Akkerbouw

Foto & video 9 reactieslaatste update:22 apr 2013

Mechanisch groenbemester onderwerken

DLV Plant en Praktijknetwerk NKG organiseerden op 18 april een demonstratie voor het mechanisch onderwerken van groenbemesters.

Foto

 • DLV Plant en Praktijknetwerk Niet-Kerende Grondbewerking (NKG) organiseerden op 18 april een demonstratie mechanisch onderwerken van groenbemesters. Biologisch akkerbouwer Jos Pelgröm in Anna Jacobapolder (Zld.) stelde een tweejarige gras-klaverstoppel ter beschikking, een van de moeilijkste groenbemesters om mechanisch dood te krijgen.

  DLV Plant en Praktijknetwerk Niet-Kerende Grondbewerking (NKG) organiseerden op 18 april een demonstratie mechanisch onderwerken van groenbemesters. Biologisch akkerbouwer Jos Pelgröm in Anna Jacobapolder (Zld.) stelde een tweejarige gras-klaverstoppel ter beschikking, een van de moeilijkste groenbemesters om mechanisch dood te krijgen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Lemken bracht zijn Zirkon 8-rotorkopeg mee. De tanden zijn stekend of slepend in te stellen. Bij de stekende stand werkt de machine agressiever en gaat makkelijker de grond in. De aangedreven machine heeft een goede, kloppende werking op de graspollen.

  Lemken bracht zijn Zirkon 8-rotorkopeg mee. De tanden zijn stekend of slepend in te stellen. Bij de stekende stand werkt de machine agressiever en gaat makkelijker de grond in. De aangedreven machine heeft een goede, kloppende werking op de graspollen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Door de versnellingsbak los te draaien, met de twee zwarte knoppen, is de bak 3 centimeter te verschuiven. Zo wordt een tandwiel links of rechts aangedreven en de tandhoek veranderd. Een 3 meterversie kost €11.124. De instelbare versnellingsbak kost €1.154 extra.

  Door de versnellingsbak los te draaien, met de twee zwarte knoppen, is de bak 3 centimeter te verschuiven. Zo wordt een tandwiel links of rechts aangedreven en de tandhoek veranderd. Een 3 meterversie kost €11.124. De instelbare versnellingsbak kost €1.154 extra.

  Foto: Niels van der Boom
 • Lemken demonstreerde de machine ook met tanden die slepend staan. Het verschil bleek miniem. Het eindresultaat leek iets grover. Een extra bewerking blijft nodig om de zode verder uit te drogen en dood te laten gaan.

  Lemken demonstreerde de machine ook met tanden die slepend staan. Het verschil bleek miniem. Het eindresultaat leek iets grover. Een extra bewerking blijft nodig om de zode verder uit te drogen en dood te laten gaan.

  Foto: Niels van der Boom
 • De grond werd 7 centimeter diep bewerkt en bijna volledig losgemaakt. Een enkele klaverplant bleef staan.

  De grond werd 7 centimeter diep bewerkt en bijna volledig losgemaakt. Een enkele klaverplant bleef staan.

  Foto: Niels van der Boom
 • De Fusion Tillage Machine (FTM) van VSS Agro is een nieuwe ontwikkeling. Hij werd gebouwd in opdracht van een akkerbouwer in Limburg, die er zijn gele mosterd mee losmaakt en verkleint.

  De Fusion Tillage Machine (FTM) van VSS Agro is een nieuwe ontwikkeling. Hij werd gebouwd in opdracht van een akkerbouwer in Limburg, die er zijn gele mosterd mee losmaakt en verkleint.

  Foto: Niels van der Boom
 • De FTM werkt 3 meter breed en heeft 125 centimeter brede schoffels. Deze kunnen zijdelings bewegen, als obstakelbeveiliging. Het dieptewiel en het schoffelmes zijn aan een parallellogramconstructie gemonteerd. De diepte is te regelen met het wielenstel.

  De FTM werkt 3 meter breed en heeft 125 centimeter brede schoffels. Deze kunnen zijdelings bewegen, als obstakelbeveiliging. Het dieptewiel en het schoffelmes zijn aan een parallellogramconstructie gemonteerd. De diepte is te regelen met het wielenstel.

  Foto: Niels van der Boom
 • Een dubbele rij schijven achterop moet de gewasresten verkleinen. Op de graszode deed deze weinig. Met een hydraulische cilinder is, vanuit de cabine, de hoek in te stellen.

