Akkerbouw

Foto & video 14 reacties

Een kijkje bij loonwerkers in Noord-Holland

In Noord-Holland zien we een verscheidenheid in werkzaamheden in de akkerbouw, de bollenteelt, de veehouderij en, niet onbelangrijk, de (onder)aannemerij in grondwerk, wat zorgt voor jaarrond werk.

Foto

 • 
Pim Sturm van loonbedrijf Verbruggen in Wieringerwerf zegt dat er jaarrond werk is. Akkerbouw vormt met 60 procent de hoofd tak. Daarnaast zijn er de bollenteelt (15 procent) en het grondverzet (25 procent). Voor de akkerbouw is geïnvesteerd in een 3 x 2,25 meter Agricola-zaaimachine voor uien en in een 2,25 meter Holaras-rooier. Tekst en foto's: Sytze Bakker

  Pim Sturm van loonbedrijf Verbruggen in Wieringerwerf zegt dat er jaarrond werk is. Akkerbouw vormt met 60 procent de hoofd tak. Daarnaast zijn er de bollenteelt (15 procent) en het grondverzet (25 procent). Voor de akkerbouw is geïnvesteerd in een 3 x 2,25 meter Agricola-zaaimachine voor uien en in een 2,25 meter Holaras-rooier. Tekst en foto's: Sytze Bakker

 • 
Verder is een nieuwe getrokken verstekrooier met wielaandrijving van DeWulf gekocht voor de aardappeloogst. Voor het grondverzet worden dit jaar twee zware trekkers getest. Vooral brandstofverbruik en gewicht worden belangrijk bij de afweging welke trekker aan het eind van het jaar mag blijven.

  Verder is een nieuwe getrokken verstekrooier met wielaandrijving van DeWulf gekocht voor de aardappeloogst. Voor het grondverzet worden dit jaar twee zware trekkers getest. Vooral brandstofverbruik en gewicht worden belangrijk bij de afweging welke trekker aan het eind van het jaar mag blijven.

 • 
Wim Lautenbach, onderhoudsmonteur bij Verbruggen, loopt nog de verschillende trekkers en werktuigen na, wat olie verversen en allerlei onderhoudswerkzaamheden met zich meebrengt .

  Wim Lautenbach, onderhoudsmonteur bij Verbruggen, loopt nog de verschillende trekkers en werktuigen na, wat olie verversen en allerlei onderhoudswerkzaamheden met zich meebrengt .

 • 
Een Struik-ruggenfrees wordt voorzien van nieuwe freeshaken.

  Een Struik-ruggenfrees wordt voorzien van nieuwe freeshaken.

 • 
Uien worden onder meer gerooid met een schijvenrooier op een Agrifac-werktuig drager op 3 meter werkbreedte.

  Uien worden onder meer gerooid met een schijvenrooier op een Agrifac-werktuig drager op 3 meter werkbreedte.

 • 
In de werktuigen loods vertelt Aad Verbruggen (r.) over de Agrifac Quatro-rooier, die afgelopen winter op natte percelen geduwd werd door een New Holland op volledig rups, vanwege het wegzakken van de rooier in de natte prut.

  In de werktuigen loods vertelt Aad Verbruggen (r.) over de Agrifac Quatro-rooier, die afgelopen winter op natte percelen geduwd werd door een New Holland op volledig rups, vanwege het wegzakken van de rooier in de natte prut.

 • 
Ook de zware bok die de rooier moest tillen en duwen, ligt hier op de grond.

  Ook de zware bok die de rooier moest tillen en duwen, ligt hier op de grond.

 • 
Voor de bietenteelt is dit jaar een Agrifac Light Traxx-bietenrooier gekocht: de lichtste zelfrijdende bietenrooier die volledig op rupsen staat. Dit is de ‘oude’ Quatro, die op een aantal punten verder ontwikkeld wordt. Verder bekijkt het loonbedrijf de mogelijkheden om een rooimachine met volledig rollenbed op rupsen uit te gaan voeren. Momenteel praat het bedrijf met diverse klanten of ze hiervoor open staan en of deze ontwikkeling de juiste is voor bepaalde gronden.

