Akkerbouw

Foto & video 47 reacties

50 hectare zaaien over keiharde grond

Akkerbouwer Rinus Rentmeester in Zuidwolde (Gr.) besefte dat het geen alledaagse bezigheid was om tarwe te zaaien, terwijl de vorst meer dan 10 centimeter in de grond zat.

Foto

 • 

Akkerbouwer Rinus Rentmeester in Zuidwolde (Gr.) besefte dat het geen alledaagse bezigheid was om tarwe te zaaien, terwijl de vorst meer dan 10 centimeter in de grond zat. Toch zaaide hij eind januari 50 hectare wintertarwe over de vorst.
Foto’s: Hans Hut, tekst: Hilko Bos.

  Akkerbouwer Rinus Rentmeester in Zuidwolde (Gr.) besefte dat het geen alledaagse bezigheid was om tarwe te zaaien, terwijl de vorst meer dan 10 centimeter in de grond zat. Toch zaaide hij eind januari 50 hectare wintertarwe over de vorst. Foto’s: Hans Hut, tekst: Hilko Bos.

 • 

Rentmeester bewerkte de grond twee keer, om voldoende losse grond te krijgen en het zaad goed onder te dekken. Beide keren met een woeler en een kopeg. Op deze foto’s is de tweede bewerking te zien. De tarwe is hier dus al gezaaid.

  Rentmeester bewerkte de grond twee keer, om voldoende losse grond te krijgen en het zaad goed onder te dekken. Beide keren met een woeler en een kopeg. Op deze foto’s is de tweede bewerking te zien. De tarwe is hier dus al gezaaid.

 • 

De woeler, met vier woelpoten, staat heel ondiep afgesteld. De grond is veel te hard om op de normale werkdiepte te werken. Met de woelpoten worden hooguit de bovenste centimeters grond losgeschraapt en met de kopeg fijn gemaakt.

  De woeler, met vier woelpoten, staat heel ondiep afgesteld. De grond is veel te hard om op de normale werkdiepte te werken. Met de woelpoten worden hooguit de bovenste centimeters grond losgeschraapt en met de kopeg fijn gemaakt.

 • 
Na de tweede bewerking ziet het zaaibed er zo uit. In de bovenlaag zitten nog volop stroresten, want Rentmeester zaaide direct in de tarwestoppel.

  Na de tweede bewerking ziet het zaaibed er zo uit. In de bovenlaag zitten nog volop stroresten, want Rentmeester zaaide direct in de tarwestoppel.

 • 

Op deze foto van dichtbij de woeler en de kopeg aan het werk op de zware klei. De hele herfst was de grond te nat om fatsoenlijk te kunnen zaaien.

  Op deze foto van dichtbij de woeler en de kopeg aan het werk op de zware klei. De hele herfst was de grond te nat om fatsoenlijk te kunnen zaaien.

 • 
Dieper werken dan een paar centimeter is geen optie. Als de woeler toch een keer door de bevroren laag dook, kwamen er zulke grote brokken boven dat de kopeg er niks mee kon.

  Dieper werken dan een paar centimeter is geen optie. Als de woeler toch een keer door de bevroren laag dook, kwamen er zulke grote brokken boven dat de kopeg er niks mee kon.

 • 
Op 1 hectare na heeft Rentmeester nu al zijn tarwe gezaaid. Die ene hectare lag al geploegd en was echt te hard om te bewerken. De rest was een vaste tarwestoppel, daar lukte het zaaien wel.

  Op 1 hectare na heeft Rentmeester nu al zijn tarwe gezaaid. Die ene hectare lag al geploegd en was echt te hard om te bewerken. De rest was een vaste tarwestoppel, daar lukte het zaaien wel.

 • 
Het is eigenlijk onvoorstelbaar: hoewel de grond te hard is om te kunnen woelen, slaagt een mol er toch in een keurige mollenbult te produceren.

  Het is eigenlijk onvoorstelbaar: hoewel de grond te hard is om te kunnen woelen, slaagt een mol er toch in een keurige mollenbult te produceren.

