Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Tuinbonen zaaien met nieuwe zaaimachine

Elektrisch aangedreven zaaimachine schakelt per rij

Foto

 • 
Op 22 april zaait loonbedrijf Breure uit Klaaswaal (Z.-H.) ‘hun’ eerste perceel tuinbonen, bij akkerbouwer Joost van Eeuwijk in Oudemolen (N.-Br.). De bonen worden gezaaid voor Rijko bv uit Helmond (N.-Br.) en gaan de conservenindustrie in. In totaal moet zo'n 300 hectare worden ingezaaid.

  Op 22 april zaait loonbedrijf Breure uit Klaaswaal (Z.-H.) ‘hun’ eerste perceel tuinbonen, bij akkerbouwer Joost van Eeuwijk in Oudemolen (N.-Br.). De bonen worden gezaaid voor Rijko bv uit Helmond (N.-Br.) en gaan de conservenindustrie in. In totaal moet zo'n 300 hectare worden ingezaaid.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Breure zaait de tuinbonen, van het ras Listra, met een gloednieuwe Kverneland Accord Optima HD e-drive precisiezaaimachine. De machine wordt elektronisch aangestuurd en ieder element schakelt automatisch in en uit, om overlap te voorkomen. Zaaien in vierkantsverband is mogelijk, maar hiervoor is extra elektronica vereist; die heeft Breure niet. Tuinbonen zijn hier sowieso niet geschikt voor. Bij suikerbieten, mais of pompoenen kan dit wel.

  Breure zaait de tuinbonen, van het ras Listra, met een gloednieuwe Kverneland Accord Optima HD e-drive precisiezaaimachine. De machine wordt elektronisch aangestuurd en ieder element schakelt automatisch in en uit, om overlap te voorkomen. Zaaien in vierkantsverband is mogelijk, maar hiervoor is extra elektronica vereist; die heeft Breure niet. Tuinbonen zijn hier sowieso niet geschikt voor. Bij suikerbieten, mais of pompoenen kan dit wel.

  Foto: Niels van der Boom
 • 

Het is voor chauffeur Adwin Breure voor het eerst dat hij met de machine werkt. Het Isomatch Tellus II bedieningsscherm is al wel bekend. Hiermee werd al een jaar ervaring opgedaan, in combinatie met hun Kverneland bietenzaaimachine.

  Het is voor chauffeur Adwin Breure voor het eerst dat hij met de machine werkt. Het Isomatch Tellus II bedieningsscherm is al wel bekend. Hiermee werd al een jaar ervaring opgedaan, in combinatie met hun Kverneland bietenzaaimachine.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Medewerker Henk Schaeffer noteert de gegevens over het perceel. Het loonbedrijf heeft geen individueel contact met klanten, maar krijgt van opdrachtgever Rijko te horen waar en wanneer gezaaid moet worden. Een tweede trekker en man zorgen voor kunstmest, diesel en zaaizaad.

  Medewerker Henk Schaeffer noteert de gegevens over het perceel. Het loonbedrijf heeft geen individueel contact met klanten, maar krijgt van opdrachtgever Rijko te horen waar en wanneer gezaaid moet worden. Een tweede trekker en man zorgen voor kunstmest, diesel en zaaizaad.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Per hectare wordt 95 liter Power Basic-meststof toegediend, met de samenstelling 11-31-0+6SO3. Het toedienen van de kunstmest moet nog handmatig geschakeld worden. Een elektrisch aangestuurde fronttank van Kverneland ontbreekt nog. "Die staat nog op mijn verlanglijstje", grapt Adwin.

  Per hectare wordt 95 liter Power Basic-meststof toegediend, met de samenstelling 11-31-0+6SO3. Het toedienen van de kunstmest moet nog handmatig geschakeld worden. Een elektrisch aangestuurde fronttank van Kverneland ontbreekt nog. "Die staat nog op mijn verlanglijstje", grapt Adwin.

  Foto: Niels van der Boom
 • 

Per hectare wordt ongeveer 150 kilo bonen gezaaid. Begin augustus zijn ze oogstrijp en worden de tuinbonen geoogst met een aangepaste erwtendorser.

  Per hectare wordt ongeveer 150 kilo bonen gezaaid. Begin augustus zijn ze oogstrijp en worden de tuinbonen geoogst met een aangepaste erwtendorser.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Jan Krosenbrink, van Kverneland Benelux, demonstreert de kouterdrukverstelling. Dit gebeurt door een zware veer te spannen of juist ontspannen. Voor de bonen zaait Breure op de lichtste stand van +/- 33 kilo kouterdruk. 130 kilo is maximaal. Dit is vooral bedoeld voor omstandigheden met veel gewasresten.

