Akkerbouw

Foto & video

Nog veel onbekend over yacon-knol

DLV oogstte begin december hun yacon-teeltproef; een Zuid-Amerikaanse plant waar ook vanuit de Nederlandse akkerbouw interesse voor is.

Foto

 • 

Op proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat rondde DLV begin december een yacon-teeltproef af. Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant wordt vooral in de Andes geteeld. Vrijdag 6 december rooide DLV de teeltproef handmatig en koppelde er een infobijeenkomst voor akkerbouwers aan vast.

  Op proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat rondde DLV begin december een yacon-teeltproef af. Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant wordt vooral in de Andes geteeld. Vrijdag 6 december rooide DLV de teeltproef handmatig en koppelde er een infobijeenkomst voor akkerbouwers aan vast.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Tijdens het teeltseizoen ontwikkelt de yacon twee soorten knollen. Een aantal grote vegatieve knollen voor consumptie, rechts, en een aantal kleinere paarse generatieve knollen, links, die volgend jaar dienen voor vermeerdering.

  Tijdens het teeltseizoen ontwikkelt de yacon twee soorten knollen. Een aantal grote vegatieve knollen voor consumptie, rechts, en een aantal kleinere paarse generatieve knollen, links, die volgend jaar dienen voor vermeerdering.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De gehele plant dient voor consumptie, voor zowel mens als dier. De ondergrondse wortelknollen voor menselijke consumptie en de bladeren en stengels kunnen dienen als veevoer. Afhankelijk van de soort kan het gewas 2,5 meter hoog worden. Van de bladeren wordt ook wel thee getrokken.

  De gehele plant dient voor consumptie, voor zowel mens als dier. De ondergrondse wortelknollen voor menselijke consumptie en de bladeren en stengels kunnen dienen als veevoer. Afhankelijk van de soort kan het gewas 2,5 meter hoog worden. Van de bladeren wordt ook wel thee getrokken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De yacon-knol kent een veelzijdige toepassing. De knol kan rauw worden gegeten als vrucht en kan worden gekookt, gebakken of gefrituurd.

Omdat bij elke bereidingwijze de smaak verandert is de yacon culinair veelzijdig inzetbaar.

  De yacon-knol kent een veelzijdige toepassing. De knol kan rauw worden gegeten als vrucht en kan worden gekookt, gebakken of gefrituurd. Omdat bij elke bereidingwijze de smaak verandert is de yacon culinair veelzijdig inzetbaar.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De smaak van de rauwe knol zit in de richting van appelig meloen of meloenachtig peer. Gekookt licht kastanjeachtig. Gefrituurd rozijnig.

  De smaak van de rauwe knol zit in de richting van appelig meloen of meloenachtig peer. Gekookt licht kastanjeachtig. Gefrituurd rozijnig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Ook kan de yacon worden verwerkt tot siroop, gelei en sap door middel van koken of persen. Bert Huisman van DSD uit Wemeldinge demonstreert met een vacuümketel een verkorte voorbewerking om bijvoorbeeld siroop te maken. Het plantaardig materiaal, in dit geval de knol, wordt vermalen tot maximaal 4 mm doorsnee en in de ketel gedaan. Door verhitting en vacuümextrusie breekt de celwand en is het materiaal klaar voor de volgende bewerking. Het proces duurt hooguit enkele minuten in tegenstelling tot koken wat zeker een half uur in beslag neemt.

  Ook kan de yacon worden verwerkt tot siroop, gelei en sap door middel van koken of persen. Bert Huisman van DSD uit Wemeldinge demonstreert met een vacuümketel een verkorte voorbewerking om bijvoorbeeld siroop te maken. Het plantaardig materiaal, in dit geval de knol, wordt vermalen tot maximaal 4 mm doorsnee en in de ketel gedaan. Door verhitting en vacuümextrusie breekt de celwand en is het materiaal klaar voor de volgende bewerking. Het proces duurt hooguit enkele minuten in tegenstelling tot koken wat zeker een half uur in beslag neemt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Uit een tabel gepubliceerd in Yacon een alternatieve voedingsbron blijkt dat het drogestofgehalte aan de lage kant is, maar dat met name het inulinegehalte met ± 60 gram per kilo hoog ligt. Inuline is een uitstekende zoetmaker voor met name diabetici. Inuline wordt pas in de dikke darm afgebroken en heeft daardoor geen gevolg voor de suikerspiegel.