  Voor de bietenteelt is dit jaar een Agrifac Light Traxx-bietenrooier gekocht: de lichtste zelfrijdende bietenrooier die volledig op rupsen staat. Dit is de ‘oude’ Quatro, die op een aantal punten verder ontwikkeld wordt. Verder bekijkt het loonbedrijf de mogelijkheden om een rooimachine met volledig rollenbed op rupsen uit te gaan voeren. Momenteel praat het bedrijf met diverse klanten of ze hiervoor open staan en of deze ontwikkeling de juiste is voor bepaalde gronden.

 • 
Een zelf ontwikkelde zand-trilzeef die gemaakt is om stenen uit het zand te halen, staat nog in de werkplaats om aan te passen aan de wensen voor goede werking . De enorme zandbult naast het bedrijf geeft ook aan dat dit een belangrijke tak is .

  Een zelf ontwikkelde zand-trilzeef die gemaakt is om stenen uit het zand te halen, staat nog in de werkplaats om aan te passen aan de wensen voor goede werking . De enorme zandbult naast het bedrijf geeft ook aan dat dit een belangrijke tak is .

 • 
Bij Ramon Hopmans van loonbedrijf Hopmans, ook in Wieringerwerf, is ook de grote verscheidenheid aan machines te zien in de grote loodsen. Hier de spitzaaicombinatie op een John Deere 8345 RT op rups, die even nagekeken wordt alvorens aan het werk te gaan met het inzaaien van graan.

  Bij Ramon Hopmans van loonbedrijf Hopmans, ook in Wieringerwerf, is ook de grote verscheidenheid aan machines te zien in de grote loodsen. Hier de spitzaaicombinatie op een John Deere 8345 RT op rups, die even nagekeken wordt alvorens aan het werk te gaan met het inzaaien van graan.

 • 
Voorop de trekker een zelf ontwikkelde zaaiunit met een lange slang naar de zaaikouters achterop. De combinatie moet nog een kleurtje krijgen.

  Voorop de trekker een zelf ontwikkelde zaaiunit met een lange slang naar de zaaikouters achterop. De combinatie moet nog een kleurtje krijgen.

 • 

In de bollenteelt lopen veel trekkers al op rupsen, zoals deze Fendt 820.

  In de bollenteelt lopen veel trekkers al op rupsen, zoals deze Fendt 820.

 • 
In de grote werktuigberging zien we deze oplegger voor het transport van rupskranen in de onderaannemerij van grondwerk in onder meer de wegenbouw en trekkers met werktuigen in de bollenteelt, die hoofdzakelijk in Flevoland plaatsvindt.

  In de grote werktuigberging zien we deze oplegger voor het transport van rupskranen in de onderaannemerij van grondwerk in onder meer de wegenbouw en trekkers met werktuigen in de bollenteelt, die hoofdzakelijk in Flevoland plaatsvindt.

 • 
Ook de afdeling veehouderij met deze Big M-maaier is een activiteit van Hopmans.

  Ook de afdeling veehouderij met deze Big M-maaier is een activiteit van Hopmans.

 • 

Een enorme Potato4CE van De Wulf staat hier in de winterrust om nagekeken te worden voor het nieuwe rooiseizoen.

  Een enorme Potato4CE van De Wulf staat hier in de winterrust om nagekeken te worden voor het nieuwe rooiseizoen.

 • 
Trekkers worden geheel door deskundige monteurs nagekeken bij Hopmans.

  Trekkers worden geheel door deskundige monteurs nagekeken bij Hopmans.

 • 
De nieuwbouw van het kantoor. Dat is geen overbodige luxe, want in de kleine, tijdelijk als kantoor dienende containers is weinig werkruimte.

  De nieuwbouw van het kantoor. Dat is geen overbodige luxe, want in de kleine, tijdelijk als kantoor dienende containers is weinig werkruimte.

 • 

Even verderop is Jos van Schagen, van loonbedrijf Hopmans, bezig met de Farmax-diepspitter. Hier wordt een perceel op een diepte van 80 centimeter gespit voor maisland. Het spitten wordt gedaan om een storende laag te doorbreken en de zandige ondergrond wat op te mengen met de kleiachtige teelgrond. Er kan tot 1,2 meter diep gespit worden.

  Even verderop is Jos van Schagen, van loonbedrijf Hopmans, bezig met de Farmax-diepspitter. Hier wordt een perceel op een diepte van 80 centimeter gespit voor maisland. Het spitten wordt gedaan om een storende laag te doorbreken en de zandige ondergrond wat op te mengen met de kleiachtige teelgrond. Er kan tot 1,2 meter diep gespit worden.

