Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Bijzonder spul ‘on the road’

Mest uitrijden, soja dorsen, mais drogen en schijfeggen met veel pk's. Boerenblogger in Canada Ed Bakker maakt een rondje.

Foto

 • Mest uitrijden, soja dorsen, mais drogen en schijfeggen met veel pk's. Boerenblogger Ed Bakker maakt een rondje. Bakker woont in Rigaud (Quebec), exact op de grens van Quebec en Ontario. Hij heeft in beide provincies bijna evenveel land. De foto's zijn genomen in een straal van 20 kilometer rond zijn huis. Op deze foto de nieuwe John Deere-axiaaldorser met achtrijige kolvenplukker van Campeau Farms, hier in een perceel waar de opbrengst varieert van nauwelijks 8 tot ruim 14 ton per hectare. De yield monitor geeft het keurig aan.

  Mest uitrijden, soja dorsen, mais drogen en schijfeggen met veel pk's. Boerenblogger Ed Bakker maakt een rondje. Bakker woont in Rigaud (Quebec), exact op de grens van Quebec en Ontario. Hij heeft in beide provincies bijna evenveel land. De foto's zijn genomen in een straal van 20 kilometer rond zijn huis. Op deze foto de nieuwe John Deere-axiaaldorser met achtrijige kolvenplukker van Campeau Farms, hier in een perceel waar de opbrengst varieert van nauwelijks 8 tot ruim 14 ton per hectare. De yield monitor geeft het keurig aan.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Hier wordt maiskolvensilage (MKS) gehakseld met een oudere John Deere zelfrijdende hakselaar met kolvenplukker. Aan de enorme stofwolk te zien, had deze mais waarschijnlijk beter gedorst dan gekuild kunnen worden.

  Hier wordt maiskolvensilage (MKS) gehakseld met een oudere John Deere zelfrijdende hakselaar met kolvenplukker. Aan de enorme stofwolk te zien, had deze mais waarschijnlijk beter gedorst dan gekuild kunnen worden.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Bij deze Case-axiaalcombine loopt de invoer vast met te natte soja. Ook de grond blijkt te nat. Op een perceel ernaast is loonwerker Ross McGillvery al gestopt en naar huis gegaan.

  Bij deze Case-axiaalcombine loopt de invoer vast met te natte soja. Ook de grond blijkt te nat. Op een perceel ernaast is loonwerker Ross McGillvery al gestopt en naar huis gegaan.

  Foto: Ed Bakker
 • 
De Gleaner R40 van Ian McCuaic. Deze ook al bijna dertig jaar oude combine doet het nog prima. Het bijzondere van de Gleaner (Allis Chalmer) is dat deze de dorscilinder dwars in de machine heeft liggen, terwijl van een kant ingevoerd wordt. Vijzels brengen het gedorste graan weer overdwars naar de zeven. Schudders ontbreken natuurlijk.

  De Gleaner R40 van Ian McCuaic. Deze ook al bijna dertig jaar oude combine doet het nog prima. Het bijzondere van de Gleaner (Allis Chalmer) is dat deze de dorscilinder dwars in de machine heeft liggen, terwijl van een kant ingevoerd wordt. Vijzels brengen het gedorste graan weer overdwars naar de zeven. Schudders ontbreken natuurlijk.

  Foto: Ed Bakker
 • 

Marcel Bedard met zijn Case 7230. Bedard heeft naast de kolvenplukker ook een 45 voets Draper Flex Head bij de combine. Bij dit maaibord brengt in plaats van een vijzel een transportband het gewas naar de invoer. Hier in Canada is dat niets bijzonders, iedereen die soja teelt heeft een flex header.

  Marcel Bedard met zijn Case 7230. Bedard heeft naast de kolvenplukker ook een 45 voets Draper Flex Head bij de combine. Bij dit maaibord brengt in plaats van een vijzel een transportband het gewas naar de invoer. Hier in Canada is dat niets bijzonders, iedereen die soja teelt heeft een flex header.

  Foto: Ed Bakker
 • 
De oom van Rodney Frazer gebruikt zijn antieke Massey Harris 44-dieseltrekker zo af en toe voor de sport. Het bijzondere: er zit een Continental-dieselmotor in, net als bij sommige oude Fergusons.

