Akkerbouw

Foto & video

Cichorei van land naar fabriek

Kort na de oogst wordt de cichorei al verwerkt tot inuline. Loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland rooit een deel van de 15 hectare bij akkerbouwer-melkveehouder Bert van der Louw.

Foto

 • De cichoreicampagne loopt ondanks de nattigheid min of meer volgens planning. Hier rooit loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland een deel van de 15 hectare die akkerbouwer-melkveehouder Bert van der Louw uit Kats op Noord-Beveland teelde.

  De cichoreicampagne loopt ondanks de nattigheid min of meer volgens planning. Hier rooit loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland een deel van de 15 hectare die akkerbouwer-melkveehouder Bert van der Louw uit Kats op Noord-Beveland teelde.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Volgens Wim van der Heijde is dit perceel, gezien de omstandigheden, goed rooibaar. Ook op de kopakker blijft de insporing binnen de perken.

  Volgens Wim van der Heijde is dit perceel, gezien de omstandigheden, goed rooibaar. Ook op de kopakker blijft de insporing binnen de perken.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De zonnen van de rooier onderstrepen dit. Ze laden wel aan, maar lopen niet dicht en blijven de wortels ontdoen van te veel aarde.

  De zonnen van de rooier onderstrepen dit. Ze laden wel aan, maar lopen niet dicht en blijven de wortels ontdoen van te veel aarde.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Detail.

  Detail.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het gerooide veld laat een acceptabel beeld zien. Geen overdreven insporing.

  Het gerooide veld laat een acceptabel beeld zien. Geen overdreven insporing.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Het lossen gebeurt aan de kopakker. De trekker met kipper blijft op de betonbaan die toegang geeft tot het perceel. De rooier komt na een omgang naar de kipper en lost zijn bunker.

  Het lossen gebeurt aan de kopakker. De trekker met kipper blijft op de betonbaan die toegang geeft tot het perceel. De rooier komt na een omgang naar de kipper en lost zijn bunker.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Wanneer gerooid kan worden, is het ook meteen topdrukte. Van der Heijde heeft afgelopen dagen ongeveer drie uur per nacht geslapen, en hij is nog niet klaar. Na de cichorei wordt deze Vervaet rooier omgebouwd om knolselderij te kunnen rooien. Een andere rooier zit de gehele campagne in de suikerbieten.

  Wanneer gerooid kan worden, is het ook meteen topdrukte. Van der Heijde heeft afgelopen dagen ongeveer drie uur per nacht geslapen, en hij is nog niet klaar. Na de cichorei wordt deze Vervaet rooier omgebouwd om knolselderij te kunnen rooien. Een andere rooier zit de gehele campagne in de suikerbieten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Bert van der Louw omschrijft de teelt van cichorei als mooi maar moeilijk, vooral in de kiemperiode: "Cichorei is net een kasplantje, maar met veel aandacht krijg je een mooi product". Niet zo verwonderlijk want de zaaitijd is, gezien de mediterrane oorsprong van het gewas , voor cichorei aan de vroege kant. Voor de veredelaars is nog werk te verrichten.

  Bert van der Louw omschrijft de teelt van cichorei als mooi maar moeilijk, vooral in de kiemperiode: "Cichorei is net een kasplantje, maar met veel aandacht krijg je een mooi product". Niet zo verwonderlijk want de zaaitijd is, gezien de mediterrane oorsprong van het gewas , voor cichorei aan de vroege kant. Voor de veredelaars is nog werk te verrichten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Dit jaar zaaide Van der Louw deze cichorei op 18 april. Daarna kwam mei met kou en nattigheid. De opkomst was niet gelijk en er bleef wel eens een plantje achter.

  Dit jaar zaaide Van der Louw deze cichorei op 18 april. Daarna kwam mei met kou en nattigheid. De opkomst was niet gelijk en er bleef wel eens een plantje achter.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De teler schat de opbrengst op een kleine 40 ton per hectare, iets minder dan normaal.

  De teler schat de opbrengst op een kleine 40 ton per hectare, iets minder dan normaal.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Enkele dagen na de oogst worden de cichoreiwortels geladen om te worden verwerkt door Sensus in Roosendaal.

  Enkele dagen na de oogst worden de cichoreiwortels geladen om te worden verwerkt door Sensus in Roosendaal.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Met het pasje van de chauffeur worden de gegevens van de vracht bijgehouden van het laden tot het afleveren. Het wordt gebruikt bij alle handelingen die de lading betreffen, zoals wegen, monsteren, enzovoort.

  Met het pasje van de chauffeur worden de gegevens van de vracht bijgehouden van het laden tot het afleveren. Het wordt gebruikt bij alle handelingen die de lading betreffen, zoals wegen, monsteren, enzovoort.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na het wegen bij de poort worden op het terrein van de Sensus-fabriek twee monsters van de lading genomen. De vrachtbak van de vrachtwagen is in tien segmenten verdeeld. De computer bepaalt at random uit welke segmenten monsters worden genomen.

