De grond varieert van 25 tot 50 procent afslibbaarheid. Tien dagen na het poten leek het alsof de ruggen gevormd met de kooirollen al iets minder snel scheuren.

  De poters hebben voldoende losse grond in het bed. Dit seizoen bleek dan ook ideaal om een test als deze uit te voeren. Gedurende het seizoen zal Novifarm het groeiverloop bijhouden. De grond varieert van 25 tot 50 procent afslibbaarheid. Tien dagen na het poten leek het alsof de ruggen gevormd met de kooirollen al iets minder snel scheuren.

  Foto: Martijn Keulemans
 • 

Een Grimme GL 420-aardappelpoter, met mechanische aandrijving, heb je vanaf €18.600. De hydraulische aandrijving en VC 50-terminal, waarmee de machine van De Jong is uitgevoerd, kost €6.790 extra.

  Een Grimme GL 420-aardappelpoter, met mechanische aandrijving, heb je vanaf €18.600. De hydraulische aandrijving en VC 50-terminal, waarmee de machine van De Jong is uitgevoerd, kost €6.790 extra.

  Foto: Martijn Keulemans
 • Novifarm poot zelf met een getrokken Miedema CP 42P-aardappelpoter, waarachter een aanaardkap is bevestigd. Twee jaar geleden werd voor het eerst ervaring opgedaan met poten en aanaarden in één werkgang. Dit jaar is bijna het volledige areaal op deze manier gepoot.

  Novifarm poot zelf met een getrokken Miedema CP 42P-aardappelpoter, waarachter een aanaardkap is bevestigd. Twee jaar geleden werd voor het eerst ervaring opgedaan met poten en aanaarden in één werkgang. Dit jaar is bijna het volledige areaal op deze manier gepoot.

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • agropak

  Lijkt mij ook veel beter dan die aagedrukte betonplaat die veel telers krijgen na het frezen

 • Mels

  Ja,das een beetje mijn idde,op dit moment hier regelmatig buien al viel het vandaag mee en mijn ervaring met die kappen is dat als je vrijwel direct tot binnen een uur regen na je werk krijgt je het bokje bent,dikke korst waar niet alle gevormde stengels door komen dus daar gaat de opbrengst,ik heb dat in het verleden een keer ervaren en vergeet dat nooit meer.Ik ga wel frezen als ik terug kom dan lijkt het weer beter.

 • JeuAbsil

  Hier in Limburg hebben ze ook goede ervaringen met kooirollen, en het schijnt bij sommige telers zelfs opbrengstverhoging te geven.

 • info36

  Zwaar geschut voor voorjaarswerk. Arme grond.

 • IB-Lerink

  Interessante proef. Om iets te zeggen over de ruginhoud kun je beter de bedekking van de poter meten ipv de omtrek. Ook in de vlakke polder lijkt het mij in sommige situaties nuttig om dammen te maken tussen de ruggen, om het afstromen naar lage delen te beperken. In Zuid-Limburg hebben ze daar ervaring mee. Misschien ook daar eens een combinatie lenen als je toch bezig bent?

 • jan10

  Niels: ik hoop dat je samen met novifarm hier nog een paar keer op trugkomt dit seizoen. Ben ook benieuwt of deze ruggen meer of minder afspoelen dan door een kap gemaakt, en of de werking van bodem herbicide eender is.
  Of heeft een ander hier ervaring mee?

 • nvdboom

  Jan10: Novifarm houdt zelf een dagboek bij op <>. De resultaten zullen zeker goed gemonitord worden en hopelijk kunnen we met het rooien even terugblikken ja.

 • jan10

  dank voor de tip Niels!!

 • nvdboom

  Een foto van Novifarm op Twitter: pic.twitter.com/lwzF2TKM0o

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.