Akkerbouw

Foto & video 12 reacties

Suikerrietoogst in Brazilië flink gemechaniseerd

De oogst van suikerriet gaat 24 uur per dag door, zeven dagen per week. Per machine zijn er twee trekkers die ieder twee hoogkippers trekken.

Foto

 • Luiz Dalben (58) en zijn zoon Andre (27) zijn de drijvende kracht achter suikerietplantage Agricola RioClaro in LenÇóis Paulista, ongeveer 150 kilometer ten Noordwesten van São Paulo in Brazilië. Deze plek in de staat São Paulo is in het Zuiden van het gebied waar de grootste concentratie van suikerrietplantages in Brazilië te vinden is. Met drie zakenpartners grepen zij enkele jaren geleden hun kans toen de twee suikerfabrieken in LenÇóis Paulista besloten hun 100.000 hectare suikerriet te verpachten aan 32 telers met een 20-jarig contract. Agricola RioClaro is er daar een van en met 8.000 hectare ook een van de wat grotere. 5.000 tot 6.000 hectare is een veel voorkomende omvang. De oogst startte in april. Toen was ook Boerderij er. Tijdens de suikerrietoogst is het lange tijd ongewoon nat geweest, meldt Dalben. Dat heeft de oogst vertraagd en de oogstverwachting naar beneden bijgesteld.

  Luiz Dalben (58) en zijn zoon Andre (27) zijn de drijvende kracht achter suikerietplantage Agricola RioClaro in LenÇóis Paulista, ongeveer 150 kilometer ten Noordwesten van São Paulo in Brazilië. Deze plek in de staat São Paulo is in het Zuiden van het gebied waar de grootste concentratie van suikerrietplantages in Brazilië te vinden is. Met drie zakenpartners grepen zij enkele jaren geleden hun kans toen de twee suikerfabrieken in LenÇóis Paulista besloten hun 100.000 hectare suikerriet te verpachten aan 32 telers met een 20-jarig contract. Agricola RioClaro is er daar een van en met 8.000 hectare ook een van de wat grotere. 5.000 tot 6.000 hectare is een veel voorkomende omvang. De oogst startte in april. Toen was ook Boerderij er. Tijdens de suikerrietoogst is het lange tijd ongewoon nat geweest, meldt Dalben. Dat heeft de oogst vertraagd en de oogstverwachting naar beneden bijgesteld.

  Foto: Martin Smits
 • 
Het erf van de hoofdvestiging bestaat vooral uit een werkplaats en werktuigenberging. Een onverhard erf oogt voor een Nederlander al gauw een beetje rommelig, maar de schijn blijkt te bedriegen.

  Het erf van de hoofdvestiging bestaat vooral uit een werkplaats en werktuigenberging. Een onverhard erf oogt voor een Nederlander al gauw een beetje rommelig, maar de schijn blijkt te bedriegen.

  Foto: Martin Smits
 • 
Op RioClaro wordt gewerkt volgens het boekje. Vandaag wordt 23 hectare geoogst en de afgelopen 255 dagen zijn er geen ongelukken geweest.

  Op RioClaro wordt gewerkt volgens het boekje. Vandaag wordt 23 hectare geoogst en de afgelopen 255 dagen zijn er geen ongelukken geweest.

  Foto: Martin Smits
 • 

Voor werknemers is het verplicht om een veiligheidsbril en veilige schoenen te dragen en wanneer noodzakelijk ook gehoorbescherming of handschoenen. Dat blijken geen voorschriften pro forma, ze worden nageleefd. En gecontroleerd, in dit geval met name door CocaCola, een belangrijke afnemer van de suikerfabriek waar RioClaro aan levert. CocaCola stelt eisen aan de manier waarop wordt gewerkt.

  Voor werknemers is het verplicht om een veiligheidsbril en veilige schoenen te dragen en wanneer noodzakelijk ook gehoorbescherming of handschoenen. Dat blijken geen voorschriften pro forma, ze worden nageleefd. En gecontroleerd, in dit geval met name door CocaCola, een belangrijke afnemer van de suikerfabriek waar RioClaro aan levert. CocaCola stelt eisen aan de manier waarop wordt gewerkt.

