Akkerbouw

Foto & video 12 reacties

Aaltjes bestrijden door groenbemester te verhakselen

Bij biofumigatie wordt een groenbemester verhakseld en direct ondergewerkt. Door het verhakselen komen isothiocyanaten (ITC) vrij. Deze hebben dezelfde werking als metam natrium (Monam) en bestrijden aaltjes en schimmels.

Foto

 • 


Bij biofumigatie wordt een groenbemester verhakseld en direct ondergewerkt. Door het verhakselen komen isothiocyanaten (ITC) vrij. Deze hebben dezelfde werking als metam natrium (Monam) en bestrijden aaltjes en schimmels.

  Bij biofumigatie wordt een groenbemester verhakseld en direct ondergewerkt. Door het verhakselen komen isothiocyanaten (ITC) vrij. Deze hebben dezelfde werking als metam natrium (Monam) en bestrijden aaltjes en schimmels.

  Foto: Sytze Bakker
 • 


Bij akkerbouwer Chris van Vilsteren in Luttelgeest (Fl.) wordt door Profyto uit Emmeloord een proef uitgevoerd met biofumigatie. Op 1 hectare is na tulpen een speciaal groenbemestermengsel van Limagrain gezaaid. Volgend seizoen moeten er uien in.

  Bij akkerbouwer Chris van Vilsteren in Luttelgeest (Fl.) wordt door Profyto uit Emmeloord een proef uitgevoerd met biofumigatie. Op 1 hectare is na tulpen een speciaal groenbemestermengsel van Limagrain gezaaid. Volgend seizoen moeten er uien in.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Er zijn diverse groenbemesters geschikt voor biofumigatie. Een geschikte groenbemester produceert het meest ITC. Voorbeelden van deze gewassen zijn alliumsoorten, soedangras, brassica, gele mosterd, bladrammenas, bruine mosterd, broccoli en kool. Volgens Profyto produceert sareptamosterd de meeste gassen.

  Er zijn diverse groenbemesters geschikt voor biofumigatie. Een geschikte groenbemester produceert het meest ITC. Voorbeelden van deze gewassen zijn alliumsoorten, soedangras, brassica, gele mosterd, bladrammenas, bruine mosterd, broccoli en kool. Volgens Profyto produceert sareptamosterd de meeste gassen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 


De bedoeling is om klepelen en inwerken in één werkgang uit te voeren, zodat voor het onderwerken geen gassen verloren gaan.

  De bedoeling is om klepelen en inwerken in één werkgang uit te voeren, zodat voor het onderwerken geen gassen verloren gaan.

  Foto: Sytze Bakker
 • Hier is LG Biofum Summer gezaaid. Dit is een mengsel van bladrammenas (ras Doublet), bruine mosterd en gele mosterd. Dit product heeft zich in proeven bewezen als mengsel dat een hoog gehalte ITC levert. Het heeft als voordeel dat het BCA1- en chitwoodi-resistent is.
Bijenvolken zijn blij met groenbemestermengsels. Deze zorgen voor extra voedsel om de winter door te komen.

  Hier is LG Biofum Summer gezaaid. Dit is een mengsel van bladrammenas (ras Doublet), bruine mosterd en gele mosterd. Dit product heeft zich in proeven bewezen als mengsel dat een hoog gehalte ITC levert. Het heeft als voordeel dat het BCA1- en chitwoodi-resistent is. Bijenvolken zijn blij met groenbemestermengsels. Deze zorgen voor extra voedsel om de winter door te komen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Voor de Deutz-Fahr word de massa eerst geklepeld en verdeeld op de grond. Een rol zorgt voor vlak werk.

  Voor de Deutz-Fahr word de massa eerst geklepeld en verdeeld op de grond. Een rol zorgt voor vlak werk.

  Foto: Sytze Bakker
 • Het is belangrijk dat er voldoende massa van de groenbemester komt. Hier zichtbaar als een egale laag over de grond.

  Het is belangrijk dat er voldoende massa van de groenbemester komt. Hier zichtbaar als een egale laag over de grond.

