Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Mest uitrijden op aardappelland

Van Leijsen Mestdistributie in Poortvliet (Zld.) bemest een perceel bouwland van 23 hectare met varkensmest.

Foto

 • Van Leijsen Mestdistributie in Poortvliet (Zld.) bemest een perceel bouwland van 23 hectare met varkensmest.

  Van Leijsen Mestdistributie in Poortvliet (Zld.) bemest een perceel bouwland van 23 hectare met varkensmest.

 • De gift bedraagt 30 kuub per hectare.

  De gift bedraagt 30 kuub per hectare.

 • Het is geen zware grond, de bodem neemt de mest snel op. Wat ‘s morgens is bemest, kan daarom ‘s middags al worden geploegd. In dit geval gebeurt dat tijdens een sneeuwbuitje.

  Het is geen zware grond, de bodem neemt de mest snel op. Wat ‘s morgens is bemest, kan daarom ‘s middags al worden geploegd. In dit geval gebeurt dat tijdens een sneeuwbuitje.

 • Van Leijsen werkt met een 12 meter brede Veenhuis-schijfinjecteur. Hier bemest chauffeur Anco van de Slikke de kopakker.

  Van Leijsen werkt met een 12 meter brede Veenhuis-schijfinjecteur. Hier bemest chauffeur Anco van de Slikke de kopakker.

 • De combinatie rijdt met behulp van gps. Hoewel zelf sturen dus niet meer hoeft, vereist het bemesten toch constante aandacht.

  De combinatie rijdt met behulp van gps. Hoewel zelf sturen dus niet meer hoeft, vereist het bemesten toch constante aandacht.

 • Vanuit de trekkercabine heeft Van de Slikke goed zicht naar achteren. Zo houdt hij het verrichte werk in de gaten.

  Vanuit de trekkercabine heeft Van de Slikke goed zicht naar achteren. Zo houdt hij het verrichte werk in de gaten.

 • Regelmatig voert hij overleg met pompoperator Remco Schellinghout over de voortgang en methode van werken.

  Regelmatig voert hij overleg met pompoperator Remco Schellinghout over de voortgang en methode van werken.

 • De sleepslang heeft een lengte van 750 meter. Dat blijkt net te kort om in de uiterste hoeken van het perceel te komen. Schellinghout ontlucht het systeem om de pompinstallatie iets te kunnen verplaatsen.

  De sleepslang heeft een lengte van 750 meter. Dat blijkt net te kort om in de uiterste hoeken van het perceel te komen. Schellinghout ontlucht het systeem om de pompinstallatie iets te kunnen verplaatsen.

 • Intussen gaat de aanvoer gewoon door. De volgende vrachtwagen sluit de slang alweer aan.

  Intussen gaat de aanvoer gewoon door. De volgende vrachtwagen sluit de slang alweer aan.

 • Het is tijd voor de administratie, want die is vrij uitgebreid. Chauffeur Gerard Noordermeer maakt de bonnen in orde. Het bonnummer wordt gescand en correspondeert met het nummer op de monsterzak.

  Het is tijd voor de administratie, want die is vrij uitgebreid. Chauffeur Gerard Noordermeer maakt de bonnen in orde. Het bonnummer wordt gescand en correspondeert met het nummer op de monsterzak.

 • Tijdens het laden bij de varkenshouder neemt een automatisch bemonsteringsapparaat vijf deelmonsters en verzamelt deze in de monsterzak. Om het systeem ongevoelig te maken voor fraude wordt de zak in de afgeschermde kast geseald. Omdat het kastje een continue gps-verbinding heeft, is ook de locatie van laden en lossen bekend.

  Tijdens het laden bij de varkenshouder neemt een automatisch bemonsteringsapparaat vijf deelmonsters en verzamelt deze in de monsterzak. Om het systeem ongevoelig te maken voor fraude wordt de zak in de afgeschermde kast geseald. Omdat het kastje een continue gps-verbinding heeft, is ook de locatie van laden en lossen bekend.

 • De bonnen komen in drievoud: één voor de leverancier, één voor de afnemer en één voor de distributeur. Na het uitrijden van zo’n twintig vrachten resulteert het in een flinke stapel papierwerk.

  De bonnen komen in drievoud: één voor de leverancier, één voor de afnemer en één voor de distributeur. Na het uitrijden van zo’n twintig vrachten resulteert het in een flinke stapel papierwerk.

Laatste reacties

 • agropak

  Sjonge sjonge, dit is toch echt nederland. Ben blij daar niet te boeren. Stront is stront breng het maar hier in kzachstan

 • info36

  Nederland onzinnige regeltjesland. Compleet geschift.

 • Bison

  Ze doen alsof stront daar radioactief afval is!.
  Geschift is te zachtjes uitgedrukt.

 • jan10

  Kan allemaal best ,maar wij hebben in ieder geval stront.Dus als je ook wat wilt hebben kom je het gewoon halen!!

 • trekker123

  Waarom zulke ongenuanceerde reacties op een reportage van iemand die gewoon netjes mest op het land brengt en ook registreert wat er gedaan wordt? Ik snap wel dat het voor een boer makkelijker is om gewoon het land lekker zwart te maken zodat het lekker groeit maar die tijd is voorbij. In een land als Nederland waar plaatselijk heel veel mest beschikbaar is weten we hoe het zou gaan als er enkele beperking is op bemesting. Okay, de regelgeving is af en toe wel een beetje erg strak maar de sector heeft al vaak genoeg bewezen dat als de teugels los gaan ze daar niet mee om kan gaan. Niks menselijks is ons vreemd. Dat heeft op zich niks met ambtenaren of landbouw te maken maar alleen met ons mens zijn.

 • erpelteler

  Als je een vracht mais of tarwe levert zitten er toch ook gewoon monster zakjes, gewichten en papierwerk bij?

 • koestal

  beter dan koemest

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.