  De oom van Rodney Frazer gebruikt zijn antieke Massey Harris 44-dieseltrekker zo af en toe voor de sport. Het bijzondere: er zit een Continental-dieselmotor in, net als bij sommige oude Fergusons.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Onze eigen Case Magnum met de disque ripper. Dit vervangt ploegen.

  Onze eigen Case Magnum met de disque ripper. Dit vervangt ploegen.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Richard Bedard is ook bezig met zijn disque ripper, een Case-ecolo tiger. Hij doet dit met een Magnum 340, met 250 kW (340 pk).

  Richard Bedard is ook bezig met zijn disque ripper, een Case-ecolo tiger. Hij doet dit met een Magnum 340, met 250 kW (340 pk).

  Foto: Ed Bakker
 • 
Rodney Frazer droogt mais met wat hier een batch dryer heet. Het is een GT580, waar ongeveer 10 ton in gaat. Tijdens het drogen pompt een centrale vijzel het graan constant rond. Als het graan droog is, draait dezelfde centrale vijzel de droger leeg. In dit geval in een andere vijzel, die het naar een silo brengt.

  Rodney Frazer droogt mais met wat hier een batch dryer heet. Het is een GT580, waar ongeveer 10 ton in gaat. Tijdens het drogen pompt een centrale vijzel het graan constant rond. Als het graan droog is, draait dezelfde centrale vijzel de droger leeg. In dit geval in een andere vijzel, die het naar een silo brengt.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Patrice Lalonde droogt met een top dry. Zo'n 1,5 meter onder het dak zit een geperforeerd plafond, de grote ventilator met propaanbrander zit in de zijwand er net onder en blaast warme lucht door de mais. Als het graan droog is, kan het plafond open en valt de mais naar beneden in de silo. Per keer gaat er, afhankelijk van de silodiameter, 20 tot 40 ton in. Ook op de markt zijn nu continumodellen, die constant droog graan lossen en constant nat bijvullen. De graanvochtigheid bepaalt de lossnelheid: hoe natter het binnenkomt, hoe langzamer het droogproces.

  Patrice Lalonde droogt met een top dry. Zo'n 1,5 meter onder het dak zit een geperforeerd plafond, de grote ventilator met propaanbrander zit in de zijwand er net onder en blaast warme lucht door de mais. Als het graan droog is, kan het plafond open en valt de mais naar beneden in de silo. Per keer gaat er, afhankelijk van de silodiameter, 20 tot 40 ton in. Ook op de markt zijn nu continumodellen, die constant droog graan lossen en constant nat bijvullen. De graanvochtigheid bepaalt de lossnelheid: hoe natter het binnenkomt, hoe langzamer het droogproces.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Familie Charette droogt met een continudroger, er wordt dus constant gelost en gevuld. In beide droogwanden zit een vochtigheidsmeter, die het lossysteem bedient. De eenzame plaats van deze installatie is het gevolg van het einde van het krachtstroomnet, verderop is 220 volt het maximum. Ook de 'bankrekeningleeghaler' is net aanwezig om de propaantank te vullen.

  Familie Charette droogt met een continudroger, er wordt dus constant gelost en gevuld. In beide droogwanden zit een vochtigheidsmeter, die het lossysteem bedient. De eenzame plaats van deze installatie is het gevolg van het einde van het krachtstroomnet, verderop is 220 volt het maximum. Ook de 'bankrekeningleeghaler' is net aanwezig om de propaantank te vullen.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Firma Helie strooit kalk bij ons op het bedrijf. Dat gebeurt met 6 x 6-trucks op enkellucht.

  Firma Helie strooit kalk bij ons op het bedrijf. Dat gebeurt met 6 x 6-trucks op enkellucht.

  Foto: Ed Bakker
 • 
De truck komt geladen en brengt tevens een geladen aanhanger mee. Die wordt afgekoppeld. Als de truck leeg is, kan hij uit de aanhanger nog twee keer gevuld worden. De firma bedacht en bouwde dit systeem zelf. De voordelen zijn dat er niet op de grond wordt gestort, er zijn dus geen verliezen, en je kunt vanaf 30 ton klanten bedienen. Bij op de grond storten is afname van 125 ton kalk het minimum, anders brengt de leverancier het verplaatsen van de bigfoot-verspreider en shovel in rekening.

