Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Zelfs het stof wordt gebruikt

Het dit jaar geteelde vlas is van goede kwaliteit en wordt na de oogst ontzaad en verwerkt tot vezel. Van Looij Vlas in het Zeeuws-Vlaamse Sint-Jansteen is een van de verwerkers.

Foto

 • 
Het dit jaar geteelde vlas is van goede kwaliteit en wordt na de oogst ontzaad en verwerkt tot vezel. Van Looij Vlas in het Zeeuws-Vlaamse Sint-Jansteen is een van de verwerkers.

  Het dit jaar geteelde vlas is van goede kwaliteit en wordt na de oogst ontzaad en verwerkt tot vezel. Van Looij Vlas in het Zeeuws-Vlaamse Sint-Jansteen is een van de verwerkers.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De broers Honny (links) en Karel van Looij hebben de leiding bij Van Looij Vlas in Sint-Jansteen (Zld.). De halffabrikaten van het bedrijf zijn onder andere bestemd voor textiel, de (auto)industrie en papier. Ook schoont het bedrijf vlaszaad voor zaaizaad en voeding. Zaadschoning is een van de kernactiviteiten.

  De broers Honny (links) en Karel van Looij hebben de leiding bij Van Looij Vlas in Sint-Jansteen (Zld.). De halffabrikaten van het bedrijf zijn onder andere bestemd voor textiel, de (auto)industrie en papier. Ook schoont het bedrijf vlaszaad voor zaaizaad en voeding. Zaadschoning is een van de kernactiviteiten.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Op het land wordt het vlas op balen gerold. Deze worden bij Van Looij opgeslagen tot ze verwerkt worden.

  Op het land wordt het vlas op balen gerold. Deze worden bij Van Looij opgeslagen tot ze verwerkt worden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een baal wordt op de aanvoerband van de zwingelinstallatie geplaatst.

  Een baal wordt op de aanvoerband van de zwingelinstallatie geplaatst.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Met de hand worden de vlasstengels gelijkmatig verdeeld voor ze de zwingelinstallatie in gaan.

  Met de hand worden de vlasstengels gelijkmatig verdeeld voor ze de zwingelinstallatie in gaan.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De zaadbollen en de stengel worden als eerste gekneusd om het zaad te winnen en de vlasvezel los te maken van de kern.

  De zaadbollen en de stengel worden als eerste gekneusd om het zaad te winnen en de vlasvezel los te maken van de kern.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Dan zijn de taaie wortels aan de beurt. Deze worden gekneusd met een zware getande rol om de vlasstengel zo optimaal mogelijk te benutten en ervoor te zorgen dat de hele vezel vrijkomt voor verdere bewerking.

  Dan zijn de taaie wortels aan de beurt. Deze worden gekneusd met een zware getande rol om de vlasstengel zo optimaal mogelijk te benutten en ervoor te zorgen dat de hele vezel vrijkomt voor verdere bewerking.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Het zaad en het vrijgekomen kernmateriaal, het zogenoemde lemen, gaat via een buizenstelsel naar een scheidingsinstallatie. Hier wordt het zaad gescheiden van het overig materiaal en opgevangen in een kuubskist. Dit is het ongeschoonde zaad.

  Het zaad en het vrijgekomen kernmateriaal, het zogenoemde lemen, gaat via een buizenstelsel naar een scheidingsinstallatie. Hier wordt het zaad gescheiden van het overig materiaal en opgevangen in een kuubskist. Dit is het ongeschoonde zaad.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 

Wat overblijft is in feite de grootste massa. Het bestaat voor het grootste deel uit de kern van het vlas, het lemen, aangevuld met overige plantenresten. Dit materiaal wordt gebruikt voor plaatmateriaal in de bouw en als strooisel in bijvoorbeeld paardenstallen.

  Wat overblijft is in feite de grootste massa. Het bestaat voor het grootste deel uit de kern van het vlas, het lemen, aangevuld met overige plantenresten. Dit materiaal wordt gebruikt voor plaatmateriaal in de bouw en als strooisel in bijvoorbeeld paardenstallen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
In de zwingelinstallatie wordt de vlasvezel door middel van kammen en borstels ontdaan van ongerechtigheden. Bij het zwingelen komt veel plantaardig stof vrij, per week ongeveer 6.000 kilo. Dit stof wordt tot korrels geperst en als strooisel in stallen gebruikt.

  In de zwingelinstallatie wordt de vlasvezel door middel van kammen en borstels ontdaan van ongerechtigheden. Bij het zwingelen komt veel plantaardig stof vrij, per week ongeveer 6.000 kilo. Dit stof wordt tot korrels geperst en als strooisel in stallen gebruikt.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Aan het eind van de zwingellijn wordt de vlasvezel tot ronde balen geperst. Dit gebeurt volautomatisch. Een signaal geeft aan dat een baal gereed is en kan worden weggenomen.

