Akkerbouw

Foto & video

Inventief proefvelden dorsen

Bij proefboerderij de Rusthoeve te Colijnsplaat (Z.) werden vorige week proefvelden wintertarwe geoogst. Het gelegeerde gewas vroeg om enige inventiviteit.

Foto

 • Afgelopen donderdag oogstten enkele medewerkers van proefboerderij de Rusthoeve in Colijnsplaat (Z.) de wintergerst-rassenproefvelden.
  Foto's: Anton Dingemanse

 • De proeven zijn tweeledig. Zowel de meting van de brouwkwaliteit van de verschillende (nieuwe) rassen als het effect van fungiciden van de diverse fabrikanten staan centraal in het onderzoek. Telers wegen de uitkomsten mee in hun rassenkeuze voor volgende jaren.

 • Er zijn 180 proefvelden van 12 x 2 meter. De verschillende rassen zijn op meerdere proefveldjes gezaaid, zodat verschillende middelenfabrikanten hun eigen fungiciden kunnen toepassen. Ook deze verschillen worden meegenomen in het onderzoek.

 • De gerst legerde nogal. Door de vele regen is het gewas vrij lang. Ondanks de 25 centimeter vrije ruimte tussen de veldjes hing het gewas door elkaar. Op deze manier dorsen zou natuurlijk leiden tot onbetrouwbare meetresultaten.

 • Deze zogenoemde veldscheider biedt uitkomst. Het machientje stond, bijna vergeten, achter in een schuur. Nu komt het apparaat goed van pas.

 • Het is oorspronkelijk een Agria frees waarvan het freesgedeelte indertijd vervangen is door een torpedo zoals die ook op een combine te vinden is. De ronddraaiende torpedo scheidt het gewas. Twee planken scheiden het gewas nog verder. Het dorsen leverde nu nauwelijks nog problemen op.

 • Het dorsen gebeurt met en speciale combine. De Deutz-Fahr proefveldencombine heeft een maaibord van 2,55 meter.

 • Al tijdens het dorsen wordt de opbrengst per veld bepaald. De combine heeft hiervoor een geijkt weegsysteem aan boord. Op de getoonde uitdraai is duidelijk de sterk afwijkende opbrengst per veld te zien. Van ruim 11 tot 22 kilo. Na meting en monstername gaat de gerst pas naar de graantank.

 • Medewerker Eelco Boot stelt hier de weger in voor een volgende serie te dorsen proefvelden.

 • De gerst gaat vervolgens naar CZAV en een brouwer voor uitgebreidere tests die moeten uitwijzen welke rassen het best geschikt zijn als brouwgerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.