  Foto: Martin Smits
 • 
Links de werkplaats voor het repareren van banden, meest van de vrachtwagens, daarnaast de wasplaats, in het midden de werkplaats en rechts een overkapte werktuigenberging.

  Links de werkplaats voor het repareren van banden, meest van de vrachtwagens, daarnaast de wasplaats, in het midden de werkplaats en rechts een overkapte werktuigenberging.

  Foto: Martin Smits
 • 
De wasplaats is voorzien van een olieafscheider.

  De wasplaats is voorzien van een olieafscheider.

  Foto: Martin Smits
 • 

Afval wordt gescheiden en afgevoerd voor recycling.

  Afval wordt gescheiden en afgevoerd voor recycling.

  Foto: Martin Smits
 • 
Met 230 personeelsleden zijn wellicht op jaarbasis ook minimaal 230 paar schoenen nodig. Naast alle andere big bags voor verschillende soorten materialen is er ook een aparte zak voor de versleten schoenen.


Er is een eigen ambulance op het bedrijf om eerste hulp te verlenen als iemand wat overkomt. Deze man controleert ook of iedereen op het bedrijf zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

  Met 230 personeelsleden zijn wellicht op jaarbasis ook minimaal 230 paar schoenen nodig. Naast alle andere big bags voor verschillende soorten materialen is er ook een aparte zak voor de versleten schoenen. Er is een eigen ambulance op het bedrijf om eerste hulp te verlenen als iemand wat overkomt. Deze man controleert ook of iedereen op het bedrijf zich aan de veiligheidsvoorschriften houdt.

  Foto: Martin Smits
 • 
Er wordt ook gewerkt. In de goed uitgeruste werkplaats kunnen de werknemers veel reparaties zelf uitvoeren. Met vijftig trekkers, zes vrachtwagens, drie suikerrietoogstmachines en alles daaromheen is er altijd wel wat te repareren. Het materieel heeft sowieso onderhoud nodig.

  Er wordt ook gewerkt. In de goed uitgeruste werkplaats kunnen de werknemers veel reparaties zelf uitvoeren. Met vijftig trekkers, zes vrachtwagens, drie suikerrietoogstmachines en alles daaromheen is er altijd wel wat te repareren. Het materieel heeft sowieso onderhoud nodig.

  Foto: Martin Smits
 • 
Op het erf staat een suikerrietlader, op een Braziliaanse CBT-trekker gebouwd. Die wordt niet veel meer gebruikt, omdat die bedoeld is om met de hand gekapt riet te laden. Op RioClaro is die manier van werken inmiddels vrijwel verleden tijd.

  Op het erf staat een suikerrietlader, op een Braziliaanse CBT-trekker gebouwd. Die wordt niet veel meer gebruikt, omdat die bedoeld is om met de hand gekapt riet te laden. Op RioClaro is die manier van werken inmiddels vrijwel verleden tijd.

  Foto: Martin Smits
 • 

Er wordt netjes voor het materiaal gezorgd. Chauffeurs hebben ook zoveel mogelijk hun eigen materiaal. Hier een indruk van het interieur van een 4 jaar oude vrachtwagen, die in de werkplaats was voor nieuwe banden.

  Er wordt netjes voor het materiaal gezorgd. Chauffeurs hebben ook zoveel mogelijk hun eigen materiaal. Hier een indruk van het interieur van een 4 jaar oude vrachtwagen, die in de werkplaats was voor nieuwe banden.

  Foto: Martin Smits
 • 

Voor de ingang van het erf staat een auto van Grupo Bouwman, de Krone-importeur. RioClaro test een Krone-grootpakpers voor het verzamelen van suikerrietafval (blad en afgehakte toppen) voor de energiecentrale. Helaas wordt op de dag van het bezoek geen stro geperst.

