Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Eind december nog aardappelen rooien

De laatste aardappelen van Koos van Gastel in Dreischor (Zld.) zijn op 18 december gerooid. Het betreft hier 2 hectare Markies-pootgoed.

Foto

 • 

De laatste aardappelen van Koos van Gastel in Dreischor (Zld.) zijn op 18 december gerooid. Het betreft hier 2 hectare Markies-pootgoed.

  De laatste aardappelen van Koos van Gastel in Dreischor (Zld.) zijn op 18 december gerooid. Het betreft hier 2 hectare Markies-pootgoed.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Terwijl in Noord- en Oost-Nederland telers het kunnen wagen om de aardappelen tot aan het leveren in de grond te laten zitten, overigens de beste en goedkoopste manier van bewaren als de omstandigheden meezitten, zijn telers in het Zuidwesten, zoals hier op Schouwen-Duiveland, heel blij dat ze hun aardappelen überhaupt nog uit de grond kunnen halen.

  Terwijl in Noord- en Oost-Nederland telers het kunnen wagen om de aardappelen tot aan het leveren in de grond te laten zitten, overigens de beste en goedkoopste manier van bewaren als de omstandigheden meezitten, zijn telers in het Zuidwesten, zoals hier op Schouwen-Duiveland, heel blij dat ze hun aardappelen überhaupt nog uit de grond kunnen halen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Spelbreker in de oogstperiode was de vaak overvloedige regen. Met name Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee kregen het flink voor de kiezen. In juni viel op Schouwen een bui van 80 millimeter, waarbij met name telers in de lager gelegen delen van het eiland al een deel van hun aardappeloogst verloren zagen gaan. Daar kwam de 130 millimeter die op 14 oktober plaatselijk viel nog bij.

  Spelbreker in de oogstperiode was de vaak overvloedige regen. Met name Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee kregen het flink voor de kiezen. In juni viel op Schouwen een bui van 80 millimeter, waarbij met name telers in de lager gelegen delen van het eiland al een deel van hun aardappeloogst verloren zagen gaan. Daar kwam de 130 millimeter die op 14 oktober plaatselijk viel nog bij.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Inmiddels hebben zo goed als alle telers hun rooibare aardappelen uit de grond gekregen. Koos van Gastel is waarschijnlijk de laatste die nog rooit. Het rooien op zich gaat goed, alleen voor het land en met name de kopakker is het wat minder.

  Inmiddels hebben zo goed als alle telers hun rooibare aardappelen uit de grond gekregen. Koos van Gastel is waarschijnlijk de laatste die nog rooit. Het rooien op zich gaat goed, alleen voor het land en met name de kopakker is het wat minder.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het ziet er erger uit dan het is. De sporen zijn van de zachte aarde uit de rug. De ondergrond is stevig, te zien links op de foto. Na het rooien blijft het perceel onbewerkt liggen tot het voorjaar. Dan gaat er zomertarwe in.

  Het ziet er erger uit dan het is. De sporen zijn van de zachte aarde uit de rug. De ondergrond is stevig, te zien links op de foto. Na het rooien blijft het perceel onbewerkt liggen tot het voorjaar. Dan gaat er zomertarwe in.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Er is geen water op het totaale perceel blijven staan. Alleen de lagere delen, zoals hier, hebben langer onder water gestaan. Deze delen worden niet gerooid. Aan de kruimigheid is goed te zien dat het geen al te zware grond is.

  Er is geen water op het totaale perceel blijven staan. Alleen de lagere delen, zoals hier, hebben langer onder water gestaan. Deze delen worden niet gerooid. Aan de kruimigheid is goed te zien dat het geen al te zware grond is.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Alles wat aangetast was, is inmiddels verrot, wordt eruit gezeefd en blijft op de akker achter. Het probleem van deze zomer was dat eigenlijk niet vroeg gerooid kon worden, omdat door droogte de moederknollen bij pootgoed nog onvoldoende waren weggerot. Dat is nu totaal niet meer aan de orde.

  Alles wat aangetast was, is inmiddels verrot, wordt eruit gezeefd en blijft op de akker achter. Het probleem van deze zomer was dat eigenlijk niet vroeg gerooid kon worden, omdat door droogte de moederknollen bij pootgoed nog onvoldoende waren weggerot. Dat is nu totaal niet meer aan de orde.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een blik in op de rooimat. Geheel rechts wordt ogenschijnlijk weer een rotte aardappel ten gronde gericht.

  Een blik in op de rooimat. Geheel rechts wordt ogenschijnlijk weer een rotte aardappel ten gronde gericht.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
En weer is een bunker vol. Duidelijk is waar te nemen dat de tarra erg meevalt.

  En weer is een bunker vol. Duidelijk is waar te nemen dat de tarra erg meevalt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Ook in detail ziet het er goed uit. Geen rot, een mooie maat en een beschermend jasje.

  Ook in detail ziet het er goed uit. Geen rot, een mooie maat en een beschermend jasje.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De bunker wordt zonder probleem in de kipper leeggedraaid. Bij de vorige rooipoging ging dat minder voorspoedig. Toen ging de opvoerband stuk. Dat was ook een reden voor het late rooien.

  De bunker wordt zonder probleem in de kipper leeggedraaid. Bij de vorige rooipoging ging dat minder voorspoedig. Toen ging de opvoerband stuk. Dat was ook een reden voor het late rooien.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Van Gastel stort het pootgoed tijdelijk los in de schuur. Wanneer over een paar dagen hulp beschikbaar is, gaat het pootgoed via de stortbak in kisten en vervolgens de bewaring in.

  Van Gastel stort het pootgoed tijdelijk los in de schuur. Wanneer over een paar dagen hulp beschikbaar is, gaat het pootgoed via de stortbak in kisten en vervolgens de bewaring in.

  Foto: Anton Dingemanse

Laatste reacties

 • huib

  Je zal dit pootgoed maar krijgen (cq aankopen)

 • jk.

  Ja en dan ook nog voor een dikke prijs, draai maar in de puree die rmmel.

 • Burgler

  Of hadden jullie het pootgoed gehad waar de moederknollen met de axiaal eruit gedraait waren en de aardappel nog maar net velvast was ?

 • huib

  Deze boeren moeten gewoon eens een teeltronde overslaan. En dan gewoon eens op tijd beginnen met ploegen, poten en oogsten

 • Jan-Zonderland

  Tsja, een beetje minder meer zou misschien geen kwaad kunnen.
  Maar je hebt nu eenmaal een categorie boeren die graag alleen heel Nederland willen bewerken en be-telen en dan loop je wel eens tegen dergelijk ongemakken aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.