Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Verlate oogst onder betere omstandigheden

Maarten Guépin van Landbouwbedrijf Ter Linde in Oostkapelle (Zld.) rooide de eerste week van maart nog 2,5 hectare pastinaak.

Foto

 • Maarten Guépin is bedrijfsleider van de akkerbouwtak van biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Ter Linde in Oostkapelle (Zld.). Het akkerbouwdeel bestaat uit ruim 40 hectare met akkerbouw- en groentegewassen. Tekst: Luuk Meijering, foto’s: Anton Dingemanse

  Maarten Guépin is bedrijfsleider van de akkerbouwtak van biologisch-dynamisch landbouwbedrijf Ter Linde in Oostkapelle (Zld.). Het akkerbouwdeel bestaat uit ruim 40 hectare met akkerbouw- en groentegewassen. Tekst: Luuk Meijering, foto’s: Anton Dingemanse

 • 
Begin maart rooide de loonwerker nog 2,5 hectare pastinaak voor Guépin. Normaalgesproken wordt de pastinaak al in de herfst gerooid, maar toen was het te nat.

  Begin maart rooide de loonwerker nog 2,5 hectare pastinaak voor Guépin. Normaalgesproken wordt de pastinaak al in de herfst gerooid, maar toen was het te nat.

 • 
Na de natte herfst en winter was de grond eindelijk zo ver opgedroogd dat oogsten zonder onnodige structuurschade mogelijk was.

  Na de natte herfst en winter was de grond eindelijk zo ver opgedroogd dat oogsten zonder onnodige structuurschade mogelijk was.

 • 

Loonwerker Joossen uit Oostdijk (Zld.) rooide met een aardappelrooier op rupsen. Guépin koos voor deze rooier om de structuur van de grond zoveel mogelijk te ontzien.

  Loonwerker Joossen uit Oostdijk (Zld.) rooide met een aardappelrooier op rupsen. Guépin koos voor deze rooier om de structuur van de grond zoveel mogelijk te ontzien.

 • 
De grond blijft na het rooien mooi achter. Direct na de oogst bewerkt de teler het perceel met een vastetandcultivator. Hiermee legt hij het land klaar voor de aardappelen die er dit seizoen in moeten. Ploegen doet hij niet.

  De grond blijft na het rooien mooi achter. Direct na de oogst bewerkt de teler het perceel met een vastetandcultivator. Hiermee legt hij het land klaar voor de aardappelen die er dit seizoen in moeten. Ploegen doet hij niet.

 • 

Om de lange wortels onbeschadigd uit de grond te krijgen, verving Joossen de rooischaren van de aardappelrooier door pennen. Hetzelfde systeem wordt gebruikt voor de oogst van industriepeen.

  Om de lange wortels onbeschadigd uit de grond te krijgen, verving Joossen de rooischaren van de aardappelrooier door pennen. Hetzelfde systeem wordt gebruikt voor de oogst van industriepeen.

 • 
De pastinaak, die net als aardappelen en peen op ruggen groeit, begint alweer uit te lopen. Het is tijd dat ze er uit komen. Ondanks de natte herfst is de structuur van de grond erg mooi gebleven. De ruggen zijn erg rul.

  De pastinaak, die net als aardappelen en peen op ruggen groeit, begint alweer uit te lopen. Het is tijd dat ze er uit komen. Ondanks de natte herfst is de structuur van de grond erg mooi gebleven. De ruggen zijn erg rul.

 • 
De ruggen zijn zo rul dat ze snel uiteenvallen. Dat vraagt van de chauffeur extra inspanning om de rooipennen precies over de rij te sturen.

  De ruggen zijn zo rul dat ze snel uiteenvallen. Dat vraagt van de chauffeur extra inspanning om de rooipennen precies over de rij te sturen.

 • 

Op de zwaardere delen van het perceel komt nog vrij veel grond mee. De kwaliteit van de pastinaak is ondanks de late oogst goed gebleven. Het grootste deel is bestemd voor verwerking in babyvoeding, een klein deel is voor de versmarkt.

  Op de zwaardere delen van het perceel komt nog vrij veel grond mee. De kwaliteit van de pastinaak is ondanks de late oogst goed gebleven. Het grootste deel is bestemd voor verwerking in babyvoeding, een klein deel is voor de versmarkt.

 • 

De bunkerrooier lost de pastinaak op de kopakker. Guépin kipt de wortels in een sleufsilo op het erf. Van daaruit worden ze via de stortbak op een vrachtwagen geladen. De stortbak zeeft de meeste grond er wel uit.

  De bunkerrooier lost de pastinaak op de kopakker. Guépin kipt de wortels in een sleufsilo op het erf. Van daaruit worden ze via de stortbak op een vrachtwagen geladen. De stortbak zeeft de meeste grond er wel uit.

Laatste reacties

 • huubjansen

  Twee hakvruchten achter elkaar, lijkt me niet echt dynamisch.

 • JeuAbsil

  En wat voor consequentie heeft deze late oogt op de opbrengst?

Of registreer je om te kunnen reageren.