Akkerbouw

Foto & video 3 reactieslaatste update:12 mrt 2013

Groesbeek: wijndorp van Nederland

Wijnhoeve De Colonjes is met 13 hectare de grootste in Nederland. De wijnhoeve maakt Groesbeek (Gld.) met nog zes andere wijnboeren tot hét wijndorp van Nederland. Boerderij bezocht enkele wijnbedrijven in het dorp.

Foto

 • Wie bij Nederlandse wijnbouw denkt aan wijnliefhebbers met een paar wijnstokken in de tuin of denkt dat het alleen iets is voor bijna gepensioneerde hobbyboeren, heeft het goed mis! Neem Adam Dijkstra (28), de toekomstige eigenaar van Wijnhoeve De Colonjes, de grootste biologische wijngaard in Nederland. De passie voor zijn werk spat ervan af. Foto: Wijnhoeve De Colonjes

  Wie bij Nederlandse wijnbouw denkt aan wijnliefhebbers met een paar wijnstokken in de tuin of denkt dat het alleen iets is voor bijna gepensioneerde hobbyboeren, heeft het goed mis! Neem Adam Dijkstra (28), de toekomstige eigenaar van Wijnhoeve De Colonjes, de grootste biologische wijngaard in Nederland. De passie voor zijn werk spat ervan af. Foto: Wijnhoeve De Colonjes

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Bas Beijer (27) is mede-eigenaar van het tuin- en akkerbouwbedrijf Klein Amerika waar onder meer aardappelen, wintertarwe, asperges en kerstbomen worden verbouwd. De wijnbouw is er als laatste tak bijgekomen en is een waardevolle toevoeging voor het bedrijf, vertelt een enthousiaste Beijer, op weg naar de wijngaard.

  Bas Beijer (27) is mede-eigenaar van het tuin- en akkerbouwbedrijf Klein Amerika waar onder meer aardappelen, wintertarwe, asperges en kerstbomen worden verbouwd. De wijnbouw is er als laatste tak bijgekomen en is een waardevolle toevoeging voor het bedrijf, vertelt een enthousiaste Beijer, op weg naar de wijngaard.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Hier is nog zo’n gepassioneerd stel: John (44) en Virginie (41) Grutters. Naast een opfokbedrijf voor scharrelkippen hebben zij een wijngaard. Passie en kennis zijn niet zomaar komen aanwaaien. De opa van Virginie had vroeger een wijnhandel, dus de liefde voor de druif is haar met de paplepel ingegoten.

  Hier is nog zo’n gepassioneerd stel: John (44) en Virginie (41) Grutters. Naast een opfokbedrijf voor scharrelkippen hebben zij een wijngaard. Passie en kennis zijn niet zomaar komen aanwaaien. De opa van Virginie had vroeger een wijnhandel, dus de liefde voor de druif is haar met de paplepel ingegoten.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Alle drie de bedrijven (en nog vier andere) hebben behalve het bezit van een wijngaard, nog iets gemeen: de ligging rondom Groesbeek. Met iets meer dan 20 hectare is de gemeente het grootste wijndorp van Nederland.

  Alle drie de bedrijven (en nog vier andere) hebben behalve het bezit van een wijngaard, nog iets gemeen: de ligging rondom Groesbeek. Met iets meer dan 20 hectare is de gemeente het grootste wijndorp van Nederland.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Traditiegetrouw sluit Groesbeek eind september het wijnjaar af met een groot feest waar mensen van heinde en verre op afkomen. De afgelopen jaren is het wijnfestijn groter en groter geworden. Op 27, 28 en 29 september wordt dit festijn voor de zevende keer georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.nederlandsewijnfeesten.nl

  Traditiegetrouw sluit Groesbeek eind september het wijnjaar af met een groot feest waar mensen van heinde en verre op afkomen. De afgelopen jaren is het wijnfestijn groter en groter geworden. Op 27, 28 en 29 september wordt dit festijn voor de zevende keer georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.nederlandsewijnfeesten.nl

  Foto: Vera Wijnveen
 • Er is een internationale wijnmarkt waar wijngaardeniers en wijnhandelaren uit heel Europa hun assortiment presenteren.

  Er is een internationale wijnmarkt waar wijngaardeniers en wijnhandelaren uit heel Europa hun assortiment presenteren.