  Aan het eind van de zwingellijn wordt de vlasvezel tot ronde balen geperst. Dit gebeurt volautomatisch. Een signaal geeft aan dat een baal gereed is en kan worden weggenomen.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De balen worden gelabeld en opgeslagen tot ze worden afgeleverd.

  De balen worden gelabeld en opgeslagen tot ze worden afgeleverd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
De kwaliteit van de vlasvezel wordt uitgedrukt met een getal. Deze vezel heeft als kwaliteitsgetal 32. Dit houdt in dat wanneer van 1 kilo van deze vezel garen met een lengte van 32 kilometer wordt vervaardigd dat 1 kilo kan dragen, het voldoet aan kwaliteit 32. Kwaliteit 38 is het hoogst haalbare. De getoonde vezel is dus van een prima kwaliteit.

  De kwaliteit van de vlasvezel wordt uitgedrukt met een getal. Deze vezel heeft als kwaliteitsgetal 32. Dit houdt in dat wanneer van 1 kilo van deze vezel garen met een lengte van 32 kilometer wordt vervaardigd dat 1 kilo kan dragen, het voldoet aan kwaliteit 32. Kwaliteit 38 is het hoogst haalbare. De getoonde vezel is dus van een prima kwaliteit.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Te korte vlasvezels en vezelresten worden in een aparte installatie gereinigd en geschud.

  Te korte vlasvezels en vezelresten worden in een aparte installatie gereinigd en geschud.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Deze vezels worden tot balen geperst voor in de industrie, bijvoorbeeld voor cellulose voor papierindustrie. Papier met vlascellulose als grondstof heeft de hoogste kwaliteit en wordt onder meer gebruikt voor bankbiljetten. Overigens niet voor de eurobiljetten. Die worden gemaakt van katoencellulose. Dat gebeurt om de Europese katoenteelt in stand te houden.

  Deze vezels worden tot balen geperst voor in de industrie, bijvoorbeeld voor cellulose voor papierindustrie. Papier met vlascellulose als grondstof heeft de hoogste kwaliteit en wordt onder meer gebruikt voor bankbiljetten. Overigens niet voor de eurobiljetten. Die worden gemaakt van katoencellulose. Dat gebeurt om de Europese katoenteelt in stand te houden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Het gewonnen zaad wordt in een schoningsinstallatie geschoond in verschillende kwaliteiten. De hoogste kwaliteit wordt gebruikt voor zaaizaad en menselijke consumptie.

  Het gewonnen zaad wordt in een schoningsinstallatie geschoond in verschillende kwaliteiten. De hoogste kwaliteit wordt gebruikt voor zaaizaad en menselijke consumptie.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een detail van een van de zeven. Dit is een spleetzeef, waardoor alleen zaad valt. Vlaszaad is zo goed als rond en plat. Anders gevormd materiaal, zoals kluitjes, blijft achter op de zeef. Met een dergelijk zeefsysteem kan zaad van verschillende afmetingen worden geselecteerd.

  Een detail van een van de zeven. Dit is een spleetzeef, waardoor alleen zaad valt. Vlaszaad is zo goed als rond en plat. Anders gevormd materiaal, zoals kluitjes, blijft achter op de zeef. Met een dergelijk zeefsysteem kan zaad van verschillende afmetingen worden geselecteerd.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Een ander zeefsysteem selecteert op basis van soortelijk gewicht. De hoogste kant van de zeef wordt in trilling gebracht. Hierdoor bewegen en de zwaarste zaden zich naar boven en vallen door de stand van de zeef in een opvanggoot. De lichtste zaden vallen er uiteindelijk ook af, maar dan in een andere goot. Met onderlucht wordt het te zeven materiaal extra in beweging gehouden.

  Een ander zeefsysteem selecteert op basis van soortelijk gewicht. De hoogste kant van de zeef wordt in trilling gebracht. Hierdoor bewegen en de zwaarste zaden zich naar boven en vallen door de stand van de zeef in een opvanggoot. De lichtste zaden vallen er uiteindelijk ook af, maar dan in een andere goot. Met onderlucht wordt het te zeven materiaal extra in beweging gehouden.

  Foto: Anton Dingemanse
 • 
Doordat van het vlas alles wordt gebruikt en voor de teelt in verhouding weinig meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, is het volgens Van Looij een duurzaam gewas.

  Doordat van het vlas alles wordt gebruikt en voor de teelt in verhouding weinig meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, is het volgens Van Looij een duurzaam gewas.

  Foto: Anton Dingemanse

Eén reactie

 • el

  Mooie reportage!

Of registreer je om te kunnen reageren.