Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Serieuze nepboeren

André en Helga van Velsen kochten in 2002 een boerderij in de Franse Provence. Het bedrijf bleek na aankoop een vuilnisbelt. Behalve de jaarlijkse €5.000 subsidie houden de Nederlanders niets aan hun akkerbouwbedrijf over.

Foto

 • André van Velsen (62) en Helga van Velsen-Tjelpa (55) kochten in 2002 een boerderij in Frankrijk (Provence, regio Var) met 170 hectare grond. Foto’s: Helga Tjelpa en Vera Wijnveen, tekst: Vera Wijnveen

 • Wanneer Boerderij-wereldblogger Vera Wijnveen zich eind 2010 in de Provence vestigt, zoekt ze via de website De groene vakantiegids naar boeren in de buurt. De meesten blijken echter drie tot vier uur bij haar vandaan te zitten.

 • Op één na. Op drie kwartier rijden van het wijndomein in Bras, waar Wijnveen woont en werkt, ligt een akkerbouwbedrijf. Op de website staat dat er rogge, koolzaad, zonnebloemen en mais worden verbouwd.

 • De eigenaren van het akkerbouwbedrijf willen desgevraagd meewerken aan een fotoreportage voor Boerderij. Wel melden ze: ‘Stel je er niet te veel van voor. Wij zijn maar serieuze nepboeren.’ Met tegenstrijdige gevoelens stapt Wijnveen op een mooie zaterdag in de auto, geniet van de prachtige rit en bereidt zich voor op een stel keuterboeren met 1 hectare zonnebloemen en graan… en geen reportage.

 • De boerderij ligt in Saint Julien le Montagnier. In een grote loods op het bedrijf staat een heel arsenaal aan landbouwwerktuigen. Hoezo serieuze nepboeren? Zoveel machines zouden er toch niet staan wanneer de Van Velsens maar een paar hectare bewerken?

 • André van Velsen, die in Nederland in het bedrijfsleven gewerkt heeft, legt uit: ‘Wij zijn serieuze nepboeren omdat ik toen ik tien jaar geleden voor het eerst ging ploegen na het trekken van de eerste voor me omdraaide en dacht: dat kan je beter aan een ander overlaten.’

 • Die ander is Maurice Philibert, die voor Van Velsen 60 hectare bewerkt en zelf de opbrengst van 40 hectare mag houden. Na aftrek van alle kosten houdt Van Velsen er niets aan over, behalve de jaarlijkse €5.000 subsidie. ‘Dat is niet echt een serieus inkomen, vandaar dat wij ons als serieuze nepboeren zien’, vult Helga van Velsen aan.

 • André: ‘Ik ben dus meer een herenboer. Wat ook meespeelt is dat wij kleine percelen hebben. Al het omrijden kost veel extra brandstof. Om in Frankrijk een rendabel akkerbouwbedrijf te hebben, is minimaal 200 hectare aaneengesloten land nodig.’ Op de foto tarwe, koolzaad en doperwten.

 • Ook de niet zo gunstige opbrengstprijzen, die bepaald worden door de coöperatie, spelen een rol. In de kleine gemeenschap waar de Van Velsens wonen kan men niet zomaar opstappen en een andere afnemer kiezen. Dat zou kwaad bloed zetten. Op de foto de coöperatie in Ginasservis.

 • Daarnaast boeren de Van Velsens ecologisch, wat het bedrijf ook minder rendabel maakt. Waar collega’s twee keer per jaar oogsten, doen de Nederlanders dat maar één keer. Ook gebruiken ze geen kunstmest. Van Velsen laat vanaf november tot het voorjaar schapen op het land lopen die ‘sain foign’ (natuurhooi) en de niet gemaaide luzernevelden vreten. In ruil daarvoor heeft hij dus de schapenmest.

 • Bijzonder is dat de herder, die uit een dorp in de buurt komt, aan het begin van de zomer zijn schapen met vrachtwagens naar Barcelonette brengt, dicht bij de Italiaanse grens. In de zomer is er namelijk weinig gras in de Var. De terugreis wordt te voet afgelegd en duurt ruim drie weken. Behalve zijn eigen kudde neemt de herder ook andere kuddes mee. Ruim 600 schapen maken deze reis, die volgens eeuwenoude traditie de transhumance wordt genoemd.

 • De aankoop van Les Barraques, dat ‘de schuur’ betekent, ging niet zonder slag of stoot. Op de 170 hectare die bij de boerderij hoort, bevindt zich een kleiduivenschietbaan. Dorpsbewoners waren bang dat ‘die buitenlanders’ de baan zouden sluiten, en hielden de verkoop tegen. Toen Van Velsen ontdekte waar de oorzaak van de moeilijkheden lag, was het probleem snel opgelost.

 • Van Velsen stapte op de schietvereniging af en stelde voor een huurcontract zonder huurprijs voor tien jaar op te stellen. Dat viel in goede aarde en niet veel later was de koop van de boerderij een feit. Het bleek overigens om een stel bejaarde mannen te gaan die nauwelijks de schietbaan konden bereiken, laat staan een geweer vasthouden. Het contract loopt dit jaar af en Van Velsen denkt niet dat het verlengd wordt, gezien het uitgedunde ledenbestand.