  Foto: Vera Wijnveen
 • De stand van Klein Amerika met daarachter de stand van De Colonjes. De Groesbeekse wijnbouwers hebben een unieke samenwerking. De druiven van Klein Amerika en nog vier andere wijnbouwers gaan naar De Colonjes, waar de wijn wordt gemaakt. Per bedrijf wordt de oogst afzonderlijk verwerkt, zodat iedereen de wijn van zijn eigen druiven terug krijgt.

  De stand van Klein Amerika met daarachter de stand van De Colonjes. De Groesbeekse wijnbouwers hebben een unieke samenwerking. De druiven van Klein Amerika en nog vier andere wijnbouwers gaan naar De Colonjes, waar de wijn wordt gemaakt. Per bedrijf wordt de oogst afzonderlijk verwerkt, zodat iedereen de wijn van zijn eigen druiven terug krijgt.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Tijdens het festijn rijdt de Groesbeekse wijnexpres van wijngaard naar wijngaard. Er zijn rondleidingen door de wijngaarden en natuurlijk kunnen bezoekers de wijn proeven.

  Tijdens het festijn rijdt de Groesbeekse wijnexpres van wijngaard naar wijngaard. Er zijn rondleidingen door de wijngaarden en natuurlijk kunnen bezoekers de wijn proeven.

  Foto: Groesbeekse Express
 • Ook kiest Groesbeek ieder jaar een wijnkoningin en twee prinsessen, die het wijnspektakel promoten. De koningin van 2012 is Ilze de Vries, eigenaar van wijngaard de Klös, de kleinste wijngaard van Groesbeek. De twee wijnprinsessen zijn Veerle en Frederike Verhoeven, dochters van Freek en Anita Verhoeven, de huidige eigenaren van Wijnhoeve De Colonjes.

  Ook kiest Groesbeek ieder jaar een wijnkoningin en twee prinsessen, die het wijnspektakel promoten. De koningin van 2012 is Ilze de Vries, eigenaar van wijngaard de Klös, de kleinste wijngaard van Groesbeek. De twee wijnprinsessen zijn Veerle en Frederike Verhoeven, dochters van Freek en Anita Verhoeven, de huidige eigenaren van Wijnhoeve De Colonjes.

  Foto: Natascha Janssen
 • Hoe booming de wijnbouw in Nederland is, blijkt uit de volgende cijfers. Tijdens de eeuwwisseling telde Nederland 30 hectare wijnbouw, nu zijn er 85 bedrijven met een oppervlakte van 1 hectare of meer. Samen zijn ze goed voor 193,2 hectare. Het totale areaal ligt rond 240 hectare.

  Hoe booming de wijnbouw in Nederland is, blijkt uit de volgende cijfers. Tijdens de eeuwwisseling telde Nederland 30 hectare wijnbouw, nu zijn er 85 bedrijven met een oppervlakte van 1 hectare of meer. Samen zijn ze goed voor 193,2 hectare. Het totale areaal ligt rond 240 hectare.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Na jarenlange groei, kende 2012 een lichte krimp van 10 hectare. Toch is de toekomst positief: zes van de tien grootste bedrijven hebben uitbreidingsplannen. Hier de plantmachine van VitiConsult, een bedrijf waar wijnboeren terecht kunnen voor advies, aanleg en onderhoud van de wijngaard. Kijk voor meer informatie op www.viticonsult.nl.

  Na jarenlange groei, kende 2012 een lichte krimp van 10 hectare. Toch is de toekomst positief: zes van de tien grootste bedrijven hebben uitbreidingsplannen. Hier de plantmachine van VitiConsult, een bedrijf waar wijnboeren terecht kunnen voor advies, aanleg en onderhoud van de wijngaard. Kijk voor meer informatie op www.viticonsult.nl.

  Foto: VitiConsult
 • De 193,2 hectare aan wijnbouw levert in volle productie iets meer dan 1 miljoen flessen wijn van 0,75 liter. Dat is maar 0,3 procent van de totale consumptie in Nederland.