  Uit een tabel gepubliceerd in Yacon een alternatieve voedingsbron blijkt dat het drogestofgehalte aan de lage kant is, maar dat met name het inulinegehalte met ± 60 gram per kilo hoog ligt. Inuline is een uitstekende zoetmaker voor met name diabetici. Inuline wordt pas in de dikke darm afgebroken en heeft daardoor geen gevolg voor de suikerspiegel.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op het demoveld van 70 planten wordt de volgroeide plant handmatig gerooid. Het wortel- en knollenstelsel van een plant weegt al snel enkele kilo's tot aan 5 kilo toe. De aanwezigen, (bio-)boeren, restauranthouders toonden interesse voor het gewas.

  Op het demoveld van 70 planten wordt de volgroeide plant handmatig gerooid. Het wortel- en knollenstelsel van een plant weegt al snel enkele kilo's tot aan 5 kilo toe. De aanwezigen, (bio-)boeren, restauranthouders toonden interesse voor het gewas.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Ter plaatse schilt een deelnemer een knol om een eerste indruk te krijgen van wat het gewas yacon zou kunnen betekenen binnen het eigen teeltplan. Inmiddels hebben enkele telers zich aangemeld voor een proefteelt volgend seizoen.

  Ter plaatse schilt een deelnemer een knol om een eerste indruk te krijgen van wat het gewas yacon zou kunnen betekenen binnen het eigen teeltplan. Inmiddels hebben enkele telers zich aangemeld voor een proefteelt volgend seizoen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De geschilde knol wordt meteen op smaak beoordeeld. DLV-projectbegeleider Cor van Oers, rechts, en een deelnemer proeven aandachtig.

  De geschilde knol wordt meteen op smaak beoordeeld. DLV-projectbegeleider Cor van Oers, rechts, en een deelnemer proeven aandachtig.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het gewas is nu volvelds geteeld om een indruk te krijgen hoe het gewas zich gedraagt in het klimaat hier. Als de teelt eenmaal op grotere schaal kan plaatsvinden, zal dit zo goed als zeker op ruggen gebeuren.

  Het gewas is nu volvelds geteeld om een indruk te krijgen hoe het gewas zich gedraagt in het klimaat hier. Als de teelt eenmaal op grotere schaal kan plaatsvinden, zal dit zo goed als zeker op ruggen gebeuren.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Tussen de gerooide planten ligt een aantal losse knollen die tijdens het rooien zijn afgebroken. Er is nog veel onbekend over het gewas. De gevolgen van rooischade moeten nog nader worden onderzocht. Evenals de bewaarmethoden. De bottleneck voor de teelt is eigenlijk het rooien. Hoe dit mechanisch is te verwezenlijken is ook een belangrijk punt van aandacht. In beginsel wordt gedacht aan een ruggenbeddenlichter en te oogsten zoals bijvoorbeeld ook bloemkool wordt geoogst.

  Tussen de gerooide planten ligt een aantal losse knollen die tijdens het rooien zijn afgebroken. Er is nog veel onbekend over het gewas. De gevolgen van rooischade moeten nog nader worden onderzocht. Evenals de bewaarmethoden. De bottleneck voor de teelt is eigenlijk het rooien. Hoe dit mechanisch is te verwezenlijken is ook een belangrijk punt van aandacht. In beginsel wordt gedacht aan een ruggenbeddenlichter en te oogsten zoals bijvoorbeeld ook bloemkool wordt geoogst.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.