Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Sorteerrobot in praktijk

Eerste Miedema Smart Grader verkocht in pootgoed.

Foto

 • 

Johannes Sijtsma heeft een akkerbouwbedrijf in het Friese Sint Jacobiparochie. In het bouwplan neemt pootgoed met 40 hectare een belangrijke plaats in. Zoon Mario staat klaar om ook het bedrijf in te gaan. Afgelopen jaar schafte de maatschap een Miedema Smart Grader-sorteerrobot aan. Sinds begin januari draait de machine.
Foto’s: Mark Pasveer
Tekst: Hilko Bos

  Johannes Sijtsma heeft een akkerbouwbedrijf in het Friese Sint Jacobiparochie. In het bouwplan neemt pootgoed met 40 hectare een belangrijke plaats in. Zoon Mario staat klaar om ook het bedrijf in te gaan. Afgelopen jaar schafte de maatschap een Miedema Smart Grader-sorteerrobot aan. Sinds begin januari draait de machine. Foto’s: Mark Pasveer Tekst: Hilko Bos

 • 

De Smart Grader is geïnstalleerd in de achterste loods. Verder is deze loods onder meer voorzien van een eigen ethyleenbewaring.

  De Smart Grader is geïnstalleerd in de achterste loods. Verder is deze loods onder meer voorzien van een eigen ethyleenbewaring.

 • 
Een overzicht van de installatie. Die begint bij de stortbak, dan een egelbandje, vervolgens een opvoerband, dan de Smart Grader met de bunkers en tot slot (rechts) de kistenvuller.

  Een overzicht van de installatie. Die begint bij de stortbak, dan een egelbandje, vervolgens een opvoerband, dan de Smart Grader met de bunkers en tot slot (rechts) de kistenvuller.

 • 
Vlak voor de Smart Grader zit een door Miedema nieuw ontwikkelde opvoerband. De snelheid van deze band wordt aangestuurd door de Smart Grader: als er te veel aardappelen in de machine komen, gaat het aanvoerbandje langzamer draaien. Onderaan het bandje zit een kleine buffer met een sensor, zodat de stortbak en aanvoerband uitschakelen als deze buffer te vol wordt.

  Vlak voor de Smart Grader zit een door Miedema nieuw ontwikkelde opvoerband. De snelheid van deze band wordt aangestuurd door de Smart Grader: als er te veel aardappelen in de machine komen, gaat het aanvoerbandje langzamer draaien. Onderaan het bandje zit een kleine buffer met een sensor, zodat de stortbak en aanvoerband uitschakelen als deze buffer te vol wordt.

 • 
Vanaf het opvoerbandje komen de aardappelen op een verdeelplateau met trilgoten (rechts buiten beeld). Daarna komen de knollen op trillende axiaalrollen, die de knollen verenkelen. Hier worden ook rondom foto’s van de knollen gemaakt. Vervolgens komen de aardappelen links op de smalle bandjes die de knollen naar de afblaaspunten transporteren.

  Vanaf het opvoerbandje komen de aardappelen op een verdeelplateau met trilgoten (rechts buiten beeld). Daarna komen de knollen op trillende axiaalrollen, die de knollen verenkelen. Hier worden ook rondom foto’s van de knollen gemaakt. Vervolgens komen de aardappelen links op de smalle bandjes die de knollen naar de afblaaspunten transporteren.

 • 
De robot bepaalt aan de hand van de foto’s naar welke bunker of kist elke individuele knol moet. Op basis van tijd weet de Smart Grader exact wanneer hij een luchtstoot van 8 bar moet geven om de knol bij de juiste uitgang af te blazen. Als twee knollen heel dicht bij elkaar liggen, blaast de machine zelfs een fractie eerder of later, als alleen de voorste of achterste knol afgeblazen moet worden. Dit voorkomt dat beide knollen in de bunker komen. Liggen ze echt te dicht tegen elkaar, dan gaan de knollen helemaal naar het eind, vanwaar ze weer teruggevoerd worden naar het begin van de machine.

  De robot bepaalt aan de hand van de foto’s naar welke bunker of kist elke individuele knol moet. Op basis van tijd weet de Smart Grader exact wanneer hij een luchtstoot van 8 bar moet geven om de knol bij de juiste uitgang af te blazen. Als twee knollen heel dicht bij elkaar liggen, blaast de machine zelfs een fractie eerder of later, als alleen de voorste of achterste knol afgeblazen moet worden. Dit voorkomt dat beide knollen in de bunker komen. Liggen ze echt te dicht tegen elkaar, dan gaan de knollen helemaal naar het eind, vanwaar ze weer teruggevoerd worden naar het begin van de machine.

 • 
Na het afblazen komen de knollen op dwarsbandjes, die ze naar de juiste bunker of kist transporteren. De bandjes kunnen ook de andere kant opdraaien en in kiembakjes lossen, zo zijn proefrooiingen te analyseren. Over de bunkers heen ligt een groot platform. Via dit platform is de robot van alle kanten goed bereikbaar. De bunkers zijn alleen via de onderkant toegankelijk.

  Na het afblazen komen de knollen op dwarsbandjes, die ze naar de juiste bunker of kist transporteren. De bandjes kunnen ook de andere kant opdraaien en in kiembakjes lossen, zo zijn proefrooiingen te analyseren. Over de bunkers heen ligt een groot platform. Via dit platform is de robot van alle kanten goed bereikbaar. De bunkers zijn alleen via de onderkant toegankelijk.

