Akkerbouw

Foto & video 19 reacties

NKG en onkruidbestrijding

Onkruid weghouden blijkt lastig in combinatie met niet-kerende grondbewerking (NKG). Akkerbouwer Peter Erkens: “Het liefst zou ik ploegen.”

Foto

 • 
Een groep van vijftien Zuid-Limburgse boeren wil tegen zo laag mogelijk kosten de akkers onkruidvrij houden. Om de mogelijkheden daartoe in de praktijk te onderzoeken hebben zij het ‘Waardenetwerk Verdienmodel Onkruidbestrijding’ opgezet. Zelfstandig landbouwadviseur Stefan Muijtjens begeleidt de groep. In dit kader werden op een tarwestoppel van de Heerlense boer Peter Erkens in Termaar op 26 september 2013 verschillende stoppelbewerkingmethodes en dieptes met elkaar vergeleken. Eind oktober, vlak voordat Erkens de wintertarwe inzaait, worden de resultaten geanalyseerd.

  Een groep van vijftien Zuid-Limburgse boeren wil tegen zo laag mogelijk kosten de akkers onkruidvrij houden. Om de mogelijkheden daartoe in de praktijk te onderzoeken hebben zij het ‘Waardenetwerk Verdienmodel Onkruidbestrijding’ opgezet. Zelfstandig landbouwadviseur Stefan Muijtjens begeleidt de groep. In dit kader werden op een tarwestoppel van de Heerlense boer Peter Erkens in Termaar op 26 september 2013 verschillende stoppelbewerkingmethodes en dieptes met elkaar vergeleken. Eind oktober, vlak voordat Erkens de wintertarwe inzaait, worden de resultaten geanalyseerd.

  Foto: Guus Queisen
 • 
In de tweede week van september bestrijdt Erkens het onkruid op de tarwestoppel met 5 liter glysofaat per hectare. Twee weken later steken onkruiden als distels en oude tarwe weer de kop op. Bijkomende oorzaak van de forse onkruiddruk is dat het een nieuw ingedeeld perceel is door de herinrichting Centraal Plateau.

  In de tweede week van september bestrijdt Erkens het onkruid op de tarwestoppel met 5 liter glysofaat per hectare. Twee weken later steken onkruiden als distels en oude tarwe weer de kop op. Bijkomende oorzaak van de forse onkruiddruk is dat het een nieuw ingedeeld perceel is door de herinrichting Centraal Plateau.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Probleem bij het gebruik van glyfosaat vormen de onkruidzaden die pas na de bespuiting ontkiemen. Zo ook oude tarwe. Met het oog op het overbrengen van ziektes op de tarwe, die Erkens wederom op dit perceel gaat telen, dient deze sowieso te worden bestreden.

  Probleem bij het gebruik van glyfosaat vormen de onkruidzaden die pas na de bespuiting ontkiemen. Zo ook oude tarwe. Met het oog op het overbrengen van ziektes op de tarwe, die Erkens wederom op dit perceel gaat telen, dient deze sowieso te worden bestreden.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Het liefst zou Peter Erkens ploegen. “Een geploegd perceel levert een beter resultaat. Ploegen is op de Zuid-Limburgse akkers slechts beperkt toegestaan. Bij het zaaien van de tarwe in november zorgt de niet-kerende grondbewerking (NKG) veelal voor een te fijn zaaibed. Erkens zaait de wintertarwe eind oktober in.

  Het liefst zou Peter Erkens ploegen. “Een geploegd perceel levert een beter resultaat. Ploegen is op de Zuid-Limburgse akkers slechts beperkt toegestaan. Bij het zaaien van de tarwe in november zorgt de niet-kerende grondbewerking (NKG) veelal voor een te fijn zaaibed. Erkens zaait de wintertarwe eind oktober in.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Vier machines worden naast elkaar uitgeprobeerd: de Amazone Compact-schijveneg, de Kerner Komet-vleugelschaarcultivator, de Stekete Vibro Flex en de Horsch Terrano 3 FX.

  Vier machines worden naast elkaar uitgeprobeerd: de Amazone Compact-schijveneg, de Kerner Komet-vleugelschaarcultivator, de Stekete Vibro Flex en de Horsch Terrano 3 FX.

  Foto: Guus Queisen
 • 

De 3 meter brede Amazone-compactschijveneg van loonbedrijf Cerfontaine uit Berg en Terblijt is voorzien van gladde schijven. Daarmee kan deze ook ondiep werken. Rollen achter de schijven zorgen dat het onkruidzaad voldoende in aanraking komt met de vochtige bodem, waardoor het kan ontkiemen.

  De 3 meter brede Amazone-compactschijveneg van loonbedrijf Cerfontaine uit Berg en Terblijt is voorzien van gladde schijven. Daarmee kan deze ook ondiep werken. Rollen achter de schijven zorgen dat het onkruidzaad voldoende in aanraking komt met de vochtige bodem, waardoor het kan ontkiemen.

