Akkerbouw

Foto & video 13 reacties

Trekker duwt bietenrooier

Barre omstandigheden vragen om een creatieve oplossing.

Foto

 • 
Op het bedrijf van de broers Jarig (foto) en Kor Palsma in Sint Annaparochie (Fr.) werd afgelopen week 6 hectare bieten op een bijzondere manier gerooid. Een trekker op rupsen duwde de bietenrooier over het land.
Foto´s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos.

  Op het bedrijf van de broers Jarig (foto) en Kor Palsma in Sint Annaparochie (Fr.) werd afgelopen week 6 hectare bieten op een bijzondere manier gerooid. Een trekker op rupsen duwde de bietenrooier over het land. Foto´s: Mark Pasveer, tekst: Hilko Bos.

 • 
Loonbedrijf Verbruggen uit Wieringerwerf (N.-H.) kwam op verzoek van collega’s van Palsma met een aangepaste rooier naar Friesland. In het extreem natte gebied rond Tzummarum en Het Bildt zat nog een aantal percelen in de grond, waar de bietenrooiers niet bij konden.

  Loonbedrijf Verbruggen uit Wieringerwerf (N.-H.) kwam op verzoek van collega’s van Palsma met een aangepaste rooier naar Friesland. In het extreem natte gebied rond Tzummarum en Het Bildt zat nog een aantal percelen in de grond, waar de bietenrooiers niet bij konden.

 • 
Achter in de hef van de New Holland T7070 maakte de loonwerker een constructie om de bietenrooier te duwen en zelfs wat te liften op de natte plekken.

  Achter in de hef van de New Holland T7070 maakte de loonwerker een constructie om de bietenrooier te duwen en zelfs wat te liften op de natte plekken.

 • 
Achter aan de rooier kwam een dikke plaat, waar de bok in de hef precies in valt. Met het steuntje in de rug komt de bietenrooier goed het perceel over, zonder hulp vraagt het rooien op de natte plekken simpelweg te veel tractie. Bovendien tilt de trekker de rooier nog wat op van achteren. Hierdoor wordt het enige wielstel van de combinatie minder belast, en heeft de trekker meteen een flinke oplegdruk.

  Achter aan de rooier kwam een dikke plaat, waar de bok in de hef precies in valt. Met het steuntje in de rug komt de bietenrooier goed het perceel over, zonder hulp vraagt het rooien op de natte plekken simpelweg te veel tractie. Bovendien tilt de trekker de rooier nog wat op van achteren. Hierdoor wordt het enige wielstel van de combinatie minder belast, en heeft de trekker meteen een flinke oplegdruk.

 • 

Bij Palsma werd zo’n 3 kilometer per uur gerooid. Palsma denkt dat ook dankzij het relatief lage gewicht van deze rooier ten opzichte van andere bunkerrooiers de combinatie zo goed over het land komt. De vierwielige bunkerrooier die normaal rooit, kwam dit jaar vast te zitten in een natte plek. Rooien met een Grimme Maxtron, die ook deels op rupsen staat, liet te veel sporen achter. Palsma zette die daarom ook weer stil.

  Bij Palsma werd zo’n 3 kilometer per uur gerooid. Palsma denkt dat ook dankzij het relatief lage gewicht van deze rooier ten opzichte van andere bunkerrooiers de combinatie zo goed over het land komt. De vierwielige bunkerrooier die normaal rooit, kwam dit jaar vast te zitten in een natte plek. Rooien met een Grimme Maxtron, die ook deels op rupsen staat, liet te veel sporen achter. Palsma zette die daarom ook weer stil.

 • 

Hier spoort de combinatie helemaal niet in. Midden op het perceel zit een laagte waar het wat moeizamer gaat. Op andere percelen in de buurt ging de combinatie er soms wel flink door, maar er waren geen percelen die niet gerooid konden worden. In totaal rooide Verbruggen zo’n 50 hectare in Friesland. Daarna ging hij terug voor de laatste percelen in Noord-Holland.

  Hier spoort de combinatie helemaal niet in. Midden op het perceel zit een laagte waar het wat moeizamer gaat. Op andere percelen in de buurt ging de combinatie er soms wel flink door, maar er waren geen percelen die niet gerooid konden worden. In totaal rooide Verbruggen zo’n 50 hectare in Friesland. Daarna ging hij terug voor de laatste percelen in Noord-Holland.

