Akkerbouw

Foto & video

Hevige regenval leidt tot rooiverbod pootgoed

Afgelopen vrijdag viel in sommige delen van Groningen en Friesland in enkele uren tijd ruim 100 millimeter regen. In delen van Noord-Friesland geldt inmiddels een verbod op het rooien van pootgoed.

Foto

  • Vrijdagochtend 31 augustus hing er een gordijn van regen boven Noord-Nederland. Fotograaf Jannes Wiersema was er als de kippen bij om de ondergelopen straten en akkers op de gevoelige plaat vast te leggen. Foto’s Jannes Wiersema, tekst: Bouke Poelsma

  • In enkele uren tijd viel in de omgeving van Roodeschool (Gr.) zoveel regen dat straten blank kwamen te staan. Het was oppassen geblazen voor het verkeer.

  • De vele neerslag ging gepaard met harde windstoten. Dit boompje moest het daarbij flink ontgelden.

  • Deze foto is gemaakt in de Emmapolder, nabij de Eemshaven. In korte tijd viel hier liefst 113 millimeter neerslag. Het water kwam met bakken uit de hemel. Vergeleken met andere percelen in dit deel van de provincie ligt de Emmapolder nog vrij hoog.

  • Zeker 3 hectare pootaardappelen in de Emmapolder stonden volledig onder water. Hoewel deze foto anders doet vermoeden, liep het water vrij snel weer weg.

  • Akkerbouwers groeven geulen om het water snel weg te laten lopen. Waar sommige percelen 113 millimeter kregen te verduren, hield op andere stukken bouwland de teller op bij 40 millimeter. Maandag en dinsdag waren telers daar alweer volop pootaardappelen aan het rooien.

  • Akkerbouwers in het gebied kunnen zich niet heugen dat er eerder in zo’n korte tijd zoveel neerslag viel. In delen van Noord-Friesland geldt inmiddels een rooiverbod, uit angst voor bruinrot. Het heftige regengebied rond de Eemshaven, waar deze foto’s zijn gemaakt, is een stuk kleiner. Of hier ook maatregelen gaan gelden, was dinsdagavond nog niet bekend.

  • Maandag lag een deel van het pootgoed in de Emmapolder er zo bij. De aardappelruggen zijn aan de regenkant flink beschadigd. De grond is weggespoeld en de aardappelen liggen open en bloot op het land.

  • Het is onbekend hoeveel schade de regen heeft aangericht. Een getroffen akkerbouwer in het gebied reageert nuchter. “Later maak ik de balans wel op. Dit is het risico van het vak.” Lees hier het bericht over het rooiverbod in Noord-Friesland.

Of registreer je om te kunnen reageren.