Akkerbouw

Foto & video

Een kijkje bij loonwerkers in Flevoland

Een rondje langs de loonwerkers in Flevoland geeft een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van investeringen.

Foto

 • 


Een rondje langs de loonwerkers in Flevoland geeft een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van investeringen. De hogere dieselprijs, na het verdwijnen van de rode diesel, geeft de nodige hoofdbrekens en gaat het tarief beïnvloeden.
Het rondje start bij loonbedrijf Van Unen in Emmeloord. Hier is geïnvesteerd in een 6 meter brede Tulip rotorkopeg voor witlofruggen en een Grimme ruggenfrees van 3 meter. Verder is de gps uitgebreid met SBG-werktuigbesturing.
In de werkplaats wordt een Ploeger weer omgebouwd van witlof naar Parijse wortels.
Foto’s en tekst: Sytze Bakker.


De klepels van de klapper worden nagekeken en weer ‘scherp’ geslepen.

  Een rondje langs de loonwerkers in Flevoland geeft een goed beeld van de ontwikkelingen op het gebied van investeringen. De hogere dieselprijs, na het verdwijnen van de rode diesel, geeft de nodige hoofdbrekens en gaat het tarief beïnvloeden. Het rondje start bij loonbedrijf Van Unen in Emmeloord. Hier is geïnvesteerd in een 6 meter brede Tulip rotorkopeg voor witlofruggen en een Grimme ruggenfrees van 3 meter. Verder is de gps uitgebreid met SBG-werktuigbesturing. In de werkplaats wordt een Ploeger weer omgebouwd van witlof naar Parijse wortels. Foto’s en tekst: Sytze Bakker. De klepels van de klapper worden nagekeken en weer ‘scherp’ geslepen.

 • 
De klepels van de klapper worden nagekeken en weer ‘scherp’ geslepen.

  De klepels van de klapper worden nagekeken en weer ‘scherp’ geslepen.

 • 
De axiaalset wordt vervangen door een rollenbed die voor reiniging in de Parijse wortels moet zorgen.

  De axiaalset wordt vervangen door een rollenbed die voor reiniging in de Parijse wortels moet zorgen.

 • 
Van een Amazone KE 303 rotorkopeg wordt een steunwiel aangepast.

  Van een Amazone KE 303 rotorkopeg wordt een steunwiel aangepast.

 • 

Bij loonbedrijf Wieringa uit Espel wordt in de werkplaats een WKM Big Six onder handen genomen. Wieringa heeft geïnvesteerd in een Accord Miniair Nova uienzaaimachine voor 2,25 meter bedden met de mogelijkheid om Powerstart toe te passen. Verder is een 2,25 m Holaras rooicombinatie is aangeschaft, naast de drie bestaande 1,5 meter machines. Voor de veehouderij is geïnvesteerd in een nieuwe Claas-hakselaar met drukwisselsysteem en is een zodenbemester vervangen door een bemester met meesturende schijven.

  Bij loonbedrijf Wieringa uit Espel wordt in de werkplaats een WKM Big Six onder handen genomen. Wieringa heeft geïnvesteerd in een Accord Miniair Nova uienzaaimachine voor 2,25 meter bedden met de mogelijkheid om Powerstart toe te passen. Verder is een 2,25 m Holaras rooicombinatie is aangeschaft, naast de drie bestaande 1,5 meter machines. Voor de veehouderij is geïnvesteerd in een nieuwe Claas-hakselaar met drukwisselsysteem en is een zodenbemester vervangen door een bemester met meesturende schijven.

 • 
De WKM Big Six wordt waar nodig voorzien van nieuwe olie en onderdelen.

  De WKM Big Six wordt waar nodig voorzien van nieuwe olie en onderdelen.

 • 

Hier worden de kopmessen vervangen die versleten zijn.

  Hier worden de kopmessen vervangen die versleten zijn.

 • 
Van een andere rooier wordt de loofklapper strategisch neergezet voor een grondige inspectie.

  Van een andere rooier wordt de loofklapper strategisch neergezet voor een grondige inspectie.

 • 

Loonbedrijf Van Dun in Rutten, Espel en Blokzijl heeft geïnvesteerd in een Vervaet Hydro trike 14 kuubs zelfrijdende mestinjecteur. Deze vijfwieler is voorzien van een drukwisselsysteem en gps, verder is er één wiel per spoor om zowel op graan- en grasland als op kaal bouwland mest te kunnen injecteren zonder structuurbederf. De tank kan met verschillende bemesters worden uitgevoerd.
Verder kwamen er twee nieuwe gps-systemen en een Simon zelfrijdende wortelklembandrooier als vervanger van een getrokken machine. Er zijn drie trekkers ingeruild, daarvoor komen een 125 pk en een 180 pk trekker terug. Door de zelfrijdende injecteur en wortelrooier is een extra trekker weggegaan.

