Akkerbouw

Foto & video 16 reacties

Dagje uien planten in Ontario

Akkerbouwer Jan Zonderland in Canada geeft een inkijkje in het planten van uien vanuit perspotjes.

Foto

 • 
Akkerbouwer Jan Zonderland in Canada geeft een inkijkje in het planten van uien vanuit perspotjes; Om 5.00 uur opgestaan. Eerst even de radarbeelden checken. Er was een kans op regen, maar de buien trekken mooi onder Lake Erie langs. Wij kunnen dus onze gang gaan. Tekst: Jan Zonderland

  Akkerbouwer Jan Zonderland in Canada geeft een inkijkje in het planten van uien vanuit perspotjes; Om 5.00 uur opgestaan. Eerst even de radarbeelden checken. Er was een kans op regen, maar de buien trekken mooi onder Lake Erie langs. Wij kunnen dus onze gang gaan. Tekst: Jan Zonderland

  Foto: Jan Zonderland
 • Een snel ontbijt: boterham, bak koffie en een sigaret. De plantenkweker gebeld dat ik er aan kom. De plaats Leamington is een goed uur rijden.

  Een snel ontbijt: boterham, bak koffie en een sigaret. De plantenkweker gebeld dat ik er aan kom. De plaats Leamington is een goed uur rijden.

  Foto: Jan Zonderland
 • Dit is de combinatie waarmee we de planten vervoeren, een Ford F 450 diesel-cube met daarachter een speciaal voor dat doel bestemde trailer.

  Dit is de combinatie waarmee we de planten vervoeren, een Ford F 450 diesel-cube met daarachter een speciaal voor dat doel bestemde trailer.

  Foto: Jan Zonderland
 • Dit is het bedrijf dat voor ons de uienplantjes opkweekt. Het heeft een goede reputatie en we kunnen er 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht om planten te halen.

  Dit is het bedrijf dat voor ons de uienplantjes opkweekt. Het heeft een goede reputatie en we kunnen er 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht om planten te halen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Vele handen maken licht werk. Het bedrijf heeft veel Mexicaanse seizoenarbeiders aan het werk. In no time zijn de 32 rekken geladen.

  Vele handen maken licht werk. Het bedrijf heeft veel Mexicaanse seizoenarbeiders aan het werk. In no time zijn de 32 rekken geladen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Nog een paar rekken in de vrachtwagen en op naar het veld.

  Nog een paar rekken in de vrachtwagen en op naar het veld.

  Foto: Jan Zonderland
 • Medewerkers rijden met Gators de rekken uit de kassen.

  Medewerkers rijden met Gators de rekken uit de kassen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het planten doen we met een Renault Ares 540 RZ met daarachter een zelfgebouwde planterframe met drie Checci & Magli Dual Gold-plantunits. Deze units planten elk twee rijen tegelijk.

  Het planten doen we met een Renault Ares 540 RZ met daarachter een zelfgebouwde planterframe met drie Checci & Magli Dual Gold-plantunits. Deze units planten elk twee rijen tegelijk.

  Foto: Jan Zonderland
 • Wij planten dus drie halve bedden tegelijk. Door terug te rijden door hetzelfde spoor worden de andere rijen op het bed geplant. Vier rijen per bed op 34 centimeter rijafstand. Door de lage rijsnelheid en door het glooiende land op dit perceel valt het niet mee om recht te rijden, maar hier is de markeurstreep behoorlijk strak.

  Wij planten dus drie halve bedden tegelijk. Door terug te rijden door hetzelfde spoor worden de andere rijen op het bed geplant. Vier rijen per bed op 34 centimeter rijafstand. Door de lage rijsnelheid en door het glooiende land op dit perceel valt het niet mee om recht te rijden, maar hier is de markeurstreep behoorlijk strak.

  Foto: Jan Zonderland
 • De plantafstand in de rij is 13 centimeter, zodat er in totaal ruim 200.000 planten per hectare worden geplant.

  De plantafstand in de rij is 13 centimeter, zodat er in totaal ruim 200.000 planten per hectare worden geplant.

  Foto: Jan Zonderland
 • De rijsnelheid is zo laag, ongeveer 400 meter per uur, dat de snelheidsmeter van de trekker op 0 blijft staan.

  De rijsnelheid is zo laag, ongeveer 400 meter per uur, dat de snelheidsmeter van de trekker op 0 blijft staan.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ik houd de sluitrij via de spiegel in de gaten. De hoek van het gereedschapsrek moet precies boven een rugje van de wielafdruk blijven.

  Ik houd de sluitrij via de spiegel in de gaten. De hoek van het gereedschapsrek moet precies boven een rugje van de wielafdruk blijven.

