Akkerbouw

Foto & video 7 reacties

Lupineteelt brengt eiwit weer dichterbij

Lupine heeft weer toekomst. Op termijn staat er weer 50.000 hectare lupine op de Nederlandse akkers, dat voorspelt Rob van Haren van het innovatienetwerk Kiemkracht.

Hij zei dit tijdens het oogstfeest van de eerste 8,5 hectare lupine op het bedrijf van Annechien en Menno ten Have in de provincie Groningen. Zij werken in het door het ministerie van EL&I gesteunde project 'lupinevarken' samen met Kiemkracht en de actie-organisatie Urgenda.

Lameijer

Laatste reacties

 • huubjansen

  Vooral veel geneuzel van mensen die graag vooraan staan, ik denk we meer gebaat zijn bij de economische achtergronden.

 • politiek

  Inderdaad , denk ik ook , veel geneuzel . Tevens ook ook jammer dat dit allemaal met subsidie moet gebeuren van productschappen enz. opgebracht door andere bedrijven. Subsidies , die op een andere manier veel gerichter ingezet kunnen worden op gezinsbedrijven om die te behouden. Subsidies dus die bij de bestuurders terecht komen voor eigen welvaart. Het wordt hoog tijd om die productschappen eens op te heffen , maar wellicht denken die ambtenaren ook bijzonder goed aan zichzelf met het boerengeld.

 • agri2

  3 ton per ha, voor een wereldmarktprijs van 30 cent per kg. Tel uit je winst.

 • AD AKKERMANS

  het subsidievarken

 • B bob

  Ik kan niet echt negatief zijn over deze ontwikkeling . Het geld van de productschappen wordt toch wel verspilt en subsidie geven aan Boeren die daardoor veel Voeder kunnen produceren in hun eigen land. Dat er minder GMO roundupready soja hoeft te worden ingevoerd is ook niet zo erg.

 • AD AKKERMANS

  Tis vooral een spaarvarken voor Jaap en marianne Thieme ,die nog wel het lef had om in de oekraine een project van de ned regering te willen onderzoeken op verspilling van gemeenschapsgelden. Ik zou zeggen begin maar met dit project

 • gerjan slingenbergh

  25000 kg voor 13000 varkens perjaar is 1,92 kg per varken.
  Een vleesvaeken leeft ca 120 dagen. een varken krijgt dus 16 gram lupine per dag.
  Dat kun je vast proeven. Of toch niet?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.