  Voor de ingang van het erf staat een auto van Grupo Bouwman, de Krone-importeur. RioClaro test een Krone-grootpakpers voor het verzamelen van suikerrietafval (blad en afgehakte toppen) voor de energiecentrale. Helaas wordt op de dag van het bezoek geen stro geperst.

  Foto: Martin Smits
 • 

Eerst even tanken en dan naar het land.

  Eerst even tanken en dan naar het land.

  Foto: Martin Smits
 • 
Dat de suikerrietproductie een enorme groei heeft doorgemaakt is onder meer het gevolg van de opkomst van ethanol als biobrandstof. Ongeveer de helft van de ruim 9 miljoen hectare suikerriet is bestemd voor brandstof. Een zogenoemde flex-brandstofauto kan op zowel benzine als ethanol rijden, daar hoef je aan de pomp dus niet op te letten. Wanneer de ethanolprijs 70 procent van de benzineprijs is, begint het aantrekkelijk te worden om ethanol te tanken.

  Dat de suikerrietproductie een enorme groei heeft doorgemaakt is onder meer het gevolg van de opkomst van ethanol als biobrandstof. Ongeveer de helft van de ruim 9 miljoen hectare suikerriet is bestemd voor brandstof. Een zogenoemde flex-brandstofauto kan op zowel benzine als ethanol rijden, daar hoef je aan de pomp dus niet op te letten. Wanneer de ethanolprijs 70 procent van de benzineprijs is, begint het aantrekkelijk te worden om ethanol te tanken.

  Foto: Martin Smits
 • 
RioClaro heeft een voor BraziliË wat afwijkende plantafstand, maar dit is het beeld van een jong gewas. RioClaro experimenteert op dit moment met het planten op een RTK-gps-systeem. Dat wordt dan gekoppeld aan een druppelirrigatiesysteem dat permanent in de grond zit. Het is vooral bedoeld om in het begin de groei van het gewas te bevorderen.

  RioClaro heeft een voor BraziliË wat afwijkende plantafstand, maar dit is het beeld van een jong gewas. RioClaro experimenteert op dit moment met het planten op een RTK-gps-systeem. Dat wordt dan gekoppeld aan een druppelirrigatiesysteem dat permanent in de grond zit. Het is vooral bedoeld om in het begin de groei van het gewas te bevorderen.

  Foto: Martin Smits
 • 
Suikerriet wordt eens per vijf tot maximaal zeven jaar opnieuw geplant. Na de oogst loopt het gewas vanzelf opnieuw uit. Bij de oogst gaat het alleen om de stengel. Het blad is tarra, de top bevat te weinig suiker in verhouding tot de onzuiverheden en blijft op het land achter. Vergelijk het met het koppen van suikerbieten. Tot enkele jaren geleden ging eerst de brand in een perceel voordat werd geoogst, maar dat is bijna verleden tijd.

  Suikerriet wordt eens per vijf tot maximaal zeven jaar opnieuw geplant. Na de oogst loopt het gewas vanzelf opnieuw uit. Bij de oogst gaat het alleen om de stengel. Het blad is tarra, de top bevat te weinig suiker in verhouding tot de onzuiverheden en blijft op het land achter. Vergelijk het met het koppen van suikerbieten. Tot enkele jaren geleden ging eerst de brand in een perceel voordat werd geoogst, maar dat is bijna verleden tijd.

  Foto: Martin Smits
 • 
Uit milieu-overwegingen is afbranden volgend jaar waarschijnlijk helemaal verboden. Toch ligt gauw 15 ton stro op een hectare. Een beetje stro is goed als organische stof, maar te veel stro beperkt de groei door verlaging van de bodemtemperatuur plus dat het schade door insecten bevordert. Ongeveer 5 tot 7 ton stro per hectare wordt na de oogst opgeruimd, 5 tot 6 ton blijft liggen en wordt op ruggen tussen de rijen geharkt.

