Akkerbouw

Foto & video 31 reactieslaatste update:17 apr 2013

Unieke pootcombinatie Miedema-Steketee

Poten met een bijzondere combinatie: een niet-aangedreven zaaibedbereider gemonteerd aan een getrokken pootmachine.

Foto

 • 
Maatschap Van Vugt en Van Nieuwenhuijzen uit Achthuizen en Oude-Tonge (Z.-H.) heeft dit jaar een bijzondere pootcombinatie in gebruik genomen. In plaats van een hakenfrees besloten de akkerbouwers een Steketee-zaaibedcombinatie tussen de trekker en pootmachine te plaatsen.
Foto’s & filmpje: Martijn Keulemans. Tekst: Niels van der Boom

  Maatschap Van Vugt en Van Nieuwenhuijzen uit Achthuizen en Oude-Tonge (Z.-H.) heeft dit jaar een bijzondere pootcombinatie in gebruik genomen. In plaats van een hakenfrees besloten de akkerbouwers een Steketee-zaaibedcombinatie tussen de trekker en pootmachine te plaatsen. Foto’s & filmpje: Martijn Keulemans. Tekst: Niels van der Boom

 • Jack van Vugt uit Achthuizen bewerkt samen met Nico en Gerard van Nieuwenhuijzen uit Oude-Tonge ongeveer 400 hectare in maatschap. De grond varieert van 10 tot 50 procent afslibbaarheid. Naast 135 hectare aardappelen beslaat het bouwplan tarwe, suikerbieten, tweedejaars plantuien en sperziebonen.

  Jack van Vugt uit Achthuizen bewerkt samen met Nico en Gerard van Nieuwenhuijzen uit Oude-Tonge ongeveer 400 hectare in maatschap. De grond varieert van 10 tot 50 procent afslibbaarheid. Naast 135 hectare aardappelen beslaat het bouwplan tarwe, suikerbieten, tweedejaars plantuien en sperziebonen.

 • 
“Hoofdreden om de frees te vervangen voor een niet-aangedreven machine is de geringe vermogensbehoefte”, vertelt Van Vugt. “Een pootcombinatie die in één werkgang het land klaarmaakt en poot vraagt een zware trekker. Tevens levert een mechanische grondbewerking minder kans op versmering van de grond.”

  “Hoofdreden om de frees te vervangen voor een niet-aangedreven machine is de geringe vermogensbehoefte”, vertelt Van Vugt. “Een pootcombinatie die in één werkgang het land klaarmaakt en poot vraagt een zware trekker. Tevens levert een mechanische grondbewerking minder kans op versmering van de grond.”

 • 
Voor de machine staat een Claas Ares 696 RZ met 107 kW (146 pk) vermogen aan de aftakas. Dat de zaaibedcombinatie veel brandstof bespaart ten opzichte van een hakenfrees, staat vast. Hoeveel precies durft Van Vugt nog niet te zeggen. Er wordt 6 tot 7 kilometer per uur gereden.

  Voor de machine staat een Claas Ares 696 RZ met 107 kW (146 pk) vermogen aan de aftakas. Dat de zaaibedcombinatie veel brandstof bespaart ten opzichte van een hakenfrees, staat vast. Hoeveel precies durft Van Vugt nog niet te zeggen. Er wordt 6 tot 7 kilometer per uur gereden.

 • De Smart-Float-driepuntsbok, waar normaal de Struik-hakenfrees in hangt, bleef. Deze regelt automatische de diepte van het werktuig. Een sensor op de pootmachine meet hoeveel grond beschikbaar is. Ligt er te veel grond voor de machine, dan wordt de Steketee automatisch geheven.

  De Smart-Float-driepuntsbok, waar normaal de Struik-hakenfrees in hangt, bleef. Deze regelt automatische de diepte van het werktuig. Een sensor op de pootmachine meet hoeveel grond beschikbaar is. Ligt er te veel grond voor de machine, dan wordt de Steketee automatisch geheven.