 • 

Vlak na het zaaien viel veel regen, terwijl de vorst nog in de grond zat. Daarom is het eindresultaat wisselend volgens de akkerbouwer. Sommige percelen zijn goed droog, op andere is waterschade. Rentmeester schat dat hij straks zo’n 10 procent moet overzaaien met zomertarwe. Daarmee ziet hij het zaaien van de wintertarwe toch als geslaagd. Ook omdat de akkerbouwer eigen zaaizaad had liggen, wat hij het liefst wel zaaien wilde.

  Vlak na het zaaien viel veel regen, terwijl de vorst nog in de grond zat. Daarom is het eindresultaat wisselend volgens de akkerbouwer. Sommige percelen zijn goed droog, op andere is waterschade. Rentmeester schat dat hij straks zo’n 10 procent moet overzaaien met zomertarwe. Daarmee ziet hij het zaaien van de wintertarwe toch als geslaagd. Ook omdat de akkerbouwer eigen zaaizaad had liggen, wat hij het liefst wel zaaien wilde.

Laatste reacties

 • JonkerenAgro

  zie ik nog niet als succes door de sneeuw land bewerken

 • agropak

  En met watvoor zaaimachine? Zie alleen een kopeg

 • trekker123

  Valt nog mee dat de rotorkopeg niet in barrels is gedraaid.

 • Bison

  Hij verveelde zich zeker?

 • agratax2

  Arie als ik het goed lees, is er gewoon over de grond gezaaid en daarna ingewerkt met de rotorkop. Het onderschrift van foto2 doet me dit concluderen.

 • ed12345

  Han en Arie ik denk ook dat er gewoon met b.v. de kunstmeststooier is gezaaid en dat ingewerkt met de kopeg of hij heeft de eerste werkgang een zaaimachine op de kopeg gehad al zullen de zaaipijpen die harde grond niet echt leuk vinden

 • koestal

  doen ze in Rusland ook

 • ed12345

  Koestal begin er maar eens aan 'n paar duizend ha met de kopeg als je klaar bent schrijf je hier je reactie maar

 • vael

  krijgen we na de dooi ook een fotoreportage te zien van dit werk?

 • marten87

  Tuurlijk geniet zo iets niet de voorkeur. Soms doe je wat omdat je niet heel veel keus hebt. Zomergerst zaaien is ook niet echt wat, want die grond is in het voorjaar nog steeds niet gemakkelijk bewerkbaar. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

 • Demeter Griend

  Gewoon innovatie, hou ik van.

 • info36

  Echt een boer met visie, dit gaat natuurlijk helemaal goedkomen met een top opbrengst als gevolg!

 • info36

  Valt trouwens mee dat hij geen aardappel poot, zo te zien is is het een geweldig grondje

 • ikkethuis

  info36 ik heb geen grond gezien, wel sneeuw

 • agropak

  In princiepe zou het moeten kunnen, ea hangt veel van het voorjaar af. Zou alleen niet graag de kopeg kopen

 • Mels

  Die heb jij daar ver weg ook niet nodig agropak.hier past de opmerking van Ed. Gaat het oosten nog piepers uit NL kopen of hebben ze er in Polen genoeg?

 • mares

  zoo te zien geen echte agrarier ,lijkt meer een fantast en in mijn ogen
  komt ut slecht uit dan hoor je er niks van ,anders om dan is het de man

 • W Geverink

  Soms moet je wat durven improviseren. Als de vorst uit de grond komt kun je een tijd niet meer op het land komen en dan is het afwachten wanneer het droog genoeg is.

