Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

600 hectare chipsaardappelen rooien in de VS

Tom en Bob Hoekstra rooien dagelijks 15 tot 18 hectare aardappelen op hun Amerikaanse akkerbouwbedrijf. Daarnaast telen ze 400 hectare mais en 400 hectare soja.

Foto

 • Rechts Tom (40) en links Bob (75) voor de ingang van hun kantoor van Hoekstra Potato farms in St. Anne (Illinois, VS). Behalve 400 hectare mais en 400 hectare soja telen ze jaarlijks een 600 hectare chipsaardappelen. Ze hebben twaalf medewerkers in dienst. Tijdens de aardappeloogst werken er ook nog acht losse krachten.

  Rechts Tom (40) en links Bob (75) voor de ingang van hun kantoor van Hoekstra Potato farms in St. Anne (Illinois, VS). Behalve 400 hectare mais en 400 hectare soja telen ze jaarlijks een 600 hectare chipsaardappelen. Ze hebben twaalf medewerkers in dienst. Tijdens de aardappeloogst werken er ook nog acht losse krachten.

  Foto: Martin Smits
 • 

De aardappeloogst loopt van midden juli tot eind oktober. Hier de getrokken vierrijer. Het lijkt alsof er een trekker met een aanhanger naast rijdt. Feitelijk is het een vrachtwagen die in de hefinrichting van de trekker hangt.

  De aardappeloogst loopt van midden juli tot eind oktober. Hier de getrokken vierrijer. Het lijkt alsof er een trekker met een aanhanger naast rijdt. Feitelijk is het een vrachtwagen die in de hefinrichting van de trekker hangt.

  Foto: Martin Smits
 • 
Transport gebeurt naar goed Amerikaans gebruik met vrachtwagens met opgebouwde onderlossers. Omdat het in het land erg zwaar rijdt, worden de vrachtwagens met een trekker getrokken.

  Transport gebeurt naar goed Amerikaans gebruik met vrachtwagens met opgebouwde onderlossers. Omdat het in het land erg zwaar rijdt, worden de vrachtwagens met een trekker getrokken.

  Foto: Martin Smits
 • 
De vrachtauto hangt in de hefinrichting van de trekker. Die staat op dubbellucht en heeft hefkracht genoeg om een flink gewicht naar de trekker over te brengen.

  De vrachtauto hangt in de hefinrichting van de trekker. Die staat op dubbellucht en heeft hefkracht genoeg om een flink gewicht naar de trekker over te brengen.

  Foto: Martin Smits
 • 

Bij het draaien op de kopakker tilt de trekker de vooras helemaal van de grond. Dit om makkelijk te kunnen draaien zonder dat de stuurinrichting van de vrachtwagen gaat tegenwerken.

  Bij het draaien op de kopakker tilt de trekker de vooras helemaal van de grond. Dit om makkelijk te kunnen draaien zonder dat de stuurinrichting van de vrachtwagen gaat tegenwerken.

  Foto: Martin Smits
 • 
 
Het is mooi droog, de vrachtwagens kunnen zonder problemen op eigen kracht het land af. De Hoekstra’s telen op zandgrond. Zeker als je op zijn Amerikaans rooit, ontstaat er veel losse grond. Dat rijdt enorm zwaar.

  Het is mooi droog, de vrachtwagens kunnen zonder problemen op eigen kracht het land af. De Hoekstra’s telen op zandgrond. Zeker als je op zijn Amerikaans rooit, ontstaat er veel losse grond. Dat rijdt enorm zwaar.

  Foto: Martin Smits
 • 
 
De Hoekstra’s werken met Lockwood-machines. Dit zijn typisch Amerikaanse rooiers die over de hele breedte de ruggen opnemen, zonder diabolorollen. De vierrijer neemt meteen ook nog vier rijen van een zwadrooier op.

  De Hoekstra’s werken met Lockwood-machines. Dit zijn typisch Amerikaanse rooiers die over de hele breedte de ruggen opnemen, zonder diabolorollen. De vierrijer neemt meteen ook nog vier rijen van een zwadrooier op.

  Foto: Martin Smits
 • 

De zwadrooier legt de aardappelen tussen de ruggen, waardoor per saldo acht rijen tegelijk worden geladen. Per dag wordt zo tussen 15 en 18 hectare gerooid.