 • 

Aan de Miedema CP 42P0-pootmachine werd verder niets veranderd. De aankoppeling is hetzelfde als bij een versie met Struik-hakenfrees.

  Aan de Miedema CP 42P0-pootmachine werd verder niets veranderd. De aankoppeling is hetzelfde als bij een versie met Struik-hakenfrees.

 • 
Tussen de zaaibedcombinatie en pootmachine zit een rij met aanaardkappen. De aanaardkappen duwen de losse grond reeds omhoog om zo een goede rug op te kunnen bouwen.

  Tussen de zaaibedcombinatie en pootmachine zit een rij met aanaardkappen. De aanaardkappen duwen de losse grond reeds omhoog om zo een goede rug op te kunnen bouwen.

 • 
Het pootkanaal bevindt zich achter de neus van de aanaardkap. Wordt de druk op de kap te hoog, een teken dat er meer grond voor ligt, dan wordt een signaal gegeven aan de hydraulische cilinder op de Smart-Float-bok om de zaaibedcombinatie op te heffen.

  Het pootkanaal bevindt zich achter de neus van de aanaardkap. Wordt de druk op de kap te hoog, een teken dat er meer grond voor ligt, dan wordt een signaal gegeven aan de hydraulische cilinder op de Smart-Float-bok om de zaaibedcombinatie op te heffen.

 • 
Aan de balk waaraan normaal de aanaardkappen worden bevestigd, hangen nu extra grote aanaardschijven van fabrikant Hak. Deze ploegen de grond terug op het bed dat door de wielen wordt platgereden.

  Aan de balk waaraan normaal de aanaardkappen worden bevestigd, hangen nu extra grote aanaardschijven van fabrikant Hak. Deze ploegen de grond terug op het bed dat door de wielen wordt platgereden.

 • 

In de bunker van de Miedema CP 42P-pootmachine kan ongeveer 3 ton pootgoed. Zowel de trekker als pootmachine wordt aangestuurd door RTK-gps van SBG. Hiervoor kan het wielenstel sturen, om zo recht voor de rij te staan bij het insturen op de kopakker.

  In de bunker van de Miedema CP 42P-pootmachine kan ongeveer 3 ton pootgoed. Zowel de trekker als pootmachine wordt aangestuurd door RTK-gps van SBG. Hiervoor kan het wielenstel sturen, om zo recht voor de rij te staan bij het insturen op de kopakker.

 • 
De hele combinatie is behoorlijk langer dan de standaardmachine met frees. Mechanisatiebedrijf MCF uit Stad aan ’t Haringvliet bouwde de combinatie.

  De hele combinatie is behoorlijk langer dan de standaardmachine met frees. Mechanisatiebedrijf MCF uit Stad aan ’t Haringvliet bouwde de combinatie.

 • 
Vorig jaar reed Van Vugt met de Steketee in de fronthef en een gedragen aardappelpoter. Indien nodig kan de machine weer worden omgebouwd en wordt alleen de aardappelpoter getrokken. Het voordeel is dat nu voorop nog een zaaibedcombinatie kan worden gehangen en meer grond beschikbaar is.

  Vorig jaar reed Van Vugt met de Steketee in de fronthef en een gedragen aardappelpoter. Indien nodig kan de machine weer worden omgebouwd en wordt alleen de aardappelpoter getrokken. Het voordeel is dat nu voorop nog een zaaibedcombinatie kan worden gehangen en meer grond beschikbaar is.

 • 
De structuur is dit jaar erg goed. Bovenop is de grond mul en droog. De bovenlaag sluit goed af, waardoor het onderin toch nog redelijk vochtig is. Met een hakenfrees kan de teler meer dwingen waardoor je soms te vroeg begint, of in slechte omstandigheden. Hier wordt ongeveer 10 centimeter diep bewerkt. De aardappelen zijn van het ras Agria.