  De 193,2 hectare aan wijnbouw levert in volle productie iets meer dan 1 miljoen flessen wijn van 0,75 liter. Dat is maar 0,3 procent van de totale consumptie in Nederland.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Terug naar de wijngaardeniers, naar Adam Dijkstra (links), met in het midden Freek Verhoeven (66), de huidige eigenaar van de Colonjes die in maatschap is met zijn broer, Cees Verhoeven (65). Toen Dijkstra zich had opgegeven voor de opleiding tot oenoloog in Stellenbosch (Zuid-Afrika), ontmoette hij kort voor zijn vertrek de broers van De Colonjes

  Terug naar de wijngaardeniers, naar Adam Dijkstra (links), met in het midden Freek Verhoeven (66), de huidige eigenaar van de Colonjes die in maatschap is met zijn broer, Cees Verhoeven (65). Toen Dijkstra zich had opgegeven voor de opleiding tot oenoloog in Stellenbosch (Zuid-Afrika), ontmoette hij kort voor zijn vertrek de broers van De Colonjes

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Adam Dijkstra: “Ik besloot om niet naar Zuid-Afrika te gaan, maar bij De Colonjes te gaan werken. In de nabije toekomst neem ik de wijnhoeve over. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing. De opleiding tot oenoloog ben ik aan de Weincampus Neustadt in Duitsland gaan volgen.”

  Adam Dijkstra: “Ik besloot om niet naar Zuid-Afrika te gaan, maar bij De Colonjes te gaan werken. In de nabije toekomst neem ik de wijnhoeve over. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze beslissing. De opleiding tot oenoloog ben ik aan de Weincampus Neustadt in Duitsland gaan volgen.”

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Freek Verhoeven: “Voordat Adam op het toneel verscheen, hadden wij 5 hectare wijnbouw en geen opvolger. Wilden wij iemand aantrekken, dan moesten we wel een bedrijf hebben waarmee een volledig inkomen is te verdienen. Wij hebben berekend dat dit in Nederland 8 hectare is.”

  Freek Verhoeven: “Voordat Adam op het toneel verscheen, hadden wij 5 hectare wijnbouw en geen opvolger. Wilden wij iemand aantrekken, dan moesten we wel een bedrijf hebben waarmee een volledig inkomen is te verdienen. Wij hebben berekend dat dit in Nederland 8 hectare is.”

  Foto: Vera Wijnveen
 • De Colonjes besloot om de nieuw aangekochte stukken grond volledig te beplanten, waardoor het een sprong van 5 naar 13 hectare maakte. “Voor het zover was, heb ik me wel even op het hoofd gekrabd”, vertelt Freek Verhoeven, hier bezig met het geven van een rondleiding. “De kosten van aanleg zijn niet gering en de eerste jaren brengt een wijngaard niets op.”

  De Colonjes besloot om de nieuw aangekochte stukken grond volledig te beplanten, waardoor het een sprong van 5 naar 13 hectare maakte. “Voor het zover was, heb ik me wel even op het hoofd gekrabd”, vertelt Freek Verhoeven, hier bezig met het geven van een rondleiding. “De kosten van aanleg zijn niet gering en de eerste jaren brengt een wijngaard niets op.”

  Foto: Vera Wijnveen
 • Verhoeven legt uit dat de kosten van aanleg en onderhoud €30.000 tot €35.000 per hectare bedragen. Deze kosten zitten in het klaarmaken van het veld, planten, palen, draad, inhuren plantmachine, plantstaafjes, spijkers, rubbers voor het aanbinden, biologische groenbemesting en de arbeidsuren (€15 bruto). De kosten kunnen iets variëren door plant- en materiaalkeuze.

  Verhoeven legt uit dat de kosten van aanleg en onderhoud €30.000 tot €35.000 per hectare bedragen. Deze kosten zitten in het klaarmaken van het veld, planten, palen, draad, inhuren plantmachine, plantstaafjes, spijkers, rubbers voor het aanbinden, biologische groenbemesting en de arbeidsuren (€15 bruto). De kosten kunnen iets variëren door plant- en materiaalkeuze.

