Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Een kijkje bij loonwerkers in Zeeland

Tijdens de start van het voorjaarswerk is ook in de werkplaatsen van de Zeeuwse loonbedrijven nog genoeg te doen. Boerderij maakte een rondje langs vier loonbedrijven.

Foto

 • Bij loonbedrijf De Looff in Nieuw- en Sint Joosland ligt de motor van de Clayson 8070 uit elkaar.
De motor raakte tijdens het dorsen in het ongerede en bij controle bleken enkele zuigers beschadigd te zijn. Motoren voor dit type combine worden niet meer gemaakt, wel zijn onderdelen zoals zuigers nog leverbaar. Omdat De Looff onder zijn clientèle telers heeft met kleinere en/of afwijkende percelen wil hij toch een combine met kleiner maaibord houden. Zodoende is besloten om de motor te reviseren. Medewerker Jan Dijke kijkt de onderdelen na.

  Bij loonbedrijf De Looff in Nieuw- en Sint Joosland ligt de motor van de Clayson 8070 uit elkaar. De motor raakte tijdens het dorsen in het ongerede en bij controle bleken enkele zuigers beschadigd te zijn. Motoren voor dit type combine worden niet meer gemaakt, wel zijn onderdelen zoals zuigers nog leverbaar. Omdat De Looff onder zijn clientèle telers heeft met kleinere en/of afwijkende percelen wil hij toch een combine met kleiner maaibord houden. Zodoende is besloten om de motor te reviseren. Medewerker Jan Dijke kijkt de onderdelen na.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De rugkappen van de ruggenfrees zijn ook aan vervanging toe. Medewerker Wim Janse heeft de taak op zich genomen dit werk naar behoren uit te voeren.

  De rugkappen van de ruggenfrees zijn ook aan vervanging toe. Medewerker Wim Janse heeft de taak op zich genomen dit werk naar behoren uit te voeren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De rotoreg heeft zijn beste tijd gehad. Een nieuwe is onderweg. Deze hangt nog aan de trekker voor het geval er op korte termijn gezaaid moet worden. Als de nieuwe er is kan deze gesloopt worden.

  De rotoreg heeft zijn beste tijd gehad. Een nieuwe is onderweg. Deze hangt nog aan de trekker voor het geval er op korte termijn gezaaid moet worden. Als de nieuwe er is kan deze gesloopt worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een cruciaal deel van de bedrijfsvoering is de administratie. Die gaat gewoon door en is bij Carla de Looff in goede handen. Volgens David de Looff zijn er op dit moment geen concrete plannen voor de aanschaf van nieuwe machines. “We proberen ons huidige machinepark zo goed mogelijk te onderhouden. Het kan zijn dat we later dit jaar nog investeren in een nieuwe maaidorser.”

  Een cruciaal deel van de bedrijfsvoering is de administratie. Die gaat gewoon door en is bij Carla de Looff in goede handen. Volgens David de Looff zijn er op dit moment geen concrete plannen voor de aanschaf van nieuwe machines. “We proberen ons huidige machinepark zo goed mogelijk te onderhouden. Het kan zijn dat we later dit jaar nog investeren in een nieuwe maaidorser.”

  Foto: Anton Dingemanse
 • Loonbedrijf Joossen in Oostdijk (bij Krabbendijke) voorziet de Monosem-bietenzaaimachine van gps-sensoren. De 7,5 meter brede machine heeft vijf zaaisegmenten voor vijf rijen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Dit gebeurt nu door op elk segment een gps-sensor te plaatsen. Zo’n sensor voorkomt bijvoorbeeld dubbel zaaien. Door een koppeling met de gps in de trekker wordt efficiënter gewerkt. Medewerker Boone is bezig met montage van een sensor.

  Loonbedrijf Joossen in Oostdijk (bij Krabbendijke) voorziet de Monosem-bietenzaaimachine van gps-sensoren. De 7,5 meter brede machine heeft vijf zaaisegmenten voor vijf rijen, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangestuurd. Dit gebeurt nu door op elk segment een gps-sensor te plaatsen. Zo’n sensor voorkomt bijvoorbeeld dubbel zaaien. Door een koppeling met de gps in de trekker wordt efficiënter gewerkt. Medewerker Boone is bezig met montage van een sensor.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Gert Joossen is bezig om beschermkappen voor de sensor te maken. Hier wordt gekeken of een kap past. Joossen heeft dit jaar niet in nieuwe machines geïnvesteerd.

  Gert Joossen is bezig om beschermkappen voor de sensor te maken. Hier wordt gekeken of een kap past. Joossen heeft dit jaar niet in nieuwe machines geïnvesteerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een medewerker van Joossen ligt onder de frontfrees voor het aardappelplanten. Hij kijkt de machine na en verhelpt onregelmatigheden om onvoorziene problemen tijdens het planten te voorkomen.