  Foto: Jan Zonderland
 • Tijdens het planten wordt vloeibare kunstmest verdund met water toegevoegd. De meststof is NPK 6-24-6 %. Wij gebruiken 45 liter per hectare in 2.500 liter water. De vloeistof loopt door de plantvoet direct in de plantgeul. Een elektrisch pompje pompt de vloeistof van de tank naar de planter.

  Tijdens het planten wordt vloeibare kunstmest verdund met water toegevoegd. De meststof is NPK 6-24-6 %. Wij gebruiken 45 liter per hectare in 2.500 liter water. De vloeistof loopt door de plantvoet direct in de plantgeul. Een elektrisch pompje pompt de vloeistof van de tank naar de planter.

  Foto: Jan Zonderland
 • Via een flowmeter wordt de dosering in de gaten gehouden. Tevens is te zien of er verstoppingen zijn. De gebruikte doseerplaatjes zijn heel klein, dus verstoppingen komen nog wel eens voor.

  Via een flowmeter wordt de dosering in de gaten gehouden. Tevens is te zien of er verstoppingen zijn. De gebruikte doseerplaatjes zijn heel klein, dus verstoppingen komen nog wel eens voor.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het planten is zeer geconcentreerd werk. Gemiddeld kun je ruim honderd plantjes per minuut inleggen. Een man op de catwalk vult de carrousels steeds bij met volle trays. Elke tray heeft 406 cellen.

  Het planten is zeer geconcentreerd werk. Gemiddeld kun je ruim honderd plantjes per minuut inleggen. Een man op de catwalk vult de carrousels steeds bij met volle trays. Elke tray heeft 406 cellen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Vingervlugheid, daar komt het op aan.

  Vingervlugheid, daar komt het op aan.

  Foto: Jan Zonderland
 • Voor personeel zijn we aangewezen op lokale losse arbeidskrachten, veelal afkomstig uit een naburig indianenreservaat. Op zich prima werkers, maar je weet niet altijd of ze de volgende dag wel komen opdagen.

  Voor personeel zijn we aangewezen op lokale losse arbeidskrachten, veelal afkomstig uit een naburig indianenreservaat. Op zich prima werkers, maar je weet niet altijd of ze de volgende dag wel komen opdagen.

  Foto: Jan Zonderland
 • De persoon op de catwalk heeft genoeg tijd over om eventuele missers aan te vullen.

  De persoon op de catwalk heeft genoeg tijd over om eventuele missers aan te vullen.

  Foto: Jan Zonderland
 • Ook mijn schoondochter Cori helpt een handje mee. Zij verzorgt meestal ook het ophalen van de planten bij de kweker en maakt het land klaar met de rotorkopeg. Zo'n schoondochter kun je wel hebben.

  Ook mijn schoondochter Cori helpt een handje mee. Zij verzorgt meestal ook het ophalen van de planten bij de kweker en maakt het land klaar met de rotorkopeg. Zo'n schoondochter kun je wel hebben.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het (leiding)water voeren we aan in twee tanks van 6.000 liter elk. Een kleine Honda-pomp pompt het water over in de tank op de trekker.

  Het (leiding)water voeren we aan in twee tanks van 6.000 liter elk. Een kleine Honda-pomp pompt het water over in de tank op de trekker.

  Foto: Jan Zonderland
 • Het laden van de rekken met planten is zwaar werk.

  Het laden van de rekken met planten is zwaar werk.

  Foto: Jan Zonderland
 • Iedereen houdt het wel vol met op z’n tijd een rustpauze met een bak koffie. En om 18.00 uur staat voor alle harde werkers een warme maaltijd klaar.

  Iedereen houdt het wel vol met op z’n tijd een rustpauze met een bak koffie. En om 18.00 uur staat voor alle harde werkers een warme maaltijd klaar.

  Foto: Jan Zonderland
 • 
Van de medewerkers wordt wel wat verwacht. We planten van 7.00 tot 21.30 uur. Deze dag planten we ongeveer 1 hectare.

  Van de medewerkers wordt wel wat verwacht. We planten van 7.00 tot 21.30 uur. Deze dag planten we ongeveer 1 hectare.

  Foto: Jan Zonderland
 • 

De laatste gang, morgen is er weer een nieuwe dag.

  De laatste gang, morgen is er weer een nieuwe dag.

  Foto: Jan Zonderland

Laatste reacties

 • Videofarmer

  Jan mooi om te zien hoe jullie het doen .Vorig jaar in de Wieringermeer planten ze de uien met pers potjes ,bij jullie worden de plantjes gespeend ? Dit lijkt mij wat moeilijker bij te houden maar in de grond ziet het er goed uit .
  Succes !

