Akkerbouw

Foto & video laatste update:22 feb 2013

Voorjaarswerk van start

De eerste plantuien van het seizoen gaan de grond in. Teler Jan Stouten in het Zeeuwse Oosterland pootte dinsdag 19 februari als één van de eersten.

Foto

 • Uienteler Jan Stouten in Oosterland (Zld.) pootte op 19 februari als één van de eersten dit seizoen nieuwe plantuien. Stouten teelt zo’n 18 hectare plantuien uien en 4 hectare zaaiuien.

  Uienteler Jan Stouten in Oosterland (Zld.) pootte op 19 februari als één van de eersten dit seizoen nieuwe plantuien. Stouten teelt zo’n 18 hectare plantuien uien en 4 hectare zaaiuien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Voor het planten van de uien werkt Stouten samen met collega-teler Bram Nico Scheele. De trekker is van Scheele en de plantmachine van Stouten. Samen poten ze dit voorjaar zo’n 28 hectare plantuien.

  Voor het planten van de uien werkt Stouten samen met collega-teler Bram Nico Scheele. De trekker is van Scheele en de plantmachine van Stouten. Samen poten ze dit voorjaar zo’n 28 hectare plantuien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De plantcombinatie bestaat uit een driewielige trekker, een kopeg, een 3 meter brede plantmachine en een bemester voor vloeibare kunstmest. Hiermee kunnen de telers met minimale verdichting in één werkgang de grond bewerken, planten en bemesten.

  De plantcombinatie bestaat uit een driewielige trekker, een kopeg, een 3 meter brede plantmachine en een bemester voor vloeibare kunstmest. Hiermee kunnen de telers met minimale verdichting in één werkgang de grond bewerken, planten en bemesten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De brede banden staan op een spanning van 0,5 bar om verdichting van de bodem te beperken. De combinatie drukt de grond over de hele werkbreedte egaal aan.

  De brede banden staan op een spanning van 0,5 bar om verdichting van de bodem te beperken. De combinatie drukt de grond over de hele werkbreedte egaal aan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De grond is ondanks de natte winter opvallend droog. De graszaadstoppel die Stouten daags voor het planten onderploegde zorgde voor een mooie structuur, waardoor dit perceel als eerste droog genoeg was om te kunnen planten.

  De grond is ondanks de natte winter opvallend droog. De graszaadstoppel die Stouten daags voor het planten onderploegde zorgde voor een mooie structuur, waardoor dit perceel als eerste droog genoeg was om te kunnen planten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Stouten controleert de werking van de machine en Scheele bestuurt de trekker.

  Stouten controleert de werking van de machine en Scheele bestuurt de trekker.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Stouten plant op dit eerste perceel het vroege ras Jagro. Hij verwacht het gewas eind juni of begin juli te kunnen oogsten.

  Stouten plant op dit eerste perceel het vroege ras Jagro. Hij verwacht het gewas eind juni of begin juli te kunnen oogsten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Om de afstelling van de machine te controleren legt Stouten een paar meter rij open. Hij streeft naar 24 tot 25 plantuitjes per strekkende meter. Per hectare gaat het om zo’n 1.600 kilo.

  Om de afstelling van de machine te controleren legt Stouten een paar meter rij open. Hij streeft naar 24 tot 25 plantuitjes per strekkende meter. Per hectare gaat het om zo’n 1.600 kilo.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De tanks voor de vloeibare mest zijn gemonteerd op de plaats waar normaal de voorwielen van de trekker zitten. De tanks hebben samen een inhoud van 900 liter.

  De tanks voor de vloeibare mest zijn gemonteerd op de plaats waar normaal de voorwielen van de trekker zitten. De tanks hebben samen een inhoud van 900 liter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De pomp voor de kunstmest wordt hydraulisch aangedreven en is net als de trekker gps-aangestuurd.

  De pomp voor de kunstmest wordt hydraulisch aangedreven en is net als de trekker gps-aangestuurd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Met deze kouters voor aan de plantmachine wordt de kunstmest onder de plek waar de uienrij komt neergelegd. Stouten geeft 80 liter polyfosfaat en 80 liter ureum per hectare.

  Met deze kouters voor aan de plantmachine wordt de kunstmest onder de plek waar de uienrij komt neergelegd. Stouten geeft 80 liter polyfosfaat en 80 liter ureum per hectare.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na een halve hectare is de voorraadbak leeg en moet deze op de kopakker bijgevuld worden.

  Na een halve hectare is de voorraadbak leeg en moet deze op de kopakker bijgevuld worden.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.