  Uit milieu-overwegingen is afbranden volgend jaar waarschijnlijk helemaal verboden. Toch ligt gauw 15 ton stro op een hectare. Een beetje stro is goed als organische stof, maar te veel stro beperkt de groei door verlaging van de bodemtemperatuur plus dat het schade door insecten bevordert. Ongeveer 5 tot 7 ton stro per hectare wordt na de oogst opgeruimd, 5 tot 6 ton blijft liggen en wordt op ruggen tussen de rijen geharkt.

  Foto: Martin Smits
 • 
Vanaf 2005 wordt op RioClaro stro geperst. Tot nu toe in ronde balen; voor de toekomst wordt gekozen voor vierkante balen. Daarvoor gebruiken ze nu een Kuhn-pers (uit Geldrop). Die draaide vorig jaar 30.000 balen. Met een Arcusin-balenwagen worden de pakken van het land gehaald.

  Vanaf 2005 wordt op RioClaro stro geperst. Tot nu toe in ronde balen; voor de toekomst wordt gekozen voor vierkante balen. Daarvoor gebruiken ze nu een Kuhn-pers (uit Geldrop). Die draaide vorig jaar 30.000 balen. Met een Arcusin-balenwagen worden de pakken van het land gehaald.

  Foto: Martin Smits
 • 
Zo ziet een volgroeid gewas suikerriet er uit. Rond LenÇóis Paulista is de grond vrij zanderig. Het oogt rood, zoals we dat van Brazilië kennen, maar het is niet de beste grond van het land. Vorig jaar werd op RioClaro gemiddeld 82 ton riet met 14 procent winbare suiker afgeleverd. Een heel best gewas kan 140 ton riet per hectare opleveren.

  Zo ziet een volgroeid gewas suikerriet er uit. Rond LenÇóis Paulista is de grond vrij zanderig. Het oogt rood, zoals we dat van Brazilië kennen, maar het is niet de beste grond van het land. Vorig jaar werd op RioClaro gemiddeld 82 ton riet met 14 procent winbare suiker afgeleverd. Een heel best gewas kan 140 ton riet per hectare opleveren.

  Foto: Martin Smits
 • 

Suikerriet lijkt een beetje op bamboe. Hier laat Luiz Dalben zien dat het de knopen in de stengel zijn waar de jonge scheuten uit groeien. Suikerriet planten is niets anders dan stukken stengel in de grond stoppen. Het aantal knopen per meter bepaalt hoeveel planten per meter komen te staan.

  Suikerriet lijkt een beetje op bamboe. Hier laat Luiz Dalben zien dat het de knopen in de stengel zijn waar de jonge scheuten uit groeien. Suikerriet planten is niets anders dan stukken stengel in de grond stoppen. Het aantal knopen per meter bepaalt hoeveel planten per meter komen te staan.

  Foto: Martin Smits
 • 
Planten gebeurt machinaal. Plantgoed komt van eigen teelt en wordt met de suikerrietoogstmachine verzameld. Voor plantgoed hakt die de stengel in wat langere stukken van ongeveer 20 centimeter. Per hectare gaat zo’n 15 ton aan plantgoed in de grond.

  Planten gebeurt machinaal. Plantgoed komt van eigen teelt en wordt met de suikerrietoogstmachine verzameld. Voor plantgoed hakt die de stengel in wat langere stukken van ongeveer 20 centimeter. Per hectare gaat zo’n 15 ton aan plantgoed in de grond.

  Foto: Martin Smits
 • 
Planten is na oogsten de grootste kostenpost in de teelt. Er komt grondbewerking aan te pas en ook een flinke machine. In de cabine bovenop zit een machinist die toezicht houdt en de machine bedient. Dat is onder meer een kwestie van een klep bedienen die zorgt voor constante aanvoer van plantmateriaal.

  Planten is na oogsten de grootste kostenpost in de teelt. Er komt grondbewerking aan te pas en ook een flinke machine. In de cabine bovenop zit een machinist die toezicht houdt en de machine bedient. Dat is onder meer een kwestie van een klep bedienen die zorgt voor constante aanvoer van plantmateriaal.