 • Na de aankoop kwam het stel voor een onaangename verrassing te staan. De vorige eigenaar had jarenlang alles wat niet meer bruikbaar was gewoon het raam uitgekieperd, de berg af. Dat hadden de Nederlanders tijdens de bezichtigingen, die in de zomer plaatsvonden, niet gezien. Later, in het kale winterlandschap werd een mini-vuilnisbelt zichtbaar!

 • Er waren 14 zeecontainers nodig om de 800 autobanden, 400 accu’s, 20 autowrakken, een miljoen lege flessen, zeven fornuizen, zes bedden, vier koelkasten, twee hooipersen, zes fietsen en een oud kinderfietsje af te voeren. ‘Alleen het laatste hebben we bewaard’, vertelt Helga lachend. ‘Het heeft ons een jaar werk gekost om alles te verzamelen en af te voeren.’

 • De eerste jaren in Frankrijk hield Van Velsen zich bezig met de restauratie van de oude stallen, waar nu het woonhuis is. Behalve de eigen woonruimte zijn er vier kamers en appartementen, die plaats kunnen bieden aan twaalf vakantiegasten.

 • Nu is Van Velzen bezig met de bouw van een tweede woonhuis, dat hoger op de berg ligt en grandioos uitkijkt over bos en landerijen. De restauratie van de ruïne, de oorspronkelijke boerderij uit de dertiende eeuw, tot woonhuis zal meerdere jaren in beslag nemen. Het echtpaar doet het werk grotendeels zelf.

 • Over zijn eerste ploegresultaat mag hij dan niet tevreden zijn, van houtbewerking heeft Van Velsen overduidelijk wel kaas gegeten. Deze deuren heeft hij gemaakt.

 • Behalve de zorg voor de gasten en voor alle kippen, eenden, ezels en een paard …

 • … trekt Helga van Velsen erop uit om de eikenprocessierups te bestrijden. Deze rups laat brandharen achter in het nest, die brandende jeuk veroorzaken bij de honden, het paard en de ezels. In het voorjaar trekt Helga de cocons en de nesten uit de bomen en steekt ze in brand.

 • De rogge, die in maart is gezaaid, wordt eind juli geoogst. Medewerker Maurice Philibert zaait 0,2 ton per hectare. De opbrengst is 1,4 ton per hectare.

 • Begin april worden de zonnebloemen gezaaid.

 • Er wordt 50 kilo per hectare gezaaid.

 • De zonnebloemen worden meestal eind augustus, begin september geoogst.

 • De opbrengst is 300 kilo per hectare.

 • Begin december 2011 heeft Philibert alles al klaargezet om de tarwe te zaaien.

 • Maar eerst moet er zaad bij de coöperatie gekocht worden. Van Velsen heeft een passie voor oude auto’s en rijdt hier in een oude Saviem (Renault).

 • Deze Saviem uit 1974 heeft een laadvermogen van 2 ton. Een groot rijbewijs, dat bij 3 ton verplicht is, is niet nodig.

 • Van Velsen haalt tarwe, rogge en kippenvoer.

 • Philibert rijdt een eerste proefronde om te kijken of de zaaimachine goed staat ingesteld.

 • In rap Frans en met veel gebaren, zoals Fransen dat zo goed kunnen, maakt hij duidelijk wat er niet helemaal naar behoren werkt.

 • Dus werpt Van Velsen ook een blik onder de motorkap.

 • Met behulp van een weegschaal bepalen de mannen de zaaidichtheid van de tarwe.

 • Er wordt druk overlegd.

 • Philibert rijdt met een zaaicombinatie bestaande uit een cultivator en vorenpakker in de fronthef.

 • In de achterhef een rotorkopeg, een cambridgerol en een Hassia dk-400-zaaimachine.

 • Na ettelijke weegrondes kan Philibert eindelijk beginnen.

 • De Provence is in alle jaargetijden mooi. Tussen de begroeiing in herfstkleuren het woonhuis in aanbouw. Bekijk voor contactgegevens of het boeken van een vakantie de site site van domaine de la Barraque.

 • André en Helga van Velsen heten u hartelijk welkom.

Laatste reacties

 • Munktell350

  Mooie Valtra in de Provence.

 • tessa2010

  Wellicht waren jullie overdonderd door de prachtige omgeving tijdens de eerste bezichtiging! Vind het wel een beetje raar dat je dat afval niet gezien hebt,maar ik hoop dat jullie succes hebben daar!

 • Bison

  Rose brilletje opgehad ?.

 • Vera Wijnveen

  @Bison. De boerderij heeft inderdaad (productie)rechten om een wijngaard aan te leggen, dus wie weet, drinken André en Helga ooit hun eigen rosé ;-)

 • @meelmuisje

  Nepboer? Hereboer zal je bedoelen! En die enorme afvalhoop, ook wij hebben heel wat als extraatje meegekregen bij onze degelijke duitse 'mehr Schein als Sein (keeping up appearances)' boerderij. Het enige verschil is dat al het afval 'netjes' was weggewerkt, goed weggestopt in stallen en schuren en 'wat niet weet wat niet deert' onder de grond. En dat was niet het enige...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.