 • ed12345

  Marten 87 ik denk dat alles er van af hangt wat de grond temperatuur wordt als de grondt echt nat wordt en te koud om te kiemen voor lange tijd kon het wel eens fout gaan als de temp. hoog genoeg is om te kiemen zal het best meevallen Mels Agropak had wel een kopeg weet niet of hij hem nog heeft maar zo ver ik begreep wordt die niet meer gebruikt ,ik zelf heb er twee van 4 mtr maar gebruik ze alleen als er echt geen andere oplossing is.Het zijn dure machines in onderhoud

 • agropak

  Morge Ed / Mels. Ja ik heb inderdaad ook een kopeg van 4 meter word alleen voor aardapelland klaar maken gebruikt verder ben ik het met Ed eens zijn verder veel te duur ingebruik en te langzaam granen en soy zaaien we met een 6 meter grondverkruimelaar ( triltand)en daarachter zaaipijpen en zaadtank voorop de trekker

 • gdeb

  wordt wel groen van het onkruid

 • jan10

  Of een rotoreg te duur is hangt af of je zware grond hebt of niet.
  Als je op zware klei met eengrondverkruimelaar aan de gang gaat na ploegen ben je snel uitgekruimelt,een rotor eg is de enige die daarin een zaaibed kan maken zonder stuk te gaan (hangt wel van het merk en uitvoering af).
  Verder prima zoals deze man zijn land inzaait,natuurlijk heeft dit niet de voorkeur,maar als dit mislukt zaait hij gewoon een zomergraan.
  Hij heeft het in ieder geval geprobeert.
  De beste stuurlui staan altijd op de wal.

 • Mels

  Jan10,de wereld is groter dan NL hoor.Agropak boert op een heel ander deel van de wereld.

 • agropak

  Jan als je zware grond hebt gebruiken we veeeeel liever een schijfeg gaat veel sneller en kosten zijn veel lager, of zaaien zonder te ploegen. Helaas in onze situatie moeten we ploegen voordat we soya of uien zaaien, we moeten voldoende losse grond hebben om iedere 75 cm een geultje tussen het gewas te trekken, dit om te bevloeien een beetje zoals aardappels op ruggen maar dan smaller en minder diep.

 • agropak

  Maar ik ben altijd jaloers op telers die zonder enige keerende, lees ploegen,grondbewerking hun gewassen kunnen telen. Heb vrienden akkerbouwers die in nederland, met een bouwplan van aardappelen, uien, bieten en graan nu ook hun land helemaal niet meer ploegen.
  Als ik in de schoenen van bovenstaande akkerbouwer zou staan zou ik het ook proberen op de manier zoals hij het nu doet. Vergeet niet dat hij in de stoppel van een graangewas zaait, als hij wacht tot het voorjaar zal hij eerst moeten ploegen.

 • jan10

  Allemaal prima ,maar het gaat hier over iemand in Groningen.

 • jan10

  Oke, Ik heb je laatste tekst net gemist.

 • jan10

  Ik ben ook voorstander van niet keerend,en ben er van overtuigt dat bodem en struktuur hier enorm van verbeteren.Ploegen zit nu eenmaal tussen de oren ,ik denk dat dat anders moet kunnen.De resultaten bij ons zijn in ieder geval positief.

 • ed12345

  Goeie middag Arie , Het valt ook niet altijd mee om zonder te ploegen uien en bieten te telen. Hier doe ik nu twee jaar niet meer ploegen maar met de disk ripper('n CASE D M I ) dat is een schijfeg voorop daarachter5 gebogen woelpoten waaraan een soort aanaardertjes zitten die dan nog een beetje de grond keren en daarachter 5 setjes schijven in v vorm die de grond redelijk vlak leggen maar de dekking is niet half zo goed als ploegen .De voordelen zijn de ploegzool wordt opgebroken ,het gaat sneller ,in het voorjaar is op de klei
  vaak een bewerking met de triltandcultivator genoeg voor een redelijk tot goed zaaibed. Jan 10 uw redenering hangt veel af of die klei goed doorgevroren is of niet als dat wel zo is dan heb je echt geen kopeg nodig dan doet een triltand
  ook prima werk als je niet te diep hoeft te gaan

 • agropak

  Hallo Jan ik heb in mijn jonge jaren zelf in groningen geboerd en weet wat voor aape grond het kan zijn. Ben het met je eens dat ploegen een stuk tussen de oren zit, het is z'n beetje het oudste beroep van een boer. Jij schrijft dat je erg goede resultaten me hebt dit is in nederland? Over ergens anders?

