Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Poten en zaaien in het Noorden

Zaaien van bieten, uien en graan en het poten van aardappelen en plantuitjes in beeld.

Foto

 • 

Firma Westwijk laat in Slootdorp (N.-H.) plantuitjes poten door loonbedrijf Hopmans. Ton Westhof houdt achter op de planter het werk in de gaten, terwijl chauffeur Jos van ’t Schagen de combinatie bestuurt.
Foto´s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos.

  Firma Westwijk laat in Slootdorp (N.-H.) plantuitjes poten door loonbedrijf Hopmans. Ton Westhof houdt achter op de planter het werk in de gaten, terwijl chauffeur Jos van ’t Schagen de combinatie bestuurt. Foto´s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos.

 • 
De stofwolk verraadt dat de bovenlaag goed droog is. De trekker loopt op rupsen. Dit bevalt volgens Westhof erg goed. “Soms planten we met een trekker op banden, maar die spoort een stuk dieper in. Nu spoort de planter zelf dieper in dan de trekker.” Dat is op deze foto ook te zien.

  De stofwolk verraadt dat de bovenlaag goed droog is. De trekker loopt op rupsen. Dit bevalt volgens Westhof erg goed. “Soms planten we met een trekker op banden, maar die spoort een stuk dieper in. Nu spoort de planter zelf dieper in dan de trekker.” Dat is op deze foto ook te zien.

 • 
’s Morgens om half acht plantte de loonwerker al een slag, maar de grond was toen nog te hard bevroren om alle uitjes er goed onder te krijgen. Nu, om tien uur, lukt dat wel.

  ’s Morgens om half acht plantte de loonwerker al een slag, maar de grond was toen nog te hard bevroren om alle uitjes er goed onder te krijgen. Nu, om tien uur, lukt dat wel.

 • 
Vanuit de kipwagen wordt de planter gevuld met een nieuwe voorraad Sturon-plantuitjes. Westhof verwacht het perceel van 6 hectare er ’s middags om drie uur in te hebben.

  Vanuit de kipwagen wordt de planter gevuld met een nieuwe voorraad Sturon-plantuitjes. Westhof verwacht het perceel van 6 hectare er ’s middags om drie uur in te hebben.

 • 
Even verderop, in Anna Paulowna, zet André Bakker de woeler met schijveneg in de olie. Die kan weer terug in de schuur. Een week eerder trok Bakker hiermee een paar percelen waar bieten in komen los. Alle bieten komen na aardappelen. De meeste grond lag al voor de winter klaar, maar deze humusrijke grond heeft de teler nu net bewerkt. Achteraf gezien is de grond nu wel genoeg uitgedroogd.

  Even verderop, in Anna Paulowna, zet André Bakker de woeler met schijveneg in de olie. Die kan weer terug in de schuur. Een week eerder trok Bakker hiermee een paar percelen waar bieten in komen los. Alle bieten komen na aardappelen. De meeste grond lag al voor de winter klaar, maar deze humusrijke grond heeft de teler nu net bewerkt. Achteraf gezien is de grond nu wel genoeg uitgedroogd.

 • 
Tegelijk zet Bakker de John Deere 7720 op andere banden, zodat de trekker klaar is om het bietenland klaar te leggen met een 5 meter brede kopeg. In totaal moet Bakker 25 hectare bieten zaaien.

  Tegelijk zet Bakker de John Deere 7720 op andere banden, zodat de trekker klaar is om het bietenland klaar te leggen met een 5 meter brede kopeg. In totaal moet Bakker 25 hectare bieten zaaien.

 • 
Op proefboerderij de Oostvaardhoeve zaait Erik-Jan Kamminga een perceel zomertarwe van het ras Tybalt. Een week eerder is het perceel nog gespit. Normaal gebeurt dit voor de winter, maar door de natte omstandigheden na de suikerbietenoogst lukte dat niet. Doordat de grond na het spitten toch nog even door vroor, komt het gezaaide er nu mooi bij te liggen. Het is snel gedroogd.

  Op proefboerderij de Oostvaardhoeve zaait Erik-Jan Kamminga een perceel zomertarwe van het ras Tybalt. Een week eerder is het perceel nog gespit. Normaal gebeurt dit voor de winter, maar door de natte omstandigheden na de suikerbietenoogst lukte dat niet. Doordat de grond na het spitten toch nog even door vroor, komt het gezaaide er nu mooi bij te liggen. Het is snel gedroogd.

 • 
Omdat er een slechte plek in het perceel zit, zaait Kamminga 200 kilo per hectare, zo’n 35 kilo meer dan normaal. Bovendien is voor de vijf jaar durende proef die hier ligt een goede opkomst vereist. Op het perceel onderzoekt het proefbedrijf het effect van bodemverbeteraars op de lange termijn.

  Omdat er een slechte plek in het perceel zit, zaait Kamminga 200 kilo per hectare, zo’n 35 kilo meer dan normaal. Bovendien is voor de vijf jaar durende proef die hier ligt een goede opkomst vereist. Op het perceel onderzoekt het proefbedrijf het effect van bodemverbeteraars op de lange termijn.

 • 
Rik Homan legt 5 hectare klaar met de kopeg, met daarachter cambridgerollen. Op het perceel komen bieten. Op de achtergrond rijdt Homans zoon Niek de gps-lijnen uit. Hij start zo met het zaaien van bieten van het ras Corvinia. De kalkrijke kleigrond verkruimelt zeer fijn.

