Akkerbouw

Foto & video

Uien rooien met omgebouwde witlofrooier

Maatschap Buth rooide onlangs de winterplantuien. Ze rooien de uien dit jaar voor het eerst met een omgebouwde witlofrooier.

Foto

 • Op 28 juni rooide vader René en zoon Jorg Buth uit Dirksland (Z-H.) hun eerste winterplantuien, van het ras Troy. De akkerbouwers telen sinds enkele jaren winteruien, naast tweedejaars plantuien en zaaiuien. Samen met collega akkerbouwbedrijf Franzen Landbouw, eveneens uit Dirksland, werd afgelopen winter een zelfrijdende uienrooier aangeschaft.

 • De uienrooier werd gebouwd door HeGro Agri Service uit Stad aan 't Haringvliet, op basis van een Franse Matrot M41H witlofrooier. De machine heeft overigens nooit bieten gerooid maar werd door fabrikant Dugave, eveneens uit Frankrijk, omgebouwd tot witlofrooier. Herbert Grootenboer, eigenaar van HeGro Agri Service, haalde de machine zelf uit Frankrijk.

 • Qua basis bleef de machine gelijk aan het witlofrooi-concept. Toch moest Grootenboer veel aanpassingen doen om hem geschikt te maken voor uien. Al met al kostte het toch tamelijk veel uren maar wanneer er vraag komt naar nog zo'n machine draait hij hier zeker zijn hand niet voor om. "Ik heb inmiddels twee van deze machines omgebouwd en iedere keer leer je weer hoe het beter kan", vertelt de constructeur, die sinds eind vorig jaar zijn eigen bedrijf runt.

 • De loofklapper werd ook al voor de witlof gebruikt maar wel iets aangepast. Zo is de vijzel nu hydraulisch bedienbaar. Tijdens het rooien van de eerste twee bedden kun je hem uitschakelen en het loof tussen de uien laten vallen. Zo krijg je geen rug met loof op het volgende bed. De diepte wordt via een brede taster elektronisch geregeld. Volgens Grootenboer gaat het klappen met klepels net zo goed als met messen.

 • De twee rooibekken zijn ieder onafhankelijk bedienbaar en hebben hun eigen brede taster. Het rooimes is 140 centimeter breed en bestaat uit één stuk. Dit rooit goed maar ervaring van de chauffeur is wel vereist. Ongemerkt kun je veel grond meerooien. Rooischijven zijn ook een optie. De schijven vooraan worden nog verder verbeterd qua instelmogelijkheden.

 • De hydromotoren van de eerste zeefmatten bleken te licht en worden nog vervangen door zwaardere exemplaren. Vanaf de eerste mat vallen de uien op een tweede zeefmat, die eveneens in snelheid is te regelen.

 • Een dwarsbandje voert het product naar een band toe die de uien tussen de achterwielen door naar achteren voert. De elektronische diepteregeling, die bij Matrot Posi-Tronic heet, wordt nu gebruikt voor het regelen van de rooidiepte.

 • De uien van twee bedden vallen achteraan op één zwad. Hier zaten vroeger de kleine voorraadbunker en ringelevator. Deze zijn nu overbodig geraakt. De Deutz V6- motor heeft 408 pk. Ruim voldoende voor het uienrooien.

 • De grond waar het uienzwad komt te liggen, wordt eerst door een hydraulisch aangedreven vijzel vlak gemaakt. Een rol drukt de grond verder aan.

 • De cabine staat aan de rechterkant van de rooier. Toch heeft de chauffeur een goed zicht op de zeefmatten en de dwarsbandjes. Ook de afvoerband aan de achterkant is goed zichtbaar.

 • Aan de bediening van de rooimachine werd weinig veranderd. De Matrot heeft een hydraulische aandrijving afkomstig van Sauer. Op de teller staat nog maar 970 uur.

 • Standaard heeft de Matrot te weinig elektronica aan boord om alle onderdelen apart te kunnen aandrijven. "Ondanks dat een bietenrooier een vrij complexe machine is kom je op een gegeven moment instelmogelijkheden en hydraulica tekort", vertelt Grootenboer. Dugave bouwde voor het witlofpennen rooien daarom al twee extra besturingskasten op de machine. Deze komen voor het uien rooien ook goed van pas.

 • De winterplantuien worden direct opgeladen in kisten. Vervolgens gaan ze naar Wiskerke Onions in Kruiningen (Zld.). De uien kunnen niet eerst over een stortbak worden gedraaid. Dit zou namelijk te veel beschadiging opleveren. In de toekomst gaan de akkerbouwers proberen de uien op bedden van drie meter te telen. Voordeel hiervan is onder andere een meer uniformere grootte. Ook blijft het uienloof nu vaak in de sporen liggen waardoor het moeilijk is te klappen.

Niels van der Boom

Of registreer je om te kunnen reageren.