Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Voor iedere grond de juiste machine

Samen met mechanisatiebedrijven Naaktgeboren en Van Driel organiseerde Kverneland donderdag 24 oktober in Luttelgeest (Fl.) een grondbewerkingsdemo met workshops. Telers konden zelf beoordelen wat voor hun bedrijf de beste methode is.

Foto

 • 
De demo werd gehouden bij familie Vaandrager in Luttelgeest (Fl.) . Er was een ruime keus in grondbewerking, zoals ploegen al dan niet met packerwals, verschillende stoppelbewerkingen, zaaitechniek en verschillende rollen achter de combinaties.

  De demo werd gehouden bij familie Vaandrager in Luttelgeest (Fl.) . Er was een ruime keus in grondbewerking, zoals ploegen al dan niet met packerwals, verschillende stoppelbewerkingen, zaaitechniek en verschillende rollen achter de combinaties.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Walter Ruiterkamp, managing director van Kverneland, gaf uitleg over de verschillende grondbewerkingsprincipes. Daarbij kwam een aantal aandachtspunten aan bod: de verschillende lagen in de bouwvoor doorlaatbaar houden; onkruiddruk laag houden; de stoppel bewerken; een goed zaaibed maken.

  Walter Ruiterkamp, managing director van Kverneland, gaf uitleg over de verschillende grondbewerkingsprincipes. Daarbij kwam een aantal aandachtspunten aan bod: de verschillende lagen in de bouwvoor doorlaatbaar houden; onkruiddruk laag houden; de stoppel bewerken; een goed zaaibed maken.

  Foto: Sytze Bakker
 •                     
Hier de Kverneland vijfschaar Variomat-wentelploeg met de Packomat.

  Hier de Kverneland vijfschaar Variomat-wentelploeg met de Packomat.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het resultaat van de packerrol.

  Het resultaat van de packerrol.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De duwploegcombinatie met voor drie en achter vijf scharen laat een strak geheel achter. Met de duwploeg neemt de trekker maar 3 liter per uur meer brandstof dan wanneer alleen met de vijfschaar achter de trekker geploegd wordt.

  De duwploegcombinatie met voor drie en achter vijf scharen laat een strak geheel achter. Met de duwploeg neemt de trekker maar 3 liter per uur meer brandstof dan wanneer alleen met de vijfschaar achter de trekker geploegd wordt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De diepteregeling van de frontploeg werkt met positieregeling. De ploeg achter de trekker heeft gps en een normale diepteregeling.

  De diepteregeling van de frontploeg werkt met positieregeling. De ploeg achter de trekker heeft gps en een normale diepteregeling.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een overzicht van cultivatoren, woelers en zaaisystemen met verschillende rollen en packers. Een aantal van deze machines is klantspecifiek gebouwd.

  Een overzicht van cultivatoren, woelers en zaaisystemen met verschillende rollen en packers. Een aantal van deze machines is klantspecifiek gebouwd.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een rotorkopeg met packerwals, die zaaien op aangedrukte grond mogelijk maakt. Messen tussen de rollen snijden gewasresten en nog aanwezige kluiten door. Tevens wordt zo de diepte van de packerwals beïnvloed.

  Een rotorkopeg met packerwals, die zaaien op aangedrukte grond mogelijk maakt. Messen tussen de rollen snijden gewasresten en nog aanwezige kluiten door. Tevens wordt zo de diepte van de packerwals beïnvloed.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
 
Het resultaat met en zonder mes is te zien in een afgezet demoveldje.

  Het resultaat met en zonder mes is te zien in een afgezet demoveldje.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Deze combinatie is in bedrijfsstand 7 centimeter te breed om over de weg te rijden. Voor transport zijn de beide geleideplaten eenvoudig naar beneden te klappen, zodat ze onder de rand van de rotorkopeg komen te hangen.

