Akkerbouw

Foto & video 21 reactieslaatste update:12 jan 2013

Vervaet vierkant op rupsen

Het Zeeuwse loonbedrijf Wisse is nog volop bieten aan het rooien. Dankzij vier rupsen komt de rooier prima door de nattigheid.

Foto

 • Loonbedrijf Wisse in Meliskerke (Zld.) haalt alles uit de kast om de laatste bieten fatsoenlijk uit de grond te krijgen. Sinds kerst rijdt het bedrijf met vier rupsonderstellen onder de 17 tons Vervaet-bietenrooier. Hiermee krijgt de loonwerker ook de bieten van de natste percelen goed uit de grond.
Foto's: Anton Dingemans

  Loonbedrijf Wisse in Meliskerke (Zld.) haalt alles uit de kast om de laatste bieten fatsoenlijk uit de grond te krijgen. Sinds kerst rijdt het bedrijf met vier rupsonderstellen onder de 17 tons Vervaet-bietenrooier. Hiermee krijgt de loonwerker ook de bieten van de natste percelen goed uit de grond. Foto's: Anton Dingemans

 • Hier rooit Wisse 4,5 hectare Rhino-suikerbieten voor akkerbouwers Gebr. Kluijfhout in Middelburg. De foto’s zijn maandag 7 januari genomen.

  Hier rooit Wisse 4,5 hectare Rhino-suikerbieten voor akkerbouwers Gebr. Kluijfhout in Middelburg. De foto’s zijn maandag 7 januari genomen.

 • Dankzij de vier 90 centimeter brede rupsen komt de rooier nog prima door de nattigheid.

  Dankzij de vier 90 centimeter brede rupsen komt de rooier nog prima door de nattigheid.

 • De Vervaet is van bouwjaar 2004. In principe staat de rooier op vier banden, maar destijds kocht Wisse er direct een extra set rupsen bij voor de vooras. Wanneer het nat is, monteert hij de twee rupsen. Dit seizoen deed hij dat begin november.

  De Vervaet is van bouwjaar 2004. In principe staat de rooier op vier banden, maar destijds kocht Wisse er direct een extra set rupsen bij voor de vooras. Wanneer het nat is, monteert hij de twee rupsen. Dit seizoen deed hij dat begin november.

 • In december werd het dusdanig nat dat twee rupsen niet voldoende tractie meer boden. In samenwerking met Vervaet en naburige loonwerker Boogaard Vader in Biggekerke huurde Wisse een extra set rupsen van een Groningse loonwerker. Deze monteerde hij onder de achteras

  In december werd het dusdanig nat dat twee rupsen niet voldoende tractie meer boden. In samenwerking met Vervaet en naburige loonwerker Boogaard Vader in Biggekerke huurde Wisse een extra set rupsen van een Groningse loonwerker. Deze monteerde hij onder de achteras

 • Een overlaadwagen brengt de bieten naar de rand van het perceel.

  Een overlaadwagen brengt de bieten naar de rand van het perceel.

 • De overlaadwagen van het loonbedrijf is een omgebouwde Dewulf-bietenlader. “De wagen gaat vaak mee, ook bij drogere omstandigheden”, vertelt Wim Wisse. “Het grootste voordeel is dat de kippers niet het land op komen en er dus geen modder op de weg komt.”

  De overlaadwagen van het loonbedrijf is een omgebouwde Dewulf-bietenlader. “De wagen gaat vaak mee, ook bij drogere omstandigheden”, vertelt Wim Wisse. “Het grootste voordeel is dat de kippers niet het land op komen en er dus geen modder op de weg komt.”

 • De akkerbouwers rijden de bieten zelf naar het erf. Daar zijn ze dinsdag 8 januari met een mobiele kraan verladen. Ook deze good old Belarus met 14 tons Veenhuis-kipper reed mee.

  De akkerbouwers rijden de bieten zelf naar het erf. Daar zijn ze dinsdag 8 januari met een mobiele kraan verladen. Ook deze good old Belarus met 14 tons Veenhuis-kipper reed mee.

 • De bieten ogen smerig, maar het is alleen een vliesdun laagje modderwater zonder aanhangende klei. De tarra aan de hoop valt daarom erg mee.

