Akkerbouw

Foto & video 8873 x bekeken 6 reactieslaatste update:2 sep 2012

Dorsen, persen en maaibinden met oude machines

Met een getrokken Claas combine uit 1963 dorst Adrie van Strien in Wolphaartsdijk (Zld.) zijn zomertarwe. Ook het persen van stro en maaibinden gebeurt met oude machines.

Foto

 • Met een getrokken Claas combine uit 1963 dorst Adrie van Strien uit Wolphaartsdijk (Zld.) zijn zomertarwe van het limagrain ras `trappe`. De zomertarwe gaat naar de CZAV. Dit type combine was degelijk en goedkoop en werd veel verkocht aan kleinere, met name Duitse boeren. Foto's en tekst: Anton Dingemanse

 • De combine wordt aangedreven door middel van een aftakas en is een `super automatic`. Dat slaat waarschijnlijk op de hydraulische bediening vanaf de trekker. Voor die tijd een noviteit. De bedieining is gemonteerd op het spatbord van de trekker.

 • Van Strien heeft het combinen geleerd op een voorloper van deze combine. Die had nog geen tank, maar was in plaats daarvan uitgerust met opzakinrichting. De combine wordt getrokken door een Hanomag Granit 500 E uit de jaren zestig.

 • Het maaibord zit aan de zijkant van de combine. Logisch voor getrokken maaidorsers.

 • De halmen gaan in de lengterichting via een brede transportband de combine in en worden daar met kracht naar boven geworpen.

 • De halmen worden met gebogen veren bovenin de koepel gedraaid en vervolgens in de dorscilinder gegooid. Deze combines werden daardoor ook wel ‘dwarsstroommachines’ genoemd. Aan de dorscilinder zit een opvangbakje voor grof materiaal zoals stenen, kluiten enz. Edelstenen en gouden munten heeft Van Strien nog niet aangetroffen.

 • Het graan gaat via een vijzel en een soort van jacobsladder naar de zeefinstallatie, die hier te zien is. Die zeefinstallatie bestaat uit een bovenste groffe schudzeef, met daaronder een verstelbare zeef. Meteen daaronder zit nog een verwisselbare gaatjeszeef. Deze is dus uitneembaar en kan voor gewassen als graszaad of karwij worden vervangen voor een zeef met kleinere gaatjes. Het geschoonde graan gaat na het zeven via een verticale transporteur de tank in. Deze tank is goed voor ruim een ton graanopslag.

 • Bas Martens (links) is een goede vriend van Adrie van Strien. Samen doen ze ook mee aan ploegwedstrijden. Hier is Martens samen David Driesprong schoven aan het maaibinderen. Het gaat om een demonstratie bij het mooie plaatsje Veere.

 • De schoven worden op zogenoemde. `Duitse stuken` gezet. Vijf schoven staan rechtop in een kruis. In de hoeken staan vier schoven, met daarbovenop nog twee of drie omgekeerde schoven. Het stro wordt voor verankering iets in elkaar gedraaid. Vroeger werden de schoven niet altijd op korte termijn naar binnen gehaald. Het tot schoven gemaaide graan kon nog makkelijk een maand blijven staan en stond dus blootgesteld aan de weersinvloeden zoals plotseling opstekende donderbuien met veel wind en neerslag.

 • De maaibinder is een Massey-Harris uit de jaren veertig. Door het ontbreken van een aftakas is de maabinder ook geschikt voor paardentractie. Misschien is hij daar in eerste instantie wel voor bedoeld.

 • De ronddraaiende torpedo is niet origineel. De vaste torpedo is indertijd vervangen om teunisbloemen te kunnen binderen.

 • Door de wieken van de zelfbinder zijn de stropakken te zien die de buurman met een moderne pers heeft geperst.

 • De maaibinder wordt getrokken door een Steyr diesel, model 80. Dit is een Oostenrijkse trekker uit 1956, die in 1949 in productie kwam.

 • Het stro dat niet wordt gemaaibinderd, wordt voor een deel geperst met een`Claas Maximum en gaat naar een vleesveehouder.

 • Deze machine stamt ook uit 1963 en doet modern aan omdat de geperste pakken recht achter het oprapen uit de machine komen. Bij het oprapen werken twee halve vijzels het stro naar het midden en het perskanaal in. Hier wordt met een zogenoemde ‘paardenkop’ het stro geperst in pakjes van ongeveer twintig kilo. Volgens de arbowet hoef je deze niet met twee man te tillen.

 • Deze machine wordt een hogedruk machine genoemd. Er was ook een lagedruk variant. Die werd achter de combine gehangen en zo kon in een werkgang gedorst en geperst worden. In tegenstelling met moderne persen staat de Claas Maximum in verstek achter de trekker. De trekker die voor de stro-pers staat is een 1 cilinder Fendt Dieselross uit 1954.

 • Een prachtig plaatje. De kippen hebben in de gaten dat er wordt gedorst. Ze gaan op onderzoek uit om te zien of er een graantje valt mee te pikken.

Laatste reacties

 • ricooo12

  mooi om te zien al die oude machines in aktie!! :)

 • Khalid en zijn maten

  Mooi machines ,allemaal strak in de lak en het werkt allemaal daar zullen wel wat vrije uurtjes in zijn gaan zitten,om die machines weer zo aan het lopen te krijgen.

 • wg

  kom ook eens in leermens kijken 22 08 12 oltimerdag

 • wg

  o9

 • ed12345

  DE foto met als onderschrift zo gaan de halmen de combine in .Sorry maar dat is de opraaphaspel van een pers Verder leuke fotos Ik heb zelf bij ons ook nog een klein stukje gebinderd met een oude Massey Harris binder en mijn Ford 4000 van 1968 Tussen haakjes alle europese binders hadden een torpedo N amerikaanse hadden er geen nog een andere bijzonderheid N Amerikaanse binders zijn bijna altijd linkse binder (dwz het maaibord links van de trekker of paarden) europese zijn meestal rechts

 • ed12345

  Nog een klein foutje waar het inderschrift vertelt van de zeven ,waar al dat stro op ligt zijn de schudders. Die wel een schijdende werking hebben n.l. het laatste graan uit het stro schudden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.