  De structuur is dit jaar erg goed. Bovenop is de grond mul en droog. De bovenlaag sluit goed af, waardoor het onderin toch nog redelijk vochtig is. Met een hakenfrees kan de teler meer dwingen waardoor je soms te vroeg begint, of in slechte omstandigheden. Hier wordt ongeveer 10 centimeter diep bewerkt. De aardappelen zijn van het ras Agria.

 • Het scherm van de gps en de HMI (Human Machine Interface) van Miedema in de cabine van de Claas-trekker. De pootmachine is voorzien van gps Planting Comfort. Hiermee worden spuitpaden automatisch aangelegd en de pootelementen rij-onafhankelijk in- en uitgeschakeld. Overlap bij geren is hiermee verleden tijd.

  Het scherm van de gps en de HMI (Human Machine Interface) van Miedema in de cabine van de Claas-trekker. De pootmachine is voorzien van gps Planting Comfort. Hiermee worden spuitpaden automatisch aangelegd en de pootelementen rij-onafhankelijk in- en uitgeschakeld. Overlap bij geren is hiermee verleden tijd.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • haverboer1

  het zou handig zijn als je op de link klikt dat je het filmpje dan kan bekijken. Je kan hem nu niet eens coopieren.

 • Mels

  Zou het ook gaan in een jaar zonder vorst op die 50% grond....?

 • Jan Zonderland

  @Mels, dat vroeg ik mij ook in alle eerlijkheid af.
  Zo'n Steketee doet niet zoveel bij 6-7 km/uur.
  Had ik toch liever een rotoreg er tussen gehangen. (Of voorop natuurlijk)
  Zo'n Lely met die rugvormers (ben de naam van dat systeem even kwijt)
  Daarmee kun je de intensiteit van werken goed regelen dmv toerental v/d rotors

 • nvdboom

  Het filmpje is niet heel handig opgelost ja. Hopelijk kan Boerderij dit nog even aanpassen.

  Hoe het systeem zich zal bewijzen in slechte omstandigheden is nog de vraag ja. Je zou dan nog een rotorkopeg o.i.d in de fronthef kunnen hangen voor wat meer verkruimeling.

  Jan: Jij bedoeld het Dual Plus systeem van Lely. Ruggenvormertjes met een wielenstel. Sommige boeren willen geen kopeg omdat deze ballen draait in vochtige grond.

 • Noordam2

  waarschijnlijk kun je ook de rug niet in één keer afmaken, omdat er te weinig losse grond is. met aanfrezen wordt ook weer veel diesel gebruikt
  onze ervaring om in één werkgang ook de grote rug te maken bevalt goed
  in 80 % van de gevallen lukt het. kosten besparing en een betere rug

 • Mels

  Toch heb ik er dit jaar met de lage grondtemp niet alle vertrouwen in dat je de maximale tel haalt. Ondanks de kosten besparing is de tel de winst uiteindelijk. Soms moet je wel eens kiezen voor extra kosten om het beste resultaat te halen.

 • agropak

  Geloof nog steeds dat je de aardappelen niet te diep moet weg stoppen. In een keer poten en rijopbouw doen mij de haren ten bergen reizen. Ben misschien van de 'te' oude stempel

 • Mels

  Agropak,als je grond warm genoeg is denk ik niet dat het een probleem is,maar zelfs in de VS gaan ze er met de hiller door,waarom??,maar ze doen het wel en niet voor niks,misschien moet je wel niet alle werkzaamheden willen combineren.Ik zou het voor pootgoed niet willen,tweeledig,grond warmt lekker op(hoop ik,althans) en je kan de onkruidbestrijding achterwege laten.hier tenminste.

