Akkerbouw

Foto & video

Dag én nacht doperwten oogsten

Loonbedrijf Breure was vorige week druk in de weer met de doperwtenoogst op het landbouwbedrijf van handelsbedrijf Jan Bakker. Dit gebeurde in Lelystad. De kwaliteit van de erwten was goed, maar de opbrengst viel tegen.

Foto

 • Loonbedrijf Breure in Swifterbant is deze periode in de polder druk bezig met de oogst van doperwten. Vandaag is het de beurt aan het landbouwbedrijf van handelsbedrijf Jan Bakker. De oogstmachine maakt hier zijn eerste ronde.
  Foto: Koos Groenewold, tekst: Theo Brummelaar

 • De doperwten worden geoogst op een perceel van 12,5 hectare. In totaal beslaat het bedrijf van Jan Bakker in Lelystad 185 hectare. Hier worden onder meer aardappelen, mais, suikerbieten, tarwe en zilveruien geteeld.

 • De doperwtenoogst begon aan het eind van de middag. Uiteindelijk reed de chauffeur met zijn oogstmachine rond middernacht van het land af. Elk uur werd derhalve bijna twee hectare geoogst.

 • De geoogste doperwten gaan via de losband naar de kiepwagen.

 • Als de kiepwagen vol is, wordt de losband weer opgetrokken.

 • De kiepwagen zit bijna vol doperwten.

 • De doperwten worden vanuit de kiepwagen in een container gestort.

 • De opbrengsten vallen op dit perceel doperwten tegen. Zeker in vergelijking met vorig jaar. Het koude voorjaar speelde een rol. "De rijping was zeer onregelmatig. Daarnaast hebben we dit jaar tien dagen later geoogst. We misten gewoon een hittegolfje", aldus Herman Schlepers van het landbouwbedrijf van Jan Bakker.

 • Volgens Schlepers waren de peulen kort en zat er telkens een erwtje te weinig in

 • Een medewerker controleert de erwten.

 • Veel tijd voor rust was er niet. De oogst ging 's avonds volop door. Na tienen was de verlichting hard nodig.

 • De opbrengst van de doperweten levert onder normale omstandigheden 7 ton per hectare op. Maar dit jaar was dat 20 procent minder, aldus Schlepers. Over de kwaliteit van de erwten was hij wel tevreden. "De hardheid is goed en rotte peulen zaten er niet tussen."

 • Mooie oogstplaatjes in de nacht.

 • De erwten stuiteren op en neer in de oogstmachine.

 • En het werk ging tot in de nacht door. Op de achtergrond het nabijgelegen industrieterrein van Lelystad.

Of registreer je om te kunnen reageren.