  Foto: Guus Queisen
 • 

De Amazone-schijveneg levert goed werk. Maar door de werkdiepte van ruim 5 centimeter heeft de machine moeite met de grondbewerking op ongelijke delen van het perceel. Op vlakke percelen levert de schijveneg wel een optimaal resultaat.

  De Amazone-schijveneg levert goed werk. Maar door de werkdiepte van ruim 5 centimeter heeft de machine moeite met de grondbewerking op ongelijke delen van het perceel. Op vlakke percelen levert de schijveneg wel een optimaal resultaat.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Loonwerker Peter Schyns uit Wittem demonstreert zijn Kerner Komet-vleugelschaarcultivator van drie balken. Een speciale rol drukt de onkruidzaadjes goed aan, zodat deze goed kunnen ontkiemen.

  Loonwerker Peter Schyns uit Wittem demonstreert zijn Kerner Komet-vleugelschaarcultivator van drie balken. Een speciale rol drukt de onkruidzaadjes goed aan, zodat deze goed kunnen ontkiemen.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Kerner is een in 1990 opgerichte Beierse grondbewerkingsfabrikant. Volgens Muijtjens levert de Kerner Komet ook bij een ondiepe grondbewerking goede resultaten.

  Kerner is een in 1990 opgerichte Beierse grondbewerkingsfabrikant. Volgens Muijtjens levert de Kerner Komet ook bij een ondiepe grondbewerking goede resultaten.

  Foto: Guus Queisen
 • 
De ruim twintig jaar oude Steketee Vibro Flex met daarachter sterrol die de grond mengt van loonwerker Sil Lemans uit Nuth, moet enkele centimeters dieper gaan om enig resultaat te boeken. “Bij een diepte van 10 centimeter komt meer grond naar boven met daarin onkruidzaadjes”, zegt Stefan Muijtjens. Dat vindt hij wel een nadeel.

  De ruim twintig jaar oude Steketee Vibro Flex met daarachter sterrol die de grond mengt van loonwerker Sil Lemans uit Nuth, moet enkele centimeters dieper gaan om enig resultaat te boeken. “Bij een diepte van 10 centimeter komt meer grond naar boven met daarin onkruidzaadjes”, zegt Stefan Muijtjens. Dat vindt hij wel een nadeel.

  Foto: Guus Queisen
 • 

Bij de Steketee Vibro Flex blijven opvallend veel stoppelresten aan de oppervlakte. Deze krijgen minder kans om te verteren. Dat vergroot de kans op ziekteoverdracht naar de volgende tarweteelt.

  Bij de Steketee Vibro Flex blijven opvallend veel stoppelresten aan de oppervlakte. Deze krijgen minder kans om te verteren. Dat vergroot de kans op ziekteoverdracht naar de volgende tarweteelt.

  Foto: Guus Queisen
 • 
Gastheer Peter Erkens vertrouwt op de Horsch Terrano 3 FX. Hij bewerkt de grond tussen 5 en 8 centimeter met een snelheid van 13 kilometer per uur. De hogere rijsnelheid zorgt voor een betere verkruimeling, maar ook voor een hoger brandstofverbruik.

  Gastheer Peter Erkens vertrouwt op de Horsch Terrano 3 FX. Hij bewerkt de grond tussen 5 en 8 centimeter met een snelheid van 13 kilometer per uur. De hogere rijsnelheid zorgt voor een betere verkruimeling, maar ook voor een hoger brandstofverbruik.

  Foto: Guus Queisen
 • 
De afstelling van de Horsch Terrano 3 FX is niet goed. Twee strepen in het geleverde werk tonen dit aan. Na het bijstellen van één schijf is het resultaat duidelijk beter.

  De afstelling van de Horsch Terrano 3 FX is niet goed. Twee strepen in het geleverde werk tonen dit aan. Na het bijstellen van één schijf is het resultaat duidelijk beter.

  Foto: Guus Queisen
 • 

De grondbewerking vindt ondiep plaats, tussen 5 en 8 centimeter, om zo de onkruidzaden voldoende kans te bieden te ontkiemen. Bij diepere grondbewerking worden zaadjes uit onderliggende grondlagen naar boven gehaald en wordt het organischestofgehalte verdeeld. Nadeel van bewerking op een diepte van slechts 5 centimeter is dat op ongelijke percelen niet het hele perceel wordt bewerkt.

  De grondbewerking vindt ondiep plaats, tussen 5 en 8 centimeter, om zo de onkruidzaden voldoende kans te bieden te ontkiemen. Bij diepere grondbewerking worden zaadjes uit onderliggende grondlagen naar boven gehaald en wordt het organischestofgehalte verdeeld. Nadeel van bewerking op een diepte van slechts 5 centimeter is dat op ongelijke percelen niet het hele perceel wordt bewerkt.