 • 

Vier wielen waar de gehele combinatie op rust, drukken de laag weer aan zodat weer een stevige bewerkbare grond blijft liggen waar de mais ingezaaid kan worden. De capaciteit van de Fend 820 met de diepspitter ligt op circa 3 hectare per dag .

  Vier wielen waar de gehele combinatie op rust, drukken de laag weer aan zodat weer een stevige bewerkbare grond blijft liggen waar de mais ingezaaid kan worden. De capaciteit van de Fend 820 met de diepspitter ligt op circa 3 hectare per dag .

 • 

Op het kale land is het hoogteverschil zichtbaar van het gespitte land.

  Op het kale land is het hoogteverschil zichtbaar van het gespitte land.

 • 

Bij loonbedrijf Jimmink Kolhorn uit Barsingerhorn bestaat 75 procent van het werk uit grondwerk in de aannemerij, daarnaast is er 25 procent aan akkerbouwwerkzaamheden. Die zijn vooral toegespitst op bieten, granen en graszaad. Verder is Jimmink actief in de voederwinning. Hierbij neemt loonbedrijf Poland uit Waarland binnen een samenwerking het maaien voor zijn rekening.

  Bij loonbedrijf Jimmink Kolhorn uit Barsingerhorn bestaat 75 procent van het werk uit grondwerk in de aannemerij, daarnaast is er 25 procent aan akkerbouwwerkzaamheden. Die zijn vooral toegespitst op bieten, granen en graszaad. Verder is Jimmink actief in de voederwinning. Hierbij neemt loonbedrijf Poland uit Waarland binnen een samenwerking het maaien voor zijn rekening.

 • 
Planner Eldert de Vries in de werktuigenloods. Hij vertelt dat geïnvesteerd is in een grote Beco Super 2800 drieassige kipper voor bietertransport. De bandenspanning van deze combinatie kan terug naar 0,8 bar. Verder is een spitzaaicombinatie van Farmax aangeschaft. Ook wordt voor de grondverzet het nodige gedaan op het gebied van de ontvangst van 3D gps.

  Planner Eldert de Vries in de werktuigenloods. Hij vertelt dat geïnvesteerd is in een grote Beco Super 2800 drieassige kipper voor bietertransport. De bandenspanning van deze combinatie kan terug naar 0,8 bar. Verder is een spitzaaicombinatie van Farmax aangeschaft. Ook wordt voor de grondverzet het nodige gedaan op het gebied van de ontvangst van 3D gps.

 • 
In de kantine hangt een foto met het voltallige personeel, vanwege het recente zeventigjarige bestaan.

  In de kantine hangt een foto met het voltallige personeel, vanwege het recente zeventigjarige bestaan.

 • 
Voor het zaaien van gras en granen dient onder meer deze simpele zaaicombi, met een rotorkopeg en een nokkenradzaaimachine met twee getande rollen, die een vlak resultaat achterlaten.

  Voor het zaaien van gras en granen dient onder meer deze simpele zaaicombi, met een rotorkopeg en een nokkenradzaaimachine met twee getande rollen, die een vlak resultaat achterlaten.

 • 

Voor het zaaien van bieten doet deze zaaimachine dienst, waarbij de elementen elektrisch aangedreven worden. Gps zorgt dat geen rijen doorgezaaid worden door de rijen op de kopakker.

  Voor het zaaien van bieten doet deze zaaimachine dienst, waarbij de elementen elektrisch aangedreven worden. Gps zorgt dat geen rijen doorgezaaid worden door de rijen op de kopakker.

 • 
Een belangrijke tak is ook draineren: met ketting of sleufloos, afhankelijk van de omstandigheden.

  Een belangrijke tak is ook draineren: met ketting of sleufloos, afhankelijk van de omstandigheden.

 • 
Nostalgie kent het bedrijf Jimmink Kolhorn ook, zoals dit oude Fordje waarmee de eerste generatie Jimmink begonnen is.

  Nostalgie kent het bedrijf Jimmink Kolhorn ook, zoals dit oude Fordje waarmee de eerste generatie Jimmink begonnen is.

 • 
Ook deze Caterpilar D2 met 2.938 draaiuren op de teller, die in de jaren zestig is aangeschaft, doet het nog steeds prima. Eén trekje en hij loopt ...

  Ook deze Caterpilar D2 met 2.938 draaiuren op de teller, die in de jaren zestig is aangeschaft, doet het nog steeds prima. Eén trekje en hij loopt ...