  Rik Homan legt 5 hectare klaar met de kopeg, met daarachter cambridgerollen. Op het perceel komen bieten. Op de achtergrond rijdt Homans zoon Niek de gps-lijnen uit. Hij start zo met het zaaien van bieten van het ras Corvinia. De kalkrijke kleigrond verkruimelt zeer fijn.

 • 
Deze klei bij Emile Vogels in Firdgum (Fr.) is in maart nog goed door gevroren en gedroogd. Vogels ploegde het perceel pas dit voorjaar, nadat de bietenoogst vorig najaar zeer moeizaam verliep. Nu valt de grond bij het zaaien van de zomertarwe heel mooi. Vogels is tevreden.

  Deze klei bij Emile Vogels in Firdgum (Fr.) is in maart nog goed door gevroren en gedroogd. Vogels ploegde het perceel pas dit voorjaar, nadat de bietenoogst vorig najaar zeer moeizaam verliep. Nu valt de grond bij het zaaien van de zomertarwe heel mooi. Vogels is tevreden.

 • 
Een detail van de Tybalt-zomertarwe in de grond. Vogels zaait tevens gras als groenbemester mee. Ook dit is keurig terug te vinden tussen de tarwekorrels.

  Een detail van de Tybalt-zomertarwe in de grond. Vogels zaait tevens gras als groenbemester mee. Ook dit is keurig terug te vinden tussen de tarwekorrels.

 • 

Vlakbij het Friese Anjum genieten deze Sylvana-poters van het voorjaarszonnetje. Veel dagen heeft het pootgoed nog niet buiten kunnen voorkiemen. Vanaf deze tijd is de nachtvorst over en kunnen er aardappelen buiten blijven staan.

  Vlakbij het Friese Anjum genieten deze Sylvana-poters van het voorjaarszonnetje. Veel dagen heeft het pootgoed nog niet buiten kunnen voorkiemen. Vanaf deze tijd is de nachtvorst over en kunnen er aardappelen buiten blijven staan.

 • 
In het Groningse Eenrum staan deze Dorés voor te kiemen. Afgelopen zaterdag zijn ze de grond in gegaan.

  In het Groningse Eenrum staan deze Dorés voor te kiemen. Afgelopen zaterdag zijn ze de grond in gegaan.

 • 
Siemon Knotnerus Bruins bekijkt de grond in Eenrum. Afgelopen zaterdag is hij begonnen met het poten van vroege consumptieaardappelen voor de huisverkoop en levering aan groenteboeren. Aansluitend poot hij de andere consumptieaardappelen en de pootaardappelen.

  Siemon Knotnerus Bruins bekijkt de grond in Eenrum. Afgelopen zaterdag is hij begonnen met het poten van vroege consumptieaardappelen voor de huisverkoop en levering aan groenteboeren. Aansluitend poot hij de andere consumptieaardappelen en de pootaardappelen.

 • 
Het lijken gigantische ruggen, maar in werkelijkheid is het een bed met zaaiuien in het Groningse Spijk. Op de achtergrond rijdt Willem Kamminga van loonbedrijf Wieringa met de uienzaaier.

  Het lijken gigantische ruggen, maar in werkelijkheid is het een bed met zaaiuien in het Groningse Spijk. Op de achtergrond rijdt Willem Kamminga van loonbedrijf Wieringa met de uienzaaier.

 • 
Kamminga rijdt met een eenbedsmachine. Op een bed van 2,25 meter zaait hij acht rijen.

  Kamminga rijdt met een eenbedsmachine. Op een bed van 2,25 meter zaait hij acht rijen.

 • 
Met een trekker die rondom op dubbellucht staat, maakt Sjako Priem zijn bietenland met 12 kilometer per uur klaar. De banden staan op 0,5 bar.

  Met een trekker die rondom op dubbellucht staat, maakt Sjako Priem zijn bietenland met 12 kilometer per uur klaar. De banden staan op 0,5 bar.

 • 
Aan deze kant van het perceel is de grond heel mooi. Valse kluiten zijn eigenlijk niet te vinden. Wat er op lijkt, valt direct uit elkaar als het kapot gewreven wordt.

  Aan deze kant van het perceel is de grond heel mooi. Valse kluiten zijn eigenlijk niet te vinden. Wat er op lijkt, valt direct uit elkaar als het kapot gewreven wordt.

 • 
De zon gaat bijna onder. ‘s Nachts zullen de laatste kluitjes doorvriezen.

  De zon gaat bijna onder. ‘s Nachts zullen de laatste kluitjes doorvriezen.

 • 
Medewerker Michael Dermois van landbouwbedrijf Zingstra in Zuidvelde (Dr.) pootte vorige week het eerste perceel Seresta-zetmeelaardappelen.

  Medewerker Michael Dermois van landbouwbedrijf Zingstra in Zuidvelde (Dr.) pootte vorige week het eerste perceel Seresta-zetmeelaardappelen.

 • 
De pootmachine reed direct achter de ploeg aan.

  De pootmachine reed direct achter de ploeg aan.

 • 
Tegelijk werd op het bedrijf ook een perceel suikerbieten gezaaid.

  Tegelijk werd op het bedrijf ook een perceel suikerbieten gezaaid.

Eén reactie

 • mijn vriendin wil graag werken in de aardappelen of uien in de buurt van anna paulown contact persoon ben ik da van oorschot 0223750437 of 0685252324

Of registreer je om te kunnen reageren.