  De zwadrooier legt de aardappelen tussen de ruggen, waardoor per saldo acht rijen tegelijk worden geladen. Per dag wordt zo tussen 15 en 18 hectare gerooid.

  Foto: Martin Smits
 • 
Ook typisch Amerikaans is dat er wordt gewerkt met doorvalmatten. Loofklappers zijn nagenoeg onbekend in de VS. Een blaasinrichting wordt gebruikt om nog losse troep uit de aardappelstroom te blazen.

  Ook typisch Amerikaans is dat er wordt gewerkt met doorvalmatten. Loofklappers zijn nagenoeg onbekend in de VS. Een blaasinrichting wordt gebruikt om nog losse troep uit de aardappelstroom te blazen.

  Foto: Martin Smits
 • 

In de streek rond St. Anne zitten weinig stenen in de grond. Dat scheelt een hoop werk en energie. In sommige delen van de VS worden aardappelen geteeld op grond met veel stenen. Er zit een airhead op de rooier om de aardappelen op te zuigen en de stenen te laten passeren. Niettemin is er af en toe een verstopping.

  In de streek rond St. Anne zitten weinig stenen in de grond. Dat scheelt een hoop werk en energie. In sommige delen van de VS worden aardappelen geteeld op grond met veel stenen. Er zit een airhead op de rooier om de aardappelen op te zuigen en de stenen te laten passeren. Niettemin is er af en toe een verstopping.

  Foto: Martin Smits
 • 
De rooier heeft per rij een aparte zeefmat. Hier is een zeefmat gebroken, waarschijnlijk omdat een steen de boel blokkeerde. Dat komt geregeld voor. Soms de hele dag niet, soms twee keer in een halfuur.

  De rooier heeft per rij een aparte zeefmat. Hier is een zeefmat gebroken, waarschijnlijk omdat een steen de boel blokkeerde. Dat komt geregeld voor. Soms de hele dag niet, soms twee keer in een halfuur.

  Foto: Martin Smits
 • 
De mannen zijn voorbereid op storingen. De servicetruck heeft gereedschap en reservedelen aan boord. Voor het repareren van een gebroken mat zijn er aparte sluitingen.

  De mannen zijn voorbereid op storingen. De servicetruck heeft gereedschap en reservedelen aan boord. Voor het repareren van een gebroken mat zijn er aparte sluitingen.

  Foto: Martin Smits
 • 
Repareren gaat vrij snel. Het is een kwestie van een paar gaatjes boren en met boutjes een sluiting erin zetten.

  Repareren gaat vrij snel. Het is een kwestie van een paar gaatjes boren en met boutjes een sluiting erin zetten.

  Foto: Martin Smits
 • 
Even later is de mat gerepareerd en komt de hele trein weer op gang.

  Even later is de mat gerepareerd en komt de hele trein weer op gang.

  Foto: Martin Smits
 • 
Op het erf is ruimte genoeg voor het draaien van de vrachtwagens. Op de voorgrond het kantoor, daarachter de ruimte waarin de aardappelen worden gewassen, gelezen en gesorteerd. Ze gaan van de sorteerlijn meteen in de vrachtwagen. Hoekstra levert alles af land.

  Op het erf is ruimte genoeg voor het draaien van de vrachtwagens. Op de voorgrond het kantoor, daarachter de ruimte waarin de aardappelen worden gewassen, gelezen en gesorteerd. Ze gaan van de sorteerlijn meteen in de vrachtwagen. Hoekstra levert alles af land.

  Foto: Martin Smits
 • 
De wagens lossen via een voorreiniger waarin een egelband is gebouwd. Rechts gaan de aardappelen door de wasserij en links achterin zijn nog net de medewerkers aan de leesband te zien.

  De wagens lossen via een voorreiniger waarin een egelband is gebouwd. Rechts gaan de aardappelen door de wasserij en links achterin zijn nog net de medewerkers aan de leesband te zien.

  Foto: Martin Smits
 • 
Omdat de Hoekstra’s op zandgrond rooien, komt er betrekkelijk weinig grond mee. Zo af en toe wordt met de schranklader de modder uit de zinkput geschept.

  Omdat de Hoekstra’s op zandgrond rooien, komt er betrekkelijk weinig grond mee. Zo af en toe wordt met de schranklader de modder uit de zinkput geschept.