  Een medewerker van Joossen ligt onder de frontfrees voor het aardappelplanten. Hij kijkt de machine na en verhelpt onregelmatigheden om onvoorziene problemen tijdens het planten te voorkomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een andere medewerker herstelt een onderdeel van weer een volgende machine. Lassen is ongeveer dagelijks werk in de werkplaats van een loonbedrijf.

  Een andere medewerker herstelt een onderdeel van weer een volgende machine. Lassen is ongeveer dagelijks werk in de werkplaats van een loonbedrijf.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het was voorjaarsvakantie. Om de verveling te verdrijven mochten de nichtjes, begeleid door hun moeder, een machine in een fraaie smurfenkleur opschilderen. Het betreft een drager met brekerrollen, die Joossen gebruikt om de oppervlakte van de ruggen voor peenteelt te breken. Hij zet de ruggen graag goed aangedrukt op. Het probleem kan dan zijn dat met name wanneer het zaaien later gebeurt de top van de rug droog en hard is. Met deze rollen wordt deze dan gekneusd wat het zaaien duidelijk vergemakkelijkt.

  Het was voorjaarsvakantie. Om de verveling te verdrijven mochten de nichtjes, begeleid door hun moeder, een machine in een fraaie smurfenkleur opschilderen. Het betreft een drager met brekerrollen, die Joossen gebruikt om de oppervlakte van de ruggen voor peenteelt te breken. Hij zet de ruggen graag goed aangedrukt op. Het probleem kan dan zijn dat met name wanneer het zaaien later gebeurt de top van de rug droog en hard is. Met deze rollen wordt deze dan gekneusd wat het zaaien duidelijk vergemakkelijkt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het bedrijf van familie Kloosterman in Lewedorp heeft drie poten: akkerbouw, vleesvarkens en loonwerk. De akkerbouwtak omvat 80 hectare, er zijn 1.000 vleesvarkens en het loonbedrijf telt twee vaste medewerkers. Nu het voorjaarswerk van start is gegaan, heeft Kloosterman zeven man aan het werk. Er is inmiddels al de nodige zomertarwe gezaaid. Ook in de werkplaats is nog voldoende te doen. Medewerker Willem Vreeke is hier bezig een extra leesband te maken van een bestaande band en onderdelen die nog in het magazijn lagen.

  Het bedrijf van familie Kloosterman in Lewedorp heeft drie poten: akkerbouw, vleesvarkens en loonwerk. De akkerbouwtak omvat 80 hectare, er zijn 1.000 vleesvarkens en het loonbedrijf telt twee vaste medewerkers. Nu het voorjaarswerk van start is gegaan, heeft Kloosterman zeven man aan het werk. Er is inmiddels al de nodige zomertarwe gezaaid. Ook in de werkplaats is nog voldoende te doen. Medewerker Willem Vreeke is hier bezig een extra leesband te maken van een bestaande band en onderdelen die nog in het magazijn lagen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het onderdeel wordt secuur op de juiste plaats gezet en vastgelast. De laatste jaren komen de aardappelen nogal eens met veel tarra uit de grond. Als bij het inschuren, indien nodig, een extra band ingezet kan worden scheelt dat in de hoeveelheid tarra die binnenkomt.

  Het onderdeel wordt secuur op de juiste plaats gezet en vastgelast. De laatste jaren komen de aardappelen nogal eens met veel tarra uit de grond. Als bij het inschuren, indien nodig, een extra band ingezet kan worden scheelt dat in de hoeveelheid tarra die binnenkomt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Buiten is medewerker Joost Maljaars bezig met het schoonspuiten van machines en onderdelen. In dit geval dubbellucht. Volgende week gaat Kloosterman vroege aardappelen poten.

  Buiten is medewerker Joost Maljaars bezig met het schoonspuiten van machines en onderdelen. In dit geval dubbellucht. Volgende week gaat Kloosterman vroege aardappelen poten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Kees Kloosterman heeft van de trekker de oliekeringen van de aandrijving vervangen en is nu de remleiding aan het ontluchten. “Ik ben onlangs op de kijkdag bij loonbedrijf Vervaet geweest. Op de veiling heb ik nog wel enkele onderdelen voor onze Grimme Tectron aardappelrooier gekocht. Het ging om enkele sluitingen, looprollen en axiaalrollen. De zeefmatten heb ik laten liggen. Die gingen voor de nieuwprijs van de hand", vertelt Kloosterman.

