Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Stoppelbewerking bepaalt succes groenbemester

Een passende bodembewerking is essentieel voor het slagen van een groenbemester.

Foto

 • Akkerbouwers krijgen van DLV Plant-adviseur Christoffel den Herder uitleg over het effect van verschillende bodembewerkingen op groenbemesters. De praktijkmiddag werd vorige week door LTO Noord en DLV Plant samen met SPNA-proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl (Fr.) georganiseerd.

  Akkerbouwers krijgen van DLV Plant-adviseur Christoffel den Herder uitleg over het effect van verschillende bodembewerkingen op groenbemesters. De praktijkmiddag werd vorige week door LTO Noord en DLV Plant samen met SPNA-proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl (Fr.) georganiseerd.

  Foto: Mark Pasveer
 • Voor de demo is de wintergerststoppel bewerkt met een stoppelploeg, paragrubber of cultivator, die laatste gecombineerd met een schijveneg.

  Voor de demo is de wintergerststoppel bewerkt met een stoppelploeg, paragrubber of cultivator, die laatste gecombineerd met een schijveneg.

  Foto: Mark Pasveer
 • 

Over alle bewerkingen zijn vier groenbemesters gezaaid: gele mosterd, bladrammenas, een wikke-havermengsel en een Landsbergermengsel, bestaande uit grassen en klaver. In het geploegde deel ontwikkelden de groenbemesters zich het snelst.

  Over alle bewerkingen zijn vier groenbemesters gezaaid: gele mosterd, bladrammenas, een wikke-havermengsel en een Landsbergermengsel, bestaande uit grassen en klaver. In het geploegde deel ontwikkelden de groenbemesters zich het snelst.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Wortelontwikkeling van het wikke-havermengsel. Na 30 centimeter diep woelen met de paragrubber is de grond mooi los, zodat de groenbemesters diep willen wortelen. Het risico van een diepe stoppelbewerking is dat de grond water als een spons vasthoudt en niet voldoende opdroogt om goed te kunnen ploegen.

  Wortelontwikkeling van het wikke-havermengsel. Na 30 centimeter diep woelen met de paragrubber is de grond mooi los, zodat de groenbemesters diep willen wortelen. Het risico van een diepe stoppelbewerking is dat de grond water als een spons vasthoudt en niet voldoende opdroogt om goed te kunnen ploegen.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Met de cultivator-schijvenegcombinatie is op drie dieptes gewerkt: 5 10 en 15 centimeter. Een werkdiepte van 10 centimeter gaf op het oog het beste resultaat. De verklaring hiervoor kan zijn dat de gebruikte machine de grond bij een werkdiepte van 10 centimeter beter mengt dan bij 15 centimeter werkdiepte.

  Met de cultivator-schijvenegcombinatie is op drie dieptes gewerkt: 5 10 en 15 centimeter. Een werkdiepte van 10 centimeter gaf op het oog het beste resultaat. De verklaring hiervoor kan zijn dat de gebruikte machine de grond bij een werkdiepte van 10 centimeter beter mengt dan bij 15 centimeter werkdiepte.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Opvallend bij alle bewerkingen met de cultivator is dat vooral in de bladrammenas en de gele mosterd het spoor van de combine in de gewasontwikkeling terug te vinden is.

  Opvallend bij alle bewerkingen met de cultivator is dat vooral in de bladrammenas en de gele mosterd het spoor van de combine in de gewasontwikkeling terug te vinden is.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
De grond onder het rijspoor is zichtbaar nat en soms zelfs blauw, als teken dat er geen zuurstof in de grond zit. Wortels willen hier niet in groeien.

  De grond onder het rijspoor is zichtbaar nat en soms zelfs blauw, als teken dat er geen zuurstof in de grond zit. Wortels willen hier niet in groeien.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Bij de niet-kerende stoppelbewerkingen staat veel opslag van wintergerst. Deze opslag verdringt de groenbemester. Bestrijding van opslag met vals zaaibed of glyfosaat gaat ten koste van de groeidagen voor de groenbemester. Met name in het Noorden is het aantal groeidagen een beperkende factor voor het slagen van een groenbemester.

  Bij de niet-kerende stoppelbewerkingen staat veel opslag van wintergerst. Deze opslag verdringt de groenbemester. Bestrijding van opslag met vals zaaibed of glyfosaat gaat ten koste van de groeidagen voor de groenbemester. Met name in het Noorden is het aantal groeidagen een beperkende factor voor het slagen van een groenbemester.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Vertering van stroresten vraagt stikstof. Dit gaat ten koste van de groei van de groenbemester. De vraag is hoeveel stikstof je een groenbemester moet meegeven.

  Vertering van stroresten vraagt stikstof. Dit gaat ten koste van de groei van de groenbemester. De vraag is hoeveel stikstof je een groenbemester moet meegeven.

  Foto: Mark Pasveer
 • 
Een andere vraag is of het belangrijk is om veel groene massa te hebben. Misschien is het beter om krap te bemesten en zo de groenbemester tot intensieve beworteling te stimuleren. Onderploegen van water heeft volgens één van de bezoekers ook weinig zin.

  Een andere vraag is of het belangrijk is om veel groene massa te hebben. Misschien is het beter om krap te bemesten en zo de groenbemester tot intensieve beworteling te stimuleren. Onderploegen van water heeft volgens één van de bezoekers ook weinig zin.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • agro1

  NIEUWS!!!!!

 • massy

  Mest er op dan slaagt de groenbemesting.

Of registreer je om te kunnen reageren.