  Foto: Martin Smits
 • 


Dit is wat je ziet vanuit de cabine op de machine. Uit de bunker worden de stengels met een bodemketting omhoog gebracht en enigszins gedoseerd. Ze vallen dan omlaag in een geul die weer wordt toegedekt. De capaciteit ligt op maximaal 3 hectare per machine per dag.

Tegelijk met het planten wordt 180 kilo fosfaat per hectare gegeven. Die hoeveelheid zou voor drie oogsten moeten voldoen, daarna wordt eventueel bijgestrooid. Per jaar is 120 kilo kali nodig per hectare.

  Dit is wat je ziet vanuit de cabine op de machine. Uit de bunker worden de stengels met een bodemketting omhoog gebracht en enigszins gedoseerd. Ze vallen dan omlaag in een geul die weer wordt toegedekt. De capaciteit ligt op maximaal 3 hectare per machine per dag. Tegelijk met het planten wordt 180 kilo fosfaat per hectare gegeven. Die hoeveelheid zou voor drie oogsten moeten voldoen, daarna wordt eventueel bijgestrooid. Per jaar is 120 kilo kali nodig per hectare.

  Foto: Martin Smits
 • 
Kali wordt meest gegeven in de vorm van vinassekali als bijproduct uit de ethanolindustrie. Hier een bassin waarin de vinassekali wordt opgeslagen. Die wordt meestal met een regenhaspel over het gewas gebracht.

  Kali wordt meest gegeven in de vorm van vinassekali als bijproduct uit de ethanolindustrie. Hier een bassin waarin de vinassekali wordt opgeslagen. Die wordt meestal met een regenhaspel over het gewas gebracht.

  Foto: Martin Smits
 • 

De oogst van suikerriet gaat 24 uur per dag door, zeven dagen per week. Per machine zijn er twee trekkers die ieder twee hoogkippers trekken. Die vervoeren 18 ton per keer; dat is net genoeg om een vrachtwagenaanhanger in een keer te vullen. Het rek voor op de trekker is om het riet plat te drukken als een doorsteek wordt gemaakt.

  De oogst van suikerriet gaat 24 uur per dag door, zeven dagen per week. Per machine zijn er twee trekkers die ieder twee hoogkippers trekken. Die vervoeren 18 ton per keer; dat is net genoeg om een vrachtwagenaanhanger in een keer te vullen. Het rek voor op de trekker is om het riet plat te drukken als een doorsteek wordt gemaakt.

  Foto: Martin Smits
 • 
De oogstmachine hakt de stengels in stukken van 15 tot 20 centimeter. Dan komt het blad vanzelf los. Op twee plekken op de machine wordt het blad uit de stengels geblazen. Eerst waar de stengels op de elevator vallen en nog een keer wanneer de stengels van de elevator op de wagen vallen. Net als in bieten is het blad tarra. Hard blazen geeft minder tarra, maar ook wat verlies van stengels. Een acceptabele waarde is 5 procent verlies van stengels.

  De oogstmachine hakt de stengels in stukken van 15 tot 20 centimeter. Dan komt het blad vanzelf los. Op twee plekken op de machine wordt het blad uit de stengels geblazen. Eerst waar de stengels op de elevator vallen en nog een keer wanneer de stengels van de elevator op de wagen vallen. Net als in bieten is het blad tarra. Hard blazen geeft minder tarra, maar ook wat verlies van stengels. Een acceptabele waarde is 5 procent verlies van stengels.

  Foto: Martin Smits
 • 

Over binnenwegen vervoert een vrachtwagen met vier aanhangers 80 ton riet. Hier is een oogstmachine met het bijbehorende vervoer op weg naar een ander perceel.

  Over binnenwegen vervoert een vrachtwagen met vier aanhangers 80 ton riet. Hier is een oogstmachine met het bijbehorende vervoer op weg naar een ander perceel.

  Foto: Martin Smits
 • 

Over de meer publieke wegen gaat een 18 tonsaanhanger minder mee. Per oogstmachine is één vrachtwagencombinatie genoeg. Deze doet acht vrachten per 24 uur. Op het moment van ons bezoek doen drie machines samen 120 ton per uur.