  Een dubbele rij schijven achterop moet de gewasresten verkleinen. Op de graszode deed deze weinig. Met een hydraulische cilinder is, vanuit de cabine, de hoek in te stellen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Pim van Eijzeren van VSS Agro geeft uitleg over de FTM. De brede schoffelmessen zijn opgespoten om ze scherper te maken. Toch hadden ze moeite om in de bodem door te dringen. Hiervoor zou een extra beitel op de punt kunnen helpen. Een 3 meter brede FTM kost €23.000.

  Pim van Eijzeren van VSS Agro geeft uitleg over de FTM. De brede schoffelmessen zijn opgespoten om ze scherper te maken. Toch hadden ze moeite om in de bodem door te dringen. Hiervoor zou een extra beitel op de punt kunnen helpen. Een 3 meter brede FTM kost €23.000.

  Foto: Niels van der Boom
 • De zode blijft veelal onberoerd, maar is wel geheel doorgesneden als de machine op diepte kan blijven. Toch is een extra bewerking nodig om te voorkomen dat de zode weer aan de ondergrond vast groeit.

  De zode blijft veelal onberoerd, maar is wel geheel doorgesneden als de machine op diepte kan blijven. Toch is een extra bewerking nodig om te voorkomen dat de zode weer aan de ondergrond vast groeit.

  Foto: Niels van der Boom
 • De Rootkiller is een ander nieuw product van VSS Agro. Het zit nog in de ontwikkelingsfase. Ook deze machine produceerde het bedrijf voor een akkerbouwer om onkruid mechanisch te bestrijden.

  De Rootkiller is een ander nieuw product van VSS Agro. Het zit nog in de ontwikkelingsfase. Ook deze machine produceerde het bedrijf voor een akkerbouwer om onkruid mechanisch te bestrijden.

  Foto: Niels van der Boom
 • Standaard schoffelmessen snijden de planten los. Een dubbele rij schijven mixt de resten vervolgens en klopt ze droog. Deze zijn afkomstig van fabrikant Evers Agro. De hoek is mechanisch te verstellen.

  Standaard schoffelmessen snijden de planten los. Een dubbele rij schijven mixt de resten vervolgens en klopt ze droog. Deze zijn afkomstig van fabrikant Evers Agro. De hoek is mechanisch te verstellen.

  Foto: Niels van der Boom
 • Onder hoge snelheid krijgen de schoffels veel te verduren. Ze worden nog verstevigd. De Rootkiller kreeg de zode goed los en werkt deze naar boven, zodat pollen goed uitdrogen. Een 3 meter brede machine zonder automatisch smeersysteem kost €14.000.

  Onder hoge snelheid krijgen de schoffels veel te verduren. Ze worden nog verstevigd. De Rootkiller kreeg de zode goed los en werkt deze naar boven, zodat pollen goed uitdrogen. Een 3 meter brede machine zonder automatisch smeersysteem kost €14.000.

  Foto: Niels van der Boom
 • Het was voor het eerst dat het Duitse Treffler zijn TG 500-vastetandcultivator naar Nederland bracht. Importeur Rumptstad-Steketee verkocht voorheen alleen de wiedeggen van Treffler in Nederland. De 5 meter brede machine is leverbaar met en zonder zaaimachine en kost in deze uitvoering €65.000.

  Het was voor het eerst dat het Duitse Treffler zijn TG 500-vastetandcultivator naar Nederland bracht. Importeur Rumptstad-Steketee verkocht voorheen alleen de wiedeggen van Treffler in Nederland. De 5 meter brede machine is leverbaar met en zonder zaaimachine en kost in deze uitvoering €65.000.

  Foto: Niels van der Boom
 • Door de vlakke ganzenvoetbeitels wordt de gras-klaverstoppel goed losgesneden en gemengd. Eventueel wordt met een zaaipijp direct achter de tand gezaaid.

  Door de vlakke ganzenvoetbeitels wordt de gras-klaverstoppel goed losgesneden en gemengd. Eventueel wordt met een zaaipijp direct achter de tand gezaaid.

  Foto: Niels van der Boom
 • De Treffler maakt de zode goed los, maar drukt die door zijn stalen pakkerrollen ook weer aan. Dat is voor het onderwerken van groenbemester niet wenselijk. De werkdiepte is met 3 tot 4 centimeter gering.

  De Treffler maakt de zode goed los, maar drukt die door zijn stalen pakkerrollen ook weer aan. Dat is voor het onderwerken van groenbemester niet wenselijk. De werkdiepte is met 3 tot 4 centimeter gering.