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Momenteel worden op 13 hectare de volgende druivenrassen verbouwd: Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Colonjes, Pinotin, Cabernet Blanc, Helios, Riesèl en Johanniter. De afzet vindt grotendeels plaats via winkelketen Gall & Gall, de eigen winkel en de website. De wijn wordt nu nog in een gehuurde wijnkelder gemaakt, maar de bouwplannen voor een eigen wijnkelder zijn in een vergevorderd stadium. Dit is de website van het bedrijf: www.wijnhoevedecolonjes.nl

  Momenteel worden op 13 hectare de volgende druivenrassen verbouwd: Regent, Cabernet Cortis, Cabernet Colonjes, Pinotin, Cabernet Blanc, Helios, Riesèl en Johanniter. De afzet vindt grotendeels plaats via winkelketen Gall & Gall, de eigen winkel en de website. De wijn wordt nu nog in een gehuurde wijnkelder gemaakt, maar de bouwplannen voor een eigen wijnkelder zijn in een vergevorderd stadium. Dit is de website van het bedrijf: www.wijnhoevedecolonjes.nl

  Foto: Vera Wijnveen
 • Wanneer een wijngaard in volle productie is, kost het werk acht minuten (niet-biologisch) tot tien minuten (biologisch) per wijnstok per jaar. Dit is alleen het werk in de wijngaard, het maken van de wijn komt daar nog bij. Het biologische De Colonjes heeft 48.000 wijnstokken, dus dat komt neer op 8.000 manuren. Hier is een spitmachine aan het werk. Om scholvorming te voorkomen, wordt er niet gefreesd.

  Wanneer een wijngaard in volle productie is, kost het werk acht minuten (niet-biologisch) tot tien minuten (biologisch) per wijnstok per jaar. Dit is alleen het werk in de wijngaard, het maken van de wijn komt daar nog bij. Het biologische De Colonjes heeft 48.000 wijnstokken, dus dat komt neer op 8.000 manuren. Hier is een spitmachine aan het werk. Om scholvorming te voorkomen, wordt er niet gefreesd.

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • De opbindmachine lift de uithangende scheuten als het ware via een geleidingssysteem naar boven. De machine zet de scheuten parallel aan de rij op twee plaatsen vast, zodat de ranken niet zijwaarts vallen.

  De opbindmachine lift de uithangende scheuten als het ware via een geleidingssysteem naar boven. De machine zet de scheuten parallel aan de rij op twee plaatsen vast, zodat de ranken niet zijwaarts vallen.

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Deze maaier is speciaal ontwikkeld voor de wijnbouw. Op Wijnhoeve De Colonjes wordt hij ‘de Siegwald’ genoemd, naar de fabrikant. De maaier heeft uitzwenkbare rotorflappen, deze slaan het hogere gras en (on)kruid tussen de wijnstokken neer.

  Deze maaier is speciaal ontwikkeld voor de wijnbouw. Op Wijnhoeve De Colonjes wordt hij ‘de Siegwald’ genoemd, naar de fabrikant. De maaier heeft uitzwenkbare rotorflappen, deze slaan het hogere gras en (on)kruid tussen de wijnstokken neer.

  Foto: Wijnhoeve De Colonjes
 • Op het tuin- en akkerbouwbedrijf Klein Amerika is de wijnbouw een kleine, maar niet onbelangrijke tak. Bas Beijer (27) is in maatschap met zijn oom Leon Beijer (51). Op bijna 60 hectare worden asperges, aardappelen, suikerbieten, winterwortelen, kerstbomen, wintertarwe, wintergerst, graszaad, bonen en korrelmais verbouwd. Tevens zijn er een boerderijwinkel en een minicamping. Kijk voor meer info op www.klein-amerika.nl.

  Op het tuin- en akkerbouwbedrijf Klein Amerika is de wijnbouw een kleine, maar niet onbelangrijke tak. Bas Beijer (27) is in maatschap met zijn oom Leon Beijer (51). Op bijna 60 hectare worden asperges, aardappelen, suikerbieten, winterwortelen, kerstbomen, wintertarwe, wintergerst, graszaad, bonen en korrelmais verbouwd. Tevens zijn er een boerderijwinkel en een minicamping. Kijk voor meer info op www.klein-amerika.nl.

  Foto: Klein Amerika
 • Voorjaar 2006 is er 1,5 hectare wijngaard aangelegd door de vader van Bas, Theo Beijer die in 2009 is overleden. Op de foto: Theo Beijer tijdens de oogst van 2008.

  Voorjaar 2006 is er 1,5 hectare wijngaard aangelegd door de vader van Bas, Theo Beijer die in 2009 is overleden. Op de foto: Theo Beijer tijdens de oogst van 2008.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Theo Beijer bouwde op inventieve wijze de kerstboomplanter om tot plantmachine voor wijnstokken. De machine kan daarna gewoon weer gebruikt worden voor het planten van de kerstbomen. Ook andere bedrijven rondom Groesbeek maakten bij de aanleg van hun wijngaard gebruik van deze plantmachine.

