Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Fraaie plaatjes tijdens Friese vlasoogst

Terug in de tijd in het Friese Engwierum. Daar waren dorpsbewoners druk in de weer met de handmatige vlasoogst op een halve hectare land. En dat leverde mooie, ouderwetse beelden op.

Foto

 • Het was zaterdag 25 augustus een drukte van belang op het land van Jacob Wilman in het Friese Engwierum. Daar werd op 0,5 hectare land vlas geoogst en dat gebeurde op de ouderwetse manier: met de hand. Wilman en enkele dorpsgenoten hadden geluk met het weer. Tijdens de oogst in de ochtend was het droog, de buien kwamen pas later. Bovendien was er de nacht ervoor een buitje gevallen waardoor de grond mooi vochtig was.
  Foto: Penn Communicatie, tekst: Theo Brummelaar

 • Vlas is een extensief en dus relatief makkelijk gewas. Wilman heeft het vlas in april gezaaid en in mei bespoten. Nu is het tijd voor de oogst. Het vlas wordt speciaal geteeld voor natuurverfproducent Aquamarijn in IJmuiden. Die gaat het vlas dus voor natuurverf gebruiken. Dit bedrijf richt zich niet op chemische oplossingen, maar kiest voor natuurlijkere producten. Van dit vlas wordt straks lijnolie en vervolgens natuurverf gemaakt.

 • Het vlas wordt hier met de hand uit de grond getrokken. Een dag eerder was de grond nog vrij hard en droog, maar de bui van de nacht ervoor maakte de oogst veel gemakkelijker. Wilman en consorten konden het vlas vlot uit de vochtige grond trekken.

 • Een detail van het vlas. Wilman was tevreden over het resultaat. “Het vlas is mooi en lang. Door het buitje van de nacht ervoor is het gewas in perfecte conditie. De opbrengst lijkt goed.”

 • Iedereen is druk bezig om het vlas uit de grond te trekken. Op de achtergrond het akkerbouwbedrijf van Jacob Wilman, dat inmiddels door zijn zoon is overgenomen.

 • Als het vlas uit de grond is getrokken, worden er bundels van gebonden.

 • Een detail van een gebonden bundel.

 • Mooie plaatjes van de gebonden bundels, die in schoven zijn gezet. Op de achtergrond wordt direct alweer aan nieuwe bundels gewerkt.

 • Dit is de plek waar de schoven straks bij elkaar worden gezet. Dit gebeurt in groepen van zes tot acht.

 • Zes tot acht schoven vormen samen een hok. In deze hokken blijf het vlas gedurende zes tot acht weken drogen. Dan is 80 procent van het vocht uit het gewas. Vervolgens wordt het vlas gerepeld en wordt het zaad van de steel afgehaald. Dan blijven de stengels over. Daar zitten echter nog vezels in. Om ook die optimaal te benutten, wordt wat overblijft gedurende tien dagen in een sloot gezet zodat het gewas goed bros wordt. Daarna wordt het weer gedroogd en worden de vezels uit de stengel gehaald. En daarvan wordt weer linnen geweven. Vlas heeft kortom een dubbel doel: zaad en linnen.

 • Van dit zaad wordt uiteindelijk lijnolie gemaakt. Dat wordt pas geperst als het vochtgehalte onder de 15 procent zit. Over de kwaliteit ervan kan Wilman nu nog niets zeggen. Dat wordt pas over een week of vier echt duidelijk.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.