 • Jan Zonderland

  Ik mag dit wel, deze man 'thinks outside of the box'. Ik neem aan dat hij met beleid te werk is gegaan en daardoor geen schade aan de kopeg heeft opgelopen anders kan het een duur expieriment worden. Maar hij had het zaad toch liggen wat hij anders misschien wel weg had kunnen gooien omdat het mogelijk al ontsmet was en hij doet geen schade aan de structuur door insporing. En als het redelijk slaagt zit ie al gauw boven de opbrengst van zomertarwe.
  Wat betreft kopeggen: dat zijn wat mij betreft de meest ideale machines voor zaai/pootbed bereiding zowel op lichte als op zware grond. Altijd een constante werkdiepte, variabele werkintensiteit dmv rijsnelheid icm toerental, perfecte vlakligging en bij ons altijd in een werkgang zaaiklaar. De kleinere capaciteit wordt daardoor grotendeels goedgemaakt tov triltandcultivatoren die vaak wel 3 keer er over moeten om hetzelfde resultiaat te verkrijgen met veel meer brandstof. Men lacht hier ook wel eens om ons met ons 3 mtr kopegje met 90 pk terwijl ze zelf met een 9 mtr triltand met 200-300 pk er 3 keer overheen moeten. Per saldo doen wij dan net zoveel. Nou ja, wij rijden dan niet helemaal zo hard (meestal een km of 6-7) maar ik wil maar aangeven dat het verschil niet zo groot is. O ja, er is echter maar 1 goeie kopeg en dat is een Lely (nu Tulip) maar dat is weer een verhaal apart.

 • alco1

  # 28 jan 10 Resultaten lijken er bij ons ook te zijn bij niet kerend, al denk ik dat dit komt door de steeds verder gaande verschraling, waardoor je met ploegen steeds de armere grond weer in de groei laag legt. (De zgn.Ontginningsziekte)

 • ed12345

  Jan zonderland ook weer thuis? Jan daar moet je wel bij vermelden dat jullie hoofdzakelijk sjalotten en bieten zaaien .Maar als je granen of mais en soya zaait is de kopeg gewoon te langzaam en te duur, in de 80er jaren was ik zelf Lely dealer en heb er verschillende bij akkerboeren verkocht maar je kan zeggen dat niemand hem meer gebruikt of het moet een uitzonderlijk geval zijn Behalve tuinders maar die gaan nu vaak voor over top frezen Bij ons is vaak een keer de cultivatoer genoeg soms twee keer Wij hebben een 23voets cultivator met kruimelrol er aan (ong 6.9 meter) en daar staat een 125pk voor die moet er aan werken maar kan dat aan en zaaien doen we met
  een tandem lijnzaaimachine van 7.2 meter daar stond de Ford 6610 2WD voor dat was een beetje krap nu met de John Deere 6400 4WD gaat dat heel gemakkelijk En je hebt het zelf gezien bij ons is het vrij zware klei

 • Mels

  Jan Zonderland,heb je wel eens een Machio geprobeerd of in elk geval een kopeg met vaste maar in hoogte verstelbare egalisatie balk,Deze sluiten de grond veel beter op dan die klep met veren in een Lely,ik heb na een paar jaar tenminste afscheid genomen van de lely en een machio gekocht de lely draait nu op lichte grond daar gaat het wel prima.

 • W Geverink

  Het is hier heel normaal om tegen de winter aan gras te zaaien omdat het dan koud genoeg is dat het niet gaat ontkiemen. Als het ontkiemt is namelijk de kans groot dat het kapot vriest. In het najaar is het land bijna altijd mooi droog en in het voorjaar april mei juni krijgen we altijd veel regen zodat zaaien op laag gelegen land moeilijk of onmogelijk is.

