Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Goed gemechaniseerd plantuien planten

Ploegen en kopeggen in een werkgang, planten op rupsen.

Foto

 • In Oude-Tonge (Z.-H.) heeft Tonnie van Peperstraten (links) met zoon Thomas een akkerbouwbedrijf met onder andere aardappelen, uien, suikerbieten en graan in het bouwplan. Ook verhuurt hij land voor de teelt van tulpen. Chauffeur Marcel Geelhoed is vaste bestuurder van de grootste trekker op het bedrijf, een Fendt 936 Vario. Foto's: Martijn Keulemans & Niels van der Boom. Tekst: Niels van der Boom

  In Oude-Tonge (Z.-H.) heeft Tonnie van Peperstraten (links) met zoon Thomas een akkerbouwbedrijf met onder andere aardappelen, uien, suikerbieten en graan in het bouwplan. Ook verhuurt hij land voor de teelt van tulpen. Chauffeur Marcel Geelhoed is vaste bestuurder van de grootste trekker op het bedrijf, een Fendt 936 Vario. Foto's: Martijn Keulemans & Niels van der Boom. Tekst: Niels van der Boom

 • Afgelopen week begon Van Peperstraten met het ploegen van de lichte percelen. Deze variëren in afslibbaarheid van 15 tot 20 procent. Dit jaar experimenteert de teler met een rotorkopeg in de fronthef. Deze heeft hij gehuurd van collega-akkerbouwer Arie van der Knijff uit Zeewolde (Fl.).

  Afgelopen week begon Van Peperstraten met het ploegen van de lichte percelen. Deze variëren in afslibbaarheid van 15 tot 20 procent. Dit jaar experimenteert de teler met een rotorkopeg in de fronthef. Deze heeft hij gehuurd van collega-akkerbouwer Arie van der Knijff uit Zeewolde (Fl.).

 • Van der Knijff bedacht de machine en Mechanisatie Haarlemmermeer bouwde hem. Aan de arm hangt een 3 meter brede Maschio-rotorkopeg. Van Peperstraten experimenteert al langer met het combineren van werkgangen. Zo hangt er tijdens het ploegen van groenbemesters een klepelmaaier in de fronthef. Ook het concept van de duwploeg beproefde de teler al eens.

  Van der Knijff bedacht de machine en Mechanisatie Haarlemmermeer bouwde hem. Aan de arm hangt een 3 meter brede Maschio-rotorkopeg. Van Peperstraten experimenteert al langer met het combineren van werkgangen. Zo hangt er tijdens het ploegen van groenbemesters een klepelmaaier in de fronthef. Ook het concept van de duwploeg beproefde de teler al eens.

 • 
Door de grond direct te bewerken, bespaart Van Peperstraten niet alleen op materiaal en arbeid. Het grootste voordeel vindt hij dat zijn gewassen in onbereden grond gepoot of gezaaid kunnen worden. In dit geval gaat het om tweedejaars plantuien.

  Door de grond direct te bewerken, bespaart Van Peperstraten niet alleen op materiaal en arbeid. Het grootste voordeel vindt hij dat zijn gewassen in onbereden grond gepoot of gezaaid kunnen worden. In dit geval gaat het om tweedejaars plantuien.

 • De aftakas drijft de machine aan. Verstevigingen aan de trekker zijn bij de Fendt 936 niet nodig. Deze beschikt standaard al over een zeer zwaar chassis. Voorop hangt nu nog een gewicht van 1.300 kilo. In de toekomst moet hier een zaadbak komen. Het idee is om in de herfst zo tarwe te kunnen zaaien. Fabrikanten Lely, Accord en Kverneland probeerden dat al eerder, zonder commercieel succes.