 • 

Een aggregaat met Allis-Chalmer-motor wordt niet van de hand gedaan, want deze is bij krachtig laswerk in het veld nog prima in te zetten .

  Een aggregaat met Allis-Chalmer-motor wordt niet van de hand gedaan, want deze is bij krachtig laswerk in het veld nog prima in te zetten .

Laatste reacties

 • abtje

  Echt indrukwekkende machines.

 • Bison

  Schijnt wel makkelijk boeren zo in Holland!,... effe s'avonds de loonwerker bellen en s'morgens uit slapen.LOL
  Doen ze nog wat zelf daar??

 • Mels

  Ja zat,maar dan duurt t wat langer.....
  Las bij andere reacties dat we medelijden met de loonwerkers moeten hebben maar op deze foto`s komt ff een vermogen aan machines langs zeg.
  Heb ff gekeken waar jij zit maar das nog ff 6 uur verder dan onze bestemming dus je zal van mij geen last hebben als ik daar es ben...

 • Bison

  Hoort 'alles zelfdoen' niet bij 'zelfstandig boer zijn' Mels.

 • Mels

  Ben ik niet helemaal met je eens Bison,Het is een rekensom en de beschikbaarheid van man/vrouw kracht is een groot punt.Ik kan bv wel willen piepers rooien maar doe dan een beroep op mijn beschikbare pensionandos en andere hulpbronnen,met een wagenrooier 4 man an de gang.Ik weet dat dat in Ca anders ligt vanwege de afstanden en misschien ook wel door het groeiseizoen,moet zeggen dat er meer overblijft sinds ik meer zelf doe maar daarvoor lever ik op bepaalde fronten wel capaciteit in.Mijn machines koop ik op draagkracht en gedeeltelijk op capaciteit en dat kan een loonwerker wel als ie werk genoeg heeft om die capaciteit te benutten.

 • deer123

  Bison ! In het noorden duren de dagen zomerdag langer dan in het zuiden

 • Bison

  je heb wel een beetje gelijk Mels,maar het legt er maar aan hoe je het bekijkt.
  Je kan leven om te werken of werken om te leven,..ik doe het laatste.
  Ik zou een loonwerker(als ik er al een kon vinden hier) alleen inschakelen voor sporadische werkzaamheden waar de aanschaf van een machine het niet loont voor de enkele keer het nodig is.
  Ik maakte vroeger in Holland ook wel gebruik van een loonwerker voor maaien en baling,..hooi droog,en dan wachten voor de loonwerker to show up to bale it.(rond 3 uur vanmiddag zei hij)yeah,...met 3 wachtenden voor u,..mischien morgen,..je kent het wel.
  Next day regen,..hooi naar de klote.
  Mij niet meer gezien,..ik doe het zelf wel.

 • Bison

  Ik weet er alles van deer123.

 • Bison

  Mels #3 ,wat is 6 uur in a lifetime,..je verpruts waarschijnlijk meer tijd op deze website per dag.LOL

 • Mels

  Jep,your right,maar het is zo dat we dan al een trip van 2 dgn achter de rug hebben en dan is nog eens 6 uur heen en weer terug voor een cup a coffee wel erg lang.Maar je weet het nooit hoor,kan zomaar zijn dat we ff Boven Edmonton zitten en dan toch doorkarren.T is tenslotte maar 1 ltr koffie verder.

 • Jan Zonderland

  Maisland 80 cm diep spitten ? Alle bodem eruit. Kunnen we aankomend najaar weer 'genieten' van plaatjes van zeer moeizame maisoogst.

 • Bison

  Mels,Zuid van Red Deer is alleen woestijn en nu heb je de kans het beloofde land te zien en de koffie is gratis,, tweede bakkie ook en mischien nog een neutje...
  1 ltr koffie maar!!.... ik heb er al 2 ltr nodig om wakker te worden...lol

 • Mels

  Jan. Deze grond wordt eens in de zoveel jaar zo gespit. Deze grond verdicht door regen en bewerking uiteraard waardoor het juist echt nat wordt. Na diepspitten kan het water weer weg wat op deze grond geen gevolgen heeft voor de draagkracht. Diepspitten zorgt hier voor een bouwvoor die goed te bewerken is en minder verslempt

 • josrodenburg

  wel eens van onder houd gehoord jan zonderland, kilveren doen we ook af en toe ook niet ideaal in dat jaar maar later wel lol van

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.