 • 
Wel moet de machine onder deze natte omstandigheden wat vaker schoongemaakt worden.

  Wel moet de machine onder deze natte omstandigheden wat vaker schoongemaakt worden.

 • 

Op de kopakker rijdt de rooier zelf. Met het rooiwerk geheven is vooruitkomen geen probleem.

  Op de kopakker rijdt de rooier zelf. Met het rooiwerk geheven is vooruitkomen geen probleem.

 • 

De kippers kwamen bij Palsma zelfstandig over het land. Maar dat het goed nat is, zeker op de kopakker, is wel duidelijk.

  De kippers kwamen bij Palsma zelfstandig over het land. Maar dat het goed nat is, zeker op de kopakker, is wel duidelijk.

 • 
Toch komen die bieten vrij netjes aan de hoop. Palsma schat het tarragehalte voor afleveren op 25 procent.

  Toch komen die bieten vrij netjes aan de hoop. Palsma schat het tarragehalte voor afleveren op 25 procent.

 • 

Natte aanhangende grond aan de bieten.

  Natte aanhangende grond aan de bieten.

Laatste reacties

 • Wiegehts

  scheelt dat er een vost periode komt, kan het land nog goed worden bewerkt.

 • doi_iung

  Je moet/wil wat als boer. maar dit lijkt me zeer slecht voor de structuur.

 • GermTruus

  Do stiest der kreas op, Jarig. In echte út de klaai lutsen Biltker. Groetnis fan dyn âld-klasgenoat Truus

 • M. Gielen

  Als je deze reportage GOED leest, heeft deze boer verschillende technieken toegepast om zijn product te kunnen oogsten. Noodgedwongen is hij tot deze oplossing gekomen en probeert d.m.v. rupsen structuur bederf tegen te gaan. Dus iedere keer zinloze opmerkingen over structuurbederf, etc lijken mij vrij nutteloos

 • reinder_mf

  Deze rooier doet wonderen, ideaal zo'n rups... Met een beetje winter de spitmachine er overdwars of over de hoek over kan ook veel doen hoor. Het komt vast wel weer goed met dit perceel, anders zou nergens meer mais kunnen groeien :)

 • ed12345

  Reinder mais lijkt mij nou niet zo goed na zo'n moeilijke bieten oogst dat spul komt er ook zo laat af en vraagt ook groot materieel en mais is erg structuur gevoelig nee ik zou liever tarwe zaaien

 • renault

  ik heb deze machiene zelf in actie gezien en het verbaazde mij dat deze rooier ze er uit kon krijgen onder deze nate omstandig heden.
  en dat i dan ook nog bijna geen sporen maakt is helemaal mooi.

 • Mels

  Renault,Er is een wielmachine die verder komt dan deze maar dat zullen ze je niet vertellen.Die staat op de allernieuwste Michelins 900xnog iets x 38.

 • reinder_mf

  @ed, ik bedoel ook niet dat hier mais achteraan groeit, maar dat er vele percelen waar mais af komt, ook er zo- of erger- bij liggen. Als je dat ziet, denk je ook dat er nooit meer iets groeit.

  @mels, dat is waar, ik geloof in de week tussen kerst en oud & nieuw droogde het wat op en werden er weer bieten gerooid met gewone wielrooiers bij tzummarum en firdgum.

 • patrick1234567891

  @mels, @jimmink ?

 • Mels

  Ja goeiendag zeg,moet ik nou alles voorkouwen,dagutnie........

 • ed12345

  toch denk ik dat ondanks de hogere kosten er in de toekomst meer rups machines gebruikt gaan worden de machines worden als maar groter je zal toch ergens de gronddruk per vierkante centimeter binnen de perken moeten houden en je kan met minder pk's meer trekken we hoeven maar terug de denken aan die oude D4 rupstrekkertjes in de echte zware kleigebieden die trokken drie en vier scharen waar de toenmalige wieltrekkers van ook zo'n 45 pk het vaak genoeg met een eenschaar moesten doen

 • saturna

  Loonwerkertje blijf bij je eigen stal!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.