  De truck komt geladen en brengt tevens een geladen aanhanger mee. Die wordt afgekoppeld. Als de truck leeg is, kan hij uit de aanhanger nog twee keer gevuld worden. De firma bedacht en bouwde dit systeem zelf. De voordelen zijn dat er niet op de grond wordt gestort, er zijn dus geen verliezen, en je kunt vanaf 30 ton klanten bedienen. Bij op de grond storten is afname van 125 ton kalk het minimum, anders brengt de leverancier het verplaatsen van de bigfoot-verspreider en shovel in rekening.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Ook de mestputten, hier open putten buiten, moeten zoveel mogelijk leeg. Loonwerker Rodney Frazer heeft daarvoor drie Nuhn-combinaties. Het voordeel van twee onafhankelijke tanks is dat sturende assen niet nodig zijn. Dat betekent minder onderhoud, een langere levensduur en toch een grote inhoud. De gezamenlijke inhoud is 10.000 US gallons, oftewel 38.000 liter. De 183 kW (250 pk_ Massey Fergusons hebben er absoluut geen moeite mee.

  Ook de mestputten, hier open putten buiten, moeten zoveel mogelijk leeg. Loonwerker Rodney Frazer heeft daarvoor drie Nuhn-combinaties. Het voordeel van twee onafhankelijke tanks is dat sturende assen niet nodig zijn. Dat betekent minder onderhoud, een langere levensduur en toch een grote inhoud. De gezamenlijke inhoud is 10.000 US gallons, oftewel 38.000 liter. De 183 kW (250 pk_ Massey Fergusons hebben er absoluut geen moeite mee.

  Foto: Ed Bakker
 • 
Deze Russische Don-combine heeft z'n werk (in West-Canada) gedaan. Hij is klaar voor de combinederby, een soort autocross voor combines.

  Deze Russische Don-combine heeft z'n werk (in West-Canada) gedaan. Hij is klaar voor de combinederby, een soort autocross voor combines.

  Foto: Ed Bakker
 • 

Hier in de buurt zijn de laatste tijd nogal wat nieuwe kniktrekkers aangeschaft. Daaronder twee van de grootste John Deeres, waarvan een op de foto, en een 319 kW (435pk) Case. Er zijn ook een nieuwe Versatile van 294 kW (400 pk) en verschillende New Hollands, maar die heb ik nog niet werkend op de foto kunnen zetten.

  Hier in de buurt zijn de laatste tijd nogal wat nieuwe kniktrekkers aangeschaft. Daaronder twee van de grootste John Deeres, waarvan een op de foto, en een 319 kW (435pk) Case. Er zijn ook een nieuwe Versatile van 294 kW (400 pk) en verschillende New Hollands, maar die heb ik nog niet werkend op de foto kunnen zetten.

  Foto: Ed Bakker

Laatste reacties

 • agratax2

  Ed mooie reportage.

 • ed12345

  Nog even een kleine toevoeging de Gleaner is een axial combine ,daarom is het zo bijzonder dat de dorstrommel dwars in de machine ligt

 • gertjan1982

  haha de NewHolland trekkers nog niet werkend op de foto kunnen zetten, dat klopt dat probleem hebben we in Nederland ook met newholland.
  mooie reportage prachtig

 • flyinghollander

  Ed die MKS geeft niks dat het stuift het gaat om de kolf niks meer.

 • trekker123

  Laverda had hetzelfde principe als de Gleaner maar dan met de trommel meteen achter de maaibak. Dat was nog bijzonderder omdat het stro er dan aan de zijkant uit kwam. Meest bijzondere axiaaldorser is destijds waarschijnlijk de Arcus van MDW geweest. Die had de sturende as voor op en de grote aangedreven wielen achterop. Het stro kwam dan ergens in het midden onder de machine naar buiten. Is net als de axiaaldorser van Laverda geen succes geworden. Maar bijzonder was het wel.

 • ed12345

  Trekker 123 De Gleaner coventioneel zoals de F en de M hadden ook de dorscylinder in de invoer,bijna direct achter het maaibord ,bij een steen klapte de korf gelijf open en viel de steen .Het grote nadeel was met bv soya of erwten dorsen er ontzettend veel weer naar buiten spetterde

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.