  Theo Beijer bouwde op inventieve wijze de kerstboomplanter om tot plantmachine voor wijnstokken. De machine kan daarna gewoon weer gebruikt worden voor het planten van de kerstbomen. Ook andere bedrijven rondom Groesbeek maakten bij de aanleg van hun wijngaard gebruik van deze plantmachine.

  Foto: Klein Amerika
 • Net zoals bij alle andere landbouwgewassen zijn wijnboeren afhankelijk van het klimaat. De oogst van 2009, een zeer goed wijnjaar, leverde Klein Amerika 750 flessen rosé op, 2.000 flessen witte en 3.000 flessen rode wijn. Voor een wijngaard die net in productie is, zijn dat leuke aantallen.

  Net zoals bij alle andere landbouwgewassen zijn wijnboeren afhankelijk van het klimaat. De oogst van 2009, een zeer goed wijnjaar, leverde Klein Amerika 750 flessen rosé op, 2.000 flessen witte en 3.000 flessen rode wijn. Voor een wijngaard die net in productie is, zijn dat leuke aantallen.

  Foto: Vera Wijnveen
 • De oogst van 2010 en 2011 leverde beduidend minder op. Helaas is 2012 met nog geen zestig flessen rode wijn een absoluut dieptepunt geworden. Oorzaken zijn de vele regen in het voorjaar (bloesem spoelt weg) en de vogels die kennelijk minder voedsel tot hun beschikking hadden. Ze zochten meer dan andere jaren hun kostje in de wijngaard. Deze alternatieve vogelverschrikker, een luchtslurf, zorgt dat de vogels wegblijven.

  De oogst van 2010 en 2011 leverde beduidend minder op. Helaas is 2012 met nog geen zestig flessen rode wijn een absoluut dieptepunt geworden. Oorzaken zijn de vele regen in het voorjaar (bloesem spoelt weg) en de vogels die kennelijk minder voedsel tot hun beschikking hadden. Ze zochten meer dan andere jaren hun kostje in de wijngaard. Deze alternatieve vogelverschrikker, een luchtslurf, zorgt dat de vogels wegblijven.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Net zoals bij Wijnhoeve De Colonjes, wordt ook bij Klein Amerika een deel van de werkzaamheden (snoei en oogst) door vrijwilligers gedaan. Samen plukken is zo gezellig dat Klein Amerika behalve de druivenoogst, 35 kilo bramen naar De Colonjes kon brengen, die er ‘bromberrelikeur’ van stookt. Deze oogst was goed voor 120 flessen van een halve liter. De likeur heeft een alcoholpercentage van 24 procent.

  Net zoals bij Wijnhoeve De Colonjes, wordt ook bij Klein Amerika een deel van de werkzaamheden (snoei en oogst) door vrijwilligers gedaan. Samen plukken is zo gezellig dat Klein Amerika behalve de druivenoogst, 35 kilo bramen naar De Colonjes kon brengen, die er ‘bromberrelikeur’ van stookt. Deze oogst was goed voor 120 flessen van een halve liter. De likeur heeft een alcoholpercentage van 24 procent.

  Foto: Klein Amerika
 • De verkoop van wijn gaat voornamelijk via de eigen boerderijwinkel. Mede door de verkoop van asperges die ook aan tal van restaurants in de buurt worden geleverd, lukt dat prima. De verkoop van asperges is niet gestegen nadat de wijn erbij is gekomen is, maar de combinatie wijn en asperges werkt wel versterkend.

  De verkoop van wijn gaat voornamelijk via de eigen boerderijwinkel. Mede door de verkoop van asperges die ook aan tal van restaurants in de buurt worden geleverd, lukt dat prima. De verkoop van asperges is niet gestegen nadat de wijn erbij is gekomen is, maar de combinatie wijn en asperges werkt wel versterkend.

  Foto: Klein Amerika
 • Boerderij De Plack is sinds 1854 eigendom van familie Grutters. John Grutters en zijn vrouw Virginie namen in 2001 het bedrijf over en schakelden van opfokkippen ‘in kooi’ over op scharrelopfokkippen. Gemiddeld zijn er 91.000 kuikens die als eendagskuiken aankomen en na zeventien weken vertrekken naar scharrel- volière- of vrije-uitlooplegkipbedrijven.

