Akkerbouw

Foto & video

Oogst bepaalt deel bewaarverliezen in suikerbieten

Extra aandacht bij de oogst van suikerbieten kan de bewaarverliezen in de lange bewaring aanzienlijk beperken. Dat bleek tijdens een Unitip-veldbijeenkomst in Mussel (Gr.).

Foto

 • Suikerbietentelers beoordelen samen met Suiker Unie-medewerker Jaap Lingbeek in het zwad gerooide bieten op kopwerk en rooibeschadigingen.

  Suikerbietentelers beoordelen samen met Suiker Unie-medewerker Jaap Lingbeek in het zwad gerooide bieten op kopwerk en rooibeschadigingen.

  Foto: Hans Banus
 • Voor de demo is ervoor gekozen om met een tweefasensysteem te rooien. De kwaliteit van het rooiwerk is dan beter te beoordelen dan met eenfasesysteem.

  Voor de demo is ervoor gekozen om met een tweefasensysteem te rooien. De kwaliteit van het rooiwerk is dan beter te beoordelen dan met eenfasesysteem.

  Foto: Hans Banus
 • Door op enkele plaatsen twintig willekeurige bieten uit het zwad te beoordelen, is vrij eenvoudig het percentage bieten dat niet aan de eisen voldoet uit te rekenen. Een biet komt overeen met 5 procent.

  Door op enkele plaatsen twintig willekeurige bieten uit het zwad te beoordelen, is vrij eenvoudig het percentage bieten dat niet aan de eisen voldoet uit te rekenen. Een biet komt overeen met 5 procent.

  Foto: Hans Banus
 • Met het kopmaatje, dat Suiker Unie aan loonwerkers en zelfrooiende telers beschikbaar heeft gesteld, is vrij eenvoudig te zien of een biet wel of niet goed gekopt is.

  Met het kopmaatje, dat Suiker Unie aan loonwerkers en zelfrooiende telers beschikbaar heeft gesteld, is vrij eenvoudig te zien of een biet wel of niet goed gekopt is.

  Foto: Hans Banus
 • Peter Roelfsema van Suiker Unie laat zien wat te intensieve reiniging met een suikerbiet doet. Overal zijn stukken van de biet geslagen. Herstel van deze wonden gaat ten koste van het suikergehalte.

  Peter Roelfsema van Suiker Unie laat zien wat te intensieve reiniging met een suikerbiet doet. Overal zijn stukken van de biet geslagen. Herstel van deze wonden gaat ten koste van het suikergehalte.

  Foto: Hans Banus
 • Het blad dat uit de ontbladeraar komt, geeft al een eerste indruk van het kopwerk. Komen grond en bietsnippers mee, dan staat deze te diep.

  Het blad dat uit de ontbladeraar komt, geeft al een eerste indruk van het kopwerk. Komen grond en bietsnippers mee, dan staat deze te diep.

  Foto: Hans Banus
 • Zo moet het niet. Een fractie te diep koppen kost al snel €125 per hectare aan opbrengst. Daar komen de extra bewaarverliezen nog bij.

  Zo moet het niet. Een fractie te diep koppen kost al snel €125 per hectare aan opbrengst. Daar komen de extra bewaarverliezen nog bij.

  Foto: Hans Banus
 • Een monster goed gerooide bieten. In een perceel staan altijd grotere en kleinere bieten. In het zwad komen dan ook altijd te diep en te ondiep gekopte bieten voor. De kunst is om het optimale compromis te vinden.

  Een monster goed gerooide bieten. In een perceel staan altijd grotere en kleinere bieten. In het zwad komen dan ook altijd te diep en te ondiep gekopte bieten voor. De kunst is om het optimale compromis te vinden.

  Foto: Hans Banus
 • In een demoveld beoordelen de Unitip-telers de aantasting van het bietenblad door bladschimmels.

  In een demoveld beoordelen de Unitip-telers de aantasting van het bietenblad door bladschimmels.

  Foto: Hans Banus
 • Gele vlekjes veroorzaakt door een stemphylium-schimmel komen vooral op zandgrond voor.

  Gele vlekjes veroorzaakt door een stemphylium-schimmel komen vooral op zandgrond voor.

  Foto: Hans Banus
 • In deze demo is verschil in rasgevoeligheid voor deze gele vlekjes te zien. De resultaten zijn echter te verschillend om hierover harde conclusies te trekken.

  In deze demo is verschil in rasgevoeligheid voor deze gele vlekjes te zien. De resultaten zijn echter te verschillend om hierover harde conclusies te trekken.

  Foto: Hans Banus
 • Om de bieten tegen de vorst te beschermen, demonstreerde agrarisch handelsbedrijf Johan Schuitema verschillende mogelijkheden.

  Om de bieten tegen de vorst te beschermen, demonstreerde agrarisch handelsbedrijf Johan Schuitema verschillende mogelijkheden.

  Foto: Hans Banus
 • Nieuw voor het Noorden zijn de jupettes. Deze uit België afkomstige kleden kunnen met klittenband op vliesdoek geplakt worden. Ze beschermen tot zo’n 6 graden vorst. Bij strengere vorst kan nog een laag noppenfolie aangebracht worden.

  Nieuw voor het Noorden zijn de jupettes. Deze uit België afkomstige kleden kunnen met klittenband op vliesdoek geplakt worden. Ze beschermen tot zo’n 6 graden vorst. Bij strengere vorst kan nog een laag noppenfolie aangebracht worden.

  Foto: Hans Banus
 • Bij weer oplopende temperaturen zijn de kleden eenvoudig open te leggen, zodat de hoop weer kan ventileren en de bieten niet te warm worden.

  Bij weer oplopende temperaturen zijn de kleden eenvoudig open te leggen, zodat de hoop weer kan ventileren en de bieten niet te warm worden.

  Foto: Hans Banus

Of registreer je om te kunnen reageren.