  De bieten ogen smerig, maar het is alleen een vliesdun laagje modderwater zonder aanhangende klei. De tarra aan de hoop valt daarom erg mee.

 • 
Chauffeur Erik Wisse rooit met een snelheid van 2,6 kilometer per uur, dat is lager dan onder gewone omstandigheden.

  Chauffeur Erik Wisse rooit met een snelheid van 2,6 kilometer per uur, dat is lager dan onder gewone omstandigheden.

 • Een medewerker van Wisse telt de rijen om te bepalen waar de rooier het perceel moet doorsteken. Zo is hij er zeker van geen sluitrijen mee te nemen en goed uit te komen.

  Een medewerker van Wisse telt de rijen om te bepalen waar de rooier het perceel moet doorsteken. Zo is hij er zeker van geen sluitrijen mee te nemen en goed uit te komen.

 • 
Sinds kerst rooien beide loonwerkers zo gezamenlijk de lastigste percelen. Inmiddels is de rooier per dieplader naar Schouwen-Duiveland vervoerd om ook daar nog te rooien. “Tot en met zaterdag 12 januari zijn we daar nog volop bezig”, weet Wisse.

  Sinds kerst rooien beide loonwerkers zo gezamenlijk de lastigste percelen. Inmiddels is de rooier per dieplader naar Schouwen-Duiveland vervoerd om ook daar nog te rooien. “Tot en met zaterdag 12 januari zijn we daar nog volop bezig”, weet Wisse.

 • Ondanks de natte bodem valt de insporing in het perceel erg mee.

  Ondanks de natte bodem valt de insporing in het perceel erg mee.

 • De bieten komen ondanks de omstandingheden gemakkelijk uit de verzadigde grond en relatief schoon aan de hoop.

  De bieten komen ondanks de omstandingheden gemakkelijk uit de verzadigde grond en relatief schoon aan de hoop.

 • Vervaet vierkant op rupsen

Laatste reacties

 • ed12345

  als oud kraanmachinist weet ik dat de grond toch behoorlijk aan gedrukt wordt maar het ziet er keurig uit zo kan er ook netjes gerooid worden. Weinig diepe insporing dan kun je ook nog netjes ploegwerk maken al zal dat niet meevallen als het zo nat is daar zal misschien ook een rups voor nodig zijn maar dan een met kammen op rups een Cat D4 b.v. of is spitten een betere oplossing misschien houdt boederij ons op de hoogte

 • Mels

  Ed,direct achter de rooier aan tarwe er in spitzaaien geeft het beste resultaat.Geen water na het rooien in de sporen en er kan direct zuurstof in de verdichte bodem.

 • Wiegehts

  half december rooien dit jaar waren de percelen denk ik beter begaanbaar

 • tjeu24

  iedereen hier doet gelijk spitzaaien je ziet hier geen 1 ploeg meer op het land dat gaat niet

 • Theo Nijsse

  Ik vraag mij af wat nu toch de meerwaarde is om de bieten maar in de grond te laten zitten tot de leverdatum. Is rooien voor dec. niet beter? Ik weet wel de bieten liggen dan lang aan de hoop maar je kunt in de naliggende periode dan nog (fatsoenlijk) tarwe zaaien.

 • mieras

  ik kan een groot gedeelte van de fotos niet zien
  @theo nijsse de loonwerker moet dan ook wel tijd hebben en mischien word het begin december wel droog en rij je er zonder probleemen over het is dan gewoon een gok

 • Jan Zonderland

  Als het met een ander niet gaat, neem dan een Vervaet!

 • vroegindeweij

  wat kost dit per ha, want dat het niet voor de zelfde prijs kan dat moge wel
  duidelijk weze, en wat wint de boer er mee om zo lang te wachten tot dat!
  het niet meer normaal gaat, en er geweld moet worden gebruikt en veel kosten.
  klaos

 • n.rodenburg1

  Ik zou die rupsen er maar gewoon onder laten zitten en de banden verkopen!

 • agropak

  Gewoon een gent over nederland spannen. Kunnen ze het hele jaar ' rommelen'

 • agropak

  Gewoon een gent over nederland spannen. Kunnen ze het hele jaar ' rommelen'

 • agropak

  Bedoel TENT ipv gent

 • agri2

  Het is in Zeeland zo nat geweest afgelopen najaar, dat het echt niet mogelijk was om eerder te beginnen met een rooier op wielen.