 • agropak

  Mels heb toen ik op PEI boerde ook geprobeerd om ruggen gelijk met een frees op te bouwen, de buurt lachte me uit, maar ik als 'stomme' nederlander dacht dat ik het beter wist. Maar de lokale boeren hadden gelijk, kon onkruid maar moeilijk de baas blijven, aardappels kwamen later op en grond werd na een regenbui als beton waar de aardappels door moesten worstelen, en als gevolg van de harde grond zuurstof gebrek in de rug. en kon in de herfst die krengen bijna niet gerooid krijgen omdat er teveel grond over de rooier moest. Had mijn lesje gauw geleerd het jaar daarna op de Canadese manier met hiller. Doe het hier in kazachstan op de ouderwetse manier, poten,grond laten opwarmen, piepers boven dan aanaarden

 • Mels

  Agropak. De mail naar redactie boerderij is weg dus ik hoor/lees wel van je. Ervaringsdeskundigen maken een mens wijzer.....

 • Noordam2

  agropak, het was voorheen ook ons idee om de rug in twee keer op te bouwen
  we hebben nu een aantal jaar ervaring en de resultaten waren tot op heden goed met meer vocht in de rug
  natuurlijk gaat resultaat voor de kosten besparing
  bij ons in de Hoekse Waard word al vaak zo gewerkt
  als wij de piepers eerst boven laten komen en dan pas aanaarden kost dat veel opbrengst

 • agropak

  Voordat we het ene of andere systeem gaan afkraken denk ik dat we naar de lokale omstandigheden moeten kijken. Wat in het ene land wel kan kan in een ander misschien verkeerd uit pakken, ivm de vochthuishouding zou ik hier (kazachstan)ook graag de rug in een keer opbouwen en niet meer aan raken, maar aangezien het humus gehalte gewoon nul is krijg je een betonlaag ipv rulle rug. Ook moeten we wel een paar keer de rug weer opbouwen omdat door irrigatie de rug 'weg spoelt' en omdat er met het irrigatie water veel onkruidzaden meekomen wordt de onkruidbestrijding moeilijk 'nakiemers' daarom zijn wij genoodzaak een paar keer door de aardappels te rommelen

 • Noordam2

  agropak, het is absoluut niet de bedoeling om af te kraken, en zeker ook niet om de wijsheid in pacht te hebben maar ik geef onze situatie weer
  ik snap jullie situatie voor !00 %.
  wel aardig om zo wat verschillende situaties te leren kennen
  ik ga jouw site eens bekijken, de onze is novifarm.nl

 • agropak

  Ken jullie bedrijf, mijn respect wat jullie doen en proberen.
  Vrgr
  Arie Maas

 • SBG

  Aanvulling:
  Nieuwenhuijzen - van Vugt gebruikt al jaren een 'niet aangedreven werktuig' om aardappelland voor te bewerken. De combinatie van rtk-gps trekker mét werktuig besturing (TWIN) is daarbij ook al jaren in gebruik. Met een TWIN systeem kan het werktuig gestuurd worden. Hierdoor is een centimeter nauwkeurige aansluiting te realiseren.

  Het SBG Precision Farming systeem met TWIN-bestruring is geintegreerd bediend vanuit het GeoSTAR 200 scherm. Zo kan de gebruiker op het scherm zien wat zowel de trekker als de machine doen en eventueel een aanpassing op de besturing doorvoeren.
  Op Goeree Overflakke is SBG vertegenwoordigd door van Gemeren Mechanisatie te Numansdorp.

 • massey-ferguson

  Wij werken met een Struik frontfrees, en een Grimme GL34K op 30-45% grond, en dat gaat prima. We rijden zo'n 4,5-5 km/h.

 • Mels

  SBG,Sleutelboy,Reclameruimte op boerderij is gewoon te koop hoor......

 • marten87

  Idd, hier werken de helft van de meest simpele sbg setjes al niet best, succes met deze trein..

  Om de grond fijn te krijgen moet je toch flink gang hebben? Dat is in mijn ogen geen 7 km/h...

 • Mels

  Marten,Ik maak geen reclame voor Sbg maar ik hoor hier goede berichten en het lijkt mij dat als je de bedragen behorend bij de Gps sets uitgeeft de werking op straffe van ontbinding goed moet zijn. Het kan absoluut goed.

