Akkerbouw

Foto & video 8 reacties

Nieuwe energiezuinige bewaarplaats

Akkerbouwer Dirk Binnema in Eenrum (Gr.). bouwde een energiezuinige bewaarplaats. Er zit 20 centimeter ruimte tussen beide dakbeplatingen. Door de lucht hier tussendoor aan te zuigen wordt deze opgewarmd door de zon. De warmere en dus drogere lucht wordt gebruikt voor het drogen van de opgeslagen aardappelen.

Laatste reacties

 • abtje

  Prachtig uitgedacht systeem , heel erg mooi.
  Alleen die paar procent meer bouwkosten komt ongeloofwaardig over.
  Gordingloos doe je anders toch ook niet, dus hoef je die prijs zo wie zo niet er mee te vergelijken.
  Maar buiten de meerkosten, dit is innovatief ondernemen, complimenten.

 • Flyinghollander

  abtje als je had geluisterd, had je begrepen dat die procent de vergelijking tussen dit en gordinglose loods en niet met een vorm loods.

 • agratax2

  In Hooghalen (Dr.) is jaren geleden al zo'n bewaarloods gebouwd. Hier werd zonder lucht verhitter, graszaad gedroogd. Dus de leverancier hoeft niet te doen o het zijn vernieuwing is.

 • utkennet

  Dit systeem passen wij al meer dan 15 jaar toe bij het ventileren v/d varkens.

 • abtje

  @Flyinghollander, sorry snap jouw reactie niet. Wat is een vorm loods?
  Mij ging het erom als je dit dubbele systeem niet gebruikt dan heb je geen gordingloos dak nodig. Met gordingen is goedkoper. Dus een kromme vergelijking.

 • Koeienman

  ABtje en FH, jullie hebben allebei een punt. Maar waar het om gaat is, dat dit agrarisch ondernemen pur sang is. Firma Lont zal ook wel water bij de wijn hebben gedaan omdat ze ook meer van zulke stallen willen maken/verkopen. (en vooral mee doorgaan!). De Nederlandse land/tuinbouw staat wereldwijd, in iedere tak, goed aangeschreven en dat komt door dit soort initatieven. Het is een strakke, nette loods.uit Veel plezier ermee Dirk!

 • Haarlemmermeer

  Mojn buurman heeft al 25 jaar dit systeem om uien en droogbloemen te drogen.

 • kjjensma

  Het gordingloze dak van lont is niks duurder dan een dak met gordingen, dit komt door het type paneel wat gebruikt wordt. deze piepschuim panelen zijn echter wel extreem brangevaarlijk en je verzekeringspremie zal omhoog schieten.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.