Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Gezamenlijk peen rooien in Groningen

Maatschap Clevering uit Den Andel rooide half oktober hun areaal Nerac. In tweeënhalve dag kwam de 6,8 hectare peen onder prima omstandigheden in de kist.

Foto

 • Maatschap Clevering uit Den Andel rooide midden oktober hun areaal Nerac. In tweeënhalve dag kwam de 6,8 hectare peen onder prima omstandigheden in de kist. In totaal kwamen er 1.027 kisten van de 6,8 hectare. In hoofdzaak richt de akkerbouwer zich op de 50 hectare pootgoedteelt.

  Maatschap Clevering uit Den Andel rooide midden oktober hun areaal Nerac. In tweeënhalve dag kwam de 6,8 hectare peen onder prima omstandigheden in de kist. In totaal kwamen er 1.027 kisten van de 6,8 hectare. In hoofdzaak richt de akkerbouwer zich op de 50 hectare pootgoedteelt.

  Foto: Hans Hut
 • Hier rooien de telers aan de M.D. Teenstraweg in Warffum. De jonge ASA-Lift-klembandrooier draait voor het tweede seizoen. De maatschap werkt in de wortelteelt samen met drie andere akkerbouwers. R. Clevering, H. C. Zuiderveld, maatschap Clevering en maatschap Eendhuizen.

  Hier rooien de telers aan de M.D. Teenstraweg in Warffum. De jonge ASA-Lift-klembandrooier draait voor het tweede seizoen. De maatschap werkt in de wortelteelt samen met drie andere akkerbouwers. R. Clevering, H. C. Zuiderveld, maatschap Clevering en maatschap Eendhuizen.

  Foto: Hans Hut
 • De zaaimachine en rooier schaftten de telers gezamenlijk aan. In totaal telen ze 40 à 50 hectare. Als er tijd over is, rooien de ondernemers soms nog wat in loonwerk erbij.

  De zaaimachine en rooier schaftten de telers gezamenlijk aan. In totaal telen ze 40 à 50 hectare. Als er tijd over is, rooien de ondernemers soms nog wat in loonwerk erbij.

  Foto: Hans Hut
 • Inmiddels is ruim de helft van de 40 hectare al uit de grond. Van dit perceel kwamen 150 kisten per hectare. Elke kist bevat netto 600 à 700 kilo peen. Twee van de telers hebben eigen koelruimte voor de wortelen.

  Inmiddels is ruim de helft van de 40 hectare al uit de grond. Van dit perceel kwamen 150 kisten per hectare. Elke kist bevat netto 600 à 700 kilo peen. Twee van de telers hebben eigen koelruimte voor de wortelen.

  Foto: Hans Hut
 • De wortelen van maatschap Clevering gaan niet in een eigen opslag, maar af land weg naar Agranop in Tollebeek (Fl.). Deze handelaar regelt het transport naar twee verschillende koelhuizen.

  De wortelen van maatschap Clevering gaan niet in een eigen opslag, maar af land weg naar Agranop in Tollebeek (Fl.). Deze handelaar regelt het transport naar twee verschillende koelhuizen.

  Foto: Hans Hut
 • Martin Hofman is de vaste man op de trekker met de rooier. Hij heeft er veel zin in nu het seizoen net begonnen is. De omstandigheden kunnen niet veel beter, vindt hij. Af en toe stopt hij om met een mes de kunststof wielen van de klemband schoon te maken.

  Martin Hofman is de vaste man op de trekker met de rooier. Hij heeft er veel zin in nu het seizoen net begonnen is. De omstandigheden kunnen niet veel beter, vindt hij. Af en toe stopt hij om met een mes de kunststof wielen van de klemband schoon te maken.

  Foto: Hans Hut
 • Een behoorlijke stroom wortelen schiet over de transportband richting de gekantelde kisten.

  Een behoorlijke stroom wortelen schiet over de transportband richting de gekantelde kisten.

  Foto: Hans Hut
 • Met een afstandsbediening in de hand achter het stuur stelt de chauffeur vanuit de trekker de band bij.

  Met een afstandsbediening in de hand achter het stuur stelt de chauffeur vanuit de trekker de band bij.

  Foto: Hans Hut
 • De kistenrijders houden even pauze op het perceel. Lennart Kaman en Stefan van Straten noemen hun werk meer ‘een hobby’. Geen straf dus.

  De kistenrijders houden even pauze op het perceel. Lennart Kaman en Stefan van Straten noemen hun werk meer ‘een hobby’. Geen straf dus.

  Foto: Hans Hut
 • Vanaf de rooier kijk je als fotograaf over het werk heen. De windmolens herinneren aan de eeuwige wind in de polder. Vandaag is het echter windstil.

  Vanaf de rooier kijk je als fotograaf over het werk heen. De windmolens herinneren aan de eeuwige wind in de polder. Vandaag is het echter windstil.

  Foto: Hans Hut
 • Op het erf stapelen twee heftrucks de kisten met peen op.

  Op het erf stapelen twee heftrucks de kisten met peen op.

  Foto: Hans Hut
 • De vervoerder rijdt af en aan naar het depot in de koeling. De Friese chauffeur opent de zeilen, waarna de oplegger van twee zijden wordt gevuld.

  De vervoerder rijdt af en aan naar het depot in de koeling. De Friese chauffeur opent de zeilen, waarna de oplegger van twee zijden wordt gevuld.

  Foto: Hans Hut
 • De kisten staan nog maar net als de vervoerder weer arriveert en de lege kisten omruilt voor volle.

  De kisten staan nog maar net als de vervoerder weer arriveert en de lege kisten omruilt voor volle.

  Foto: Hans Hut
 • De ploeg staat al klaar en wordt daags na de oogst ingezet. Op de achtergrond de zeedijk van de noordkust. Naarmate je verder naar achteren gaat, wordt de klei steeds zwaarder.

  De ploeg staat al klaar en wordt daags na de oogst ingezet. Op de achtergrond de zeedijk van de noordkust. Naarmate je verder naar achteren gaat, wordt de klei steeds zwaarder.

  Foto: Hans Hut

Hans Hut

Eén reactie

 • Hanne-Lise

  Toch maar even mooi klaar met zo'n machinist bij Clevering op de rooier

Of registreer je om te kunnen reageren.