  Deze combinatie is in bedrijfsstand 7 centimeter te breed om over de weg te rijden. Voor transport zijn de beide geleideplaten eenvoudig naar beneden te klappen, zodat ze onder de rand van de rotorkopeg komen te hangen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Deze zaaicombinatie heeft achter de kopeg een getande packerwals, waarop het zaaigedeelte is gemonteerd. Als alternatief kan de zaadvoorraadbak ook voorop gemonteerd worden.

  Deze zaaicombinatie heeft achter de kopeg een getande packerwals, waarop het zaaigedeelte is gemonteerd. Als alternatief kan de zaadvoorraadbak ook voorop gemonteerd worden.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De kouters zijn voorzien van twee schijven, een stalen en een rubberen. De rubberschijf houdt de stalen schijf vrij van aangekoekte grond. De loopwieltjes achter de kouters zijn vast of vrijlopend te stellen en kunnen ook omhoog gezet worden als de grond onder slechte omstandigheden te veel aankoekt.

  De kouters zijn voorzien van twee schijven, een stalen en een rubberen. De rubberschijf houdt de stalen schijf vrij van aangekoekte grond. De loopwieltjes achter de kouters zijn vast of vrijlopend te stellen en kunnen ook omhoog gezet worden als de grond onder slechte omstandigheden te veel aankoekt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een combinatie van woeler of beluchter met twee rijen getande schijven links en rechts werkend achter elkaar en een ringpacker. Hiermee zou met een snelheid van 8 kilometer per uur gereden kunnen worden.

  Een combinatie van woeler of beluchter met twee rijen getande schijven links en rechts werkend achter elkaar en een ringpacker. Hiermee zou met een snelheid van 8 kilometer per uur gereden kunnen worden.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De woeler kan tot 40 centimeter diep werken zonder de grond te veel omhoog te werken. De schijven kunnen de bovenlaag oppervlakkig bewerken. De zijplaten zorgen voor een vlakke aansluiting met de volgende werkgang.

  De woeler kan tot 40 centimeter diep werken zonder de grond te veel omhoog te werken. De schijven kunnen de bovenlaag oppervlakkig bewerken. De zijplaten zorgen voor een vlakke aansluiting met de volgende werkgang.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
 
Deze vrij open cultivator heeft grote tanden, die een zijwaartse speling van 15 centimeter aan twee zijden kunnen opvangen. De grondgeleiders links en rechts voorkomen dat gewasresten gaan stropen. Getande schijven verdelen de gewasresten en een kooirol zorgt voor de gewenste diepte.

  Deze vrij open cultivator heeft grote tanden, die een zijwaartse speling van 15 centimeter aan twee zijden kunnen opvangen. De grondgeleiders links en rechts voorkomen dat gewasresten gaan stropen. Getande schijven verdelen de gewasresten en een kooirol zorgt voor de gewenste diepte.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Handig is het wisselen van versleten beitels middels een speciaal hulpstuk om de beitel er met een wigwerking af te halen en de nieuwe er weer op te slaan. Er komt geen bout aan te pas. Dat is makkelijk wanneer op één dag meerdere beitels nodig zijn voor verschillende bewerkingen. De beitels zijn speciaal opgelast om slijtage aan de beitelhouder te voorkomen.

  Handig is het wisselen van versleten beitels middels een speciaal hulpstuk om de beitel er met een wigwerking af te halen en de nieuwe er weer op te slaan. Er komt geen bout aan te pas. Dat is makkelijk wanneer op één dag meerdere beitels nodig zijn voor verschillende bewerkingen. De beitels zijn speciaal opgelast om slijtage aan de beitelhouder te voorkomen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het resultaat van de cultivator met schijven en kooirol.

  Het resultaat van de cultivator met schijven en kooirol.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een uitvoering van een cultivator met brede ganzevoeten, waarbij getande schijven de grond die de ganzevoeten hebben verplaatst weer terugbrengen. Tevens is een open zaaisysteem opgebouwd.