  Loonbedrijf Van Dun in Rutten, Espel en Blokzijl heeft geïnvesteerd in een Vervaet Hydro trike 14 kuubs zelfrijdende mestinjecteur. Deze vijfwieler is voorzien van een drukwisselsysteem en gps, verder is er één wiel per spoor om zowel op graan- en grasland als op kaal bouwland mest te kunnen injecteren zonder structuurbederf. De tank kan met verschillende bemesters worden uitgevoerd. Verder kwamen er twee nieuwe gps-systemen en een Simon zelfrijdende wortelklembandrooier als vervanger van een getrokken machine. Er zijn drie trekkers ingeruild, daarvoor komen een 125 pk en een 180 pk trekker terug. Door de zelfrijdende injecteur en wortelrooier is een extra trekker weggegaan.

 • 
Naast de gestripte Ploeger wordt een Agrifac Tapir voorzien van een zelf ontwikkelde klapper voor het rooien van tulpen, gladiolen en lelies. Zo kan in één werkgang geklapt en gerooid worden. Dit is de derde rooier in deze uitvoering. Naast de ‘grote’ rotor is een kleine rotor geplaatst voor strak klapwerk. De voldoende oliecapaciteit van deze rooier maakte deze extra voorziening mogelijk.

  Naast de gestripte Ploeger wordt een Agrifac Tapir voorzien van een zelf ontwikkelde klapper voor het rooien van tulpen, gladiolen en lelies. Zo kan in één werkgang geklapt en gerooid worden. Dit is de derde rooier in deze uitvoering. Naast de ‘grote’ rotor is een kleine rotor geplaatst voor strak klapwerk. De voldoende oliecapaciteit van deze rooier maakte deze extra voorziening mogelijk.

 • 

Binnen Combimest (een samenwerking tussen Van Dun en loonbedrijf Stoel, niet op foto) is een nieuwe Agrometer 12 meter brede mestinjecteur aangeschaft met grote schijven om in het voorjaar op zowel graan- als bouwland de mest voldoende emissiearm in te kunnen brengen. Verder is binnen Combimest geïnvesteerd in een Veenhuis opraapwagen om in piektijden nog meer capaciteit te hebben.

  Binnen Combimest (een samenwerking tussen Van Dun en loonbedrijf Stoel, niet op foto) is een nieuwe Agrometer 12 meter brede mestinjecteur aangeschaft met grote schijven om in het voorjaar op zowel graan- als bouwland de mest voldoende emissiearm in te kunnen brengen. Verder is binnen Combimest geïnvesteerd in een Veenhuis opraapwagen om in piektijden nog meer capaciteit te hebben.

 • 
Een klepelmaaier wordt voorzien van nieuwe klepels.

  Een klepelmaaier wordt voorzien van nieuwe klepels.

 • 
Een Monosem zaaimachine wordt helemaal nagelopen.

  Een Monosem zaaimachine wordt helemaal nagelopen.

 • 

Deze tanden van een zes meter brede rotorkopeg voor witlofruggen gaan al een paar seizoenen mee. De ruwe opgelaste tanden slijten vooral aan de zijkanten. De theorie van het ruwe oplassen is dat de aanhangende grond die er tussen gaat zitten, de slijtage vermindert.

  Deze tanden van een zes meter brede rotorkopeg voor witlofruggen gaan al een paar seizoenen mee. De ruwe opgelaste tanden slijten vooral aan de zijkanten. De theorie van het ruwe oplassen is dat de aanhangende grond die er tussen gaat zitten, de slijtage vermindert.

 • 

De aangedreven diabolorollen worden aan de randen verstevigd met een voorgevormde ring. Normaal aangeleverde delen zijn voorzien van een vlak gewalst deel aan de zijkant die het nadeel hebben dat de rol hierop gaat drijven.

  De aangedreven diabolorollen worden aan de randen verstevigd met een voorgevormde ring. Normaal aangeleverde delen zijn voorzien van een vlak gewalst deel aan de zijkant die het nadeel hebben dat de rol hierop gaat drijven.

 • 

Koffie bij loon- en akkerbouwbedrijf Vos. Hier wordt nagedacht over de aanschaf van een Quatro WKM bietenrooier. Verder is een Agrifac spuit aangeschaft van 39 meter, zodat er met twee identieke spuiten gewerkt kan worden.

  Koffie bij loon- en akkerbouwbedrijf Vos. Hier wordt nagedacht over de aanschaf van een Quatro WKM bietenrooier. Verder is een Agrifac spuit aangeschaft van 39 meter, zodat er met twee identieke spuiten gewerkt kan worden.

 • 
Een Case 5120 krijgt hier een schoonmaak en onderhoudsbeurt.

  Een Case 5120 krijgt hier een schoonmaak en onderhoudsbeurt.

 • 

Voor de landbouwtak wordt aangekocht S pootgoed uit big bags in kisten klaargezet. Die worden misschien nog een paar keer gedraaid voor het poten.

  Voor de landbouwtak wordt aangekocht S pootgoed uit big bags in kisten klaargezet. Die worden misschien nog een paar keer gedraaid voor het poten.

Of registreer je om te kunnen reageren.