Akkerbouw

Foto & video 5808 x bekeken 4 reacties

Schoon werken met PhytoBac

Akkerbouwers onderstrepen duurzaam ondernemen met forse investering.

Foto

 • Jan (62) en Marcel (36) Verhoeven hebben in Erp (N.-Br.) een loonspuit- en akkerbouwbedrijf. Ze investeerden in een overdekte vul- en spoelplaats voor het vullen en reinigen van de spuitmachines en verwerking van het spoelwater met een zogenoemde PhytoBac.

 • De akkerbouwers bewerken 350 hectare huurgrond met daarop hoofdzakelijk aardappelen en verder bieten, bloembollen, conserven en mais. In totaal spuit het bedrijf jaarlijks 10.000 hectare, deels in loonwerk dus, met twee zelfrijders en een getrokken spuit.

 • De PhytoBac. De ondernemers spuiten in loonwerk ook in de boomteelt, aardbeiplanten, prei en asperges. Dat zijn kostbare en gevoelige gewassen waarbij schoon werken bij gewasbescherming zeer belangrijk is. Ondanks een zorgvuldige planning ontkomt Verhoeven er niet aan de spuit regelmatig te spoelen; veel vaker dan een gemiddelde akkerbouwer zal doen. Vandaar dat de PhytoBac ruim bemeten is.

 • De PhytoBac is een vloeistofdichte betonnen bak gevuld met een mengsel van zand en stro. De bak is overdekt en staat het best zoveel mogelijk in de zon en de wind. Dan is er maximale verdamping. De bak staat bij Verhoeven dus niet ideaal. Dat heeft te maken met de beperking van het bouwblok, waarbinnen de bak moet staan.

 • Een schematische weergave van de werking van de PhytoBac. illustratie: Henk Messelink, Bayer CropScience

 • Op het mengsel van zand en stro wordt het spoelwater met een druppelslang verdeeld. Het water verdampt en bacteriën breken de residuen uit bestrijdingsmiddelen op biologische wijze af, waardoor er geen afvalstroom meer is. Eens per jaar moet de inhoud van de bak omgezet worden en aangevuld met een kleine hoeveelheid gehakseld stro. Eens in de 10 tot 15 jaar moet de gehele inhoud ververst worden. Na een jaar composteren kan het gebruikte substraat, volledig vrij van residu, met een mestverspreider over het land uitgereden worden.

 • Omdat de teler de laatste tijd geen Roundup heeft gespoten, groeit er zelfs gras op de toplaag van de PhytoBac. Beplanting draagt ook bij aan een hogere verdamping. Verhoeven overweegt daarom riet te planten in de bak. Dat is tegen veel middelen bestand.

 • Een sensor meet het waterpeil in de bak en stuurt de pomp aan. Ieder uur wordt ongeveer een kwartier gedruppeld. Is de verdamping door donker weer en weinig wind lager, dan wordt er minder gepompt.

 • Dankzij de buffertank heeft Verhoeven altijd opslagmogelijkheid. Hij kan dus altijd zijn spuiten reinigen en het water opvangen, ongeacht of er die dag veel of weinig water verdampt is in de PhytoBac. Verhoeven neemt de grote 20 kuubstank later in gebruik als buffervat. Dit seizoen bleek de capaciteit van de 6 tijdelijk opgestelde IBC-containers ook voldoende.

 • De pompunit tussen opslagtank en PhytoBac. Het idee van de PhytoBac komt oorspronkelijk uit Frankrijk en de Scandinavische landen. Volgens Bayer is het systeem daar zeer succesvol. In Frankrijk staan er zo'n 5.000. In Nederland heeft PPO er in Vredepeel (L.) een in gebruik.

 • Er bestaan ook kleinere, mobiele varianten die dezelfde werking hebben en geschikt zijn voor bedrijven met een lagere hoeveelheid spoelwater. Bayer geeft als indicatie dat voor de verwerking van 5000 liter afvalwater op jaarbasis een PhytoBac met een oppervlakte tussen 10 en 20 vierkante meter en een buffertank van 1500 liter. voldoende zijn.

 • Om het afvalwater goed te verwerken, moet het allereerst goed opgevangen worden. De akkerbouwers vullen en reinigen de spuitmachines daarom binnen. Hierdoor kunnen geen middelen in het milieu terechtkomen.

 • De vloeistofdichte vloer van de werktuigenberging is voorzien van een 40 meter lange spoelgoot. Verhoeven kan de spuitmachines uitgeklapt reinigen en leeg spuiten. Al het water gaat naar de buffertank.

 • De loods is bewust ruim bemeten. Ook wanneer er andere machines binnen staan, is er nog ruimte om te reinigen.

 • De gehele investering bedroeg ongeveer €30.000 tot €35.000.“We zullen de PhytoBac niet direct terugverdienen”, zegt Jan Verhoeven. “Het is lastig door te berekenen. Maar we vinden het belangrijk voor de toekomst van ons bedrijf om duurzaam te werken. Als je dat belangrijk vindt, moet je ook niet bang zijn om daarin te investeren.” Op twee open dagen toonde Verhoeven het bedrijf en de nieuwe installatie aan zowel burgers als collega-akkerbouwers. Veel burgers bezochten het bedrijf. De grote machines trekken de aandacht.

 • Het publiek toont zich geïnteresseerd. Alle machines staan opgesteld en Verhoeven legt het nut en de noodzaak van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen uit.

 • Ook ten opzichte van de omgeving vindt Verhoeven schoon werken belangrijk. “Mensen zien nu met eigen ogen dat we alles doen om zo min mogelijk reststromen na te laten.”

 • Verhoeven vertelt de bezoekers een eerlijk verhaal over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, afgewisseld met wat vakinhoudelijke opmerkingen voor de collega's. “Het frezen en poten in een werkgang geeft arbeidsbesparing, maar kostte ons dit jaar wel groei in het voorjaar.”

 • De ploeg met strokenristers oogt voor een outsider vreemd en roept vragen op. Verhoeven beantwoordt ze geduldig.

Laatste reacties

 • martensDLD

  ik spuit 25000 hect per jaar,en heb (bijna)nooit rest vloeistof,injectie systeem in de lijding,is makkelijker als deze bak te bauwen geloof ik!

  Mooie reportage

 • loonspui

  dat klopt maar als je in de tuinbouw veel spuit met 7 middelen of meer is het moeilijk met injectie systeem te werken, en als je alle gewassen spuit moet er veel gereinigd worden

 • Krudde

  Phytobac systemen zorgen niet alleen voor verwerken testvloeistof, ook het uitwendig reinigen van de machine levert verontreinigd water op wat je kunt verwerken. Als je 25000 ha per jaar spuit maak je net als anderen ook wel eens een foutje. Ook dat kan in de phytobac :)

 • De Mol

  MartensDLD,
  Kijk even of je niet te veel pesticiden binnen krijgt tijdens jouw werkzaamheden ! Je verzint nieuwe woorden zoals lijding en bauwen .

Of registreer je om te kunnen reageren.