Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Terugblik luzerneoogst Zuid-Holland en Zeeland

Boerderij was eerder deze zomer bij de oogst en verwerking van luzerne in Zuid-Holland en Zeeland. Groenvoerdrogerij J.G Timmerman uit Kortgene (Zld.) is vanaf half mei met ongeveer 20 man druk bezig met de oogst en verwerking van luzerne. Daarnaast wordt ook gras ge(loon)droogt. Door de wisselvalige weersomstandigheden verloopt de oogst van de eerste snede dit jaar niet gemakkelijk.

Foto

 • De Krone Big M II heeft een werkbreedte van 9,7 meter. De luzerne wordt door twee rubberrollen gekneusd en door een vijzel naar het midden afgevoerd. De maaier werd in 2003 nieuw aangeschaft en heeft inmiddels zo'n 35.000 hectare op de teller staan. Iedere winter wordt de maaier, net als alle andere machines, compleet gereviseerd. Foto’s en tekst: Niels van der Boom

 • De eerste snede op dit perceel is een zware. Omdat de luzerne naar een kant is gewaaid kan ook maar van één kant gemaaid worden, anders blijft een te lange stoppel over. De speciale CMC-hakselaar kruipt bijna over het land om de dikke zwaden op te pakken. Omdat je rijsporen in het gewas blijft zien wordt zo min mogelijk over het stuk gereden. De bedoeling is namelijk dat de luzerne twee of drie jaar blijft staan.

 • De CMC Mercure 4840 Henripre bunkerhakselaar is afkomstig uit Frankrijk en speciaal gebouwd voor het hakselen van luzerne. Onder de kap ligt een 480 pk Deutz-motor. Alles aan de machine is lompzwaar uitgevoerd. De bunker is door Timmerman zelf aangepast en heeft een inhoud van ongeveer 55 m³. Als back-up heeft het bedrijf nog een tweede CMC bunkerhakselaar paraat staan. Ook de Krone maaier heeft een tweede back-upmachine.

 • De luzerne wordt in walking floor trailers gelost en gaat direct naar de drogerij toe. Daar wordt het verwerkt tot pellets. De bunker heeft twee bodemkettingen die individueel zijn te bedienen om de vrachtwagen netjes af te kunnen vullen.

 • Het 'treintje' achter de Krone-maaier. Omdat regen is voorspeld, stopt de maaier zodat de CMC de nog liggende zwaden eerst kan wegwerken. Alle machines nemen hun eigen dieseltank mee. In de tweede kar staat een compressor en ligt gereedschap.

 • Een detail van de rubberen kneusrollen op de Big M-maaier. In de trommel achter de rollen zit een vijzel.

 • In Wilhelminadorp (Zld.) is de andere maaicombinatie van Timmerman aan het werk voor 'de Wilhelmina Polder'. De tweede combinatie bestaat uit een Fendt 930 Vario en zeven meter brede Kuhn maaier. De chauffeur gebruikt het John Deere SF1 signaal als stuurhulp.

 • De Kuhn FC 703 C-maaier is uitgerust met een vingerkneuzer. Achter de kneuzer zit een transportband om het gewas op een zwad te leggen. Omdat deze luzerne nog iets moet drogen wordt de breedafleg gebruikt. Voor transport klapt de maaier in twee delen recht omhoog.

 • In het Zeeuwse Waarde is de andere hakselaar van Timmerman aan het werk. Geen bunkerhakselaar maar een omgebouwde New Holland FX 60 die het product in containers blaast. De New Holland werd enkele jaren geleden als demomachine aangeschaft. Het achterste gedeelte is nog afkomstig van de vorige hakselaar van Timmerman, die tevens op een FX was gebaseerd.

 • Hier wordt voorgedroogde luzerne gehakseld. De hakselaar draait maar met zes messen in de kooi om het product erg lang te laten. In de fabriek worden er vervolgens balen van 450 kg van geperst.

 • Op de kopakker worden de containers aan- en afgepikt. Het is droog genoeg voor de vrachtauto's om het land in te rijden. Omdat er hier maar enkele kilometers van de fabriek wordt gewerkt volstaan twee combinaties.

 • Iedere truck neemt twee containers mee. Hier gaat wel een stuk minder in dan bij de bunkerhakselaar, zo'n 40 m³. Zeker omdat dit erg grof product is, zit de container met één zwad al vol. Ook hier komen er veel tonnen van het perceel.

 • Het achterste gedeelte van de machine herbergt tevens de 1.100-literdieseltank. Deze werd door Timmerman zelf geconstrueerd. Volgens de hakselaarchauffeur zit er beduidend verschil in de New Holland en CMC. De New Holland heeft misschien veel meer vermogen onder de motorkap liggen maar de onderdelen gaan minder lang mee. Luzerne hakselen is zwaar werk voor de machines. Ook voor deze hakselaar staat nog een tweede machine als back-up te wachten.

 • Terug in Wilhelminadorp is chauffeur Nico Dieleman de eerder gemaaide luzerne bij elkaar aan het harken. Dat gebeurt met een ROC RT 950 bandhark, waarvan er nu twee in Nederland draaien. De 125 pk New Holland heeft er zijn handen vol aan wanneer de ruim 8 meter brede machine stevig doorrijdt.

 • De machine bestaat uit drie delen. Ieder deel kan zowel links- als rechtsom draaien. Zo kan één groot zwad naar links of naar rechts worden afgelegd. In dit geval draaien de buitenste twee banden naar buiten en de middelste naar links.

 • Uiteindelijk worden alle zwaden even groot, wanneer de machine terug naar voren komt rijden. De bandhark zorgt ervoor dat de blaadjes aan de luzerne blijven zitten en ruimt de stoppel uiterst schoon op, zonder verontreiniging. Voor transport over de weg vouwt het geheel zich op tot 2,5 meter breedte en 3 meter hoogte.

Niels van der Boom

Laatste reacties

 • boerjaco

  mooie foto sessie.

 • Khalid en zijn maten

  Mooie foto's,wij maaiden in de voormalige DDR met dubbele messenbalk en rubber kneusrollen,dat vraagt niet zoveel vermogen als een roterende maaier,volgens mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.