  De aftakas drijft de machine aan. Verstevigingen aan de trekker zijn bij de Fendt 936 niet nodig. Deze beschikt standaard al over een zeer zwaar chassis. Voorop hangt nu nog een gewicht van 1.300 kilo. In de toekomst moet hier een zaadbak komen. Het idee is om in de herfst zo tarwe te kunnen zaaien. Fabrikanten Lely, Accord en Kverneland probeerden dat al eerder, zonder commercieel succes.

 • 
Dit perceel met grasgroenbemester laat zich gemakkelijk omploegen en is mooi droog. Dezelfde dag nog worden de uien geplant. Achter de trekker hangt een zevenschaar Kverneland LO 100 Variomat-ploeg, waarmee zowel in de voor als bovenover is te ploegen.

  Dit perceel met grasgroenbemester laat zich gemakkelijk omploegen en is mooi droog. Dezelfde dag nog worden de uien geplant. Achter de trekker hangt een zevenschaar Kverneland LO 100 Variomat-ploeg, waarmee zowel in de voor als bovenover is te ploegen.

 • 
De trekker gebruikt, met de rotorkopeg voorop, ongeveer 10 liter per uur extra aan diesel. “Onze Fendt 820 gebruikt leeg op de weg al 8 liter per uur”, vertelt chauffeur Geelhoed. “De besparing is dus enorm. Nu ligt het verbruik van de trekker op ongeveer 50 liter per uur.”

  De trekker gebruikt, met de rotorkopeg voorop, ongeveer 10 liter per uur extra aan diesel. “Onze Fendt 820 gebruikt leeg op de weg al 8 liter per uur”, vertelt chauffeur Geelhoed. “De besparing is dus enorm. Nu ligt het verbruik van de trekker op ongeveer 50 liter per uur.”

 • 

Daags erna, op 19 februari, wordt de thuiskavel geploegd en geplant. Dit jaar teelt Van Peperstraten 39 hectare tweedejaars plantuien, allemaal van het ras Jet-Set. Het perceel, waarop vorig jaar aardappelen stonden, wordt eerst voorbewerkt.

  Daags erna, op 19 februari, wordt de thuiskavel geploegd en geplant. Dit jaar teelt Van Peperstraten 39 hectare tweedejaars plantuien, allemaal van het ras Jet-Set. Het perceel, waarop vorig jaar aardappelen stonden, wordt eerst voorbewerkt.

 • 
De vorst zit toch al wat dieper in de grond, waardoor de Fendt 820 de korst eerst los moet breken, zodat geploegd kan worden. Normaal zou Van Peperstraten met deze combinatie ook het geploegde land bewerken. Dat is nu overbodig.

  De vorst zit toch al wat dieper in de grond, waardoor de Fendt 820 de korst eerst los moet breken, zodat geploegd kan worden. Normaal zou Van Peperstraten met deze combinatie ook het geploegde land bewerken. Dat is nu overbodig.

 • Terwijl het ploegen nog bezig is, begint loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst, eveneens uit Oude-Tonge, al met het planten van de uien.

  Terwijl het ploegen nog bezig is, begint loonbedrijf Van der Sluijs & Van Zielst, eveneens uit Oude-Tonge, al met het planten van de uien.

 • De John Deere 6830 staat rondom op smalle rupsbanden van Soucy. Dit past geheel binnen de filosofie van Van Peperstraten om de bodem te ontzien. Achterop hangt een 6,75 meter brede plantmachine, die drie bedden van 2,25 meter plant. Het loonbedrijf heeft deze ontwikkeld en gebouwd.

  De John Deere 6830 staat rondom op smalle rupsbanden van Soucy. Dit past geheel binnen de filosofie van Van Peperstraten om de bodem te ontzien. Achterop hangt een 6,75 meter brede plantmachine, die drie bedden van 2,25 meter plant. Het loonbedrijf heeft deze ontwikkeld en gebouwd.

 • Voorop hangt een Exact-fronttank om direct vloeibare kunstmest toe te dienen. Het bedrijf plant 1.850 kilo per hectare. De loonwerker veranderde afgelopen winter het computersysteem van de machine, waardoor het spannend was of alles goed zou functioneren. Ook voor derden bouwt het loonbedrijf deze plantmachines.

