Akkerbouw

Foto & video

Uien voorsorteren bij afleveren

Hans Geluk ontdekte fusarium in zijn uienpartij. Om versmering te voorkomen besloot de akkerbouwer bij het afleveren zijn zaaiuien voor te sorteren. Het was een koude en arbeidsintensieve klus, maar het loonde de moeite.

Foto

 • Hans Geluk (55) heeft in Nagele (Fl.) een akkerbouwbedrijf van 45 hectare. Zijn bouwplan bestaat uit suikerbieten, graan, aardappelen, uien en peen. Onlangs besloot Geluk zijn partij zaaiuien (250 ton) bij het afleveren voor te sorteren.

  Hans Geluk (55) heeft in Nagele (Fl.) een akkerbouwbedrijf van 45 hectare. Zijn bouwplan bestaat uit suikerbieten, graan, aardappelen, uien en peen. Onlangs besloot Geluk zijn partij zaaiuien (250 ton) bij het afleveren voor te sorteren.

  Foto: Sytze Bakker
 • Geluk ontdekte begin dit jaar fusarium in zijn uien. Toen had de akkerbouwer nog de hoop dat de uien voldoende zouden indrogen in de schuur. Die hoop bleek ijdel, zodat Geluk besloot om de uien bij het afleveren voor te sorteren. Op deze foto bedient Stefan Hoekstra de opschepmachine. Hij zorgt voor een regelmatige aanvoer van uien op de voorsorteerlijn.

  Geluk ontdekte begin dit jaar fusarium in zijn uien. Toen had de akkerbouwer nog de hoop dat de uien voldoende zouden indrogen in de schuur. Die hoop bleek ijdel, zodat Geluk besloot om de uien bij het afleveren voor te sorteren. Op deze foto bedient Stefan Hoekstra de opschepmachine. Hij zorgt voor een regelmatige aanvoer van uien op de voorsorteerlijn.

  Foto: Sytze Bakker
 • In de bewaarschuur zijn de donkere plekken van de fusarium-uien goed zichtbaar.

  In de bewaarschuur zijn de donkere plekken van de fusarium-uien goed zichtbaar.

  Foto: Sytze Bakker
 • Via de telescoopband belanden de uien in een stortbak. Deze bak fungeert als doseerbak. Bijkomend voordeel is dat in deze stortbak de nodige tarra achterblijft. De uien komen daardoor mooi schoon op de rollenleesband.

  Via de telescoopband belanden de uien in een stortbak. Deze bak fungeert als doseerbak. Bijkomend voordeel is dat in deze stortbak de nodige tarra achterblijft. De uien komen daardoor mooi schoon op de rollenleesband.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het lezen en selecteren van de uien is een arbeidsintensieve klus, die gelukkig niet ieder jaar nodig is. Geluk: “Het was al ruim tien jaar geleden dat we dit voor het laatst deden.” Vanwege ruimtegebrek staat de voorsorteerlijn buiten opgesteld.

  Het lezen en selecteren van de uien is een arbeidsintensieve klus, die gelukkig niet ieder jaar nodig is. Geluk: “Het was al ruim tien jaar geleden dat we dit voor het laatst deden.” Vanwege ruimtegebrek staat de voorsorteerlijn buiten opgesteld.

  Foto: Sytze Bakker
 • Geluk beurt 13 cent per kilo voor zijn uien. Zonder voorsortering was dat niet gelukt, zegt de akkerbouwer. “Dan waren deze zaaiuien ongetwijfeld bij een b-sorteerder terechtgekomen. Dat had zeker een stuiver per kilo gescheeld. Het voorsorteren loont de moeite.”

  Geluk beurt 13 cent per kilo voor zijn uien. Zonder voorsortering was dat niet gelukt, zegt de akkerbouwer. “Dan waren deze zaaiuien ongetwijfeld bij een b-sorteerder terechtgekomen. Dat had zeker een stuiver per kilo gescheeld. Het voorsorteren loont de moeite.”

  Foto: Sytze Bakker
 • Overzichtsfoto van de voorsorteerlijn. In vier dagen tijd worden de uien voorgesorteerd en afgeleverd. De gestapelde kisten breken de wind en zorgen voor luwte. “Gelukkig was het droog en waaide het niet heel hard”, vertelt Geluk.

  Overzichtsfoto van de voorsorteerlijn. In vier dagen tijd worden de uien voorgesorteerd en afgeleverd. De gestapelde kisten breken de wind en zorgen voor luwte. “Gelukkig was het droog en waaide het niet heel hard”, vertelt Geluk.

  Foto: Sytze Bakker
 • Geluk denkt dat 5 tot 10 procent van het totale aantal uien is uitgeselecteerd.

  Geluk denkt dat 5 tot 10 procent van het totale aantal uien is uitgeselecteerd.

  Foto: Sytze Bakker
 • Een kistenvuller zorgt ervoor dat de kisten netjes worden gevuld met de gelezen uien.

  Een kistenvuller zorgt ervoor dat de kisten netjes worden gevuld met de gelezen uien.

  Foto: Sytze Bakker
 • Jeroen Geluk wisselt met de heftruck de kisten onder de kistenvuller.

  Jeroen Geluk wisselt met de heftruck de kisten onder de kistenvuller.

  Foto: Sytze Bakker
 • De uien zien er goed uit en zijn nagenoeg schoon en scherp. “In de herfst ben ik altijd blij als de oogst in de schuur zit. In dit geval ben ik ook blij dat de schuur weer leeg is”, vertelt Geluk.

  De uien zien er goed uit en zijn nagenoeg schoon en scherp. “In de herfst ben ik altijd blij als de oogst in de schuur zit. In dit geval ben ik ook blij dat de schuur weer leeg is”, vertelt Geluk.

  Foto: Sytze Bakker
 • In een volle vrachtauto gaan 32 kisten met uien. In totaal gaan acht vrachten weg. Lees meer in Boerderij van 19 februari.

  In een volle vrachtauto gaan 32 kisten met uien. In totaal gaan acht vrachten weg. Lees meer in Boerderij van 19 februari.

  Foto: Sytze Bakker

Of registreer je om te kunnen reageren.