Akkerbouw

Foto & video 12 reactieslaatste update:31 jul 2012

Nederlanders met 350 hectare aardappels in Rusland

Peter en Marloes Smid verbouwen graan en aardappelen. Ze wonen op twee uur rijafstand van Moskou. De aardappels zijn voor de chipsproductie.

Foto

 • Aardappelen zijn de hoofdteelt bij Ruskar, het bedrijf van Peter en Marloes Smid. Ze verbouwen 350 hectare aardappelen, daarvan is 300 hectare chipsaardappel en 50 hectare pootgoed voor eigen gebruik. Foto’s: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Dit zijn Peter (39) en Marloes (32) Smid. In Bogatishevo, regio Kashira, Provincie Moskou (Ru.) hebben ze een akkerbouwbedrijf met 1.750 hectare grond. Naast 350 hectare aardappelen verbouwen ze 1.000 hectare wintertarwe en 400 hectare zomertarwe.

 • Peter Smid nam het bedrijf 5 jaar geleden over van zijn werkgever. 10 jaar geleden startte hij hier als bedrijfsleider. Het bedrijf is eigendom, de grond is in pacht.

 • Toen Smid hier 10 jaar geleden als bedrijfsleider begon, was het een rommel op het bedrijf. Brandnetels groeiden metershoog. Hoewel alles minder strak en schoon is dan op veel Nederlandse bedrijven, ligt het bedrijf er nu netjes bij.

 • Medewerker Jan Harm Welleweerd inspecteert het gewas. De aardappels staan er in de eerste week van juni goed bij. Bij Ruskar zijn ze 3 mei gaan poten, 10 dagen later zat 95 procent van de aardappels in de grond.

 • Het gewas is ook aan water toe. De planning is vanaf begin juni te gaan beregen, mits er eerder geen regenwater valt. Droogte is het grootste teeltrisico bij Ruskar. De grond, met 6 procent organische stof en tussen de 30 en 60 procent afslibbaar, komt altijd mooi de winter uit.

 • De center Pivot staat er al en bestaat uit 8 elementen. Daar komt nog één sectie bij plus een overhang, zodat lengte op 450 meter komt. Dit is genoeg om 70 hectare te beregenen.

 • In de schuur staan 4 haspels gereed om de aardappelen van water te voorzien. Samen met de Pivot is dit genoeg om bijna 200 hectare te beregenen.

 • Eenvoud is belangrijk met 15 man Russisch personeel. Het kleinste perceel is 17 hectare, het grootste 330 hectare. De indeling is altijd zo dat er alleen hele spuitsporen zijn. Dit voorkomt dat banen worden overgeslagen of een dubbele dosis krijgen.

 • Het licht glooiende landschap met daarop heel veel aardappelen is gewoon mooi. Dit seizoen is 6.000 ton op contractbasis verkocht aan Frito-Lay. Voor de eventuele meeropbrengst heeft de verwerker het eerste recht van kopen.

 • Het rooien start eind augustus. Met het oog op vorstschade moeten voor 1 oktober alle aardappelen de grond uit zijn. Er zijn drie getrokken bunkerrooiers. Bij Ruskar gaan ze uit van 23 leverbare, of betaaalde tonnen aardappelen per hectare.

 • Alle aardappelen gaan de eigen bewaring in. Ruskar heeft voor 12.000 ton bewaarruimte, wat is uit te breiden tot 14.000 ton. Vanuit de eigen opslag wordt geleverd vanaf januari tot in juni. Een indicatie van de prijs voor levering vanaf januari is 11 roebel per kilo, 27,5 eurocent.

 • Smid wast en sorteert met zijn eigen installatie ook aardappelen voor derden.

 • De bewaring is voorzien van koeling. Begin juni is de oogst van Smid eruit. Frito-lay zit verlegen om aardappels en laat deze uit Egypte komen. De piepers worden aangevoerd in big-bags.

 • Na een reis via de Zwarte Zee en over 1.400 kilometer Russisch asfalt, brengt het personeel van Ruskar de aardappels met een heftruck in de bewaring.

 • De kwaliteit van de Egyptische aardappelen is oogziens prima.

