Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Voorjaarswerk van start in koud Groningen

Ondanks de kou zijn de Groningse akkerbouwers in de eerste week van april volop op het land te vinden om uien en suikerbieten te zaaien. De omstandigheden zijn prima.

Foto

 • In de eerste week van april zijn de akkerbouwers in Groningen volop op het land bezig. De grond is steenkoud, maar prachtig droog.

  In de eerste week van april zijn de akkerbouwers in Groningen volop op het land bezig. De grond is steenkoud, maar prachtig droog.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Bij Johan de Winter in Oosternieland wordt de grond klaargemaakt voor het zaaien van suikerbieten.

  Bij Johan de Winter in Oosternieland wordt de grond klaargemaakt voor het zaaien van suikerbieten.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Er waait een koude oostenwind over het Groningse land. De toplaag is erg droog, waardoor de nodige verstuivingen ontstaan.

  Er waait een koude oostenwind over het Groningse land. De toplaag is erg droog, waardoor de nodige verstuivingen ontstaan.

  Foto: Jannes Wiersema
 • De felle zon verbloemt de kou enigszins. De koude winter heeft zijn sporen echter nagelaten. De natuur loopt achter.

  De felle zon verbloemt de kou enigszins. De koude winter heeft zijn sporen echter nagelaten. De natuur loopt achter.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Kievieten zijn nog druk bezig om paartjes te maken. Voor de broedvogels is het nog te koud en te droog. Als deze omstandigheden nog langer aanhouden, heeft dat een negatieve invloed op het aantal weidevogels.

  Kievieten zijn nog druk bezig om paartjes te maken. Voor de broedvogels is het nog te koud en te droog. Als deze omstandigheden nog langer aanhouden, heeft dat een negatieve invloed op het aantal weidevogels.

  Foto: Jannes Wiersema
 • De lange, koude winter laat zijn sporen na. Boeren in Oost-Groningen leden de afgelopen weken schade door de harde oostenwind, die over hun akkers raasde.

  De lange, koude winter laat zijn sporen na. Boeren in Oost-Groningen leden de afgelopen weken schade door de harde oostenwind, die over hun akkers raasde.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Door die wind, in combinatie met de droogte, is veel zand met kostbaar organisch materiaal weggeblazen. Op akkers waar zomertarwe was ingezaaid, ondervinden boeren nu de nadelige gevolgen. Ze proberen alsnog tarwe breedwerpig te strooien en in de ochtend, als de vorst nog in de grond zit, de bodem open te breken. Die methode lijkt te werken tegen de verstuiving.

  Door die wind, in combinatie met de droogte, is veel zand met kostbaar organisch materiaal weggeblazen. Op akkers waar zomertarwe was ingezaaid, ondervinden boeren nu de nadelige gevolgen. Ze proberen alsnog tarwe breedwerpig te strooien en in de ochtend, als de vorst nog in de grond zit, de bodem open te breken. Die methode lijkt te werken tegen de verstuiving.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Her en der zijn bruin geworden grasland en bruine wintertarwe zichtbaar. Vorig jaar liepen de koeien rond deze tijd al een aantal weken buiten. Nu is hier nog niks te grazen. Dat wordt nog een lange tijd voeren van het geoogste gras van 2012.

  Her en der zijn bruin geworden grasland en bruine wintertarwe zichtbaar. Vorig jaar liepen de koeien rond deze tijd al een aantal weken buiten. Nu is hier nog niks te grazen. Dat wordt nog een lange tijd voeren van het geoogste gras van 2012.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Vanaf 1 november 2012 tot en met 3 april 2013 heeft Jannes Wiersema in Roodeschool liefst 75 dagen met vorst geteld. In maart telde Wiersema 24 vorstdagen. Januari (16 dagen vorst), februari (15 dagen vorst) en december (13 dagen vorst) deden nauwelijks voor elkaar onder. Ook in november (4 dagen) en april (3 dagen) mat Wiersema temperaturen onder nul.

  Vanaf 1 november 2012 tot en met 3 april 2013 heeft Jannes Wiersema in Roodeschool liefst 75 dagen met vorst geteld. In maart telde Wiersema 24 vorstdagen. Januari (16 dagen vorst), februari (15 dagen vorst) en december (13 dagen vorst) deden nauwelijks voor elkaar onder. Ook in november (4 dagen) en april (3 dagen) mat Wiersema temperaturen onder nul.

  Foto: Jannes Wiersema
 • De sloten zijn de voorbije maanden amper ijsvrij geweest.

  De sloten zijn de voorbije maanden amper ijsvrij geweest.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Hier en daar liggen nog sneeuwresten van een kleine maand geleden, toen in Groningen veel sneeuw viel.

  Hier en daar liggen nog sneeuwresten van een kleine maand geleden, toen in Groningen veel sneeuw viel.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Loonbedrijf Wieringa in Roodeschool zaait 7 hectare uien in bij akkerbouwer Verdonk in Oosternieland.

  Loonbedrijf Wieringa in Roodeschool zaait 7 hectare uien in bij akkerbouwer Verdonk in Oosternieland.

  Foto: Jannes Wiersema
 • De zaaibedden worden gecontroleerd.

  De zaaibedden worden gecontroleerd.

  Foto: Jannes Wiersema
 • De omstandigheden zijn uitstekend, al is de grond her en der wel erg fijn.

  De omstandigheden zijn uitstekend, al is de grond her en der wel erg fijn.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Akkerbouwbedrijf Oosterhuis in Uithuizermeeden zaait suikerbieten. De omstandigheden zijn ook hier goed. De grond is mooi droog. Toch is het op de open Fiat een koude bedoening.

  Akkerbouwbedrijf Oosterhuis in Uithuizermeeden zaait suikerbieten. De omstandigheden zijn ook hier goed. De grond is mooi droog. Toch is het op de open Fiat een koude bedoening.

  Foto: Jannes Wiersema
 • Hoewel de zon ongehinderd schijnt, is het met deze schrale oostenwind zaak om goed gekleed van huis te gaan.

  Hoewel de zon ongehinderd schijnt, is het met deze schrale oostenwind zaak om goed gekleed van huis te gaan.

  Foto: Jannes Wiersema

Jannes Wiersema

Laatste reacties

 • frans64

  de winterjas op de fiat doet goed dienst anders zou je daarop bevriezen

 • koestal

  er zitten nog veel uien in de schuur

Of registreer je om te kunnen reageren.