  Foto: Niels van der Boom
 • Väderstad heeft sinds vorig jaar zijn pijlen ook op Nederland gericht. De TopDown is in het buitenland al een groot succes. De machine voelt zich vooral thuis op de graanstoppel. Daarvoor zijn ook de smalle beitels, die tot 30 centimeter diepte werken.

  Väderstad heeft sinds vorig jaar zijn pijlen ook op Nederland gericht. De TopDown is in het buitenland al een groot succes. De machine voelt zich vooral thuis op de graanstoppel. Daarvoor zijn ook de smalle beitels, die tot 30 centimeter diepte werken.

  Foto: Niels van der Boom
 • Een dubbele rij bijna rechte schijven hangt in een parallellogramconstructie en is hydraulisch te bedienen. Door veel druk op de schijven te zetten en de tanden niet mee te laten werken, wordt de zode toch goed losgemaakt.

  Een dubbele rij bijna rechte schijven hangt in een parallellogramconstructie en is hydraulisch te bedienen. Door veel druk op de schijven te zetten en de tanden niet mee te laten werken, wordt de zode toch goed losgemaakt.

  Foto: Niels van der Boom
 • De grond is relatief intensief bewerkt. Net als bij de Treffler drukt een pakkerwals deze aan, wat in dit geval nadelig werkt. Het resultaat na twee of drie bewerkingen ziet er aanmerkelijk beter uit. Een 3 meter brede TopDown kost €50.000. Optioneel is een zaaibak om groenbemesters mee te zaaien.

  De grond is relatief intensief bewerkt. Net als bij de Treffler drukt een pakkerwals deze aan, wat in dit geval nadelig werkt. Het resultaat na twee of drie bewerkingen ziet er aanmerkelijk beter uit. Een 3 meter brede TopDown kost €50.000. Optioneel is een zaaibak om groenbemesters mee te zaaien.

  Foto: Niels van der Boom

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • pieter p

  Is de agrisem niet in Nederland leverbaar? Zelf gebruik ik elk jaar om de gele mosterd onder te werken, met hoge snelheid tot zo'n 18 km/h is goed mogelijk.
  <>

 • Mels

  Een tweejarige grasklaver stoppel is bij mij geen groenbemester meer. Italiaansraai.gelemosterd.bladrammenas. Dat lijkt er meer op of zie ik iets over het hoofd. Ik mis de simpele schijveneg en een kopeg vraagt teveel brandstof voor dit werk.

 • jan10

  Inderdaad een rot gewas om uit te schakelen, de schijfeg was wel aanwezig Mels kijk maar naar de foto s.
  Zo te zien maakte de rotoreg het beste werk,dan maar een beetje diesel meer!!

 • pieter p

  Om alleen een beetje groenbemester onder te werken moet het snel en eenvoudig zijn, geen aftakas aangedreven werktuigen

 • Jan Zonderland

  Ik mis ook machines zoals de Claas Catros.
  En inderdaad, 2 jarige gras/klaver is geen groenbemester! In elk geval niet in de gangbare landbouw.

 • sony

  ik werk mijn groenbemesters altijd ander mer een gewone vaste tand cultivator met op (5.5m) 13 tanden (2rijen) en 14 schijven. Bij meerjarige gras (zonder klaver) ga ik er standaard 2 maal over met ong 5dagen ertussen zodat alles goed kan opdrogen

 • Mels

  Vaak is dat idd de beste manier enkel kan je een NL akkerbouwer niet bewegen tot het maken van 2 werkgangen voor het beste resultaat met de minste gasolie.

 • nvdboom

  Pieter P: Voor zover ik weet wordt Agrisem in Nederland momenteel verkocht door Weevers uit Swifterbant.

  Niet alle merken waren bij deze demonstratie aanwezig maar simpelweg een selectie hiervan om te laten zien wat schijven, tanden, schoffels etc.. voor werk afleveren. Het kan dus zijn dat sommige bekende merken er niet waren. Dit verschilt ook per demonstratie van het NKG-netwerk.

 • shovel-joopie

  Toch is het bewijs weer geleverd dat grote imposante machines niet automatisch beter zijn, en ik moet toegeven het is inderdaad geen groenbemester, het perceel is vorig jaar meermalen gemaaid en gehooid. Desondanks ging Lemken in mijn ogen toch met de eer strijken zo was 99.9 % van het groen goed los en waren de pollen goed uitgeschut, hier konden de grote brute machines niet mee concurreren, en laten we wel wezen, een roterkopeg kun je breder inzetten. Een reportage hiervan is te zien op <> compleet met filmpje en meetresultaten

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.