 • ed12345

  Mels ik ben het helemaal met je eens direct er achter aan dan valt het nogal mee maar wacht niet een paar dagen Toen ik hier in canada kwam in 1979 werden hier de bieten direct uit de rooier in de vrachtwagen gerooid nou dan hoef ik jou niet te vertellen wat dat voor grond verdichting gaf als je er direct achter aan ploegde viel dat best mee maar wachte je twee of drie dagen was die klei zo hard als beton dan was de ploeg haast niet meer te trekken

 • Mels

  Ed,afgelopen week nog een stukje vroeg gerooid bietenland gespitzaaid,waar de rooier op rupsen gereden had ging het prima met een km of 3 en 35 ltr per uur maar waar de kar gereden had moest ik terug naar 2,5 en liep het verbruik op naar 38 a 39 ltr.Mijn advies aan elke bietenteler is dan ook:Waar het kan de kar op de kopakker laten.

 • geuze

  En alle bieten rooien voor 15 november. 1 keer misgaan door regen en/of vorst kost meer dan het hele gehalteverlies in de hoop in je complete boerenleven.

 • ed12345

  geuze ik moet zeggen ik ben het wel met je eens hoe later hoe meer ellende kan je normaal gesproken verwachten ik kan me de bieten oogsten uit m'n jeugd jaren nog goed herinneren hier wordt ook vaak b.v. soya latere rassen gezaaid in de hoop op meer opbrengst het zelfde met mais maar vooral bij soya hoe later hoe minder oogstbare dagen. Mels ook helemaal met je eens over het veld rijden ZO MIN MOGELIJK zelfs hier bij mij de graan oogst blijven de wagens op de kopakker en waar de percelen te lang zijn EEN keer doorsteken
  hier zijn er veel die een graincar hebben die rijdt dan naast de combine mee dan hoeft die niet te stoppen maar er gaat al gauw 12 tot 18 ton in er moet een grote trekker voor die al vlot 8 a 10 ton weegt nee niet voor mij
  dan wacht de combine maar om te lossen .Ik mag van m'n vrouw geeneens te tuin frezen met de trekker(tje fordje 4000) nee dat moet een klein motor freesje doen Mels met wat voor trekker spit je en hoe breed of zit je aan de 3mtr vanwege de beperkingen over de weg want het diesel verbruik laat mij denken aan ong 225pk

 • Mels

  Helemaal juist ED,3mtr farmtech roterende spitmachine met Fendt 820.

 • Maatschap Vercraeye

  ja, dat ben je wel nodig met die roterende dingen. Int verleden kon je met 100 pk uit de voeten voor die krukas machines... Leverden ook veel mooier werk vond ik

 • ed12345

  m.Vercraeye ik heb zelf met een van de allereerste spitmachines gewerkt in 1961 of 1962 die was van fa Mulder uit Kampen en bij de landbouwwerktuigenschool in Slootdorp om uit te proberen wat er kapot ging de leeraar hield gewoon de veiligheids pal vast en een biels voor de spitmachine toen bleek dat de baan waar de rol in liep op de binnenste buis het zwakste punt. Vicon heeft dat patent overgenomen het was de rotaspa en de spaden maakten echt een beweging zoals je met de hand spit .De werkbreedte was 2.10mtr en op school hadden we er een Fordson Major van 45pk voor staan met een Howard vertragingbak er moest zo tussen de 1.5 en 2 km gereden worden
  Het vroeg niet zoveel motorvermogen maar de machine was voor die tijd vrij zwaar 750kg en de fordson kon hem makkelijk beuren in die tijd een trekker
  die ruim een ton kon beuren was eerder een uitzondering
  b.v de David Brown 900 had een hefvermogen van 820kg
  de dag capaciteit was als ik me goed herinner iets van max 2 ha maar ploegen op de klei deed je niet zoveel meer meer als een tweeschaar van 12 of 14 duim kon je niet trekken

 • Mels

  Ik zweer ook bij een krukasspitter maar ja de loonwerker waar ik voor rij heeft deze machine en daar moet ik het maar mee doen.Voor het rand en kant werk bij mezelf komt er een andere loonwerker met een krukasmachine.150 pk ervoor is genoeg.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.