 • jan10

  Ed : meestal als je wintertarwe zaait is de grond niet doorgevroren,maar inderdaad in een mooi voorjaar maak ik op redelijk zware grond aard.land klaar met de sneleg ,dit lukt maar zelden.
  Agropak: we telen gewoon op oude zeeklei 30-50% afstibbaar.
  Fam. op lichte grond doen dit al 4jaar met pootaard en gaan nooit meer ploegen.

 • Jan Zonderland

  Mels, ieder zijn smaak/voorkeur maar ik vind juist de in paralellogram opgehangen schuif van een Lely het grote voordeel. Als je die schuif goed afstelt neemt ie altijd genoeg grond mee en ook niet teveel. Met een vaste schuif lukt dat bijna niet waardoor je meestal teveel grond 'in de bak' hebt waardoor het onnodig veel vermogen kost. Probleem is dat veel mensen de afstelmogelijkheden van de Lely schuif niet (weten te) benutten. Verder ben ik van mening dat een ronde tand (Lely) betere verkruimeling geeft dan een mestand (Maschio e.v.a.)
  Ed: Ja wij zijn ook weer thuis. Het door mij geschetste scenario is hier ook voor maisland meer regel dan uitzondering, vaak ook omdat met het belabberde ploegwerk weer moet herstellen. Even wat anders Ed, heb jij nog belangstelling om het boek 'Het nieuwe land' van Eva Vriend te lezen ? Ik heb het meegenomen uit Nederland en heb het inmiddels uit dus als je er belangstelling voor hebt kan ik het je wel toesturen. Zeer interessant boek, tenminste voor mij als oud polderbewoner. Ik hoor het wel van je.

 • agropak

  Nog even een reactie Ed/ Mels ik ben hier ook tulip dealer, terwijl ik zelf, en niet vloeken in de kerk, een 4 meter Remac in gebruik heb. Maar ben het met Ed eens het systeem van lely is beter als je er een steen tussen heb zitten raak je die met het lely/tulip syteem kwijt met de andere blijft hij er tussen rommelen, met alle risicos van dien

 • agropak

  Jan ben eind deze maand in nederland zal het boek ook even kopen, bedankt dat je dit te berde brengt

 • huisverkoop

  als die lely tanden zo goed zijn waarom worden er dan bij de nieuwe tulip machines ook mesvormige tanden geleverd net als de andere merken??

 • agropak

  Huisverkoop even voor de duidelijkheid, standaard worden er ' ronde' tanden in geleverd maar het is mogelijk om als optie mestanden gemonteerd te krijgen.

 • ed12345

  Nu we het toch over kopeggen hebben de Lely heeft als nadeel dat de tandhouder en het tandwiel recht gesplainst zijn als ze wat ouder worden en zwaar moeten werken komt er ruimte op die tandwielen en tandhouders die het dichts bij de overbrengingskast zitten B.v. een Kuhn is dat taps en zijn ook wat zwaarder gebouwd

 • Jan Zonderland

  @Huisverkoop: Ik heb even op de site van Tulip gekeken maar ik kon nergens de optie vinden voor mestanden. Wel stelt men daar dat de bekende Lely druppeltand lichter trekt en men claimt dan ook tot 20 % minder brandstofverbruik. Zet ik overigens een klein vraagtekentje bij.

 • agropak

  Morge Jan
  Als je de website van tulip opened en dan naar machines en opties gaat vind je in de lijst mestanden nr 710-930-015-009 als optie

 • fernand

  Hoe is het nu eigenlijk met die tarwe? Staat ze al boven? Is ze al gekiemd? Ik ben benieuwd?

 • arnoba

  sorry maar lely beste rotorkopeg?
  volgens mij blijft lemken de beste.
  wij hebben een lely 3m en een lemken 3m lely doet bijna geen werk in vergelijking met lemken maar is wel bijna elk jaar kapot.

 • Chartonel

  even een reactie op het merk wat op zich ieder voor zich moet weten ,maar heb ervaring met meerdere lely,tulip en nu een fervent gebruiker van kuhn,
  zoals ook deze boer gebruikt .absoluut een geweldige machine.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.