  Foto: Martin Smits
 • 
Via leestafels gaan de aardappelen naar een paar grote bunkers.

  Via leestafels gaan de aardappelen naar een paar grote bunkers.

  Foto: Martin Smits
 • 
Vanuit de bunkers gaan de aardappelen via een transportband die het midden houdt tussen een duoband en een boxenvuller de vrachtwagen in.

  Vanuit de bunkers gaan de aardappelen via een transportband die het midden houdt tussen een duoband en een boxenvuller de vrachtwagen in.

  Foto: Martin Smits
 • 
Is de vrachtwagen geladen, dan wordt er een ventilator achter gezet om de lucht te verversen. De lucht zorgt tevens voor nog wat drogen. Amerikaanse vrachtwagens zien er spectaculair uit, maar de aardappelen liggen niet hoger dan 1,5 meter in de bak. Ze mogen 22 ton vervoeren. Ze hebben in dit geval een rit van 100 kilometer naar de chipsfabriek van Fritesolay in de staat Indiana voor de boeg. Soms gaan ze verder weg naar Pennsylvania en zelfs naar Florida. Dat is twee dagen rijden enkele reis.

  Is de vrachtwagen geladen, dan wordt er een ventilator achter gezet om de lucht te verversen. De lucht zorgt tevens voor nog wat drogen. Amerikaanse vrachtwagens zien er spectaculair uit, maar de aardappelen liggen niet hoger dan 1,5 meter in de bak. Ze mogen 22 ton vervoeren. Ze hebben in dit geval een rit van 100 kilometer naar de chipsfabriek van Fritesolay in de staat Indiana voor de boeg. Soms gaan ze verder weg naar Pennsylvania en zelfs naar Florida. Dat is twee dagen rijden enkele reis.

  Foto: Martin Smits
 • 
In de kantoorruimtes is rondom een plank ingericht met Chips-blikken. Dat dateert nog van voor de tijd van de plastic zakjes. De verzameling van meer dan 100 stuks is een hobby van vader Bob Hoekstra.

  In de kantoorruimtes is rondom een plank ingericht met Chips-blikken. Dat dateert nog van voor de tijd van de plastic zakjes. De verzameling van meer dan 100 stuks is een hobby van vader Bob Hoekstra.

  Foto: Martin Smits
 • 
Blijkbaar is er ook in glazen flessen geleverd. Hoekstra wijst op een stuk Amerikaanse geschiedenis. Na de aanval op Pearl Harbor was Japan even niet meer zo geliefd, waardoor het chipsmerk Mrs Japp’s (rechts) werd gewijzigd in Jays (links).

  Blijkbaar is er ook in glazen flessen geleverd. Hoekstra wijst op een stuk Amerikaanse geschiedenis. Na de aanval op Pearl Harbor was Japan even niet meer zo geliefd, waardoor het chipsmerk Mrs Japp’s (rechts) werd gewijzigd in Jays (links).

  Foto: Martin Smits
 • 
Het transport van de aardappelen is door de afnemer uitbesteed aan transportbedrijven. Hoekstra heeft zelf ook een transportbedrijf. Dat is inmiddels gescheiden van de boerderij en door een zoon van Hoekstra overgenomen. Deze heeft wel 100 vrachtwagens op de weg en rijdt veel voor de toelevering van supermarkten. Ze hebben 500 opleggers die ze kunnen aanhaken.

  Het transport van de aardappelen is door de afnemer uitbesteed aan transportbedrijven. Hoekstra heeft zelf ook een transportbedrijf. Dat is inmiddels gescheiden van de boerderij en door een zoon van Hoekstra overgenomen. Deze heeft wel 100 vrachtwagens op de weg en rijdt veel voor de toelevering van supermarkten. Ze hebben 500 opleggers die ze kunnen aanhaken.

  Foto: Martin Smits

Laatste reacties

 • Gommans

  we zijn weer een week verder en ik kan de fotoreportages nog steeds niet openen.
  waaraan moet je computer voldoen dat het wel werkt?
  welk trucje heb ik nog niet goed gedaan?

 • ed12345

  Mels geniet maar even van deze patoto reportage met al die mooie Case trekkers

 • gebrvanbergeijk

  kan de autoplay van de foto's ook uit?

 • erpelteler

  een juiste weergave van de traditionele noord amerikaanse chips aardappel oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.