  Kees Kloosterman heeft van de trekker de oliekeringen van de aandrijving vervangen en is nu de remleiding aan het ontluchten. “Ik ben onlangs op de kijkdag bij loonbedrijf Vervaet geweest. Op de veiling heb ik nog wel enkele onderdelen voor onze Grimme Tectron aardappelrooier gekocht. Het ging om enkele sluitingen, looprollen en axiaalrollen. De zeefmatten heb ik laten liggen. Die gingen voor de nieuwprijs van de hand", vertelt Kloosterman.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Loonbedrijf Knuit in Heinkenszand kan in de werkplaats ook nog even uit de voeten. Ze hebben al wel plantuien geplant. Tijdens het afgelopen dorsseizoen raakte deze Clayson 8080 fors beschadigd. Een van de zeven was losgekomen en bleek aan gort te zijn. Er is toen tijdelijk een reservezeef in de machine gezet om het dorswerk af te kunnen maken. Een monteur van het mechanisatiebedrijf had enkele dagen nodig om de schade te herstellen.

  Loonbedrijf Knuit in Heinkenszand kan in de werkplaats ook nog even uit de voeten. Ze hebben al wel plantuien geplant. Tijdens het afgelopen dorsseizoen raakte deze Clayson 8080 fors beschadigd. Een van de zeven was losgekomen en bleek aan gort te zijn. Er is toen tijdelijk een reservezeef in de machine gezet om het dorswerk af te kunnen maken. Een monteur van het mechanisatiebedrijf had enkele dagen nodig om de schade te herstellen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Van de gelegenheid werd meteen gebruik gemaakt om andere delen op te knappen. Het luchtfilter 
kreeg een lik verf en kon weer terug.

  Van de gelegenheid werd meteen gebruik gemaakt om andere delen op te knappen. Het luchtfilter kreeg een lik verf en kon weer terug.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De rooischarren van de uienrooier zijn afgesleten en aan vervanging toe. Er gaan geen nieuwe op, want het rooideel wordt vervangen. Hier liggen de scharren met de nieuwe delen.

  De rooischarren van de uienrooier zijn afgesleten en aan vervanging toe. Er gaan geen nieuwe op, want het rooideel wordt vervangen. Hier liggen de scharren met de nieuwe delen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een medewerker brandt de versleten delen van scharren. De nieuwe delen worden er op gelast en afgeschuind. Daarna gaan ze naar een bedrijf om er een slijtlaag op te zetten en ze kunnen weer gemonteerd worden. "We hebben dit jaar geïnvesteerd in een extra stel om aardappels te planten, inclusief frontfrees.Verdere investeringen worden op dit ogenblik nog bekeken", vertelt Angelo Knuit.

  Een medewerker brandt de versleten delen van scharren. De nieuwe delen worden er op gelast en afgeschuind. Daarna gaan ze naar een bedrijf om er een slijtlaag op te zetten en ze kunnen weer gemonteerd worden. "We hebben dit jaar geïnvesteerd in een extra stel om aardappels te planten, inclusief frontfrees.Verdere investeringen worden op dit ogenblik nog bekeken", vertelt Angelo Knuit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Ook de aandrijfketting van de uienrooier heeft naar de mening van Knuit teveel speling en wordt vervangen. Doorgaan met de oude ketting heeft tot gevolg dat de tandraden ook gaan slijten en dat kost meer. Angelo Knuit erkent dat het een zeer moeilijke tijd is voor loonwerkers. "Met de hogere dieselprijs, onderhoudskosten en personeelskosten is de kostprijs voor ons nog belangrijker geworden."

  Ook de aandrijfketting van de uienrooier heeft naar de mening van Knuit teveel speling en wordt vervangen. Doorgaan met de oude ketting heeft tot gevolg dat de tandraden ook gaan slijten en dat kost meer. Angelo Knuit erkent dat het een zeer moeilijke tijd is voor loonwerkers. "Met de hogere dieselprijs, onderhoudskosten en personeelskosten is de kostprijs voor ons nog belangrijker geworden."

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het loonbedrijf had tijdens het bezoek van Boerderij ook studenten van de has in Den Bosch op visitie. Dat was in het kader van het project `kwaliteit, arbo en millieu`. Dit project duurt ongeveer twee maanden. In die periode kijkt een zevental studenten hoe het bedrijf op genoemde punten presteerd. In de eindrapportage kunnen zaken voorkomen die het bedrijf in de toekomst ter harte kan nemen. Edwin Knuit, links met de rode mouw, geeft uitleg bij een Ferrari Halfautomaat 12-rij knolselderijplanter.

  Het loonbedrijf had tijdens het bezoek van Boerderij ook studenten van de has in Den Bosch op visitie. Dat was in het kader van het project `kwaliteit, arbo en millieu`. Dit project duurt ongeveer twee maanden. In die periode kijkt een zevental studenten hoe het bedrijf op genoemde punten presteerd. In de eindrapportage kunnen zaken voorkomen die het bedrijf in de toekomst ter harte kan nemen. Edwin Knuit, links met de rode mouw, geeft uitleg bij een Ferrari Halfautomaat 12-rij knolselderijplanter.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • SVan Hoefs

  ik zou toch mijn laskap opzetten!

Of registreer je om te kunnen reageren.