  Na het wegen bij de poort worden op het terrein van de Sensus-fabriek twee monsters van de lading genomen. De vrachtbak van de vrachtwagen is in tien segmenten verdeeld. De computer bepaalt at random uit welke segmenten monsters worden genomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De monsters worden opgezakt, gelabeld en gaan in een container, die elke dag wordt opgehaald om in het laboratorium van de suikerfabriek in Dinteloord te worden geanalyseerd.

  De monsters worden opgezakt, gelabeld en gaan in een container, die elke dag wordt opgehaald om in het laboratorium van de suikerfabriek in Dinteloord te worden geanalyseerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na de monstering rijden de vrachtwagens naar het plein, waar de cichoreiwortels worden gestort om te worden verwerkt .

  Na de monstering rijden de vrachtwagens naar het plein, waar de cichoreiwortels worden gestort om te worden verwerkt .

  Foto: Anton Dingemanse
 • De gestorte wortels geven een aardige staalkaart te zien van de verschillende teeltgronden waar de cichorei wordt geteeld.

  De gestorte wortels geven een aardige staalkaart te zien van de verschillende teeltgronden waar de cichorei wordt geteeld.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Een shovel schept in één keer ongeveer 5 kuub wortels op en stort die in een stortbak, van waaruit de wortels via een transportband de fabriek in gaan.

  Een shovel schept in één keer ongeveer 5 kuub wortels op en stort die in een stortbak, van waaruit de wortels via een transportband de fabriek in gaan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Er kan nog wel eens ijzer ( denk aan hoefijzers, afgebroken machineonderdelen, et cetera) in de hoop zitten. Een vaste metaaldetector schakelt bij detectie van metaal de opvoerband uit, zodat een medewerker het stuk metaal kan wegnemen.

  Er kan nog wel eens ijzer ( denk aan hoefijzers, afgebroken machineonderdelen, et cetera) in de hoop zitten. Een vaste metaaldetector schakelt bij detectie van metaal de opvoerband uit, zodat een medewerker het stuk metaal kan wegnemen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De eerste bewerking van de wortel is het wassen en schonen. Vrijgekomen tarra wordt gesplitst in waterig slib en plantaardige resten. Het slib gaat naar bezinkbassins, om grond van het water te scheiden. De plantaardige resten, zoals hier afgebeeld, gaan naar een vergister waarvan het vrijgekomen gas wordt gebruikt om onder meer de ovens te stoken voor de stoomketels. Dit stoom wordt gebruikt voor het fabricageproces van de inuline.

  De eerste bewerking van de wortel is het wassen en schonen. Vrijgekomen tarra wordt gesplitst in waterig slib en plantaardige resten. Het slib gaat naar bezinkbassins, om grond van het water te scheiden. De plantaardige resten, zoals hier afgebeeld, gaan naar een vergister waarvan het vrijgekomen gas wordt gebruikt om onder meer de ovens te stoken voor de stoomketels. Dit stoom wordt gebruikt voor het fabricageproces van de inuline.

  Foto: Anton Dingemanse
 • Na verwerking, waarbij de inuline uit de cichoreiwortel is gewonnen, blijft de pulp als restproduct over. Dit wordt weer verwerkt tot veevoeder.

  Na verwerking, waarbij de inuline uit de cichoreiwortel is gewonnen, blijft de pulp als restproduct over. Dit wordt weer verwerkt tot veevoeder.

  Foto: Anton Dingemanse
 • De inuline die bij het fabricageproces wordt gewonnen uit de cichoreiwortel, is stroperig vloeibaar (rechter ampul). De vloeibare inuline kan tot poeder verwerkt in de fabriek te zwolle (linker ampul). Afhankelijk van de toepassing wordt de inuline vloeibaar of als poeder wereldwijd vermarkt voor toepassing in de voedingsindustrie. In Europa gebeurt dat veelal in zuivelproducten, in Amerika overwegend in bakkerijproducten en in China vooral in babyvoeding.

  De inuline die bij het fabricageproces wordt gewonnen uit de cichoreiwortel, is stroperig vloeibaar (rechter ampul). De vloeibare inuline kan tot poeder verwerkt in de fabriek te zwolle (linker ampul). Afhankelijk van de toepassing wordt de inuline vloeibaar of als poeder wereldwijd vermarkt voor toepassing in de voedingsindustrie. In Europa gebeurt dat veelal in zuivelproducten, in Amerika overwegend in bakkerijproducten en in China vooral in babyvoeding.

  Foto: Anton Dingemanse

Of registreer je om te kunnen reageren.