  Over de meer publieke wegen gaat een 18 tonsaanhanger minder mee. Per oogstmachine is één vrachtwagencombinatie genoeg. Deze doet acht vrachten per 24 uur. Op het moment van ons bezoek doen drie machines samen 120 ton per uur.

  Foto: Martin Smits
 • 
Het is de kunst om het riet zo kort mogelijk boven de grond af te snijden. Te diep snijden betekent dat ook wat zand met het riet meegaat en dat geldt voor de levering weer als aftrek voor verontreiniging. Snijdiepte is dus ook een controlepunt voor de afstelling.

  Het is de kunst om het riet zo kort mogelijk boven de grond af te snijden. Te diep snijden betekent dat ook wat zand met het riet meegaat en dat geldt voor de levering weer als aftrek voor verontreiniging. Snijdiepte is dus ook een controlepunt voor de afstelling.

  Foto: Martin Smits
 • 
Is het warm, dan heb je ook water nodig. Waterwagens zijn essentieel op een suikerrietplantage. Ze worden gebruikt om paden te sproeien tegen het stof. De bedrijven helpen elkaar ook letterlijk uit de brand, wanneer ergens een brandje uitbreekt.

  Is het warm, dan heb je ook water nodig. Waterwagens zijn essentieel op een suikerrietplantage. Ze worden gebruikt om paden te sproeien tegen het stof. De bedrijven helpen elkaar ook letterlijk uit de brand, wanneer ergens een brandje uitbreekt.

  Foto: Martin Smits
 • 
We nemen afscheid van vader en zoon Dalben in het kantoor. Mevrouw Dalben blijkt niet onverdienstelijk te schilderen en heeft wat van haar werk in het kantoor opgehangen. We zijn in het land van het suikerriet, dus kunst die wordt geïnspireerd door Plantadores de Cana.

  We nemen afscheid van vader en zoon Dalben in het kantoor. Mevrouw Dalben blijkt niet onverdienstelijk te schilderen en heeft wat van haar werk in het kantoor opgehangen. We zijn in het land van het suikerriet, dus kunst die wordt geïnspireerd door Plantadores de Cana.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • Kippeboer

  Ik zie maar een foto!

 • el

  Mooie reportage!

 • ikkethuis

  ik zie een seconde meerdere foto s, en daarna maar een. En rode blokjes zie ik ook niet. ( en ben al bij specsavers langs geweest en alles was goed)

 • Luuk

  Ik zie ook maar een foto!

 • Flyinghollander

  Ik zie veel foto's gewoon de stipjes gebruiken.

 • BrabantsBoerenverstand

  Na drie keer verversen staan alle foto's er met de bolletjes, alleen de diavoorstelling is nog steeds irritant. Met pijltjes of met de muis, de voorstelling blijft doorgaan. Daarbij maakt het niet uit of ik de muis op het goede bolletje houd of niet.

 • ...............

  Bij Hans Anders was ook alles goed, na 4 keer verversen flitsen hier ook de foto's over het scherm.

 • W Geverink

  Nergens last van. zet met de muis de pijl op een bolletje, klik het aan en laat de pijl op het bolletje staan. Net naar de keuken geweest om door de chili te roeren en hij hij staat nog presies daar waar ik gebleven was.

 • Kieke

  Zie ook maar een foto! De redactie mag wel eens actie gaan ondernemen, zie meer negatieve als positieve reacties over het nieuwe systeem.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Bedankt voor de opmerkingen. Het klopt dat er hier en daar nog fouten in de website zitten. We zijn hard aan het werk om de fouten te herstellen. Excuses voor het ongemak! ^AH

 • a.brosens

  Een héle mooie reportage Martin.

 • kraats

  Ik word schijt-ziek van die irritante advertenties die steeds door je beeld komen. Dit is niet nodig; ik betaal meer dan genoeg voor De Boerderij en zit niet te wachten op deze zeer irritante klote-beeld-advertenties!!!
  Zegt het voort ...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.