 • trekker123

  3 weken droge vorst in maart en je kunt met een eg zonder tanden nog een mooi zaaibed maken. Meestal is het nogal eens anders maar dit jaar kun je de rotorkopeg beter in de schuur laten. Ik weet dat je dat een Nederlander niet aan zijn verstand kunt krijgen, die neemt de dieselolie, slijtage en lagere capacteit gewoon voor lief. Maar een kluitje in de rug is dit jaar zeker geen nadeel. En als je ook dit jaar niet in één werkgang een goed pootbed kunt maken en voldoende losse grond om in één keer gelijk met het poten de rug op te bouwen dan moet je op die grond ook nooit meer aardappelen telen. Het weer is de boer, niet de machine.

 • Mels

  Trekker123,ik ben t volledig met je eens maar ik wil de malloten met kopeg voorop en frees achterop niet op de koffie hebben. Heb er vandaag al 4 gezien. T zijn er mij teveel.....

 • marten87

  Wat is er mis mee dan Mels?

 • Mels

  Niks,je moet zelf weten waar je mee wil rijden,maar dit jaar is al dat geweld om die eenzame kluit stuk te krijgen wel een beetje veel van het overbodige.
  Ik doe het al jaren met enkel een kopeg,zelden dat ik er twee keer over moet en soms doet de oude baas dat eens en dan met rooien ken je die plakgang er precies uit.Er is een jaar geweest zonder vorst en slecht najaar dat ik het voorjaars niet fijn kon krijgen maar zelfs toen rooiden we geen kluit mee,die waren in het seizoen verweerd.Stook ook nog es veel minder sap weg dan die met 200pk,100pk is ruim voldoende.

 • massey-ferguson

  Inderdaad, ieder heeft z'n eigen manier op z'n eigen grondsoort. Ieder doet het op de manier zoals ie het zelf wil en het beste vindt.

 • Mels

  \Maar denk er dan wel over na en doe niet stomweg wat je altijd doet,als dat gebeurt heet dat bedrijfsblind.Elk jaar is weer nieuw en elk jaar weer anders.

 • frebo

  Klinkt slim allemaal wat hierboven wordt gezegd. Maar voor ieder jaar een werktuig in de schuur lijkt mij wat overdreven. Wij poten met een frontfrees voorop en pootmachine achterop. Later aanfrezen. Gaat altijd in ieder jaar. Ook op grond waar volgens jullie geen aardappels zouden moeten groeien.

 • Mels

  frebo,ik wil alleen de boel maar een beetje aan het denken zetten.Als je kan klagen over dure gasolie moet je natuurlijk in een jaar dat het kan zo min mogelijk gebruiken oftewel de kopeg achter en de frees in de schuur laten voor dit jaar.Als jij met een frontfrees plant zul je nu ook met of minder toeren draaien of sneller rijden.Das ook nagedacht.Simpelweg de combi gebruiken omdat ie toch in de schuur staat is natuurlijk stomste van t stomste.Als je er niet over na kan denken moet je ook nooit meer zeuren dat de gasolie zo duur is.

 • Mels

  oja nog ff,aardappels groeien bijna overal.ze willen er soms wat slechterig uit.Ieder moet zelf weten waar ie ze plant als ze maar niet komen vragen of ik ze wil rooien....

 • saturna

  he mels, frontfrezen gaat lichter en sneller dan diep kopeggen, zeker weten.

 • Mels

  Ja dat klopt maar niet iedereen heeft een frontfrees,ging mij om de anzet tot nadenken ipv stomweg doen zoals altijd.

 • wytse@aph.nl

  Heren, leuke discussie. Iedere grond laat zich anders bewerken. Overigens is er ook een Lely-achtige oplossing voor een KUHN HRB 3 meter kopeg, de meest verkochte kopeg in Nederland denk ik, met een Baselier aanaarder er achter, met een frontbok. Als iemand hiervan een foto wil, mail me maar.

Laad alle reacties (27)

Of registreer je om te kunnen reageren.