  Voorop hangt een Exact-fronttank om direct vloeibare kunstmest toe te dienen. Het bedrijf plant 1.850 kilo per hectare. De loonwerker veranderde afgelopen winter het computersysteem van de machine, waardoor het spannend was of alles goed zou functioneren. Ook voor derden bouwt het loonbedrijf deze plantmachines.

 • Ondanks dat de trekker op RTK-GPS werkt, gebruikt de loonwerker voor de zekerheid de markeurs. Op de achtergrond het bedrijf van Van Peperstraten.

  Ondanks dat de trekker op RTK-GPS werkt, gebruikt de loonwerker voor de zekerheid de markeurs. Op de achtergrond het bedrijf van Van Peperstraten.

 • 
Omdat de rupsbanden minder diep in de grond zakken, hoopt Van Peperstraten niet alleen de bodemstructuur te ontzien. De buitenste rij uien, naast het spoor, heeft altijd de neiging om weg te zakken en in het spoor te groeien. Het gevolg is dat de uien kapot worden gereden of niet te rooien zijn.

  Omdat de rupsbanden minder diep in de grond zakken, hoopt Van Peperstraten niet alleen de bodemstructuur te ontzien. De buitenste rij uien, naast het spoor, heeft altijd de neiging om weg te zakken en in het spoor te groeien. Het gevolg is dat de uien kapot worden gereden of niet te rooien zijn.

 • 
De drie bedden van de machine worden onafhankelijk van elkaar aangestuurd. Dit gebeurt door middel van elektronica. De machine is niet opklapbaar en staat daarom voor wegtransport op een soort ‘maaibordkar’ achter de trekker. Ook de John Deere op rupsen gaat mee op een dieplader.

  De drie bedden van de machine worden onafhankelijk van elkaar aangestuurd. Dit gebeurt door middel van elektronica. De machine is niet opklapbaar en staat daarom voor wegtransport op een soort ‘maaibordkar’ achter de trekker. Ook de John Deere op rupsen gaat mee op een dieplader.

 • De Fendt 936 staat achter op Michelin Axiobib 650/85 R38-banden met 1 bar spanning. Dat is nodig, want de trekker weegt volledig belast zo’n 17 ton. Het is vooral nodig wanneer Van Peperstraten bovenover ploegt en hij wielslip zoveel mogelijk moet voorkomen. Een rupstrekker kan een goed alternatief zijn, maar deze heeft zijn beperkingen qua inzetbaarheid en kan moeilijk overweg met natte omstandigheden.

  De Fendt 936 staat achter op Michelin Axiobib 650/85 R38-banden met 1 bar spanning. Dat is nodig, want de trekker weegt volledig belast zo’n 17 ton. Het is vooral nodig wanneer Van Peperstraten bovenover ploegt en hij wielslip zoveel mogelijk moet voorkomen. Een rupstrekker kan een goed alternatief zijn, maar deze heeft zijn beperkingen qua inzetbaarheid en kan moeilijk overweg met natte omstandigheden.

 • Het loonbedrijf begon afgelopen week met het planten van de eerste tweedejaars plantuien. Hiervoor staan vier plantmachines, twee voor 1,50 meterbedden en twee voor 2,25 meterbedden, gereed. Op het eiland Goeree-Overflakkee worden relatief veel tweedejaars plantuien geteeld. De lichte grond leent zich hier uitstekend voor.

  Het loonbedrijf begon afgelopen week met het planten van de eerste tweedejaars plantuien. Hiervoor staan vier plantmachines, twee voor 1,50 meterbedden en twee voor 2,25 meterbedden, gereed. Op het eiland Goeree-Overflakkee worden relatief veel tweedejaars plantuien geteeld. De lichte grond leent zich hier uitstekend voor.

Niels van der Boom

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.