  Foto: Sytze Bakker
 • 


Achter de Deutz hangt een spitmachine die de groene massa in de grond brengt.
De aangedreven rol met ronde spijlen verdeelt de grond en de gladde rol dicht de bovenlaag af.Jannes Jager, werkzaam bij Profyto Loonwerk voert het werk uit. Op deze grond gaat het prima. Op zwaardere grond worden dit jaar ook geen problemen verwacht om de bovenlaag dicht te krijgen.Een kijkje in de laag met resten groenbemester. Er wordt ongeveer 30 centimeter diep gewerkt.De aangedreven gladde rol maakt de grond mooi vlak en dicht zodat geen gassen ontsnappen.Door de harde wind blijft een smal strookje van de groenbemester bovenop liggen.Van bovenaf is dit ook zichtbaar.Het systeem is het meest effectief wanneer de groenbemester voldoende tijd heeft om tot een volwaardig gewas uit te groeien. Tijdens de groei is er werking op bietencystenalen en chitwoodi. Daarnaast zijn er de voordelen zoals van elke groenbemester.Na inwerken moet de grond drie tot vier weken onaangetast blijven liggen. Een geslaagde biofumigatie is alleen mogelijk bij een directe inzaai na de oogst van vroege gewassen. Zaaitijdstip ligt in ieder geval voor 1 augustus. Totale groei van de biomassa en het resultaat van onderwerken bepalen het slagen van de biofumigatie.Een beeld aan het eind van een werkgang. De groenbemester is egaal door de grond verdeeld.

  Achter de Deutz hangt een spitmachine die de groene massa in de grond brengt. De aangedreven rol met ronde spijlen verdeelt de grond en de gladde rol dicht de bovenlaag af. Jannes Jager, werkzaam bij Profyto Loonwerk voert het werk uit. Op deze grond gaat het prima. Op zwaardere grond worden dit jaar ook geen problemen verwacht om de bovenlaag dicht te krijgen. Een kijkje in de laag met resten groenbemester. Er wordt ongeveer 30 centimeter diep gewerkt. De aangedreven gladde rol maakt de grond mooi vlak en dicht zodat geen gassen ontsnappen. Door de harde wind blijft een smal strookje van de groenbemester bovenop liggen. Van bovenaf is dit ook zichtbaar. Het systeem is het meest effectief wanneer de groenbemester voldoende tijd heeft om tot een volwaardig gewas uit te groeien. Tijdens de groei is er werking op bietencystenalen en chitwoodi. Daarnaast zijn er de voordelen zoals van elke groenbemester. Na inwerken moet de grond drie tot vier weken onaangetast blijven liggen. Een geslaagde biofumigatie is alleen mogelijk bij een directe inzaai na de oogst van vroege gewassen. Zaaitijdstip ligt in ieder geval voor 1 augustus. Totale groei van de biomassa en het resultaat van onderwerken bepalen het slagen van de biofumigatie. Een beeld aan het eind van een werkgang. De groenbemester is egaal door de grond verdeeld.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De aangedreven rol met ronde spijlen verdeelt de grond en de gladde rol dicht de bovenlaag af.

  De aangedreven rol met ronde spijlen verdeelt de grond en de gladde rol dicht de bovenlaag af.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Jannes Jager, werkzaam bij Profyto Loonwerk voert het werk uit. Op deze grond gaat het prima. Op zwaardere grond worden dit jaar ook geen problemen verwacht om de bovenlaag dicht te krijgen.

  Jannes Jager, werkzaam bij Profyto Loonwerk voert het werk uit. Op deze grond gaat het prima. Op zwaardere grond worden dit jaar ook geen problemen verwacht om de bovenlaag dicht te krijgen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een kijkje in de laag met resten groenbemester. Er wordt ongeveer 30 centimeter diep gewerkt.

  Een kijkje in de laag met resten groenbemester. Er wordt ongeveer 30 centimeter diep gewerkt.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
De aangedreven gladde rol maakt de grond mooi vlak en dicht zodat geen gassen ontsnappen.