  Jan Krosenbrink, van Kverneland Benelux, demonstreert de kouterdrukverstelling. Dit gebeurt door een zware veer te spannen of juist ontspannen. Voor de bonen zaait Breure op de lichtste stand van +/- 33 kilo kouterdruk. 130 kilo is maximaal. Dit is vooral bedoeld voor omstandigheden met veel gewasresten.

  Foto: Niels van der Boom
 • 

Nieuw voor dit jaar is de extra aandrukrol die het zaad stevig in de vaste grond duwt. Vervolgens sluiten twee rubberen wieltjes de zaaivoor.

  Nieuw voor dit jaar is de extra aandrukrol die het zaad stevig in de vaste grond duwt. Vervolgens sluiten twee rubberen wieltjes de zaaivoor.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
De afstelling per element is van buitenaf te bereiken. Hiermee worden de zaadtoevoer en afstrijkers afgesteld. Deze machine heeft twaalf rijen, die individueel via RTK-gps worden aangestuurd. Breure zaait ook mais met de machine en verwijdert dan vier elementen.

  De afstelling per element is van buitenaf te bereiken. Hiermee worden de zaadtoevoer en afstrijkers afgesteld. Deze machine heeft twaalf rijen, die individueel via RTK-gps worden aangestuurd. Breure zaait ook mais met de machine en verwijdert dan vier elementen.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Ieder element is voorzien van een 'kijkglas'. De tuinbonen zijn onregelmatig van vorm en grootte. Het afstellen van de machine valt hierdoor niet helemaal mee en vergt veel aandacht.

  Ieder element is voorzien van een 'kijkglas'. De tuinbonen zijn onregelmatig van vorm en grootte. Het afstellen van de machine valt hierdoor niet helemaal mee en vergt veel aandacht.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
De vloeibare kunstmest wordt net naast het zaad in de grond geïnjecteerd. De kouters, afkomstig van MB Techniek, bouwde Breure zelf op de machine.

  De vloeibare kunstmest wordt net naast het zaad in de grond geïnjecteerd. De kouters, afkomstig van MB Techniek, bouwde Breure zelf op de machine.

  Foto: Niels van der Boom
 • 

Drie Startec-verdeelkoppen verdelen de kunstmest naar ieder element. De pomp hiervoor zit voorop de machine, naast de tank.

  Drie Startec-verdeelkoppen verdelen de kunstmest naar ieder element. De pomp hiervoor zit voorop de machine, naast de tank.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
De Müller-bedieningskast voor de kunstmesttank links en Kverneland Isomatch-terminal rechts. De gegevens bovenaan hebben betrekking op de zaaimachine. Het beeld onder geeft het perceel, de perceelsgrens en de bewerkte grond aan. Dezelfde terminal gebruikt Kverneland voor het aansturen van kunstmeststrooiers, veldspuiten en hooibouwmachines.

  De Müller-bedieningskast voor de kunstmesttank links en Kverneland Isomatch-terminal rechts. De gegevens bovenaan hebben betrekking op de zaaimachine. Het beeld onder geeft het perceel, de perceelsgrens en de bewerkte grond aan. Dezelfde terminal gebruikt Kverneland voor het aansturen van kunstmeststrooiers, veldspuiten en hooibouwmachines.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Het voordeel van de sectieschakeling. Op de kopakker wordt een meter overlapt, zonder dat dubbel wordt gezaaid. Ook bij geren is dit een groot voordeel. Er wordt niet alleen minder zaad gebruikt, maar ook groeit het gewas homogener.

  Het voordeel van de sectieschakeling. Op de kopakker wordt een meter overlapt, zonder dat dubbel wordt gezaaid. Ook bij geren is dit een groot voordeel. Er wordt niet alleen minder zaad gebruikt, maar ook groeit het gewas homogener.

  Foto: Niels van der Boom
 • 
Het resultaat. De rij linksonder is die van de kopakker. De rechte rijen, rechtsboven, zijn op exact het juiste moment afgesloten. De trekker stuurt in dit geval op RTK-gps maar een dgps-signaal volstaat ook voor de sectieschakeling. Deze werkt niet anders dan die op een veldspuit.

  Het resultaat. De rij linksonder is die van de kopakker. De rechte rijen, rechtsboven, zijn op exact het juiste moment afgesloten. De trekker stuurt in dit geval op RTK-gps maar een dgps-signaal volstaat ook voor de sectieschakeling. Deze werkt niet anders dan die op een veldspuit.

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • stuart

  God bless the crops

 • ed12345

  De trekker staat wel op hele mooie brede pantoffels

Of registreer je om te kunnen reageren.