  Boerderij De Plack is sinds 1854 eigendom van familie Grutters. John Grutters en zijn vrouw Virginie namen in 2001 het bedrijf over en schakelden van opfokkippen ‘in kooi’ over op scharrelopfokkippen. Gemiddeld zijn er 91.000 kuikens die als eendagskuiken aankomen en na zeventien weken vertrekken naar scharrel- volière- of vrije-uitlooplegkipbedrijven.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Voorjaar 2006 is er op driekwart hectare een biologische wijngaard aangelegd en drie jaar later nog eens een kwart hectare. Er staan 3.300 wijnstokken, waarvan 1.400 Regent. Andere rassen zijn Johanniter en Cabernet Blanc. Op de foto John Grutters op de plantmachine van collega Beijer.

  Voorjaar 2006 is er op driekwart hectare een biologische wijngaard aangelegd en drie jaar later nog eens een kwart hectare. Er staan 3.300 wijnstokken, waarvan 1.400 Regent. Andere rassen zijn Johanniter en Cabernet Blanc. Op de foto John Grutters op de plantmachine van collega Beijer.

  Foto: De Plack
 • John Grutters: “Wij hebben voor wijnbouw gekozen om naast de kippen nog iets erbij te hebben, om een stukje toerisme in huis te halen en omdat Virginie en ik iets met wijn hebben.”

  John Grutters: “Wij hebben voor wijnbouw gekozen om naast de kippen nog iets erbij te hebben, om een stukje toerisme in huis te halen en omdat Virginie en ik iets met wijn hebben.”

  Foto: De Plack
 • Er wordt uitgegaan van een liter per wijnstok, maar omdat Grutters naar kwaliteit streeft heeft hij de eerste jaren de trossen fors uitgedund, waardoor de liter per wijnstok nog niet is gehaald. Mooie opsteker is dat De Plack, als beginnende wijngaard ieder jaar een prijs in de wacht sleept.

  Er wordt uitgegaan van een liter per wijnstok, maar omdat Grutters naar kwaliteit streeft heeft hij de eerste jaren de trossen fors uitgedund, waardoor de liter per wijnstok nog niet is gehaald. Mooie opsteker is dat De Plack, als beginnende wijngaard ieder jaar een prijs in de wacht sleept.

  Foto: Vera Wijnveen
 • Ook bijzonder is dat De Plack als eerste in Nederland een klimaatneutrale wijn op de markt heeft gebracht. Het FairClimateFund rekent onder meer uit hoeveel diesel en stroom is verbruikt. Virginie Grutters: “Van 1.400 flessen wijn is berekend dat deze 2 ton aan CO2-uitstoot hebben opgeleverd. Deze is door ons met een bepaald bedrag gecompenseerd. De compensatie gaat naar projecten in ontwikkelingslanden.” Kijk ook op de website van het bedrijf: www.wijngaarddeplack.nl.

  Ook bijzonder is dat De Plack als eerste in Nederland een klimaatneutrale wijn op de markt heeft gebracht. Het FairClimateFund rekent onder meer uit hoeveel diesel en stroom is verbruikt. Virginie Grutters: “Van 1.400 flessen wijn is berekend dat deze 2 ton aan CO2-uitstoot hebben opgeleverd. Deze is door ons met een bepaald bedrag gecompenseerd. De compensatie gaat naar projecten in ontwikkelingslanden.” Kijk ook op de website van het bedrijf: www.wijngaarddeplack.nl.

  Foto: De Plack
 • Net als collega Klein Amerika had ook De Plack na de magere jaren 2010 en 2011 in 2012 nagenoeg geen druiven. De Colonjes bleek met 13 hectare en meer verscheidenheid aan rassen, minder kwetsbaar, maar ook deze wijngaard heeft te lijden gehad. Is wijnbouw dan nog wel leuk? Zou je weer voor wijnbouw kiezen, als je opnieuw mocht beginnen?

  Net als collega Klein Amerika had ook De Plack na de magere jaren 2010 en 2011 in 2012 nagenoeg geen druiven. De Colonjes bleek met 13 hectare en meer verscheidenheid aan rassen, minder kwetsbaar, maar ook deze wijngaard heeft te lijden gehad. Is wijnbouw dan nog wel leuk? Zou je weer voor wijnbouw kiezen, als je opnieuw mocht beginnen?