 • Bij Ruskar oogsten ze maximaal 4 ton wintertarwe per hectare en gemiddeld 1,5 ton zomertarwe. Het gewas staat er veelbelovend bij. Desondanks valt achteraf de opbrengst telkens tegen. Het gaat fout als korrels zich gaan vullen.

 • Voor zijn afstudeerstage aan de CAH in Dronten onderzocht Frans Rumpff uit Wagenborgen (Gr.) waarom de opbrengsten in Rusland achterblijven in vergelijking tot West-Europa. Om de opbrengst te verhogen pleit hij onder meer om Duitse rassen te zaaien en voor stikstofmeststof die geleidelijk vrijkomt tijdens het groeiseizoen.

 • Meer informatie en (financiële) achtergronden over het bedrijf van Peter en Marloes Smid in Boerderij 44, editie akkerbouw.

Laatste reacties

 • agratax2

  Mooie reportage. Mijn ervaring in Rusland met graan is de te snelle af rijping door het plotseling oplopen van de temperatuur. Hierdoor is de verdamping groter dan de aanvoer en komt de korrel vulling in het gedrang. We kunnen zeggen het graan rijpt niet af maar 'verbrand'.

 • Jan Zonderland

  Hier in ZW Ontario het zelfde probleem met de wintertarwe: 6,5 ton per ha dan doe je het goed. Maar waarom geen 10 ton. Het groeiseizoen is hier eenvoudigweg te kort. Na de winter duurt het wel tot April voordat het gewas weer een beetje groen wordt en als het dan warmer wordt in Juni dan is het gewas half Juli klaar om te dorsen. Die tussenliggende tijd is gewoon te kort voor hogere opbrengsten.

 • hekogler

  Hier by ons in Suid Afrika is ander probleme, ween s verskilende reensones in die land, Aardappels is deur jare lange teeling goed angepas, well hulle groei aanmekaar,wens ons klimaat, so word oopgegrawe , dan die lowwe doodgespuit dat die vel hard word om te oes, ons het strenge klasiefisiering vir plaaslike mark , meesal ook gewas ( die kwaliteit wat ek verlede jaar in Oostenryk gesien het sal by ons net vir varke deug)
  H. Kogler Stellenbosch Suid Afrika

 • vdschaar

  Vorig jaar met 15 jongeren van het NAJK bij Peter en Marloes geweest. Mooi bedrijf en indrukwekkend hoe ze dit bedrijf hebben ontwikkelt. Wetende dat het Russiche ambtenaren apparaat moeilijk meewerkt en dat de arbeids mentaliteit onder Russiche werknemers een enorme omslag heeft moeten maken. (communistiche mentaliteit). Mijn komplimenten voor Peter en Marloes.
  Piet van der Schaar Tzummarum

 • agri2

  Misschien kunnen ze beter Noord-Amerikaanse rassen zaaien, die zijn vast geschikt voor een landklimaat.

 • Pvdmeij

  Als ik dit lees, droogte, niet optijd water kunnen geven, dan denk ik; 'Is er al nagedacht over subsurface (ondergrondse) druppelirrigatie'. Deze druppelslangen worden op ca. 30-40 cm in de grond gebracht en kunnen tijdens grondbewerking blijven liggen zodat wisselteelten geen probleem is. Men kan sneller reageren met de watergift en er is veel minder water nodig dan met een haspel of pivot.
  Daarnaast verdampt er niets tijdens de irrigatie, wat wel bij haspel en pivotberegening het geval is. Ook gewasverbranding door beregenen tijdens de zonnige periodes is geen probleem bij subsurface druppelen. Als je dan ook nog een meststoffen kan toedienen, zeker weten dat je dan volle graankorrels krijgt en de gewenste kilo's kan halen !!

 • mtsvanaaken

  groeien die gaatjes niet dicht door wortels?

 • Pvdmeij

  #mtsvanaaken
  Nee, de gaatjes slibben niet dicht en er groeien geen wortels in. Deze techniek wordt al jaren toegepast in diverse 'droge' landen in de wereld.

 • mtsvanaaken

  en ijzer/mangaan/

 • flyingj

  Duitse tarwe rassen ?? Dat studentje is zeker nooit in de winter wezen kijken daar. Die bevriezen !

 • boerjr

  die smid krijgt de kop aardig dik. goed bezig

  op opa!

  grt jr

 • koestal

  echte ondernemers die dit aandurven en vast goed doen

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.