 • 
Op de grond staan twee kisten. De linkerkist is voor kluiten en stenen. Af en toe komt hier een knol in. De rechterkist is voor ondermaat en uitschotaardappelen.

  Op de grond staan twee kisten. De linkerkist is voor kluiten en stenen. Af en toe komt hier een knol in. De rechterkist is voor ondermaat en uitschotaardappelen.

 • 
Bovenop het platform, naast de robot, staat een pc waarmee de Smart Grader te bedienen is. Via een internetverbinding is ook op de machine in te loggen, zodat Sijtsma deze ook op afstand kan bedienen. Bovendien kan Miedema op deze manier ook eenvoudig ondersteuning geven en op afstand helpen bij de instellingen.

  Bovenop het platform, naast de robot, staat een pc waarmee de Smart Grader te bedienen is. Via een internetverbinding is ook op de machine in te loggen, zodat Sijtsma deze ook op afstand kan bedienen. Bovendien kan Miedema op deze manier ook eenvoudig ondersteuning geven en op afstand helpen bij de instellingen.

 • 


Op het scherm zijn zeer veel data af te lezen en in te stellen. Bovendien zijn van elke partij rapporten te krijgen met alle kenmerken van die partij, van maatsortering tot opbrengst tot de hoeveelheid rooibeschadigingen of schurftknollen.

  Op het scherm zijn zeer veel data af te lezen en in te stellen. Bovendien zijn van elke partij rapporten te krijgen met alle kenmerken van die partij, van maatsortering tot opbrengst tot de hoeveelheid rooibeschadigingen of schurftknollen.

 • 

Ook met zijn mobiele telefoon kan Sijtsma de Smart Grader op afstand controleren. Bedienen kan hiermee nog niet, volgend jaar moet dit wel kunnen.

  Ook met zijn mobiele telefoon kan Sijtsma de Smart Grader op afstand controleren. Bedienen kan hiermee nog niet, volgend jaar moet dit wel kunnen.

 • 
De aardappelen in de kist. Het is een mooie partij. Over het leeswerk is Sijtsma al redelijk tevreden. Voor komend seizoen staan nog wat software-updates gepland om dit nog verder te verbeteren. Nu leest Sijtsma nog handmatig na, volgend jaar niet meer. De akkerbouwer is verder ook goed over de installatie te spreken. Grote storingen heeft hij tot nu toe niet gehad.

  De aardappelen in de kist. Het is een mooie partij. Over het leeswerk is Sijtsma al redelijk tevreden. Voor komend seizoen staan nog wat software-updates gepland om dit nog verder te verbeteren. Nu leest Sijtsma nog handmatig na, volgend jaar niet meer. De akkerbouwer is verder ook goed over de installatie te spreken. Grote storingen heeft hij tot nu toe niet gehad.

 • 

Gemiddeld is dit een erg fijne partij. De laatste 43 ton zat gemiddeld op een knolgewicht van nog geen 39 gram. Hiermee is een veel lagere capaciteit haalbaar dan bij grovere partijen: het aantal knollen is de beperkende factor, niet het aantal kilo’s.

  Gemiddeld is dit een erg fijne partij. De laatste 43 ton zat gemiddeld op een knolgewicht van nog geen 39 gram. Hiermee is een veel lagere capaciteit haalbaar dan bij grovere partijen: het aantal knollen is de beperkende factor, niet het aantal kilo’s.

 • 
Volgens Miedema kan de Smart Grader overigens op de tiende millimeter nauwkeurig in de maat sorteren. Een groot voordeel in lange rassen.

  Volgens Miedema kan de Smart Grader overigens op de tiende millimeter nauwkeurig in de maat sorteren. Een groot voordeel in lange rassen.

 • 

Ook de bunkers zijn nieuw ontwikkeld door Miedema. Als afvoerband is een standaardband gebruikt. Hier zijn extra rollen en een hoge opzetrand in en op gebouwd.

  Ook de bunkers zijn nieuw ontwikkeld door Miedema. Als afvoerband is een standaardband gebruikt. Hier zijn extra rollen en een hoge opzetrand in en op gebouwd.

 • De kleppen onderin de bunker zijn goed te bedienen via lange hendels. Dit gaat heel licht. Bovendien hoeven ze niet vastgezet te worden en blijven er geen aardappelen klem zitten tussen randjes rond de klep. Voor toegang tot de bunkers moet door een luik in de schuine zijde van de bunker geklommen worden.

  De kleppen onderin de bunker zijn goed te bedienen via lange hendels. Dit gaat heel licht. Bovendien hoeven ze niet vastgezet te worden en blijven er geen aardappelen klem zitten tussen randjes rond de klep. Voor toegang tot de bunkers moet door een luik in de schuine zijde van de bunker geklommen worden.

Laatste reacties

 • ed12345

  Fantastisch mooi ,een grote stap om een zeer arbeids intensief werk te automatiseren

 • wbrooymans

  Als je de investering van 500.000 euro kan terug verdienen is het zeker de moeite waard om zo'n installatie te overwegen.

 • Anoniem

  Is deze machine ook geschikt om (plant)uien te sorteren/lezen?

Of registreer je om te kunnen reageren.