  De aangedreven gladde rol maakt de grond mooi vlak en dicht zodat geen gassen ontsnappen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Door de harde wind blijft een smal strookje van de groenbemester bovenop liggen.

  Door de harde wind blijft een smal strookje van de groenbemester bovenop liggen.

  Foto: Sytze Bakker
 • 

Van bovenaf is dit ook zichtbaar.

  Van bovenaf is dit ook zichtbaar.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Het systeem is het meest effectief wanneer de groenbemester voldoende tijd heeft om tot een volwaardig gewas uit te groeien. Tijdens de groei is er werking op bietencystenalen en chitwoodi. Daarnaast zijn er de voordelen zoals van elke groenbemester.

  Het systeem is het meest effectief wanneer de groenbemester voldoende tijd heeft om tot een volwaardig gewas uit te groeien. Tijdens de groei is er werking op bietencystenalen en chitwoodi. Daarnaast zijn er de voordelen zoals van elke groenbemester.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Na inwerken moet de grond drie tot vier weken onaangetast blijven liggen. Een geslaagde biofumigatie is alleen mogelijk bij een directe inzaai na de oogst van vroege gewassen. Zaaitijdstip ligt in ieder geval voor 1 augustus. Totale groei van de biomassa en het resultaat van onderwerken bepalen het slagen van de biofumigatie.

  Na inwerken moet de grond drie tot vier weken onaangetast blijven liggen. Een geslaagde biofumigatie is alleen mogelijk bij een directe inzaai na de oogst van vroege gewassen. Zaaitijdstip ligt in ieder geval voor 1 augustus. Totale groei van de biomassa en het resultaat van onderwerken bepalen het slagen van de biofumigatie.

  Foto: Sytze Bakker
 • 
Een beeld aan het eind van een werkgang. De groenbemester is egaal door de grond verdeeld.

  Een beeld aan het eind van een werkgang. De groenbemester is egaal door de grond verdeeld.

  Foto: Sytze Bakker

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Over welke groenbemester hebben we het dan? Ik neem aan niet over het koolzaad waar de boer op de foto in staat.
  Dit wordt toch gedaan in de zomer bij hogere grondtemp.????

 • alco1

  Misschien mosterdzaad?

 • Videofarmer

  zie 5e foto :bladrammenas en mosterd soorten

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • monumenta

  Ik ben het helemaal met Kraats eens!

 • pieterdejong

  player om foto-repo te bekijken is ook zwaar iritant verspringt continu krijg geen kans om rustig onderschrift te lezen. Doe er wat aan.......

 • kraats

  Ik word schijt-ziek van die irritante advertenties die steeds door je beeld komen. Dit is niet nodig; ik betaal meer dan genoeg voor De Boerderij en zit niet te wachten op deze zeer irritante klote-beeld-advertenties!!!
  Zegt het voort ...

  Deze reactie is al eerder verwijderd door de beheerder, maar we houden vol totdat deze advertentie-terreur voorbij is en ik gewoon weer kan lezen waarvoor ik betaal. ZEG HET VOORT ...

 • marten87

  Voor zover ik weet is het effect op aaltjes zo goed als weg als de temperatuur beneden de 15 graden is. In oktober zullen we dit niet snel mee maken. Ik ben dan ook echt benieuwd wat het effect is als je dit zo laat nog doet.

 • cthijssen

  Volgens mij is dit LG Biofum summer van Limagrain. Indien de verwerking van de groenbemesters goed gebeurd dus het klepelen, spitten en afdichting goed zijn dan is hier zeker een goede aaltjes bestrijding mee te behalen. Proeven in Engeland hebben dit al bewezen.

 • haverboer1

  uien na tulpen, dat is dezelfde familie. wil je problemen dan moet je zo'n bouwplan hebben.

 • JGJGEURTS

  lijkt interessant, maar wordt de pratylenchus penetrans en de longidoris elongatus hier ook mee bestreden of is deze groenbemester misschien ook nog een waardplant voor deze aaltjes , en blijven de roofaaltjes wel in leven kan iemand hier een antwoord op geven

 • johannetje

  Wat was het resultaat?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.