  Foto: Vera Wijnveen
 • “Ja, ik zou zo weer voor wijnbouw kiezen”, zegt John Grutters met volle overtuiging. “Dat is nou juist het meest boeiende, dat geen enkel jaar hetzelfde is. De omgang met de mensen die hier voor de rondleidingen en de proeverijen komen, dat vinden we allebei geweldig. Verder denk ik dat mijn T-shirt genoeg zegt.”

  “Ja, ik zou zo weer voor wijnbouw kiezen”, zegt John Grutters met volle overtuiging. “Dat is nou juist het meest boeiende, dat geen enkel jaar hetzelfde is. De omgang met de mensen die hier voor de rondleidingen en de proeverijen komen, dat vinden we allebei geweldig. Verder denk ik dat mijn T-shirt genoeg zegt.”

  Foto: De Plack
 • Bas Beijer: “ Ook na enkele mindere jaren met een lage productie, blijft de wijnbouw een bijzondere tak op ons bedrijf. Het is elk jaar weer spannend hoe de druiven zich ontwikkelen en welke kwaliteit wijn daaruit komt. Het werk in de wijngaard geeft me een zekere rust. Samen met de vrijwilligers snoeien en plukken, is erg gezellig. Natuurlijk stoppen we niet zomaar, maar er moet de komende jaren wel verbetering komen. Ook met granen hebben we slechte jaren achter de rug, die telen we ook nog.”

  Bas Beijer: “ Ook na enkele mindere jaren met een lage productie, blijft de wijnbouw een bijzondere tak op ons bedrijf. Het is elk jaar weer spannend hoe de druiven zich ontwikkelen en welke kwaliteit wijn daaruit komt. Het werk in de wijngaard geeft me een zekere rust. Samen met de vrijwilligers snoeien en plukken, is erg gezellig. Natuurlijk stoppen we niet zomaar, maar er moet de komende jaren wel verbetering komen. Ook met granen hebben we slechte jaren achter de rug, die telen we ook nog.”

  Foto: Vera Wijnveen
 • Freek Verhoeven: “Het is toch een prachtig product. Weinig andere producten die je vanuit de bodem tot een eindproduct brengt, spreken zo tot de verbeelding als wijn. Zoals in de voetbalwereld de leus rondgaat dat Nederland 16 miljoen bondscoaches heeft, kun je in de wijnwereld al gauw spreken van miljoenen mensen, die er allemaal wel een mening over wijn op na houden. Discussiemateriaal te over!”

  Freek Verhoeven: “Het is toch een prachtig product. Weinig andere producten die je vanuit de bodem tot een eindproduct brengt, spreken zo tot de verbeelding als wijn. Zoals in de voetbalwereld de leus rondgaat dat Nederland 16 miljoen bondscoaches heeft, kun je in de wijnwereld al gauw spreken van miljoenen mensen, die er allemaal wel een mening over wijn op na houden. Discussiemateriaal te over!”

  Foto: Vera Wijnveen
 • Freek Verhoeven: “Met de uitgangspunten die we nu hebben, dus de lössbodem, de hellingen, de rassen en het (micro)klimaat (samen het begrip ‘terroir’) en het groeiende toerisme, zeg ik volmondig ja. Ik zou zo weer opnieuw beginnen. Ook ben ik er trots op dat van alle wijnmakers in Europa met het ras Regent (totaal 4.400 hectare) wij in 2010 de prijs voor de beste Regent-wijnmaker in ontvangst mochten nemen. Dat had ik voor geen goud willen missen!”

  Freek Verhoeven: “Met de uitgangspunten die we nu hebben, dus de lössbodem, de hellingen, de rassen en het (micro)klimaat (samen het begrip ‘terroir’) en het groeiende toerisme, zeg ik volmondig ja. Ik zou zo weer opnieuw beginnen. Ook ben ik er trots op dat van alle wijnmakers in Europa met het ras Regent (totaal 4.400 hectare) wij in 2010 de prijs voor de beste Regent-wijnmaker in ontvangst mochten nemen. Dat had ik voor geen goud willen missen!”

  Foto: De Colonjes

Laatste reacties

 • koestal

  maar de Beerenburg komt uit Friesland !

 • Fosen

  Een hele mooie, boeiende en informatieve foto reportage!

 • fleest

  Een mooie reportage en een prachtig resultaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.