  Foto: Guus Queisen

Laatste reacties

 • Romeijn

  Het is beter om die automatische doorloop van de foto's maar helemaal te stoppen en terug te keren naar het oude systeem. De teksten zijn op deze manier niet meer te lezen.

 • Joozt

  Mee eens Romeijn. De foto's wisselen soms ineens heel snel, soms wel op normale snelheid, soms slaat de site ineens een foto over. Je hebt weinig tijd van kijken en lezen, vond het vorige systeem ook veel prettiger!

 • BrabantsBoerenverstand

  Daar sluit ik me bij aan, de redactie wilde dat we nog verbetertips gaven, dus dan neem ik aan dat ze er ook wat aan gaan doen.
  Verder werken wij thuis soms kerend, soms niet. Voor het kerende werk hebben we een Kverneland 4-schaar, voor het niet kerende een woeler van SMS, met van die gebogen tanden en een Kongskilde Vibroflex. Voor de woeler hebben we wel een extra zelfgemaakte cultivator in de fronthef, klei en gewasresten gaat niet altijd samen met de woeler, zo kunnen we de toplaag alvast breken. De Kongskilde lijkt op de Steketee van de foto, alleen andere posities van de tanden en andere rollen erachter. Ik moet zeggen dat de Kongskilde ook wel eens veel gewasresten wil achterlaten, dat kun je oplossen door twee keer te bewerken, eerste keer met 10 km/u, tweede keer met 14 km/u. Gisteren nog een mooi stukje voor graszaad neergelegd, wordt vandaag met een kopeg-zaaicombinatie gezaaid.

 • de Vries

  Ik vond het systeem voor het bekijken van de foto's voor het vorige systeem nog mooier.

 • gerrekens1

  Mijne Heren

  Onder de foto,s staat een rij met oranje bolletjes, die kun je met de muis aanklikken. Zolang je met de muis op dat bolletje blijft staan, blijft ook de foto staan, met onderschrift. Dus met de muis kun je iedere gewenste foto, met onderschrift aanklikken, en op je gemak lezen. Bij mij tenminste!!!!!!
  m.vr.gr.

 • Matthijs Verhagen

  Je kunt nu ook de pijltjestoetsen <-- --> op het toetsenbord gebruiken om naar een volgende of vorige foto te gaan. Dan stopt gelijk ook de automatische slideshow en heb je alle tijd om te lezen.

 • Videofarmer

  als het toch over de site gaat ,Matthijs bedankt voor de tip en op de Ipad kun je ze gewoon doorschuiven dus ook geen probleem.net als met de boerderij app op je telefoon en tablet.

 • jacco97

  ik vindt de nieuwe site echt waardeloos. doe mij het oude systeem maar terug. ik snap dat je graag iets wil verbeteren want dat is waar de toekomst om draait alleen als iets niet wil moet je het aanpassen of terug gaan naar het destijds goede systeem.

 • wbrooymans

  In deze demostratie hadden ze ook het 'claydon' systeem mee kunnen nemen. in dat systeem is al meer dan 10 jaar ervaring met graan op graan/koolzaad teelt zonder noemenswaardige problemen met onkruid en ziektes in granen.

 • JuliusJW

  Ik ben het met Romeijn eens, waardeloos dit zet er dan geen tekst onder

 • Kieke

  Hopelijk snel terug naar het oude systeem of ik zal boerderij.nl niet of minder meer bezoeken

 • sjang

  ellendig systeem.

 • dhr Bruggink

  We begrijpen niets van jullie kritiek op de site. Werkt bij ons prachtig! (firefox op pc). Super

 • Jan Zonderland

  Ik krijg helemaal niks te zien behalve een kleine foto. Wat doe ik verkeerd ????

 • blackbird

  Ook op Android tablet met google chrome niks te zien.jammer.

 • o.k.cleveringa@hotmail.com

  het loopt geweldig en ook prachtige foto,s ik geniet er iedere keer weer van en meestal ook veel zin om weer eens op de trekker te stappen en eens heerlijk over de velden te trekken het liefst met een vette ploeg wie komt ???
  veel groeten vanuit Polen o.k.cleveringa

 • bsmeirink

  het is er niet beter op geworden dat is een ding wat zeker is hopelijk doen ze er wat aan gr

 • wimtervrugt

  Bij het oude systeem moest je telkens met de muis zorgen dat de hele tekst bij de foto in beeld kwam en bleef, nu moet je steeds op de rode punt onder de foto klikken om voldoende tijd te hebben om de tekst te lezen. De tekst is belangrijk om te weten waar het over gaat.

 • driel

  Ik kan geen bolletjes vinden. Het voorlaatste was het mooiste.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.