  Een uitvoering van een cultivator met brede ganzevoeten, waarbij getande schijven de grond die de ganzevoeten hebben verplaatst weer terugbrengen. Tevens is een open zaaisysteem opgebouwd.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het resultaat van de bewerking met deze machine.

  Het resultaat van de bewerking met deze machine.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De combinatie in transportstand.

  De combinatie in transportstand.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een compacte combinatie van een rotorkopeg met een packerwals voor het over de volle breedte aandrukken van het zaaibed. Opbouw van een zaaimachine is mogelijk.

  Een compacte combinatie van een rotorkopeg met een packerwals voor het over de volle breedte aandrukken van het zaaibed. Opbouw van een zaaimachine is mogelijk.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Opvallend is deze zaaicombinatie met een brede cultivator, waarbij aan iedere tand een slang bevestigd is om te zaaien. Verende strijkeggen egaliseren het zaaiwerk. Het is een machine met een hoge capaciteit.

  Opvallend is deze zaaicombinatie met een brede cultivator, waarbij aan iedere tand een slang bevestigd is om te zaaien. Verende strijkeggen egaliseren het zaaiwerk. Het is een machine met een hoge capaciteit.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Deze combinatie biedt naast zaaien ook de mogelijkheid om met de schijven voldoende grond los te maken voor egalisatie. De combinatie is naar wens van een klant gemaakt.

  Deze combinatie biedt naast zaaien ook de mogelijkheid om met de schijven voldoende grond los te maken voor egalisatie. De combinatie is naar wens van een klant gemaakt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Van boven is het resultaat van de drie verschillende cultivatoren goed te vergelijken. Vooral het verschil tussen kooirol en packerwals is goed te zien.

  Van boven is het resultaat van de drie verschillende cultivatoren goed te vergelijken. Vooral het verschil tussen kooirol en packerwals is goed te zien.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De grond was niet helemaal optimaal voor een goede werking van de combinaties, maar de demo gaf de belangstellenden wel een duidelijk beeld van de werking van de machines. De organisatoren spreken over een geslaagde dag.

  De grond was niet helemaal optimaal voor een goede werking van de combinaties, maar de demo gaf de belangstellenden wel een duidelijk beeld van de werking van de machines. De organisatoren spreken over een geslaagde dag.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • ed12345

  Mooie reportage Sytze .Wat wordt er gezaaid met de zaaimachine op cultivator en slangen direct aan de cultivatortanden en wat wordt dan de rijen afstand? Eigenlijk zou volgend jaar gekeken moeten worden naar de doorlaatbaarheid ten gevolge van de verschillende bewerkingen Tussen haakjes heb je zelf een vliegbrevet Sytze?Nog een vraag bij de duwploeg heb je dan geen gewichtsoverdracht en wat doet de GPS op de getrokkenploeg precies?

 • Videofarmer

  Ed zoals ik het gevolgd heb werd er gepraat over wintertarwe en groenbemesters (dacht ik ) daar zou ik vraag naar kunnen doen..Wat de duwploeg betreft heeft de voorste ploeg door positie regeling druk genoeg op de voorwiel(aandrijving) de GPS is dacht ik alleen voor de werkbreedte.Voor vliegen heb ik een piloot en deze opnamen doe ik vanaf de grond.Al vraag ik me af wat jullie er van vinden..

 • blichtenberg1

  Nog steeds geen mogelijkheid om door te klikken op fotos...

 • ihaartsen

  @Videofarmer, de plaatjes van boven zij mooi en bieden goed overzicht. Al zijn ze regelmatig te hoog genomen. Beter zou zijn ze lager bij de grond en de machines te nemen, als dat veilig mogelijk is. Dat zou hun aandeel versterken. Leuke nieuwe ontwikkeling!

 • biertje

  het ziet er erg mooi uit maar nu een keer een demo onder moeilijke omstandigheden want zolang de schijfenwals niet plakt lukt alles

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.