Akkerbouw

Foto & video 8371 x bekeken 6 reacties

Boven 8 ton aslast over op rupsen

Als de aslast boven 8 ton uitkomt, vervangt Søren Jespersen consequent banden door rupsen. Ook duldt hij geen zelfrijdende bietenrooiers meer op zijn percelen. Jespersen is een van de sprekers op het congres ‘Grond om te boeren’, een evenement van Boerderij dat op 10 december 2013 plaats vindt in Lunteren.

Laatste reacties

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Nice hat.

 • n.rodenburg1

  Is er eigenlijk recent onderzoek voorhanden over het effect van meerdere keren door hetzelfde spoor rijden? De bietenrooier heeft een tandemas aan één zijde. Maar geeft twee keer 4,5 ton aslast minder verdichting dan één keer 8 ton? Persoonlijk denk ik dat het gewicht meer in de breedte moet worden verdeeld.

 • trekker123

  Er is sowiezo vrijwel geen onderzoek voorhanden van het effect van rijden op de bodemverdichting. Veel gepraat maar weinig gegevens als het er echt op aankomt. Wie over objectief betrouwbaar vastgestelde gegevens (cijfers) beschikt mag zich melden.

 • Leo Tholhuijsen
  Redactie

  Op initiatief van Boerderij wordt morgen (vrijdag 22 november) gemeten aan twee Vervaet 617 suiierbietenrooier. Eén staat op Zuidberg Tracks, de ander op de 90 cm brede Cerexbib van Michelin.
  We gaan ze belasten met zo'n 11 à 12 ton per wiel en dan op bouwvoordiepte de druk meten. Vervolgens wordt berekend wat het verdichtingseffetc zal zijn op 40-60 cm diepte.
  De resultaten van de metingen worden gepresenteerd door bodemfysicus Jan vsn den Akker van WUR/Alterra op het Boerderijcongres Grond om te Boeren op 10 december http://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Grond-om-te-Boeren/

 • koeboertje

  8 ton aslast is wel heel veel, die mag bij mij het land niet in , een oplegger van een vrachtwagen mag wettelijk 10 ton per as wegen en die rijdt op een degelijk geasfalteerde weg

 • koestal

  wachten tot de vorst

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.