 • frans64

  hetzelfde als in nederland hier zijn het polen die voor een hongerloontje lopen te werken en daar in canada zijn het mexikanen die voor een hongerloontje moeten werken bij die boer dat zal hij wel geleerd hebben van zijn nederlandse viendjes

 • Jan Zonderland

  frans64, even beter lezen, wij werken niet met Mexicanen maar met zgn Natives, oftewel Indianen uit een naburig 'reservaat' en waar staat wat wij die mensen betalen ? Verder is het zo dat hier veel seizoenswerkers werken in de landbouw, oa uit Mexico en Jamaica, maar niet omdat zij dat moeten maar omdat zij dat WILLEN !!!! Men is hier wettelijk verplicht om mnimaal het minimum loon te betalen, wat momenteel $ 10,25 per uur bedraagd. Of dit veel of (te) weinig is, daar kun je over discusieeren maar zo is het nu eenmaal.
  Ook in Nederland moeten/willen veel Nederlanders werken voor het wettelijk minimum loon. Overigens betalen wij deze mensen meer dan die $ 10,25 per uur en ik zou ze nog wel meer willen betalen als ze wat betrouwbaarder waren.

 • Jan Zonderland

  Videofarmer, ook dit zijn 'perspotjes' maar dan wel hele kleine, ongeveer 1,2 cm bij 1,2 cm. Zoals te lezen, er zitten 406 van die perskluitjes met een plantje in elke tray.

 • av

  wat is het voordeel tov gewoon zaaien?

 • Jan Zonderland

  @av: dit zijn zgn Spanish onions, een mildere zachtere soort uien die zeer grof moeten groeien. Wij telen ze voor een fabriek die er uienringen van maakt en alleen de maat 80 tot 105 mm is leverbaar. Door dee uien op deze manier te planten krijgen ze de kans om zo grof te worden en omdat ze precies op afstand staan is de sortering ook zeer regelmatig in de gewenste maat. Nadeel is dat het een erg dure manier van doen is. Kosten voor plantenkweek en planten zelf bedragen rond de euro 4700 per ha.

 • P.boertje

  hej Frans 64
  neem nog een frikandel speciaal

 • Rabaey Thomas

  Heb je die renault meegenomen uit nederland? Want veel Renault (Claas) dealers zijn er daar toch niet in Ontario.

 • steenge.advies1

  Een mooi beeld van de werkzaamheden. hoeveel N geef je totaal?

  Evert Steenge
  Internationaal uivenadviseur

 • Dirkjan

  Mooi werk ,veel succes met het nieuwe seizoen

 • Jan Zonderland

  @ Rabaey Thomas: die Renault hebben we in Quebec gekocht een paar jaar terug. Daar zat een Renault importeur en verschillende dealers. Quebec is Frans, vandaar. Na de overname door Claas was het gebeurt daar, Claas wil of kan geen trekkers verkopen in Noord Amerika. Maar wij zijn u eenmaal een beetje Renault freak. Hebben er 3. De 2 andere, 751 en 461 komen wel uit Nederland.

  @ Evert Steenge, we geven ongeveer 90 kg N per ha. Op tarwestoppel met zware klaver groenbemester 65 kg. Wat houd jou adviseurschap precies in ?
  Wij kunnen hier ook wel wat goed advies gebruiken want erg veel kennis is hier niet.

  @ Dirkjan, bedankt. Na de oogst komt er wel weer een reportage over hoe we dat hier doen, dan kun je zien hoe het allemaal gegaan is.

 • agroforte

  Mooi werk Jan...hoeveel ha plant je op deze manier????Er staat een uitnodiging voor je op Face !!!!!

 • JoepB

  Hoi Jan, leuk om te zien hoe bij jullie de uien geplant worden. Wij planten hier (M-Limburg) ook op perspotjes. Maar dan de normale rassen en dan +/- 5 a 6 st op een 4x4 perspot. Deze planten we dan in bedden die bedekt zijn met mulchfolie. Dit zorgt ervoor dat de grond minder uitdroogt en niet verslempt. Daarnaast werkt het natuurlijk ook goed tegen het onkruid, gezien we biologisch telen. <>

 • steenge.advies1

  Hallo Jan

  Mijn werk betreft de teelt en bewaring, momenteel veel in Duitsland, Frankrijk en Hongarije. heb de afgelopen 10 jaar de hele wereld afgesjouwd en ben daarom vertrouwd met vele types uien,ook zaai- plant- en transplant.
  steenge.advies@planet.nl

  Een vriendelijke groet

  Evert

 • egbertjonkheer1

  Hoi Jan, leuk om op deze manier weer wat mee te krijgen. Dat het dikke uien mogen worden!

  Groeten,
  Egbert Jonkheer

 • dutch kiwi

  hoeveel uien gemiddeld geoogst per plantje in de grond??

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.